ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες

Στις 21 Απρίλη, στον Περισσό, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Το Σάββατο 21 Απρίλη, στις 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένη στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν θεατρική παράσταση και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι».

Παράλληλα, στο προαύλιο θα λειτουργεί έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί, με μεγάλη επιτυχία, διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβρη, που περιλάμβανε ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα και ημερίδα σχετική με τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες, που μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκαν με ψηλά το κεφάλι στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αποτέλεσαν και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος. Η εκδήλωση θα αναδείξει τη ζωή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας και μέσα από αυτήν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Εκεί, στις χώρες όπου η εργατική τάξη είχε την εξουσία, οι μαχητές του ΔΣΕ ρίχτηκαν σε μια νέα, ειρηνική μάχη. Εμαθαν τη γλώσσα και με τη φροντίδα του εργατικού κράτους απέκτησαν μόρφωση, πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην Υγεία και στην Πρόνοια. Οι χώρες αυτές, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν από τις καταστροφές του πολέμου, με την απλόχερη βοήθεια που έδωσαν στους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες, απέδειξαν στην πράξη τι σημαίνει διεθνισμός και κυρίως απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

  • Για την εκδήλωση, την Παρασκευή 20 Απρίλη, το απόγευμα, θα αναχωρήσει λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6941416874 και 6944367441.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Κρυοπηγή που χτυπήθηκε από κατολισθήσεις

Από τη συζήτηση στη λαϊκή συνέλευση
Από τη συζήτηση στη λαϊκή συνέλευση
Το χωριό Κρυοπηγή στο Ζάλογγο Πρέβεζας, που επλήγη από κατολισθήσεις λόγω της διάβρωσης του εδάφους, επισκέφτηκε την Τρίτη 10 Απρίλη κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Πρέβεζας του ΚΚΕ, με τους Κώστα Κωτσαντή, Γραμματέα της ΤΕ και περιφερειακό σύμβουλο, Γιώργο Μπακιρτζόγλου, μέλος της ΤΕ, Σωτήρη Γάκη, μέλος της ΤΕ και δημοτικό σύμβουλο, και Μπάμπη Σοπικιώτη, στέλεχος του Κόμματος.

Το κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους και συμμετείχε σε λαϊκή συνέλευση του χωριού. Οι κάτοικοι βρίσκονται σε αναστάτωση και απόγνωση, εξαιτίας των εκτεταμένων κατολισθήσεων σε διάφορες περιοχές του χωριού.

Από τις κατολισθήσεις έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα και καταστροφές: Αποκόπηκε η δημοτική οδός που συνδέει το χωριό με τον επαρχιακό δρόμο Αρχαγγέλου - Παραμυθιάς. Οκτακόσια στρέμματα από ελαιόδεντρα έχουν υποστεί καταστροφή και πολλά εξ αυτών στην κυριολεξία τα έχει καταπιεί η γη. Η συγκεκριμένη εκτεταμένη κατολίσθηση είναι ενεργή και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Καθημερινά παρατηρούνται συνεχείς περαιτέρω μετακινήσεις, επιδείνωση της κατάστασης και απειλείται η άμεση επέκτασή της σε μεγαλύτερο τμήμα προς τον οικισμό.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος στην παρέμβασή της στη Συνέλευση τόνισε την ανάγκη κινητοποίησης των κατοίκων του χωριού, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Ανέδειξε τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, γιατί ενώ γνώριζαν από χρόνια το πρόβλημα, κώφευαν και τώρα καιροφυλακτούν και κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές.

Τα στελέχη του Κόμματος κάλεσαν τους κατοίκους να διεκδικήσουν:

-- Να κηρυχτεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα (άμεσης αποτελεσματικότητας) για την επιβράδυνση των μετακινήσεων και των κατολισθήσεων των εδαφών.

-- Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων.

-- Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής.

Στην έκκληση των κατοίκων να παρθούν μέτρα για την προστασία της ζωής τους, οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν πως θα προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και στο δήμο Πρέβεζας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός

Πραγματοποιήθηκε χτες η επίσημη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, που υλοποιείται από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την είσοδο της κινεζικής «State Grid Corporation» στη μετοχική του σύνθεση «επιτάχυνε σημαντικά τις διαδικασίες» του έργου.

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ επέλεξε να «σπάσει» το έργο συνολικού προϋπολογισμού 324 εκατ. ευρώ - που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - σε τρία τμήματα, ενώ ξεχωριστός διαγωνισμός θα διενεργηθεί για την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού στη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο αλλά και την επέκταση του υφιστάμενου υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων. Ημερομηνία λήξης προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 21η Μάη και η ηλεκτρονική αποσφράγιση προσφορών θα γίνει στις 25 του ίδιου μήνα.

Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, καθώς κατέχει κομβικό ρόλο στον ευρύτερο ενεργειακό σχεδιασμό και αποσκοπεί, ανάμεσα σε άλλα, στην αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της Κρήτης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων κερδοφορίας στις τεράστιες σχετικές επενδύσεις που ήδη πραγματοποιούνται στο νησί, μέσω των δυνατοτήτων εξαγωγής ηλεκτρισμού που παρέχει.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., η ΤΟ Λευκάδας καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Ανάβαση» στους Τσουκαλάδες. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το Σάββατο 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Πελασγίας καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Αϊβαλιώτης». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή 13 Απρίλη:

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στη δημοτική αίθουσα των Βασιλικών. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Ενέργειας Κ. Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση στον 3ο όροφο του ΕΚΘ με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Την Κυριακή 15 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., οι Κομματικές Ομάδες των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και στην Πρόνοια, των ΚΟΒ Πρόνοιας Αττικής καλούν σε σύσκεψη στη Χαλκοκονδύλη 37 (πλατεία Βάθης), στον δεύτερο όροφο.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους» διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς (Βυζαντίου 3). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Γορτυνίας καλεί, το Σάββατο 14 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων, σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και το παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου δεσπόζει το μνημείο τους.

Εκδήλωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Θερίσου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερίσου «Η Επανάσταση του Θερίσου» καλούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα «Ο ρόλος του μουσείου στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέρισο, στο χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 15 Απρίλη στις 12 μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ