ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ολη η πόλη μια γροθιά, προχωράμε όλοι μαζί και νικάμε όλοι μαζί!

Αύριο η κινητοποίηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής

Από τη σύσκεψη με σωματεία και φορείς
Από τη σύσκεψη με σωματεία και φορείς
Στον δρόμο βγαίνει αύριο Σάββατο η Πετρούπολη, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και σύνθημα «Ολη η πόλη μια γροθιά. Προχωράμε όλοι μαζί και νικάμε όλοι μαζί!». Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 12 μ. από την πλατεία Ηρώ. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και συλλόγων της πόλης, όπως και συγκεντρώσεις ενημέρωσης στις γειτονιές.

Στο κάλεσμα της κινητοποίησης τονίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι «απέναντι σε αυτά που έχει ανάγκη η Πετρουπολιώτισσα και ο Πετρουπολιώτης, έχουμε την κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική που θέλει τους δήμους να χαρατσώνουν τους δημότες και να είναι "ντίλερ" διαφόρων εργολάβων και συμφερόντων. Αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα δεν φτάνει ούτε για τα πιο βασικά, που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια χτυπάνε "κόκκινο".

Ο δήμος Πετρούπολης αρνείται να γίνει το "μακρύ χέρι" του κράτους, της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Δεν θα βάλει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική. Δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Μαζί με τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους και όλο τον λαό της πόλης, βγαίνουμε στο δρόμο για τα δίκαια αιτήματά μας. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των πολλών, επιδιώκοντας να αναβαθμίσουμε τη ζωή σε κάθε γειτονιά. (...)

Ολη η Πετρούπολη μια γροθιά, διεκδικούμε:

Ενημέρωση σε γειτονιές
Ενημέρωση σε γειτονιές
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, με βάση τις ανάγκες του δήμου και με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Βορίδη.

Να αποδοθούν από την κυβέρνηση στον δήμο Πετρούπολης, εδώ και τώρα, οι χρηματοδοτήσεις που παρανόμως παρακρατούνται. Κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων.

Δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας στην Πετρούπολη, στο ιδιόκτητο κτίριο που διαθέτει ο δήμος.

Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος, όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια, με ευθύνη του κράτους και της Περιφέρειας.

Αναβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με πύκνωση των λεωφορειακών γραμμών που συνδέουν με τις στάσεις του Μετρό. Αμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού που προβλέπει σταθμό του Μετρό στην Πετρούπολη (Γραμμή 4).

Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη δημιουργία του αθλητικού σταδίου στην περιοχή της Αγίας Τριάδας».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΣΥΚΕΩΝ
ΟΧΙ στις αυξήσεις - «φωτιά» στις κοινωνικές υπηρεσίες

Σε αυξήσεις - «φωτιά» στις υπηρεσίες Πολιτισμού - Αθλητισμού και σε παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς προχωρά η διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών, στο πλαίσιο της πολιτικής που μετατρέπει τις λαϊκές ανάγκες σε εμπόρευμα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, όπως και κάθε λαϊκή οικογένεια του δήμου, να αντιδράσουν και να μη δεχτούν αυτές τις τεράστιες αυξήσεις.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», είναι χαρακτηριστικές «οι δυσβάσταχτες αυξήσεις των τροφείων που επιβάλλει η δημοτική αρχή στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ξεκινάνε από 150 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 800 ευρώ, ακόμα και σε οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Συγκεκριμένα, επιβάλλει αύξηση 200 ευρώ (50%) σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 5.001 έως 12.000 ευρώ, όταν το όριο της φτώχειας για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο ανήλικα παιδιά (ηλικίας κάτω των 14 ετών) είναι 12.000 ευρώ!

Δεν ντράπηκαν μάλιστα να "υπερηφανευτούν" πως αφήνουν δωρεάν τις οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ! Αφορά οικογένειες που ζουν από τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, και που οι περισσότερες απ' αυτές δικαιούνται έτσι κι αλλιώς το αντίστοιχο voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Αυξήσεις - «φωτιά» επιβάλλονται επίσης για τη χρήση κάθε είδους δημοτικής αθλητικής υποδομής. Ενδεικτικά:

«Ετήσια διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων σε σωματεία, αύξηση 150% έως 2.400%.

Συνδρομές αθλητικών τμημάτων, αύξηση 67% έως 212%.

Μηνιαίες συνδρομές κολυμβητηρίου, αύξηση 50% έως 71%.

Ακόμα και στο καλοκαιρινό πρόγραμμα "παιδί και θάλασσα" επέβαλαν αυξήσεις 25% έως 100%.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σε μια σειρά παροχών, που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν, σήμερα επιβάλλουν χρεώσεις. Ετσι, στις χιλιάδες συμπολιτών μας που περπατούσαν και γυμνάζονταν στο Δημοτικό Στάδιο Στρεμπενιώτη τώρα επιβάλλουν είσοδο 8 ευρώ τον μήνα».

Αντίστοιχα αυξάνονται «οι συνδρομές στα πολιτιστικά τμήματα του δήμου, 33% έως και 133%, ενώ δεν παραλείπουν να επιβάλουν αυξήσεις ακόμα και στα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών για το καλοκαίρι και τις γιορτές (Πάσχα και Χριστούγεννα), 50% έως και 200%. Το ίδιο γίνεται και στις συνδρομές στα ωδεία, όπου οι αυξήσεις ξεκινάνε από 20% και φτάνουν μέχρι 50%.

Επίσης, μέχρι και 1.000 ευρώ ζητάνε να πληρώσει κάποιος πολιτιστικός ή άλλος φορέας (για τη χρήση θεάτρου) αν θέλει να ανεβάσει κάποια εκδήλωση, βάζοντας ίσως και ένα ελάχιστο εισιτήριο για να αντιμετωπίσει τα έξοδα (από τη στιγμή που δεν χρηματοδοτείται ούτε από το κράτος ούτε από δήμους)».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΧΑΡΝΩΝ
Καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής

Η διοίκηση Βρεττού αρνείται συστηματικά να φέρει στο ΔΣ το θέμα του χαρατσιού για το σχέδιο πόλης

Τη δημοτική αρχή Αχαρνών, με τη στήριξη της ΝΔ, που αποφεύγει συστηματικά να θέσει σε συζήτηση φλέγοντα προβλήματα των δημοτών καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αχαρνών, με αφορμή και την απαράδεκτη στάση της στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο στις 9/4.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει: «Η δημοτική αρχή του κ. Βρεττού συνεχίζει να μη φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, επαναλαμβανόμενη πρακτική της δημοτικής αρχής Αχαρνών να μη θέτει προς ψήφιση στο σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου θέματα ημερήσιας διάταξης που φέρνει προς συζήτηση η "Λαϊκή Συσπείρωση", με διάφορες προφάσεις, θέλοντας να αποφύγει να πάρει θέση για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους του δήμου μας.

Πρόσφατο παράδειγμα η τακτική συνεδρίαση της Τρίτης 9/4/24, όπου η "Λαϊκή Συσπείρωση" έγκαιρα κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα το ζήτημα της απαίτησης από τον δήμο Αχαρνών εισφορών σε χρήμα που αφορά εκατοντάδες κατοίκους της πόλης μας, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά (πολλές φορές πολλαπλάσια του ετήσιου εισοδήματός τους) για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, μετά από δεκαετίες που πληρώνουν ήδη δημοτικά τέλη και άλλα χαράτσια, σε περιοχές μάλιστα που δεν τους παρέχονται ούτε οι βασικές υπηρεσίες για αξιοπρεπή διαβίωση (ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο, συγκοινωνιακό δίκτυο) από τον δήμο Αχαρνών.

Μάλιστα, το θέμα το επαναφέραμε δεύτερη φορά προς συζήτηση αφού εκκρεμούσε δέσμευση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου από προηγούμενη τακτική συνεδρίαση τον Γενάρη του 2024 πως θα το έφερνε ως τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που όμως απέφευγε να κάνει για 3 ολόκληρους μήνες. Μάλιστα, όλα αυτά ενώ και στις δύο συνεδριάσεις είχαν προσέλθει δημότες που είχαν λάβει ειδοποιητήρια πληρωμής, τους οποίους η δημοτική αρχή απαξίωσε εντελώς με τη στάση της.

Είναι ξεκάθαρο πως η δημοτική αρχή Βρεττού, το αγαπημένο παιδί της κυβέρνησης της ΝΔ, θέλει να μετατρέψει το όργανο σε μαριονέτα που θα χορεύει στους ρυθμούς της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που με ζέση υπηρετεί και η ίδια.

Από κοντά και η "αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση" της παράταξης του κ. Ηλιάδη "Αχαρνές για όλους", που έσπευσε να υπερασπιστεί τη δημοτική αρχή υποστηρίζοντας να μη συζητηθεί το θέμα... γιατί τάχα ήταν ανενημέρωτος.

Από την πλευρά μας, κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αχαρνών μέσω των εκλεγμένων της τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο Τοπικό Συμβούλιο, απέναντι σε κάθε δύναμη που επιδιώκει να επικρατεί "σιγή νεκροταφείου", θα πρωτοστατήσει ώστε να αναδεικνύονται και να αναπτύσσονται μέτωπα πάλης μέσα και έξω από τις δημαρχιακές αίθουσες για τα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών, της νεολαίας και κάθε λαϊκής οικογένειας του δήμου μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΕΡΡΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στην αύξηση των διοδίων

Σωματεία και φορείς των Σερρών οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, Σάββατο 13 Απρίλη, στις 11 π.μ., στον σταθμό διοδίων Στρυμονικού, ενάντια στην αύξηση των διοδίων.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «όταν η ακρίβεια χτυπάει "κόκκινο", τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν, είναι προκλητικό να αυξάνονται τα διόδια δημιουργώντας και άλλα προβλήματα σε εργαζόμενους, επαγγελματίες αλλά και εμπόρους.

Στην ΠΕ Σερρών τα διόδια αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ μόλις πριν από 2 χρόνια ο τότε υπουργός Υποδομών διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα διόδια", για να κάμψει τις αντιστάσεις φορέων και σωματείων που αντιδρούσαν. Κοροϊδία εν ψυχρώ.

Το χαράτσι των διοδίων είναι μια εγγυημένη κερδοφορία του κάθε ομίλου που διαχειρίζεται τις Εθνικές Οδούς, τις οποίες έχει πληρώσει πολλαπλά ο λαός και στην κατασκευή τους και στη συντήρησή τους».

Διεκδικούν κατάργηση όλων των διοδίων, δωρεάν μετακίνηση σε σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους, σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές συγκοινωνίες για τον λαό και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου σε όλη την ΠΕ Σερρών και σε όλη τη χώρα.

Την κινητοποίηση των φορέων στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Σερρών.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Στις 29 Απρίλη η απόφαση

Τη Μεγάλη Βδομάδα θα εκδοθεί η απόφαση στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι. Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως θα γνωστοποιήσει την ετυμηγορία του στις 29 Απρίλη. Στη χτεσινή δικάσιμο ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολύμηνη δίκη. Τη Μεγάλη Δευτέρα οι 21 κατηγορούμενοι θα ακούσουν την απόφαση των δικαστών σχετικά με την ενοχή τους για πλημμεληματικές πράξεις.

Ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή 9 κατηγορούμενων και την αθώωση συνολικά 12, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης. Υπενθυμίζεται ότι με την πρότασή του ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ζήτησε την ενοχή στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, των Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλου, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Χαράλαμπου Χιώνη, Βάιου Θανασιά, Ευάγγελου Μπουρνούς, Αντώνη Παλπατζή και Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ