ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2006
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για ΚΝΕ γερή και μαζική

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό

Κάρτα που κυκλοφόρησε ενόψει του συνεδρίου
Κάρτα που κυκλοφόρησε ενόψει του συνεδρίου
Ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή, το 9ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που διεξάγεται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Με σύνθημα «ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη Νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό» η ΚΝΕ μέσα από το ανώτατο καθοδηγητικό της όργανο, που είναι το Συνέδριο, βάζει στόχο να γίνει πιο ικανή και αποτελεσματική στο ρόλο της ως επαναστατική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, ως νεολαία του ΚΚΕ.

Σήμερα θα γίνει η παρουσίαση της εισήγησης του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, από το Γραμματέα του ΚΣ, Θέμη Γκιώνη και οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 14 Μάη, με την εκλογή του νέου ΚΣ και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολουθούν 63 αντιπροσωπείες κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας, από 51 χώρες του κόσμου. Εξάλλου, χτες ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), που συνήλθε στην Αθήνα.

Με αισιοδοξία και νέα δύναμη

Από τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριο, ξεκίνησε η προσυνεδριακή διαδικασία, η παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων στις ΟΒ και τα όργανα της ΚΝΕ, οι συνδιασκέψεις και ο προσυνεδριακός διάλογος μέσα από τον «Οδηγητή». Μέσα από αυτή τη διαδικασία η ΚΝΕ βγαίνει πιο δυνατή, καθώς αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις και δυνατότητες της Οργάνωσης αλλά και αδυναμίες και ελλείψεις που μπορούν και πρέπει να καλυφθούν.

Η προσυνεδριακή συζήτηση συνδυάστηκε πετυχημένα με τη μαζική πολιτική δράση της Οργάνωσης όλο το προηγούμενο διάστημα, με απεργιακούς αγώνες, με τη μάχη των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών. Παράλληλα, οι Θέσεις του ΚΣ για το 9ο Συνέδριο έφτασαν σε χιλιάδες νέους ανθρώπους που συναντιούνται με την ΚΝΕ σ' όλους τους χώρους δράσης, ανθρώπους που κουβέντιασαν για τους στόχους της ΚΝΕ κι εξέφρασαν τη γνώμη τους για τη δράση της.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, ξεκινάει σήμερα το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ και με δεδομένη τη συνολική θετική πορεία της ΚΝΕ, βάζει στο επίκεντρό του ζητήματα καθοδήγησης, τρόπου δουλιάς των οργάνων της ΚΝΕ, τρόπου δράσης στο κίνημα νεολαίας.

  • Το κείμενο της Εισήγησης του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ για το 9ο Συνέδριο θα δημοσιευτεί αύριο στο «Ρ».
Θα νικήσουμε!

Από την επίσκεψη στη Μάντρα της Κοκκινιάς
Από την επίσκεψη στη Μάντρα της Κοκκινιάς
Σε έναν ιστορικό χώρο θυσίας, στη Μάντρα Κοκκινιάς, αντάμωσαν χτες τέσσερις διεθνείς αντιπροσωπείες κομμουνιστικών νεολαιών από την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Δυτική Σαχάρα και το Μπαχρέιν, για να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνες των Ελλήνων νέων κομμουνιστών στο μήνυμα: «Θα νικήσουμε»! Ηταν μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, προς τιμήν του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Ξεναγώντας τις αντιπροσωπείες στους χώρους του Μπλόκου και μιλώντας για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, υπογράμμισε: «Εχουμε κοινούς στόχους απέναντι στον ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο». Οι αντιπρόσωποι, φανερά συγκινημένοι από την ιστορία του χώρου, ξεδίπλωσαν ανάλογες μνήμες από τις δικές τους χώρες, σημειώνοντας: «Η ιστορία κάθε χώρας που κάνει επανάσταση είναι περίπου η ίδια. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει στήσει μπλόκα παντού». Η κουβέντα ξεκινάει και συμμετέχουν όλοι, μαζί και ο Κώστας Σαραντίδης, γνωστός και ως βετεράνος Βιετκόνγκ (!), ενώ ο δήμαρχος Νίκαιας χαρίζει λευκώματα και χαρακτικά που αντλούν τη θεματολογία τους από την ιστορία του Μπλόκου. Αμέσως μετά οι αντιπροσωπείες μεταφέρονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου και ξεναγήθηκαν από ναυτεργάτες στην έκθεση «Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο», μια έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών εμπνευσμένη και αφιερωμένη στην καθημερινότητα και το μόχθο των εργατών της Ζώνης.

Να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας

Εξόρμηση και συζήτηση της ΚΝΕ με τους εργαζόμενους στο «the Mall»

Από τη χτεσινή εξόρμηση στο «the Mall»
Από τη χτεσινή εξόρμηση στο «the Mall»
Μπορεί οι κουβέντες να γίνονταν στα πεταχτά και με την ψυχή στο στόμα «μήπως αργήσω στη δουλιά», «μη με δουν τα αφεντικά», «να μην μας τσακώσει η κάμερα», αλλά αυτό δε στάθηκε ικανό για να στερήσει την ουσία: «Ετσι όπως μας πάνε, σε εσάς μας σπρώχνουν». Λόγος γίνεται για την εξόρμηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις της ΚΝΕ στο εμπορικό κέντρο «THE MALL» με τον «Οδηγητή» στο χέρι, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους εργαζόμενους ακόμη και μερικές ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του 9ου Συνεδρίου, να διαβάσουν τις Θέσεις, να πάρουν ενεργά μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο, δείχνοντας έμπρακτα ότι το συνέδριο της ΚΝΕ δεν είναι μια κλειστή διαδικασία για λίγους.

«Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας με την πλειοψηφία των εργαζομένων, να ανταλλάξουμε σκέψεις, απόψεις, εμπειρίες, να τους ακούσουμε και να μας ακούσουν», έλεγαν οι ΚΝίτες. Και γι' αυτό επιλέχτηκε ένας χώρος όπως το «THE MALL», το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες εργαζόμενους. Αν και η εργοδοτική τρομοκρατία δεν άφηνε περιθώρια για πολλές κουβέντες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν «να τα πούμε μετά το σχόλασμα παιδιά», γιατί... «ως νέος δεν ασχολήθηκα με την πολιτική, όμως οι σημερινές συνθήκες και τα προβλήματα σε αναγκάζουν όσο μεγαλώνεις να γίνεσαι και πιο αριστερός».

Η έναρξη του Συνεδρίου στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί την έναρξη των εργασιών του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

Για το δικαίωμα στη μόρφωση

Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας προωθείται μέσα και από το νέο νόμο - πλαίσιο στην Ελλάδα. Η εμπορευματοποίηση της γνώσης είναι ήδη καθεστώς στην Τουρκία. Στην Πορτογαλία τα δίδακτρα είναι γεγονός για όλους τους φοιτητές. Στην Ινδία μόλις το 6% των φοιτητών ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

Για όλα αυτά τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι νέοι σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως για τους στόχους που τους ενώνουν, για τον αγώνα που δίνουν για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή, συζήτησαν χτες μέλη της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ με αντιπροσώπους ξένων οργανώσεων, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Σπουδάζουσα προς τιμήν του 9ο Συνεδρίου της ΚΝΕ. Στην κουβέντα ανταλλαγής πείρας, οι ΚΝίτες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον πρόεδρο της ΠΟΔΝ Μικέλ Μαδέιρα, από την Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας, τον γενικό Γραμματέα της ΠΟΔΝ Τζιοβάνι Μπαρουίτα από την Κομμουνιστική Νεολαία Κούβας, τον Ντογκάν Εργκούν από τη Νεολαία του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, τον Μουραλιντάρ Παντακάντλα εθνικό πρόεδρο της Πανινδικής Ομοσπονδίας Φοιτητών και τον Νικοσιφεντούλι Κολισίλο υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Νοτίου Αφρικής. Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσαν τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΚΝ Κούβας που μίλησε για τα επαναστατικά προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης, τα βήματα που έχει κάνει η Κούβα στην εκπαίδευση του λαού της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ