ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ
Οχι στα παλιά και νέα εγκλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 3.30 μ.μ. στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα τον νέο σχεδιασμό για τα απορρίμματα

Η Συντονιστική Επιτροπή Ενάντια στη Χωματερή της Φυλής καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Ριζάρη 2), στις 3.30 μ.μ. οπότε θα πραγματοποιηθεί έκτακτη διά ζώσης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με μοναδικό θέμα τη συζήτηση για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής.

Η Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

Το νέο ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνει παλιά και νέα εγκλήματα, όπως:

  • Συνεχίζει και επεκτείνεται το αίσχος της χωματερής της Φυλής αφού δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ προχωράνε στην κατασκευή νέου, 3ου ΧΥΤΑ και πάλι στη Φυλή και στη Δυτική Αττική.
  • Προωθούν την καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων, με εγκαταστάσεις σε Ανατολική Αττική, Πειραιά και Δυτική Αττική.
  • Στήνουν νέα εγκλήματα τύπου «Φυλής», όπως στο Γραμματικό και αλλού, πίσω από το ύπουλο επιχείρημα του ίσου καταμερισμού βαρών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας! Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως ένα ακόμα πεδίο για να πλουτίσουν.

Διεκδικούμε:

- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

- Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

- Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

13 φορές έφερε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Να θυμίσουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής έχει αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής καταθέτοντας 13 φορές αίτημα μονοθεματικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου «ώστε να γίνει συζήτηση και να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία ολόκληρης της Αττικής». Ως τώρα όλες οι διοικήσεις και η σημερινή της ΝΔ, του Γ. Πατούλη, κωλυσιεργούν ενώ ταυτόχρονα, και με το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που φέρνουν συνεχίζεται το έγκλημα της χωματερής της Φυλής και προωθείται η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων, δηλαδή ο σχεδιασμός που εξυπηρετεί μια χούφτα επιχειρηματιών και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των πολλών.

Με αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτός των χρυσαυγιτών και του Τζήμερου, γίνεται η σημερινή συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι κομμουνιστές σύμβουλοι έχουν στηρίξει ενεργά τον αγώνα των εργαζομένων που συσπειρώνονται στα σωματεία τους, στη Συντονιστική Επιτροπή κατά του εγκλήματος της χωματερής της Φυλής και αλλού. Εχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες και σε μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο τον Φλεβάρη του 2020 για το συνεχιζόμενο έγκλημα και καλούν τον λαό να παλέψει για ενιαίο δημόσιο τομέα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς όφελός του με έμφαση στην πραγματική ανακύκλωση, στη διαλογή στην πηγή.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Η λαϊκή κινητοποίηση απέτρεψε έξωση χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στου Ζωγράφου

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στου Ζωγράφου
Διακοπή της διαδικασίας ολοκλήρωσης της έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Ιούλη, έγινε κατορθωτή χτες χάρη στην παρέμβαση του λαϊκού κινήματος, με συγκέντρωση έξω από την πολυκατοικία της, εμποδίζοντας δικαστικό επιμελητή και αστυνομία να την πραγματοποιήσουν, ενώ η ίδια κατέθεσε αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της έξωσης στις δικαστικές αρχές.

Από το πρωί έξω από την πολυκατοικία της συνταξιούχου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, καθώς και η Επιτροπή Φορέων και Σωματείων Ζωγράφου κατά της ακρίβειας, που εμπόδισαν τον επιμελητή με κλειδαρά να προχωρήσουν στην έξωση της χαμηλοσυνταξιούχου. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Δικαίωμα κι απαίτηση το σπίτι καθενός - Τον λαό θα σώσει ο ίδιος ο λαός» και «Τέρμα πια στους εκβιασμούς - Εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς». Στις 29 Ιούλη θα εκδικαστεί η αίτηση ανακοπής, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα του πλειστηριασμού.

Σε δήλωσή του ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στου Ζωγράφου, ανέφερε πως «ζούμε τις συνέπειες από τα μνημόνια, τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα, που η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται και επιχαίρουν γι' αυτά που έχουν δημιουργήσει» και «ότι ήρθαμε να διατρανώσουμε πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, κάτι που έγινε πράξη και σήμερα εδώ στου Ζωγράφου».

Είναι ανήθικο και απαράδεκτο στη σημερινή εποχή «με αυτά που βιώνει ο λαός μας να έρχονται να κάνουν κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία», υπογράμμισε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Γιαννόπουλος. Ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε» και στάθηκε στην έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση των σωματείων, φορέων και κατοίκων.

Τόνισε ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας είναι πολιτικές που ψηφίστηκαν, εφαρμόζονται «και κάποιοι καυχιούνται γι' αυτό» και πρόσθεσε πως όποτε και να ξανάρθει ο επιμελητής, «θα είμαστε πάλι εδώ. Κατάσχεση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό, που «καυχιόταν πριν λίγες μέρες για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, να έρθει να δει τα αποτελέσματά της: Μία γυναίκα χαμηλοσυνταξιούχος, με 15.000 ευρώ χρέος, να χάνει το μοναδικό της σπίτι».

Η ίδια δήλωσε ότι «σήμερα (σ.σ. χτες) είχαμε μία νίκη. Ο δικαστής έδωσε άμεση παράταση στον δικηγόρο μου, οπότε φεύγουν από εδώ ο δικαστικός κλητήρας, η αστυνομία. Αποφεύχθηκε αυτό που μας απειλούσαν, ότι θα φέρουν τα ΜΑΤ. Γιατί μας είχαν απειλήσει και με τα ΜΑΤ. Ο αγώνας συνεχίζεται. Ολες οι κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες, μας αφαίρεσαν το συνταγματικό δικαίωμα της πρώτης κατοικίας. Είναι ένα βασικό δικαίωμα. Να προστατέψουμε το σπίτι μας. Και θα το προστατέψουμε».

«Πνίγηκε» η Σκύρος

Οι ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές πολλαπλασίασαν τις συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Τις ελλείψεις του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, έργων και υποδομών, και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, ανέδειξε για άλλη μια φορά η κακοκαιρία με την έντονη βροχόπτωση που έπληξε το Σάββατο τη Σκύρο.

Κατάρρευση τεσσάρων γεφυρών, τουρίστες εγκλωβισμένοι για ώρες και πλημμυρισμένοι δρόμοι είναι ο απολογισμός της καταιγίδας. Οι δύο γέφυρες που υπέστησαν ζημιές από τους μεγάλους όγκους του νερού βρίσκονται στο νότιο κομμάτι του νησιού, στον δρόμο που οδηγεί στον ναυτικό σταθμό, και οι άλλες δύο στη διαδρομή για Αχερούνα, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς παραθεριστές να διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μη μπορώντας να προσεγγίσουν το κατάλυμα όπου έμεναν. Στην παραλία του Πεύκου εγκλωβίστηκαν αρκετοί λουόμενοι, που βρήκαν προσωρινό καταφύγιο σε μια ταβέρνα της περιοχής και απεγκλωβίστηκαν δυόμισι ώρες μετά. Διακοπή της κυκλοφορίας σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Σκύρου - Λιναριάς και σε δημοτική οδό εντός του οικισμού Πεύκος Σκύρου, που οδηγεί στην παραλία. Συνολικά, τα πολλά προβλήματα που παρατηρήθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο πλευρό των πληγέντων το ΚΚΕ

«Η πρόσφατη πλημμύρα στη Σκύρο καταδεικνύει την έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων προστασίας της ζωής και του μόχθου των κατοίκων, και τις σοβαρές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων», αναφέρει σε δήλωσή του για τις καταστροφές ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισημαίνει ότι «οι ζημιές και τα προβλήματα που προκλήθηκαν αποδεικνύουν τις τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και στην Πολιτική Προστασία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις, που υλοποιούν έργα και υποδομές με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων, η επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές (γέφυρες, δρόμοι και λιμάνι). Επίσης, να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν ολοκληρωμένη μελέτη και έργα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, και άμεσα να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν.

Τη συμπαράστασή της στους κατοίκους της Σκύρου εκφράζει σε ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παρότι είναι γνωστή η συγκεκριμένη γεωμορφολογική διαμόρφωση του νησιού, το μικρό οδικό δίκτυο και ο τρόπος που συγκροτούνται οι οικισμοί του, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών δεν δόθηκε βάρος σε αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές και αντισεισμικές δράσεις, που είναι ουσιώδη ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Προτιμήθηκαν, κυρίως, για λόγους λαθεμένου προσανατολισμού και εντυπώσεων, έργα που βελτίωναν τη δυνατότητά του να πουλάει τουρισμό».Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ