ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΝΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Εγνατία κατασκευάστηκε στις πλάτες των εργαζομένων

Φιέστα, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ τα εγκαίνια τμήματος της Εγνατίας Οδού, στην περιοχή, από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά, επισημαίνοντας ότι το έργο χτίστηκε στις πλάτες των εργαζομένων. «Εχει χαθεί ο λογαριασμός - τονίζει - για το πόσα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά μήκος του έργου, από το 1994 που άρχισε να κατασκευάζεται», προσθέτοντας πως «το ψαλίδι μπορεί να έκοψε πολλές κορδέλες, όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν κατόρθωσε να "ψαλιδίσει" και το κόστος της Εγνατίας, το οποίο πλήρωσε και θα συνεχίσει να πληρώνει ο ελληνικός λαός και η εργατική τάξη ακόμη και με αίμα».

Και συνεχίζει: «Το έργο της Εγνατίας Οδού που ολοκληρώνεται χτίστηκε στις πλάτες των εργαζομένων, που είδανε τρεις συναδέλφους τους νεκρούς μέσα σ' ένα μήνα στα τμήματα που εγκαινίασε και επέβλεψε ο υπουργός. Χτίστηκε με μεσαιωνικές συμβάσεις εργασίας που επέβαλαν οι μεγαλοεργολάβοι στους εργάτες, χτίστηκε με τις συνεχείς απειλές και εκβιασμούς, τους απλήρωτους, για μήνες, εργαζόμενους, πάνω στα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και τον καθημερινό κίνδυνο των εργαζομένων για τη ζωή τους».

«Το έργο της Εγνατίας Οδού μπορεί να ολοκληρώνεται - τονίζει σε άλλο σημείο - αλλά φέρνει και νέα χαράτσια στον ελληνικό λαό, με τα πανάκριβα διόδια που ετοιμάζονται στη διαδρομή που εγκαινιάστηκε και προβλέπεται να λειτουργήσουν το καλοκαίρι.

Η Εγνατία Οδός, όπως και άλλα μεγάλα έργα, γίνονται με όρους που ενισχύουν την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων. Ο λαός υποχρεώνεται να τα πληρώσει διπλά. Μία για την κατασκευή, όπου με τα χρήματά του βάζουν σε κίνηση και αυξάνουν το κεφάλαιό τους οι μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και να πληρώνει πανάκριβα κάθε φορά που θα χρησιμοποιεί τον αυτοκινητόδρομο.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την κατάσταση. Πρέπει να κρίνουν ποιος είναι πραγματικά με το μέρος τους και ποιος τους εκμεταλλεύεται και να διαλέξουν πλευρά. Να καταδικάσουν τόσο με την ενίσχυση των αγώνων τους, όσο και πολιτικά όσους προωθούν και στηρίζουν τη συσσώρευση των κερδών του κεφαλαίου πάνω στην υπερεκμετάλλευση, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την περιστολή των δικαιωμάτων και αποδοχών. Να καταδικάσουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ., που μιλούν για μονόδρομους στους οποίους πάντα ο εργαζόμενος είναι το θύμα και καλλιεργούν το συμβιβασμό, τη "συνυπευθυνότητα" για την αντιλαϊκή διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Καταλήγοντας η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Ο λαός έχει τη δύναμη, μπορεί να ανοίξει και να βαδίσει το δρόμο της ανάπτυξης όπου αφεντικό θα είναι αυτός και όχι τα μονοπώλια. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του, για να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, για να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν».

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Σταύρος Κανελλόπουλος
Σταύρος Κανελλόπουλος
φωτο

Στη μνήμη του μονάκριβου γιου μας ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, που θέλησε να παλέψει μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ για να αλλάξει τον κόσμο, με τη συμπλήρωση 6 χρόνων από το χαμό του στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, προσφέρουμε 6.000 ευρώ στο ΚΚΕ (μέσω ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας), για την ενίσχυση του αγώνα του στα ιδανικά του Σοσιαλισμού.

Οι γονείς του Δημήτρης και Χρυσαυγή.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Με αγώνα να παλέψουμε ενάντια στη ρύπανση του περιβάλλοντος

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνων διεκδίκησης μέτρων για να αποτραπεί η περαιτέρω ρύπανση του περιβάλλοντος και για τη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης επισημάνθηκε στην ημερίδα της «Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Λάρισας (ΝΕΑΣ) με θέμα «Ρύπανση του Περιβάλλοντος και Υγεία». Στην ημερίδα που έγινε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, παρουσία επιστημονικών και μαζικών φορέων του νομού, υπογραμμίστηκε ότι τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία και την αειφόρο ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.

Οπως τόνισε ο Χρ. Χαλκιάς, νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΕΑΣ, στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Λαρισαίων για το πρόβλημα και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης τους για την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισής του. Μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης του επιπέδου της αέριας ρύπανσης, προσδιορισμού των κρίσιμων παραμέτρων, των ρύπων και των πηγών που προκαλούν τη μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε και συνεχών μετρήσεων και ελέγχου, ώστε να υπάρχουν δεδομένα σε βάθος χρόνου.

Στην ημερίδα, επισημάνθηκε ότι οι επιπτώσεις της αέριας ρύπανσης είναι μεγαλύτερες σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα βρέφη, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και ειδικές κατηγορίες ασθενών (ασθματικοί, ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και στεφανιαία ανεπάρκεια) και αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα η πόλη του Βόλου, που την «πνίγει» η ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νοσηλείες για αναπνευστικά προβλήματα.

Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν οι: Κ. Δελημπάσης, χημικός μηχανικός, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος ΤΕΕ Θεσσαλίας («Αέρια ρύπανση στη Λάρισα»). Θ. Κόκκαλης, χημικός μηχανικός, συντονιστής ΜΕ Περιβάλλοντος και Αειφορίας του ΤΕΕ Κ-Δ Μακεδονίας («Αέρια ρύπανση: Αντιμετώπιση»). Γ. Ραχιώτης, ειδικός γιατρός εργασίας, διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («Εργασιακό Περιβάλλον και Υγεία»). Σπ. Δρίβας, ειδικός γιατρός εργασίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας («Βλαπτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος»). Και Δ. Μακρής, πνευμονολόγος, επιμελητής ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, («Επιπτώσεις αερίων ρύπων στη νοσηρότητα από νόσους του αναπνευστικού»).

Μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γουργουλιάνης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κ. Μαλίζος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κ. Σκόρδας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κ.ά.


Πολιτικό μνημόσυνο

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
φωτο

Σήμερα Κυριακή 12.4.09 και ώρα 11 π.μ. στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, στις 40 μέρες από το θάνατό του, γίνεται πολιτικό μνημόσυνο του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του Νικόλαου Αντωνόπουλου, προσφέρουμε, μέσω ΚΟ Ολυμπιακού Χωριού, 150 ευρώ στο ΚΚΕ

Η σύζυγός του Μαρία

Οι γιοί του Νίκος - Παναγιώτης.

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου

Η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα, Κυριακή 12 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο δημαρχείο Ιλίου, με θέμα: «Οι συνέπειες για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του». Θα μιλήσουν εκπρόσωποι του ΣΦΕΑ, της ΚΕΘΑ και της ΕΕΔΥΕ.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η «Δημοκρατική Μέριμνα», σε έκκλησή της προς τα μέλη και τους φίλους της, τους καλεί να συμβάλουν στη βοήθεια των αγωνιστών που την έχουν ανάγκη. «Ζητάμε λίγα από το υστέρημά σας που θα βοηθήσει όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Εθνική ανεξαρτησία και που τώρα είναι ξεχασμένοι από το κράτος». Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Δημοκρατικής Μέριμνας», Ακαδημίας 78, τηλ. 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129,592361-13.

Δείτε στον «902 TV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα, Κυριακή στις 16.00 την εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής: «Γράμμος, στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας». Πρόκειται για ένα οδοιπορικό βήμα βήμα στην εποποιία του ΔΣΕ, από την ίδρυσή του και τη δράση στο Γράμμο έως την τελική αναμέτρηση.

Συγκεντρώσεις για τις ευρωεκλογές

Στα πλαίσια της εξόρμησης του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Σήμερα, Κυριακή 12/4

-- Αστακός, 11.30 π.μ., καφετέρια Μπουκουβάλα, με τον Κ. Δρόσο.

-- Αμφιλοχία, 9 μ.μ., καφετέρια «Ποσειδώνιο», με τον Τ. Παπανικολάου.

-- Βόνιτσα, 9 μ.μ., Δημαρχείο, με τον Ν. Μωραΐτη.

-- Παλλήνη, 11 π.μ., Δημαρχείο, Γιάννης Γκιόκας

Αύριο, Δευτέρα 13/4

-- Τραγάνα Φθιώτιδας, 8 μ.μ., με τον Χρ. Φουσέκη.

Την Τρίτη 14/4

-- Ομβριακή Φθιώτιδας, 8 μ.μ., με τον Ν. Χαλιώτη.

-- Λιμενάρια Θάσου, στις 8 μ.μ., με τον Δήμο Ζαχαριάδη.

Την Τετάρτη 15/4

-- Αγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας, 7.30 μ.μ., με τον Τ. Χρονά.

Περιοδεία στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ

Αύριο, Δευτέρα 13/4, στις 10.30 π.μ., στην ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ θα περιοδεύσει ο Γιώργος Μαυρίκος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org