ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ
"Στη Σεργιανή σεργιάνι"

"(...) στα σπλάχνα της έχει παππούδες και γιαγιάδες, γονιούς και παιδιά (...) ανάθρεψε τέσσερις γενιές και πα' για την πέμπτη (...)". Είναι η προσφυγομάνα, εργατομάνα, ανταρτομάνα, βασανισμένη, ηρωική Καισαριανή. Στη γη της, υπόγειο "ποτάμι", κυλά το αίμα των καλύτερων παιδιών του λαού μας, των τουφεκισμένων στο Σκοπευτήριο, στα δρομάκια, στα γύρω της βουνά. Η Καισαριανή, παντοτινή αγάπη και περηφάνια της προσφυγιάς και των απογόνων της. Η Καισαριανή, η ανυπότακτη, που στα προσφυγόσπιτά της και μετεμφυλιακά, φώλιαζε η Εθνική Αλληλεγγύη, κρύβοντας παράνομα αγωνιζόμενες ψυχές. Που μοίραζε μαζί τους την μπουκιά της. Που άφηνε νύχτα - μη το δουν δόλια μάτια - ένα μπουκάλι γάλα για το παιδάκι της κυνηγημένης κομμουνίστριας. Η Καισαριανή της καρδιάς μας. Η Καισαριανή, τότε που οι παράγκες της μοσχοβόλαγαν ασβέστη, βασιλικό και δυόσμο. Κι ανθούσαν κάθε λογής λουλούδια σε ντενεκέδες. Και τα βραδάκια της καλοκαιριάς, έξω απ' τις πόρτες, όλη η συνοικία γινόταν μια ψυχή, ένας καημός και πόθος. Τότε, που, παιδί ακόμη στη δεκαετία του '50 (και μέχρι τις παραμονές της δικτατορίας), ο αυτοδίδακτος ταλαντούχος, πρόωρα χαμένος, ζωγράφος Σάββας Τζαννετάκης,γέννημα θρέμμα της Καισαριανής, αυτοδιδασκόταν, απαθανατίζοντας υπέροχα τα παραγκόσπιτα και γι' ανάπαυλα "έλεγε" εξίσου υπέροχα με τη φυσαρμόνικά του τα πάθη και τους πόθους όλων. - Τι κρίμα, αλήθεια, που οι περισσότεροι πίνακές του ανήκουν σε συλλέκτες και όχι στο Δήμο Καισαριανής κι εκείνος δε ζει για να γνωρίσουν οι νεότεροι, με μια αναδρομική έκθεσή του, την ανείπωτη ομορφιά και ανθρωπιά της Καισαριανής, έμψυχης και άψυχης.

Δυνατές "γεύσεις" αγάπης για την Καισαριανή, συγκινητικής μνήμης για τους ανθρώπους και τους αγώνες της, αλλά και πλούσιας γνώσης για τη μυθολογία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα μνημεία, το φυσικό περιβάλλον της, από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας, προσφέρει το (εμπλουτισμένο με πολλά και ποικίλα φωτογραφικά ντοκουμέντα) βιβλίο "Το διάβα της Καισαριανής".Εργο ζωής και αγάπης για τη γενέτειρά του, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συνταξιούχου λυκειάρχη Γιάννη Κουβά.Βιβλίο, που κάνει, όπως λέει το παλιό λαϊκό τραγούδι για την Καισαριανή, "Στη Σεργιανή σεργιάνι (...)".(Εκδόσεις Θ. Φασούλα,Ερυθραίας 4 Καισαριανή, τηλ. 72.96.355, 72.96.354).

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Το τέλος της ονομαστικοποίησης

Δεν προλάβαμε χτες από αυτή τη στήλη να υποβάλουμε το ρητορικό ερώτημα, ποιος θα κερδίσει στην υπόθεση της ονομαστικοποίησης των μετοχών, και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε σπεύσει να απαντήσει ότι αυτές τις υποθέσεις τις κερδίζουν πάντα τα "μεγάλα αφεντικά".

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες των εφημερίδων, έχει δώσει εντολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου να λύσει το πρόβλημα της ονομαστικοποίησης, προωθώντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα απαλείφεται η επίμαχη διάταξη του νόμου, η οποία ορίζει ότι η ονομαστικοποίηση θα γίνεται μέχρι φυσικού προσώπου. Στην αρχή για τις ξένες εταιρίες και μέσω αυτής - ούτως ή άλλως - ή με άλλη διάταξη, και για τους υπόλοιπους "επενδυτές".

Ετσι, το μεγάλο επίτευγμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, η "διαφάνεια" στις συναλλαγές των μεγάλων αφεντικών με το δημόσιο, κηδεύεται με όλες τις τιμές από την κυβέρνηση Σημίτη.

Λεπτομέρεια: Ποιος θυμάται τώρα ότι η κυβέρνηση πριν ένα μήνα περίπου δήλωνε με περηφάνια ότι "ο νόμος θα εφαρμοστεί"...

... κλεπτών κι απατεώνων

Το καινούριο είναι, ίσως, ότι, σιγά σιγά, αρχίζουν ν' αναφέρονται και ονόματα συνεργατών των δυο πλευρών και θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτός ο δημόσιος καυγάς, που θυμίζει καυγάδες συμμοριών ληστών κι απατεώνων για τη διανομή της λείας.

Και για σκεφτείτε ν' αρχίσουν να βγαίνουν στη φόρα και ονόματα του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης της χώρας μας, που διατηρούν ξεχωριστές και ιδιαίτερα... "διαπλεκόμενες" σχέσεις με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της αλλοδαπής. Αν έρθουν στο φως οι μίζες που λαμβάνονται από πολυεθνικές και οι συμφωνίες - με το αντίστοιχο αντίτιμο - που κλείνονται με πολιτικούς εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου. Τότε, οι αναθυμιάσεις της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος θα ξεπεράσουν σε δυσοσμία ακόμα και αυτές που αναβλύζουν από τα σκουπίδια που πριν λίγες μέρες βρώμιζαν τους δρόμους της Αθήνας.

Αν...

Βρήκατε

και τα κάνετε

άρχοντες

αγιογδύτες,

γιατί αν

είχανε μυαλό

ετούτοι

οι πολίτες,

θα ήσασταν

πολιτικά

όλοι σας

"μακαρίτες"!

Βρήκατε

και χορεύετε

όπως σε σας

αρέσει,

γιατί αν ψήφιζ'

ο λαός,

με νου,

κι όχι

σαν "φέσι"

θα 'χατε πάει

προ πολλού

στο ...διάβολο

πεσκέσι!

Ο οίστρος

Πότε; Ποτέ

To θέμα της ΑΓΕΤ, η οποία περνά πλέον εξ ολοκλήρου στα χέρια της "Καλτσεστρούτσι", επανέφερε πριν δυο μέρες ο "Ρ", κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

"Θα επαναφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ΑΓΕΤ στο δημόσιο, όπως έχει υποσχεθεί;", ρωτήθηκε ο Δ. Ρέππας. "Η θέση της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί. Θα κάνει ό,τι το καλύτερο τόσο για την ΑΓΕΤ όσο και για το δημόσιο συμφέρον", απάντησε εκείνος.

"Γνωρίζετε πότε;", επέμεινε ο "Ρ". Τότε ο εκπρόσωπος διέπρεψε: "Το "πότε" όχι. Δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως ότι καθημερινώς η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον", διαβεβαίωσε. Τώρα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι όλοι. Και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι οι Ιταλοί της "Καλτσεστρούτσι" βεβαίως.

Ο 40χρονος Χ. Λουίς έχασε τη δουλιά του, ως θυρωρός ενός σχολείου, μετά από προβλήματα που είχε με τη μέση του. Απελπισμένος προσέφερε το ένα του νεφρό έναντι αμοιβής για να πληρώσει τους λογαριασμούς του και να αγοράσει τρόφιμα για τα 5 παιδιά του...

Το παραπάνω κείμενο είναι σχεδόν αντιγραφή από τηλεγράφημα του "Ρόιτερ". Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σκεφτεί πως η Αργεντινή είναι μακριά μας...

ΠΡΟΣΩΠΟ
Σιμόν Πέρες

Τα προεκλογικά πράγματα για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δε δείχνουν να του "βγαίνουν" ακριβώς όπως τα σχεδίασε. Εκτιμώντας πως έχει να αντιμετωπίσει μια διαμορφωμένη κοινή γνώμη στο εσωτερικό της χώρας που αρέσκεται στην πολιτική του "έξυπνου τσαμπουκά" και βέβαιος πως είχε τις πλάτες των ΗΠΑ να τον "ζεσταίνουν", προχώρησε στους βάρβαρους βομβαρδισμούς αμάχων στο Λίβανο. Αποκορύφωμά αυτών των βομβαρδισμών ήταν το γνωστό έγκλημα εκ προμελέτης στην Κανά, που στοίχισε τη ζωή περίπου εκατό ατόμων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Ταυτόχρονα, η ίδια συνταγή της "σκληρής γραμμής" υιοθετήθηκε και για τον πληθυσμό των Παλαιστινίων. Ομως, μάλλον, δεν είχε μετρήσει "όλους τους ξενοδόχους", αφού ακόμα και αν κερδίσει, τελικά, τις εκλογές με το νταηλίκι, ουσιαστικά, έχει πολλαπλασιάσει τα προβλήματά του. Φαίνεται ότι οι εσωτερικές αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θέλουν να "κάνουν παιχνίδι" στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι μεγάλες και δεν έχουν ακόμα συμβιβαστεί στην ιδέα της μονοκρατορίας των ΗΠΑ (για παράδειγμα, θυμόμαστε πώς φέρθηκε στον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών ο Γ. Κρίστοφερ, όταν ήθελε να παίξει και αυτός το ρόλο του...). Ετσι, και όχι στα καλά καθούμενα, βγήκε στην επιφάνεια το θέμα της έκθεσης του ΟΗΕ, που ουσιαστικά αποδείχνει ότι το χτύπημα στην Κανά ήταν προμελετημένο έγκλημα και φέρνει το Ισραήλ, αλλά και τις ΗΠΑ στη θέση του απολογούμενου. Τώρα προσπαθούν με "λυτούς και δεμένους" να πνίξουν την πιθανότητα της δημοσίευσης. Είναι, όμως, μάλλον αργά...

Π. Α.

Δημόσια ομολογία...

Εκπρόσωποι των δυο μεγάλων κομμάτων, που κυβερνούν την Ελλάδα επί 20 και πλέον συναπτά έτη, αλληλοκατηγορούνται - τώρα και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο - για σχέσεις βρώμικης συναλλαγής με μεγάλες οικονομικές επιχειρήσεις. Ομολογούν, δηλαδή, δημοσίως - οι ίδιοι οι διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας - ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετίζονται άμεσα με τα μεγάλα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου.

Και, βεβαίως, ο ομολογούμενος αυτός συσχετισμός μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι "μίζες" δίνουν και παίρνουν κάτω από το τραπέζι. Φυσικά, δε χρειαζόμασταν την επίσημη μαρτυρία - ομολογία στελεχών των δυο κομμάτων για να πειστούμε για την ύπαρξη και λειτουργία των λεγόμενων "διαπλεκομένων συμφερόντων". Εχουμε, εδώ και πολύ καιρό, αντιληφθεί τι συμβαίνει, βλέποντας την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, να εξυπηρετεί, σχεδόν αποκλειστικά και προκλητικά, αυτά τα μεγάλα συμφέροντα.Κι οπωσδήποτε - αφελείς μη όντες - υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει και το αντίτιμο πληρωμής της εξυπηρέτησης και δεν είναι μόνο η ιδεολογική και πολιτική συνάφεια, που οδηγεί στη συνεργασία και συναλλαγή της εφαρμοσμένης πολιτικής με την οικονομική εξουσία στη χώρα μας.

"Ας βγάλουν τα μάτια τους"

"Καθαρές λύσεις" ζητάει από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. "Ο εστί μεθερμηνευόμενον", ν' αναλάβει ο ίδιος και την αρχηγία του Κινήματος - κάτι σαν "νέος Παπανδρέου", δηλαδή - και να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

"Καθαρές σχέσεις" και "διακριτούς ρόλους" χρειαζόμαστε, ανταπαντάει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προορίζοντας για τον εαυτό του την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ εν πρώτοις, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα γίνει και πρωθυπουργός.

Κουβέντα, όμως, δε λένε και οι δυο για την ανάγκη "καθαρής πολιτικής".

Μα, αν το πρόβλημα είναι ποιος από τους δυο θα διαλέγεται με τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου μας και με τ' αφεντικά της ΕΕ και των ΗΠΑ και θα εφαρμόζει τις εντολές τους, ασκώντας πολιτική υπέρ τους και σε βάρος του λαού και της Ελλάδας, γιατί θα πρέπει ο λαός να έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση;

Κι εν πάση περιπτώσει, τι ενδιαφέρει τον άνεργο που ψάχνει για δουλιά, τον εργαζόμενο που κινδυνεύει, ανά πάσα στιγμή, να τη χάσει, τον αγρότη που ξεκληρίζεται από τη γη του, τον επαγγελματοβιοτέχνη που οδηγείται στη χρεοκοπία και στο "λουκέτο", τον νέο που δεν του δίνεται η δυνατότητα να μορφωθεί και να δουλέψει, τον συνταξιούχο που πένεται, η μάχη για την "καρέκλα" και για την εύνοια των ισχυρών του χρήματος και του ξένου παράγοντα, στην οποία επιδίδονται οι δυο "πρωτοκλασάτοι" του ΠΑΣΟΚ;

"Ας βγάλουν τα μάτια τους", λέει ο κόσμος, "μήπως και γλιτώσουμε απ' όλους αυτούς τους μουστερήδες της εξουσίας". Και με το δίκιο του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ