ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχειρεί προσαρμογές στην τακτική της...

...με σταθερά της τους στόχους του κεφαλαίου και το σχετικό διαγκωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» από την κυβέρνηση οδηγεί τη ΝΔ σε αναπροσαρμογή της τακτικής της

Eurokinissi

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αντιλαϊκής «αξιολόγησης» από την κυβέρνηση οδηγεί τη ΝΔ σε αναπροσαρμογή της τακτικής της
Με μια κάποια... αμηχανία φαίνεται να κινούνται τα στελέχη της ΝΔ στον απόηχο της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, μεταξύ της κυβέρνησης και των «εταίρων», καθώς και μπροστά στο διαφαινόμενο κλείσιμο της περιλάλητης πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Κι αυτό γιατί το άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης» προτασσόταν και προτάσσεται ως βασική προτεραιότητα του εγχώριου κεφαλαίου - για τα συμφέροντα του οποίου διαγκωνίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, όπου μια σειρά αστικά επιτελεία, παρά τις «γκρίνιες» τους προς την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και για το «μείγμα» της αντιλαϊκής πολιτικής, μιλούν για βελτίωση της «μεγάλης εικόνας», η ΝΔ μοιάζει να απολογείται προς το κεφάλαιο για την τακτική της να ζητά πρόωρες εκλογές. Απευθυνόμενη επισήμως στον πρωθυπουργό, η ΝΔ σημειώνει ότι «το αίτημα για εκλογές βασίζεται στη συνολικά θλιβερή κατάσταση που ο ίδιος έσυρε τη χώρα. Στην ανάγκη να φύγει η πιο ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Και από αυτό, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω»...

Ωστόσο, την ίδια ώρα επιλέγει, πλέον, να εστιάσει σε ζητήματα όπως η κριτική σε πλευρές της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, όπως ότι πρόκειται για μια «βαριά συνθηκολόγηση των 12 δισ. ευρώ», ή στο ότι επιβάλλεται ένας «πρόσθετος ειδικός μηχανισμός επιπλέον μέτρων για την Ελλάδα», όπως έλεγε χαρακτηριστικά προχτές ο Κυρ. Μητσοτάκης, ένας πρόσθετος μηχανισμός ελέγχου και εποπτείας που δυσκολεύει επιδιώξεις του ντόπιου κεφαλαίου να κατοχυρώσει μια σχετική «ευελιξία» για την καλύτερη στήριξη των δικών του συμφερόντων.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος επιχειρεί «άνοιγμα προς την κοινωνία», ως απόδειξη ότι «αφουγκράζεται τα προβλήματά της» και «προτείνει λύσεις κόντρα στα αδιέξοδα που δημιουργεί λόγω ανικανότητας, ερασιτεχνισμών και ιδεοληψιών» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Π.χ. ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε χτες ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, απ' όπου δήλωσε: «Δυστυχώς, η υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, έτσι όπως προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, είναι μια απόφαση που κινείται στην τελείως λάθος κατεύθυνση (...) Δεσμεύομαι, ως πρόεδρος της ΝΔ, ότι θα ενισχύσω, και πάλι, το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου».

Το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ προγραμματίζει κι άλλες τέτοιες επισκέψεις, σε νοσοκομεία, υπηρεσίες του Δημοσίου, κ.ά., ενώ την επόμενη βδομάδα θα βρεθεί στη Γαλλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, τον πρώην Πρόεδρο της χώρας Ν. Σαρκοζί και τον υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης του «διεθνούς προφίλ» του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κινητικότητα και διεργασίες

Εμφαση δίνεται και στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές. Πεδίο που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό από τη ΝΔ για τη στήριξη μιας εικόνας επικράτησης και ενίσχυσής της, έναντι ενός ΣΥΡΙΖΑ που «φυλλορροεί στην κοινωνία». Παράλληλα, ιδιαίτερη κινητοποίηση καταγράφεται από στελέχη της ΟΝΝΕΔ, την οποία ουσιαστικά διέλυσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο συνέδριό της, με τις φοιτητικές εκλογές να θεωρούνται ως ευκαιρία για επιβεβαίωση της χρησιμότητάς τους και επάνοδο σε σημαντικά πόστα.

Στα εσωκομματικά έχει επίσης ενδιαφέρον η φημολογούμενη προσέγγιση μεταξύ του πρώην προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη και του πρώην γραμματέα Α. Παπαμιμίκου. Μέχρι πρότινος ήταν «στα μαχαίρια» μεταξύ τους, ενώ καθένας τους διατηρεί ψυχρές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τι αποτέλεσμα θα έχει μια ενδεχόμενη σύμπλευσή τους στο μέλλον, μένει να φανεί. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι πρόσφατα ο Α. Παπαμιμίκος πήρε αποστάσεις από το αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για «εδώ και τώρα κάλπες». Ο δε Ευ. Μεϊμαράκης υπερασπίστηκε πρόσφατα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο άσκησε ουσιαστικά κριτική ο Κυρ. Μητσοτάκης με αφορμή δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με το νόμισμα. Οπως επίσης ο Ευ. Μεϊμαράκης επιλέγει να εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», σε αντίθεση με τον «νεοφιλελευθερισμό», τον οποίο χρεώνουν στον Κυρ. Μητσοτάκη.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασίες ανασύνθεσης σε όλο το φάσμα

Διεργασίες ανασύνθεσης «τρέχουν» σε όλο σχεδόν το φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Την ώρα που Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και Ποτάμι έχουν καταρτίσει κοινή «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» για τη «σύγκλιση των πολιτικών φορέων και των κινήσεων της κεντροαριστεράς», με τη συμμετοχή κι άλλων ομάδων και μορφωμάτων, το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Αθήνα πανελλαδική συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Βασικοί ομιλητές είναι η Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος. Το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος φημολογείται πως βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μια επανενεργοποίηση μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, παρά αντίθετες εισηγήσεις που υπάρχουν στο κόμμα...

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ωστόσο, πραγματοποιείται και το συνέδριο της Δράσης του Θ. Σκυλακάκη, η οποία μετέχει στην προαναφερόμενη Επιτροπή ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, αλλά λοξοκοιτάζει προς τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να χαιρετίσει το συνέδριο της Δράσης, όπως και ο Στ. Θεοδωράκης (θυμίζουμε, η Δράση είχε στηρίξει Ποτάμι στις δύο εκλογές του 2015).

Στο συνέδριό της λέγεται πως θα παρευρεθούν και άλλα στελέχη του αστικού πολιτικού κόσμου, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, που πρόσφατα είχε επαφές με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γ. Φλωρίδης, και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, που έφυγε από το Ποτάμι έχοντας προηγούμενα εκφράσει απόψεις περί αναγκαιότητας συμπόρευσης με τη ΝΔ.

«Με κορμό τη ΝΔ»

Ισως διόλου τυχαία, ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Action24», τόνιζε: «Εγώ αισθάνομαι πιο κοντά στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία με κορμό τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, με βασική ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις, τη μείωση του κράτους, τη μείωση της φορολογίας».

Σε ερώτηση για το αν στις επόμενες εκλογές είναι πιθανή μία συνεργασία της Δράσης με τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Δράσης ανέφερε: «Είμαστε μικρή δύναμη, δεν παίζει ρόλο αν θα συνεργαστούμε, παίζει ρόλο πόσο θα συνεισφέρουμε στον τελικό στόχο. Θα δούμε τον εκλογικό νόμο, τη διάθεση των μεγαλύτερων κομμάτων, προς τα πού κατευθύνονται, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να είμαστε χρήσιμοι».

Σε ό,τι αφορά τον Στ. Θεοδωράκη, ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι εκτιμά πολύ τον τρόπο που κινείται και την αντιπολίτευση που κάνει, καθώς έχει αρχίσει να υιοθετεί τη «βασική θέση» για μείωση του κράτους και των φόρων.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου» στην οποία συμμετέχει και η Δράση και ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Φ. Γεννηματά, ο Θ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε περίπου να αμφισβητεί τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις τέτοιες «μεταρρυθμίσεις» - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις: «Δεν βλέπω το ΠΑΣΟΚ να έχει αγκαλιάσει αυτή την ατζέντα ως ολόκληρος χώρος, συνεπώς δεν θέλω να προκαταλάβω ένα διάλογο», είπε.

Φιλοδοξίες «ρυθμιστικού παράγοντα»

Την ίδια ώρα, ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», έβαλε κατά της κυβέρνησης για ζητήματα διαχειριστικής ανικανότητας και λαθεμένων τακτικών. Παραπέρα, έβαλε ζήτημα ότι με τα νέα μέτρα της δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν προσπάθειες αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και διασφάλισης της θέσης της εντός Ευρωζώνης:

«Το να έχουμε κάθε μέρα ένα μέτρο back up, ένα μνημόνιο back up - γιατί αυτό ουσιαστικά κάνουμε - δε βοηθά ούτε στη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού κλίματος ούτε δημιουργεί εμπιστοσύνη στην κοινωνία (...) Η Ελλάδα υπογράφει μνημόνια και ταυτόχρονα κατρακυλά εκτός Ευρώπης. (...) Θα αργήσουμε πάρα πολύ να ζήσουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. Το κανονικό καλοκαίρι δεν μπορεί να υπάρχει με 25% ανεργία, δεν μπορεί να υπάρχει με τέτοιες ανασφάλειες στην αγορά, με καινούρια λουκέτα».

Τέλος, ο Στ. Θεοδωράκης συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον ηγέτη του ισπανικού κόμματος «Ciudadanos», Α. Ριβέρα. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, το Προσφυγικό και τις επικείμενες ισπανικές εκλογές. «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ciudadanos να γίνονται ο απόλυτος ρυθμιστικός παράγοντας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία» αναφέρουν από το Ποτάμι, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι μπορούν να παίξουν ανάλογο ρόλο στην Ελλάδα.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Αξιώνει ακόμα πιο βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση

Εκφράζοντας σταθερά τα ζητούμενα, αλλά και τις... έγνοιες του κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, σε συνέντευξή του αργά προχτές το βράδυ στο MEGA, χαρακτήρισε «καταστροφή» της χώρας «γιατί δεν θα δώσει λύση» ένα ενδεχόμενο εκλογών, καθώς όποιο κόμμα και να έρθει πρώτο θα είναι «μία ακόμα παρένθεση». Ενώ αυτό που απαιτείται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «μία σταθερή κυβέρνηση», ικανή να «κάνει μεταρρυθμίσεις».

Οπως σημείωσε, «και να βγει ο Μητσοτάκης πάλι θα θέλει συνεργασία» για να κυβερνήσει. Πρόσθεσε, συνεχίζοντας για τη ΝΔ, πως «εκλογές ένα σοβαρό κόμμα ζητάει όταν έχει συγκεκριμένη πρόταση και όχι γιατί έχει εκλογική υπεροχή». Διευκρινίζοντας ότι ως «ουσιαστική πρόταση» εννοεί την ακόμα αποφασιστική προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εξήγησε πως όταν η Ενωση Κεντρώων κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις εννοεί ιδιωτικοποιήσεις, «οι τρεις συντάξεις να γίνουν μία», αντικειμενικά κριτήρια για τις συντάξεις κ.ο.κ., επαναλαμβάνοντας ότι αυτά μόνο «μία ευρωπαϊκή οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών» μπορεί να τα κάνει, γιατί θα έχει «250 βουλευτές».

Προσφέροντας μάλιστα άλλοθι στην ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουμε κάνει καμία απολύτως μεταρρύθμιση», την ώρα που ο λαός ματώνει για τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου...

Επιμένοντας στα θέματα των διεργασιών, είπε ότι περιμένει πρόσκληση από τα κεντρώα - κεντροαριστερά κόμματα και ιδιαίτερα από το «συγγενές» κόμμα το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, αναφέροντας ότι υπήρξαν συζητήσεις και ότι ο ίδιος «είμαι διατεθειμένος να κουβεντιάσω μαζί τους». Προέβλεψε εκλογές τον Οκτώβρη και ότι ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού «οδεύει» για τη ΝΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ