ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Νομοσχέδιο - κρίκος για την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία

Eurokinissi

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητήθηκε χτες στη Βουλή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι το Κόμμα το καταψηφίζει.

Σημείωσε άλλωστε ότι οι κυβερνήσεις τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στην ΕΕ συντονισμένα υιοθετούν πολιτικές που στόχο έχουν την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία του λαού, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των εργασιών των δημόσιων συστημάτων Υγείας και συγχρόνως τον ιδιωτικό - επιχειρηματικό τομέα.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το «νέο ΕΣΥ» είναι φτιαγμένο από τα παλιά υλικά του «κόστους - οφέλους», των δημοσιονομικών περιορισμών, που χρησιμοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Μιλώντας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημείωσε αρχικά ότι η «παντός είδους άσκηση ιδιωτικού - επιχειρηματικού έργου από τους γιατρούς των δημόσιων μονάδων Υγείας» και η «ένταξη κλινικών γιατρών στο σύστημα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων» είναι μεταρρυθμίσεις και μέτρα που στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών Υγείας.

Υπενθύμισε ότι το σχετικό μέτρο είχε θεσμοθετηθεί το 2002 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, διατηρήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ το «πάγωσε» την περίοδο της πανδημίας και τώρα έρχεται να το υλοποιήσει, φέρνοντας μέτρα που ενισχύουν την εικόνα ενός κατ' επίφασιν δημόσιου συστήματος Υγείας.

Απαντώντας στο πρόσχημα της κυβέρνησης ότι έτσι δίνεται «ελευθερία επιλογής» σε ασθενείς και υγειονομικούς, τόνισε ότι «η μόνη ελευθερία που παρέχεται είναι η απαλλαγή του κράτους από μεγάλο μέρος της δαπάνης για την πρόληψη - θεραπεία - αποκατάσταση των ασθενών και η απαλλαγή του από το να αποκαταστήσει έστω ένα μέρος από το πετσοκομμένο εισόδημα των υγειονομικών».

Προειδοποίησε ότι η άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αντικειμενικά θα έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα του επιστημονικού έργου. Με «τόσα καρπούζια στη μασχάλη» θα αναγκαστούν να απαλλαγούν από τα πρωινά, δωρεάν ιατρεία, όπως είπε, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «τυράκι» στη «φάκα» των άθλιων εργασιακών σχέσεων.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση σε συνέχεια των προηγούμενων παρουσιάζει την αιτία των προβλημάτων ως «λύση», χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία που θα έχουν το ίδιο και χειρότερο αντιλαϊκό αποτέλεσμα.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τα προβλήματα ασθενών και υγειονομικών ως "μεταξύ τους προβλήματα", ενισχύοντας τον "κοινωνικό αυτοματισμό"», ανέφερε εξηγώντας: «Δηλαδή ο ασθενής να βλέπει τον γιατρό ως φταίχτη των προβλημάτων του και ο γιατρός να βλέπει ως μονόδρομο την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών. Συγχρόνως επιχειρεί να εμπεδωθεί στον λαό ότι η Υγεία είναι ατομική υπόθεση του καθενός, αφού κριτήριο του αν και πότε θα χειρουργηθεί δεν είναι η σοβαρότητα της ασθένειάς του, αλλά το αν θα επιλέξει να πληρώσει από την τσέπη του προκειμένου να εξυπηρετηθεί εκτός λίστας».

«Εμείς απευθυνόμαστε στους γιατρούς, στους υγειονομικούς και τους λέμε: Να μην ενταχθούν, να μη γίνουν φορείς υλοποίησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που θίγει και τους ίδιους και τους ασθενείς. Να μη συμβάλουν στην υλοποίηση αυτών των μέτρων, που στην πράξη στρώνουν το έδαφος στην επιχειρηματική δράση ενός μικρού τμήματος μεγαλογιατρών σε βάρος τους και σε βάρος των ασθενών. Να δουν τη φάκα και όχι το "τυράκι". Να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων την απόπειρα της κυβέρνησης να υιοθετήσουν ως ρεαλιστικές λύσεις στα βάσανα των ασθενών τις πληρωμές στα δημόσια νοσοκομεία, τις επιπλέον πληρωμές και χαράτσια στα φάρμακα...», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ειδικά για το χαράτσι του 1 και 3 ευρώ σε παραπεμπτικά για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά, ανέδειξε ότι πρόκειται για «προκλητικό μέτρο στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της Υγείας, αφού το ετήσιο συνολικό ποσό ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα πηγαίνει στις τσέπες τους μέσω της ισόποσης μείωσης των υποχρεωτικών επιστροφών».

Πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο εντάσσονται κι άλλα αντιδραστικά μέτρα, όπως η διεύρυνση των επικουρικών ελαστικών εργασιακών σχέσεων στο σύστημα Υγείας, η παράταση του εργάσιμου βίου των γιατρών τουλάχιστον στα 72 χρόνια, η ολιγόμηνη παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η κινητικότητα κ.ά. Και όπως είπε, «τα ανωτέρω αντανακλούν ακριβώς την πολιτική του δραστικού περιορισμού των προσλήψεων και της διαμόρφωσης ενός διευρυμένου τμήματος υγειονομικών πολλαπλά εκμεταλλευόμενο που δεν θα κοστίζει στο κράτος, αλλά η χρηματοδότησή του θα γίνεται από τα έσοδα των "δημόσιων νοσοκομείων ΑΕ"».

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις προσωπικού που επικαλείται η κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι δεν είναι αντικειμενικό πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα της πολιτικής της, αφού «και στο ζήτημα της εκπαίδευσης και κατανομής του προσωπικού λειτουργεί με το κριτήριο της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή με δραστικό περιορισμό όλων των κρατικών δαπανών, που εξ ορισμού αναπαράγει το πρόβλημα των ελλείψεων και της αναρχίας της εκπαίδευσης και φυσικά στην κατανομή του υγειονομικού προσωπικού».

«Για το ΚΚΕ δεν νοείται Υγεία με κέρδος, κόστος, επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα», ξεκαθάρισε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, τονίζοντας: «Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο - αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για να εξαλειφθούν και οι αναμονές για χειρουργικές επεμβάσεις.

Γιατί πραγματικά πρόοδος τον 21ο αιώνα δεν είναι να πληρώνει ο ασθενής ούτε το νόμιμο φακελάκι ή η διαλογή ασθενών με βάση την τσέπη τους ή ο τιμοκατάλογος βάζοντας τιμή στη ζωή και την υγεία του λαού.

Πραγματική πρόοδος είναι να απολαμβάνει ο λαός δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας αντάξιες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας που απογειώνει τις δυνατότητες όχι μόνο στη θεραπεία αλλά κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Και εκεί χρειάζεται να εντείνει την πάλη με όλες του τις δυνάμεις το εργατικό - λαϊκό κίνημα, χτυπώντας στη ρίζα τη βαρβαρότητα και την απανθρωπιά αυτού του σάπιου συστήματος».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Πλήρωσε για να χειρουργηθείς, αλλιώς θα περιμένεις χρόνια» ο εκβιασμός της κυβέρνησης

Το «δικαίωμα επιλογής», που διατυμπανίζουν η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας, είναι απάνθρωπος εκβιασμός, είναι «δικαίωμα επιλογής» με το πιστόλι στον κρόταφο, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τα προβλήματα στο σύστημα Υγείας, που δημιουργήθηκαν από τη χρόνια πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, και παρουσιάζει την ίδια την αιτία, δηλαδή αυτήν την πολιτική, ως συνταγή για τη λύση.

Το αποτέλεσμα, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, θα είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση και χειροτέρευση των παροχών Υγείας προς τον λαό.

«Ποιο δικαίωμα έχει ένας άνεργος, ένας φτωχός και εξαθλιωμένος σε Υγεία και Παιδεία;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιλογές του καθενός εξαρτώνται με βάση την οικονομική δυνατότητα και από αυτήν τη σκοπιά η κυβέρνηση επιδεινώνει την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, λειτουργώντας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και εξυπηρετώντας τους έχοντες.

Οπως επεσήμανε, η κυβέρνηση εκβιάζει ωμά λέγοντας «πλήρωσε για να μην περιμένεις δύο χρόνια για το πρόβλημα υγείας που έχεις», και έτσι αναγκάζεται ο κόσμος να πουλά και να υπερχρεώνεται για να γιατρευτεί.

Τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία είναι απόρροια των πολιτικών της ΕΕ, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, θυμίζοντας ότι ίδια είναι η πολιτική της ΕΕ και για την Παιδεία, αφού πρόσφατα επιβράβευσε την κυβέρνηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αναφερόμενη στο «δικαίωμα» στις επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπεράσπιση όλων των εργαλείων που οδήγησαν στη σημερινή άθλια κατάσταση

Μία προς μία όλες τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στο σημερινό σμπαράλιασμα του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις πληρωμές ασθενών ακόμα και για στοιχειώδεις και ζωτικές υπηρεσίες υπερασπίστηκαν μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Υγείας και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη για το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ξεχωρίζοντας ως μεταρρυθμιστική «τομή» τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο, ώστε όλο και περισσότερο η προσφορά στα κρατικά νοσοκομεία να αντιμετωπίζεται ως «πάρεργο» και ως πεδίο άντλησης πελατείας, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το συγκεκριμένο μέτρο σαν «διέξοδο» από την υποστελέχωση. Επικαλούμενος το ότι μια σειρά προκηρύξεις βγαίνουν «άγονες», ισχυρίστηκε ότι η παραπάνω δυνατότητα θα λειτουργήσει σαν «κίνητρο» για γιατρούς ώστε να ενταχθούν και στο ΕΣΥ. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς, να επιστρέψει όσα έχει κλέψει από τους υγειονομικούς, να πάρει ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην είναι η δουλειά στα νοσοκομεία «κόλαση» λόγω των ελλείψεων, δείχνει ως «λύση» την ένταση της επιχειρηματικής δράσης. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε σαν «τρέλα» το δίκαιο αίτημα για διπλασιασμό του μισθού των γιατρών, αφού δεν «υπάρχουν λεφτά».

Παρακάτω, υπερασπιζόμενος το χαράτσι που θεσπίζεται στους ασθενείς από διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να υπάρξει «έκπτωση» στα ποσά που επιστρέφουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο κράτος, να «ανακουφιστούν» δηλαδή οι ιδιώτες της Υγείας, υπερασπίστηκε αυτήν τη μείωση του clawback σαν επενδυτικό «κίνητρο». Αλλωστε εκεί απέδωσε και τις ελλείψεις στα φάρμακα, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να μην εγκαταλείπουν οι βιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι την ελληνική αγορά.

Κριτική επί της ...δοσολογίας της ιδιωτικοποίησης

Σαν μεταρρύθμιση που «αποτελειώνει» τώρα το ΕΣΥ παρουσίασαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, ισχυριζόμενοι περίπου ότι τώρα ξεκινούν οι πληρωμές των ασθενών και η εμπορευματοποίηση, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των επί πληρωμή χειρουργείων, που η κυβέρνηση υπερασπίστηκε και χτες στη Βουλή, με τα άλλα κόμματα να κατακεραυνώνουν το μέτρο, αν και πρόκειται για νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, που ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να καταργήσει και ήρθε σήμερα η ΝΔ να εφαρμόσει για να απογειώσει τις ιδιωτικές πληρωμές.

Κατά τα άλλα, η κριτική τους περιορίστηκε στη δοσολογία της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σε απόλυτη δηλαδή συνέπεια με τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα. Χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να υπερασπιστεί μεταξύ άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις, όταν οι προβλέψεις του έχουν ως προαπαιτούμενο την ένταση της εμπορευματοποίησης. Το δε ΠΑΣΟΚ εστίασε π.χ. στους «κανόνες» με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα απογευματινά - επί πληρωμή χειρουργεία, και όχι στο γεγονός ότι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν ξανά και ξανά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ