ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ
Συμπάθεια με εξουθενωτική εργασία

Στα λόγια η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νοσηλεύτριας, αλλά καθημερινά τη φορτώνει όλο και μεγαλύτερες ευθύνες

Τη βαθιά εκτίμησή του, για τη μεγάλη προσφορά των νοσηλευτών στην υγεία και τη ζωή μας, εκφράζει ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονας, στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας. Μάλιστα, ο υπουργός, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Συνδέσμου Διπλωματούχων Νοσηλευτών, για τη σημερινή μέρα, είπε ότι "ο νοσηλευτής και η νοσηλεύτρια αποκτούνπρωταγωνιστικό ρόλο" και έδωσε διαβεβαιώσεις "για τη λήψη μέτρων, με σκοπό τη συνεχή επιστημονική και εργασιακή αναβάθμιση του κλάδου".

Αυτά, βέβαια, στα λόγια, γιατί στην πράξη οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες έχουν να αντεπεξέλθουν σε διπλάσιες υποχρεώσεις στις αργίες και τις νύχτες, καθότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια των περικοπών, περιόρισε στο μισό τις αργίες και τα νυχτερινά. Ακόμα - όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι - είδαν σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώνονται οι ονομαστικές αποδοχές τους, λόγω της οικονομικής πολιτικής της λιτότητας.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες βρίσκονται μπροστά στο φάσμα των ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και χτες ακόμα ο Κ. Γείτονας επέμενε στη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, για τη διαχείριση της "κινητής και ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας και των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει", όπως προβλέπει στο Σχέδιο Νόμου για την Πρόνοια. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Κ. Γείτονας στη χτεσινή συνάντησή του με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Ακόμα, άκουσαν τον υπουργό να μιλά και για εθελοντισμό στα δημόσια νοσοκομεία, όταν οι εργαζόμενοι έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών"

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) τονίζει ότι δε βλέπει επετειακά τη σημερινή ημέρα. "Αυτό, προσθέτει, αποτελεί προνόμιο της κυβέρνησης, γιατί θέλει να "τιμήσει" τον κλάδο, διατηρώντας, όμως, και την αντιλαϊκή της πολιτική. Αποτελεί προνόμιο της πλειοψηφίας στην ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, που "τιμάει" τον κλάδο με κοσμοπολίτικες εκδηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων, αφυδατώνοντας τη μέρα αυτή από το πραγματικό της περιεχόμενο, της ανάδειξης των προβλημάτων, των αιτιών που τα γεννούν και την αγωνιστική διέξοδο".

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, υπογραμμίζει η ΔΕΥ, δέχονται επίθεση που αφορά τις αποδοχές τους, τις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, τις συνθήκες εργασίας, τα δημοκρατικά δικαιώματα.

"Το μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας - συνδικαλιστικών ηγεσιών,συνεχίζει η ΔΕΥ,υπηρετεί το στόχο για μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στα χέρια των λίγων και για δημιουργία υποδουλωμένων εργαζομένων, χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Δημιουργείται ένα αυταρχικό καθεστώς, που το κέρδος των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, συνθλίβει κάθε δικαίωμά μας, όσο εμείς δεν αντιδρούμε. Στο χώρο την υγείας - προσθέτει - αυτά εκφράζονται με την πορεία κατάργησης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αυτού όπου, παρ' όλες τις τεράστιες ελλείψεις του, καταφεύγει η πλειοψηφία των εργαζομένων, ανασφαλίστων, φτωχών ανθρώπων. Μεταφέρεται το κόστος, ολοένα και περισσότερο, στα πλατιά λαϊκά στρώματα".

"Τώρα, πρέπει να αντιδράσουμε μαζί με όλους τους νοσηλευτές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καταλήγει η ανακοίνωση. Μέσα από τα σωματεία να αναπτύξουμε την πάλη μας για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αναβαθμισμένο, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση".

Η ΟΣΝΙΕ

"Μπορούμε να γιορτάζουμε, όταν η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων ή όταν, με τις πολιτικές της καθήλωσης των μισθών και της ασύδοτης αγοράς, το εισόδημα της νοσηλεύτριας εξανεμίζεται, εξαναγκάζοντας αρκετές να εργάζονται σε δεύτερη εργασία;".

Τα ερωτήματα αυτά θέτει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Επισημαίνει ότι για όλα τα δεινά την κύρια ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, η οποία με οδηγό την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κλαμπ των μεγαλοκεφαλαιούχων, οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία όλο και περισσότερους εργαζόμενους στη χώρα μας.

Η ΟΣΝΙΕ, αναφερόμενη στον ιδιωτικό τομέα υγείας, υπογραμμίζει ότι η "κατάσταση χειροτερεύει με τη μονοπώλησή της και τον άκρατο ανταγωνισμό" και υπενθυμίζει ότι ακόμα και το "Προεδρικό Διάταγμα 517/91, που ορίζει τη σύνθεση του νοσηλευτικού προσωπικού είναι ουσιαστικό ανενεργές, γιατί έτσι συμφέρει τους κεφαλαιούχους της υγείας".

Και η ανακοίνωση της ΟΣΝΙΕ καταλήγειμε την πρόσκληση προς τις νοσηλεύτριες για "αγωνιστική διεκδίκηση των προβλημάτων τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους".

Οι μικροί δούλοι

"Ο Βάνκας Ζούκοφ, ένα παιδάκι εννιά χρονών δουλεύει εδώ και τρεις μήνες κάλφας στο τσαγκαράδικο του Αλιάχιν... ".

Ετσι αρχίζει ένα από τα ωραιότερα διηγήματα του Τσέχοφ, ο "Βάνκας", και θυμήθηκα αυτό το μικρό αριστούργημα, όταν διάβασα την περασμένη βδομάδα στον Τύπο ότι στις 2 Ιούνη θα γίνει στη Γενεύη παγκόσμιο συνέδριο, για να ζητηθεί η κατάργηση της εργασίας των ανηλίκων και ακόμη ότι: Φοιτητές της Παντείου, που ερεύνησαν τι γίνεται με αυτό το πελώριο θέμα στον ελληνικό χώρο, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον 50.000 παιδιά στη χώρα μας έχουν βγει πριν την ώρα τους στη βιοπάλη.

Ο αριθμός ίσως να σοκάρει κάποιους από εμάς, που, ενδεχομένως είχαν την εντύπωση ότι όλοι κι όλοι οι ανήλικοι που κυνηγούν το μεροκάματο είναι οι μικροί άθλιοι των φαναριών. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο "απλά". Εκτός από τα παιδιά των κεντρικών διασταυρώσεων υπάρχουν χιλιάδες άλλα, που προσφέρουν τα αδύναμα χέρια τους και την τρυφερή ψυχή τους σε παντός είδους"έργα", εισπράττοντας, τελικά, ελάχιστα χρήματα και μεγίστη εκμετάλλευση.

Πενήντα χιλιάδες, λοιπόν, εδώ οι ανήλικοι που εξαναγκάστηκαν να δουλεύουν και διακόσια εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο οι "μικροί δούλοι". Στην Ινσταμπούλ ο 10χρονος Αχμέτ περιφέρεται στους δρόμους με το κασελάκι του λούστρου και η αδελφούλα του η Αϊσά πληγώνει κάθε μέρα τα χεράκια της στη βιοτεχνία χειροποίητων κεντημάτων που δουλεύει. Στο Μεξικό ο Χοσελίτο φορτώνεται τις αποσκευές των ταξιδιών σαν ζώο. Στη Σρι Λάνκα η 14χρονη Μπιεν ξεθεώνεται κάθε μέρα σφουγγαρίζοντας σκάλες σε αρχοντόσπιτα. Και στην Ινδία ο 11χρονος Κιπούρ πλέκει πολύχρωμα χαλιά και δέχεται αδιαμαρτύρητα ως και το ξύλο που του δίνουν τα αφεντικά. Πώς να το τολμήσει να διαμαρτυρηθεί, όταν ξέρει ότι κάποιος άλλος μικρός είλωτας, που θέλησε να καταγγείλει την εκμετάλλευση και την κακομεταχείρισή του, βρέθηκε, τελικά, γαζωμένος με σφαίρες σε ένα χαντάκι;

"Μόλις απόμεινε μονάχος ο Βάνκας στο μαγαζί πήρε από το ντουλάπι του αφεντικού το καλαμάρι με το μελάνι, έναν κοντυλοφόρο με σκουριασμένη πένα και αφού αναστέναξε, προσπαθώντας να ελευθερώσει το λαιμό του από έναν κόμπο που τον έπνιγε έγραψε στο χαρτί: Πολυαγαπημένε μου παππού Κωνσταντή Μακάριτς. Σου γράφω τα βάσανά μου. Χτες το αφεντικό με άρπαξε από τα μαλλιά, με τράβηξε στην αυλή και με ρήμαξε στο ξύλο...

Ολοι με βασανίζουν εδώ και όσο για φαϊ, άστα! Το πρωί ξεροκόμματο, το μεσημέρι κουρκούτι, το βράδυ πάλι ξεροκόμματο. Ούτε τσάι, ούτε λαχανόσουπα, όλα τα περιδρομιάζουν τα αφεντικά... Παππού, πάρε με από δω, γιατί δεν αντέχω άλλο. Πάρε με γιατί θα πεθάνω"!

Σπαρακτική η κραυγή του μικρού Βάνκα στο γράμμα του. Πόσες όμως τέτοιες κραυγές και σήμερα, τόσα χρόνια μετά! Πόσες τέτοιες κραυγές - βουβές ή δυνατές - από όλα αυτά τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Από όλα αυτά τα παιδιά - θύματα ενός συστήματος που έχει οικοδομηθεί στη σκληρή εκμετάλλευση, την αδικία, την κοινωνική αδιαφορία και την εγκληματική ανοχή και ανυπαρξία του κράτους. Απόπαιδα αυτού του απάνθρωπου συστήματος τα "αδέλφια του Βάνκα" αποκληρώθηκαν ανελέητα και στερήθηκαν όλα τα δικαιώματα της τρυφερής ηλικίας τους. Μόνο ένα πράγμα επέτρεψαν σ' αυτά: να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στα αφεντικά. "Ελα γρήγορα, παππού, για τ' όνομα του Θεού. Λυπήσου με και πάρε με από δω. Δεν είναι ζωή αυτή χειρότερη κι απ' του σκύλου"!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Κινητοποιήσεις των γιατρών

Εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ. ) κάνουν σήμερα και αύριο οι γιατροί του "Ευαγγελισμού", αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει ακάλυπτα από γιατρούς τα δημόσια νοσοκομεία στις εφημερίες. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το νόμο για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Επίσης, την Πέμπτη 14 Μάη η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) κηρύσσει εξάωρη προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ