ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «πάρκο Τρίτση» ανήκει στο λαό

Συγκέντρωση - συναυλία για την υπεράσπιση του πάρκου από ΚΚΕ και ΚΝΕ στις 18 Μάη

Ενα πλατύ κάλεσμα για την υπεράσπιση του πάρκου Τρίτση αποτελεί η συγκέντρωση - συναυλία που διοργανώνουν το επόμενο Σάββατο 18 Μάη, στις 8 μ.μ., ο Δυτικός Τομέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Πρόκειται για έναν ακόμα σταθμό στις πολύμορφες πρωτοβουλίες που παίρνουν και στηρίζουν ΚΚΕ και ΚΝΕ στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Η εκδήλωση θα γίνει δίπλα στο συντριβάνι.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθύνουν κάλεσμα συσπείρωσης στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους φτωχούς επαγγελματίες, στους νέους και στις γυναίκες να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει η σχεδιασμένη υποβάθμιση του Πάρκου, να χρηματοδοτηθεί γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό η λειτουργία του. Για να μπούνε εμπόδια στα σχέδια αξιοποίησης του πάρκου Τρίτση -όπως και των άλλων μεγάλων χώρων του λεκανοπεδίου της Αττικής, το Ελληνικό και τον Ελαιώνα- από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, να δυναμώσει το αίτημα ότι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου ανήκουν στο λαό, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Παράλληλα, ΚΚΕ και ΚΝΕ εκφράζουν τη στήριξή τους σε μια σειρά από πρωτοβουλίες του κινήματος που κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου.

Από τις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στο πάρκο
Από τις εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ στο πάρκο
Μπροστά στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης - συναυλίας, μιλούν στο «Ρ» η Σταυρούλα Τσίτσου, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Δυτικού Τομέα και επικεφαλής των εκλεγμένων του ΚΚΕ στο Δήμο Ιλίου και ο γραμματέας του ΝΣ Δυτικού Τομέα της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Αντώνης Καλύβας.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ για τη σωτηρία του πάρκου έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον στην προοπτική να ικανοποιηθεί η ανάγκη του λαού για ελεύθερους χώρους - λαϊκή περιουσία και όχι φιλέτα προς κατανάλωση από το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως σημειώνει η Σταυρούλα Τσίτσου, «ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος αποκτά δυναμική όταν εντάσσεται στη δράση για τη δημιουργία προϋποθέσεων συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Στο πλαίσιο αυτής της εξουσίας, θα αναπτυχθεί μια σταθερή, συμβατή σχέση μεταξύ του εργαζόμενου ανθρώπου και της φύσης. Με αφετηρία αυτή τη θέση προσεγγίζουμε το πάρκο και τα σοβαρά προβλήματά του».

«Η ξεκούραση, η αναψυχή που μπορούν να προσφέρουν οι μεγάλοι χώροι πρασίνου είναι δικαίωμα και ανάγκη για όλους τους ανθρώπους, δεν μπορεί αυτή η ανάγκη να γίνει εμπόρευμα. Κι αν οι κεφαλαιοκράτες μπορούν με τον κλεμμένο ιδρώτα των εργαζόμενων να απολαμβάνουν μεγάλους χώρους πρασίνου στους κήπους των επαύλεών τους, οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους μπορούν με τον αγώνα τους να κρατήσουν ανοιχτούς αυτούς τους λίγους ελεύθερους χώρους που απέμειναν, να τους κάνουν δικιά τους -κοινωνική- ιδιοκτησία, και αυτούς, και ό,τι άλλο τους ανήκει», δηλώνει ο Αντώνης Καλύβας.

Με διαρκή δράση και συγκεκριμένες προτάσεις

Το Πάρκο αποτελεί πραγματική ανάσα για το λαό της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά και πρέπει να περιφρουρηθεί μαζικά και αποφασιστικά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του από το λαό της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ βαδίζει διεκδικητικά με συγκεκριμένους στόχους πάλης. «Βασικό ζήτημα και στόχος πάλης είναι η επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση του πάρκου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πάρκου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας με οποιονδήποτε μανδύα και αν αυτή εμφανίζεται. Το πάρκο πρέπει να αποδοθεί στους εργαζομένους της περιοχής με ελεύθερη και δωρεάν χρήση ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής και είναι στην ευθύνη του εργατικού - λαϊκού κινήματος να διασφαλίσει αυτή την προοπτική. Και οι κομματικές οργανώσεις της Δυτικής Αχτίδας του ΚΚΕ, οι οργανώσεις της ΚΝΕ και οι φίλοι του κόμματος ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του πάρκου και του χαρακτήρα του», τονίζει η Στ. Τσίτσου. Θυμίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή από τη δεκαετία του 1980, οι δημοτικές αρχές των όμορων δήμων που στήριζε το Κόμμα κινητοποίησαν το λαό της περιοχής για την υπεράσπιση του πάρκου παίρνοντας πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις, δεντροφυτεύσεις κ.ά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα για τη μη παραχώρηση έκτασης του πάρκου σε ιδιώτες. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, με μια σειρά συγκεντρώσεων, εξορμήσεων, περιοδειών στελεχών του κόμματος ανέδειξαν τα προβλήματά του και διαμόρφωσαν στόχους πάλης. Ηταν σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων του πάρκου. Υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια των γειτονικών δήμων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους εκλεγμένους του κόμματος αντίστοιχα. Δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης του χώρου στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009. Κατάγγειλαν με ανακοίνωση και πλατιά εξόρμηση στο λαό της περιοχής τη διοργάνωση του Ναρκωφεστιβάλ στο χώρο του πάρκου το 2009 με την ανοχή των δημάρχων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων.

Οπως σημειώνει η Στ. Τσίτσου, «θεωρούμε, χωρίς να παραγνωρίζουμε αδυναμίες, ότι η δράση των κομμουνιστών έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη του χαρακτήρα του πάρκου ως λαϊκή περιουσία και στη συνειδητοποίηση του διεκδικητικού δρόμου για τη λύση των προβλημάτων του, στον αντίποδα της λογικής της εμπορευματοποίησης, της ανταποδοτικότητας και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

«Ουσιαστική κίνηση η διοργάνωση του φεστιβάλ»

Σταθμός σε αυτή την προσπάθεια είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ από το Σεπτέμβριο του 2010. Το Φεστιβάλ βοήθησε στο να γίνει γνωστό το πάρκο και σε εργαζόμενους εκτός Δυτικής Αθήνας. Η εθελοντική εργασία των μελών της ΚΝΕ, συντήρησε και αναβάθμισε υποδομές, βελτίωσε την εικόνα του πάρκου.

«Οταν οι εκδηλώσεις του 36ουΦεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" επέστρεφαν μετά από πολλά χρόνια στη Δυτική Αθήνα, τονίζαμε τότε ότι η επιλογή μας να γίνει το φεστιβάλ στο πάρκο "Α. Τρίτσης" έχει ταυτόχρονα -ανάμεσα στα άλλα- και διεκδικητικό χαρακτήρα για τη σωτηρία από την υποβάθμισή του και την προβολή του αιτήματος για αξιοποίηση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αθήνα από τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του και όχι από τα μεγάλα επιχειρηματικά "θηρία" που έβλεπαν και βλέπουν ακόμη και σήμερα το πάρκο σαν "φιλέτο"». Τα παραπάνω τονίζει ο Αντώνης Καλύβας, τονίζοντας: «Αυτή μας η διακήρυξη δεν ήταν προπαγανδιστικό τρικ. Ηταν ουσιαστική. Στα χρόνια που πέρασαν, οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ, μα πάνω απ' όλα οι δεκάδες χιλιάδες νέων, εργαζομένων, φτωχού λαού που επισκέπτονται το φεστιβάλ μας, στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μας, είναι στην παρούσα φάση και η μεγαλύτερη "ασπίδα" προστασίας του πάρκου Τρίτση».

Στηρίζουμε πρωτοβουλίες για το δημόσιο χαρακτήρα του

Η ΚΝΕ στηρίζει πρωτοβουλίες του κινήματος που κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του πάρκου. «Για παράδειγμα, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το αίτημα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, των σπουδαστικών συλλόγων των ΤΕΙ, των επιτροπών αγώνα και εξαμήνων για να αξιοποιηθεί το κτήριο της πρώην Μαθητικής Εστίας Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται μέσα στο "πάρκο Τρίτση" για να δημιουργηθεί Εστία για τα ΤΕΙ της Αττικής. Το αίτημα είναι δίκαιο, μιας και τα δύο μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας δε διαθέτουν ούτε ένα δωμάτιο για τη στέγαση των σπουδαστών τους. Μπορεί να δώσει μια ανάσα σε δεκάδες σπουδαστές των ΤΕΙ για να μπορέσουν να σπουδάσουν, ειδικά τώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών των σπουδαστών αδυνατούν να καλύψουν το κόστος σπουδών των παιδιών τους.

Παράλληλα, είναι μια πρόταση πάλης που συμβάλλει στο να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο πάρκο "ανοιχτές" στο λαό και "κλειστές" στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι αίτημα στον αντίποδα της λογικής των αστικών κομμάτων που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στο χάρισμα εκατοντάδων στρεμμάτων του πάρκου στο κεφάλαιο για να χτίσουν πολυκαταστήματα, κινηματογράφους και σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο Αντ. Καλύβας.


Μαρίνα ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ