ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και ένταση της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Αυτή είναι η ΕΕ στην οποία ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα

Τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την ένταση της καταστολής και το κυνήγι για την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα επισφραγίζει το νέο απαράδεκτο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, το οποίο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη.

Το Σύμφωνο προβλέπει:

- Προληπτική διαλογή σε συνθήκες κράτησης μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα (κανονισμός screening).

- Fast-track διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στα σύνορα, ανάλογα με τα ποσοστά αναγνώρισης ασύλου με βάση τη χώρα καταγωγής, χωρίς εξατομικευμένη εξέταση της αίτησης ασύλου και με αποτέλεσμα μαζικές απορρίψεις των αιτήσεων και απελάσεις.

- Νέο φακέλωμα των αιτούντων άσυλο με τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, μέχρι και σε 6χρονα παιδιά (Eurodac), ακόμα και με τη χρήση «αναλογικής βίας».

- Εγκλωβισμό στις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, με χρηματική ανταμοιβή ή υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να στήνουν υπερδομές - φυλακές ΝΑΤΟικών προδιαγραφών. Η κατάπτυστη ταρίφα 20.000 ευρώ το κεφάλι, που έμπαινε αρχικά ως ποσό που έπρεπε να καταβάλει ως αποζημίωση το κράτος - μέλος για κάθε πρόσφυγα που δεν θα αποδέχεται, μετατράπηκε σε ελεύθερο ποσό που θα καταλήγει μέσα από παζάρια (μηχανισμός της «ευέλικτης αλληλεγγύης»).

- Απελάσεις με επιστροφή προσφύγων ακόμα και σε εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, σε δήθεν «ασφαλή» τμήματά τους («Εναλλακτική λύση εσωτερικής προστασίας»).

- Εξοβελισμό των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες - αποθήκες ψυχών, όπως με την πρόσφατη συμφωνία Ιταλίας - Αλβανίας («Θέσπιση διαδικασίας επιστροφής στα σύνορα»).

- Οι πρόσφυγες να θεωρούνται «υβριδική απειλή», επιτρέποντας την παρέκκλιση από κάθε στοιχειώδη διαδικασία, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», έννοια που κόβεται και ράβεται στα μέτρα των συμφερόντων του κεφαλαίου («Καταστάσεις κρίσης λόγω εργαλειοποίησης»).

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για το απαράδεκτο Σύμφωνο σημειώνει:

«Το ΚΚΕ αναδεικνύει και προειδοποιεί εδώ και καιρό για τον βάρβαρο χαρακτήρα των προωθούμενων αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Οι εκτιμήσεις και η κριτική του επιβεβαιώνονται σήμερα στο ακέραιο.

Οι 10 Κανονισμοί που αποτελούν το ενιαίο πακέτο του νέου Συμφώνου, και τους καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, επισφραγίζουν τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την ένταση της καταστολής σε βάρος τους, το παράλληλο κυνήγι για την εξασφάλιση του απαραίτητου φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα. Οι πρόσφατες συμφωνίες της ΕΕ με Αίγυπτο, Τυνησία και Μαυριτανία αποτέλεσαν οδηγό γι' αυτές τις εξελίξεις.

Αυτό είναι το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο "κράτος δικαίου" κατά τα πρότυπα της ΕΕ, που τάχα θα αντιμετωπίσει τον "κίνδυνο της ακραίας Ακροδεξιάς" και τον φασισμό. Ομως, όπως αποδεικνύεται από το νέο Σύμφωνο, η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων αποτελεί το καλύτερο λίπασμα γι' αυτές τις δυνάμεις. Φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και ακροδεξιές κυβερνήσεις τύπου Ορμπαν και Μελόνι, όλοι μαζί συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν την ίδια άγρια πολιτική σε βάρος των προσφύγων, που τους ξεριζώνουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων.

Σ' αυτήν την ΕΕ πίνουν νερό και ορκίζονται όλα τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, που μάλιστα έχουν βάλει και τη δική τους σφραγίδα στο νέο Σύμφωνο, με τη συμμετοχή τους στις πολύχρονες διαπραγματεύσεις από τις διαδοχικές κυβερνητικές τους θέσεις. Βαριές ευθύνες έχουν τόσο οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν το πακέτο, όσο και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έσπερναν αυταπάτες και προσδοκίες, ευαγγελιζόμενοι το "κράτος δικαίου της ΕΕ", και τώρα υποδύονται ότι πέφτουν από τα σύννεφα. Οσο για το κόμμα του Βελόπουλου, καταψήφισε γιατί έκρινε την καταστολή που προβλέπει το Σύμφωνο - έκτρωμα ...ανεπαρκή.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί για άλλη μια φορά: Αυτή η πολιτική είναι που διαμορφώνει το έδαφος για την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων διακινητών, που θα οδηγήσει σε νέα ναυάγια, νέα αθλιότητα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, νέα αγριότητα σε βάρος των παιδιών.

Οι λαοί δεν ξεχνούν και δεν πρέπει να ξεχάσουν την Πύλο, τη Λαμπεντούζα, τη Μελίγια. Εγκλήματα καθημερινά, όπως αυτό χθες (σ.σ. προχθές) στη Χίο με τρία νεκρά κοριτσάκια και σήμερα (σ.σ. χθες) στην Ιταλία με τουλάχιστον 8 νεκρούς, που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της ΕΕ. Γι' αυτό και στις επερχόμενες ευρωεκλογές η μόνη διέξοδος είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, η πάλη για την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και για τον κοινό αγώνα των λαών, Ελλήνων και ξένων εργατών, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Για ευρωατλαντικές «δουλειές» σε Λιθουανία - Πολωνία

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών («3 Seas Initiative») στο Βίλνιους της Λιθουανίας πήρε μέρος χθες ο πρωθυπουργός, σχήμα ευρωατλαντικής κοπής κόντρα στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» και στη ρωσική παρουσία σε μια σειρά αγορές.

Διόλου τυχαία, στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν κράτη - μέλη της ΕΕ που βρίσκονται κατά μήκος του άξονα βορρά - νότου, από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα έγινε δεκτή ως το 13ο πλήρες μέλος της κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην Πρωτοβουλία Τριών Θαλασσών, ανοίγοντας τη νότια οδό συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά στη σιδηροδρομική και οδική συνδεσιμότητα είτε αφορά στην Ενέργεια, καθώς μπορούμε να γίνουμε το φυσικό σημείο εισόδου για την Ενέργεια - είτε πρόκειται για φυσικό αέριο είτε για Ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές - από τον νότο στον βορρά», ενώ ταυτόχρονα «ανοίγει τον νότιο διάδρομο προς το Αιγαίο Πέλαγος».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναζήτησης ευκαιριών για διεύρυνση των μπίζνες, παράλληλα με τη Σύνοδο γίνεται και «Επιχειρηματικό Φόρουμ», εστιάζοντας σε ζητήματα όπως «ενίσχυση της ανθεκτικότητας και διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και μεταφορικών δικτύων», «χρηματοδοτικά εργαλεία και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας» κ.α.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός μετέβη στη Βαρσοβία για «δείπνο εργασίας» Ευρωπαίων ηγετών που οργάνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για διαβουλεύσεις πάνω στη λεγόμενη «Στρατηγική Ατζέντα» της ΕΕ.

Αλλη μια συνάντηση Μητσοτάκη - Ζελένσκι

Στο μεταξύ άλλη μια συνάντηση με τον Β. Ζελένσκι είχε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτή την φορά στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» στο Βίλνιους της Λιθουανίας, διαβεβαιώνοντάς τον για πολλοστή φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία». Αποδέχτηκε, εξάλλου, την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ζελένσκι να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη Ειρήνης» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.

Θυμίζουμε πως στις προηγούμενες συναντήσεις έχουν κλείσει μια σειρά από όλο και πιο επικίνδυνες συμφωνίες, με την ελληνική κυβέρνηση να φτάνει ως το σημείο να στέλνει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στο αντιδραστικό καθεστώς, ενώ έχει υπογράψει και συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία με ό,τι αυτό σηματοδοτεί...

«Παραινέσεις» για Ελληνοτουρκικά

Τους «δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», Ελλάδα και Τουρκία, να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, ενθάρρυνε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Τσούνις, μιλώντας χτες στο Φόρουμ των Δελφών, ενώ ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει λόγους να ανησυχεί για τα F-16 που θα πάρει η γείτονα από τους Αμερικανούς, επεχείρησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει F-16 εδώ και δεκαετίες, όπως και η Ελλάδα, και πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός ότι είναι δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα φυλάει τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να εκμοντερνίσουμε τον εξοπλισμό της», δείχνοντας και τον πραγματικό λόγο των πανάκριβων εξοπλισμών. «Αυτό που συνέβη στην Ουκρανία μάς έκανε όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες αποτροπής του», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε και την «ενίσχυση του ρόλου» της Ελλάδας στα Ενεργειακά, με τις εγκαταστάσεις Αλεξανδρούπολης και Ρεβυθούσας, δεδομένης και της αποσύνδεσης της Ευρώπης από τη ρωσική Ενέργεια. Ταυτόχρονα χαιρέτισε την «πολύ ταχεία μετάβαση» της χώρας στην «πράσινη ενέργεια», όπου ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια.

Σε αυτό το φόντο, μίλησε για «εξαιρετικές σχέσεις» Ουάσιγκτον - Αθήνας, λέγοντας ότι η διμερής σχέση «βελτιώνεται διαρκώς εδώ και χρόνια, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες για ειρήνη και δημοκρατία». Στο μεταξύ, τόνιζε ότι και το Ισραήλ είναι «ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ», αναγνωρίζοντάς του «το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όμως το πώς το κάνει έχει σημασία», έβαλε και μια πινελιά ανθρωπισμού, την ώρα που στη Γάζα εξελίσσεται γενοκτονία.

Τέλος επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση «για τις πρωτοβουλίες στα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ τους και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας», καλώντας «να σταματήσουμε τη ρητορική του μίσους και να μιλήσουμε τη γλώσσα της αγάπης».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Παρουσίαση της Διακήρυξης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρουσιάσει σήμερα Παρασκευή, στις 9 το πρωί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, τη Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, την οποία επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Δράση.

Θα ακολουθήσει συζήτηση των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης με θέμα «Η κατάσταση των εργατικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και οι εμπειρίες από την πάλη των κομμουνιστών».

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας, το ΚΚΕ, το Ελβετικό ΚΚ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, το Κομμουνιστικό Μέτωπο Ιταλίας, το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, η Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας.

Την Κυριακή 14/4 η παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών του Κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιούνη. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απρίλη και ώρα 11.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Caravel» (αίθουσα «Ιλισός»).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το έγκλημα στα Τέμπη

Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη - Καμία συγκάλυψη - Να αποδοθούν όλες οι ευθύνες» διοργανώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 Απρίλη, στις 9.30 π.μ. στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα 1C47) στις Βρυξέλλες.

Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης. Θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη, τον Γιώργο Τσακλίδη, συγγενή θύματος στα Τέμπη, και τον Θοδωρή Βαριδάκη, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Hellenic Train» και της παράταξης ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ