ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ
Να μην περάσει η πολιτική για το ωράριο

Καταγγέλλει τις παρατάξεις στη διοίκηση της ΕΣΕΕ για την παραπλανητική στάση τους και την υποστήριξη των κυβερνητικών σχεδίων

«Κάθε υποχώρηση στοιχίζει ακριβά. Να μπούμε όλοι στη μάχη», τονίζει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ) στην ΕΣΕΕ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 του Μάρτη. Παράλληλα, τονίζει ότι «για άλλη μια φορά και με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, το μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΕΣΕΕ, που πρόσκειται στη ΔΑΚΜΜΕ, κατέδειξε το ρόλο του και τη δουλικότητά του στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Χωρίς ίχνος ντροπής και χρησιμοποιώντας τη διγλωσσία και το ψέμα, εξέδωσε δελτίο Τύπου για το περιεχόμενο της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΣΕΕ 7/3/05), διαστρέφοντας την πραγματικότητα».

Το προεδρείο - επισημαίνει η Αγωνιστική Συνεργασία - «πρόβαλλε ότι η σύγκλιση του ΔΣ για το θέμα του ωραρίου, έγινε με δική του πρωτοβουλία και με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Κρύβει σκόπιμα ότι αρνήθηκε έγγραφη πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων (10/1/05) για πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα αυτό και αποσιωπά συνειδητά ότι υποχρεώθηκε στο έκτακτο αυτό ΔΣ μετά από έγγραφο αίτημα 94 συναδέλφων - αντιπροσώπων από όλη τη χώρα».

Η Αγωνιστική Συνεργασία αναφέρει ότι «κάτω από τη διαπιστωμένη γενική κατακραυγή των χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που αυτή την περίοδο σ' όλη τη χώρα οργανώνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκφράζουν την αντίθεσή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις για παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, το προεδρείο της ΕΣΕΕ θέλει να παραπλανήσει τους συναδέλφους. Μπροστά στο φόβο να μην αποκαλυφθεί ο ρόλος του και να απομονωθεί από τη βάση, αναγκάστηκε να φιλολογήσει γενικά περί κινητοποιήσεων, χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Την ίδια στιγμή, κάνει έκκληση στους Εμπορικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες να μη συμπορευτούν με τους εργατοϋπαλλήλους και να απέχουν από την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη!!! Η δημαγωγία σε όλο της το μεγαλείο».

Η παράταξη σημειώνει ότι στο ΔΣ της ΕΣΕΕ οι ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΜΜΕ ταυτίστηκαν με το προεδρείο της ΕΣΕΕ, καθώς δεν πρότειναν καμία κινητοποίηση, αρνήθηκαν να γίνει η έκτακτη ΓΣ στις 20 Μάρτη και τη μετέθεσαν στις 3 του Απρίλη, για να συμμετάσχει η ηγεσία απερίσπαστη στον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη, αρνήθηκαν και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εμπορικών Συλλόγων στη συνέλευση.

Η Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους μικρούς εμπόρους όλης της χώρας να γυρίσουν την πλάτη τους στην ηγεσία της ΕΣΕΕ, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να μη δείξουν καμία ανοχή στις κυβερνητικές επιδιώξεις και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με αγώνες «μέσα από τους Εμπορικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα να βάλουν εμπόδια, ώστε να μην περάσει αυτό το πολυνομοσχέδιο που ωφελεί τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές και να διεκδικήσουν ωράριο 48 ωρών, υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα με 3 απογεύματα κλειστά, Κυριακή υποχρεωτική αργία, πλήρη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους, κατάργηση όλων των μορφών μερικής απασχόλησης».

Οι βιοτέχνες Θεσσαλονίκης

Την αντίθεσή της στα κυβερνητικά σχέδια για το ωράριο, εξέφρασε και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ), καλώντας τις διοικήσεις των σωματείων της να ενημερώσουν τα μέλη και να προετοιμαστούν για μια μαζική, δυναμική αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση. Σε ανοιχτή σύσκεψη της ΟΒΣΘ, όπου συζητήθηκαν το ωράριο, η επέκταση των πολυκαταστημάτων, το πλανόδιο εμπόριο, επισημάνθηκε: «Η αφαίρεση της δυνατότητας από τις Νομαρχίες να καθορίζουν μετά από σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων φορέων το τοπικό ωράριο της αγοράς, είναι μια προκλητικότατη ενέργεια της κυβέρνησης προς ικανοποίηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου. Ο νέος φορολογικός νόμος υπολείπεται και αυτός της ουσιαστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της ριζικής αλλαγής προς το δικαιότερο του φορολογικού συστήματος».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εντατικά στην προετοιμασία της συγκέντρωσης

Στις 17 του Μάρτη, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κάνιγγος το αγωνιστικό ραντεβού των βιοτεχνών της Αθήνας, για τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων

Αποφασιστικά μπαίνουν στη μάχη για το ωράριο βιοτεχνικά σωματεία της Αθήνας και Εμπορικοί Σύλλογοι που στηρίζουν την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας για τις 17 του Μάρτη. Στη συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης η ΟΒΣΑ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ομοφωνία στις εκτιμήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τόσο για τους μικρούς εμπόρους, όσο και για τους επαγγελματοβιοτέχνες. Τις επόμενες μέρες, με ενημερωτικές συσκέψεις, συνεδριάσεις οργάνων, μοίρασμα ανακοινώσεων, τα σωματεία της Αττικής θα παλέψουν για τη μαζική συμμετοχή των ΕΒΕ στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 17 του Μάρτη στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Πλατεία Κάνιγγος.

Θέση της ΟΒΣΑ, που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση, είναι ο αγώνας να μην περιοριστεί να σταματήσει την κυβερνητική παρέμβαση, αλλά να στοχεύσει στη μείωση του υφιστάμενου ωραρίου από τις 75 ώρες στις 48 το ανώτερο, υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα. Στη σύσκεψη υπήρξαν και προτάσεις για πενθήμερη λειτουργία των καταστημάτων και πολλοί συνδικαλιστές, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Σωματείων από κλάδους επιχειρήσεων που συνδυάζουν τη βιοτεχνική και εμπορική λειτουργία, εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια και αποφασισμένοι ενεργά να τα εμποδίσουν.

Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος τόνισε ότι με το κυβερνητικό σχέδιο «δεν υπάρχει η βιολογική δυνατότητα, σε σχέση με τα μικρά μαγαζιά, να είναι τόσες ώρες ανοιχτά και την Κυριακή, ούτε μπορούν να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους. Πολύ περισσότερο τώρα που η συνεχής μείωση του τζίρου έχει οδηγήσει πολλούς μικρούς ΕΒΕ στο να εξασφαλίζουν ένα μικρό μεροκάματο και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ανταγωνισμού των μεγάλων επιχειρήσεων». Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ επιμένει στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και ειδικά στις 17 του Μάρτη, με εκείνο το κομμάτι που μέσα από το κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου επιδίδεται σε ένα συνεπή και διαρκή αγώνα. Καταφέρθηκε επίσης κατά του στημένου «διαλόγου» της κυβέρνησης και επέκρινε τη στάση της ΓΣΕΒΕΕ που δεν μπαίνει μπροστάρης στην οργάνωση των κινητοποιήσεων.

«Η κατάσταση είναι γνωστή, δέκα όμιλοι μονοπωλούν την πλειοψηφία της αγοράς με αύξηση τζίρου και κερδών πολλαπλάσια του πληθωρισμού», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΗΚΕΒΕ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Φέτσης. Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας και εξυπηρέτησης του καταναλωτή είναι διάτρητα, τα έχει απορρίψει η ζωή. Σαν παράδειγμα, έφερε την ανάπτυξη που παρουσιάστηκε, με βάση τους αριθμούς τα τελευταία χρόνια, που δεν την καρπώθηκαν ούτε οι ΕΒΕ, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε κανείς άλλος από το λαό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υιοθέτηση από την ΟΒΣΑ του αιτήματος των εργαζομένων για 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, ένα αίτημα σωστό και ουσιαστικό για την κοινή δράση εργαζομένων - ΕΒΕ, που έχουν κοινά αιτήματα και στο ασφαλιστικό και σε άλλα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι παρά τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ Ομοσπονδίες στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στα νησιά και την Αθήνα προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και προσπαθούν να συντονιστούν για τις 17 του Μάρτη.

Την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση εκφράζουν πολλά σωματεία της Αθήνας, ανάμεσά τους των ηλεκτρολόγων έργων, τεχνικών ανελκυστήρων, υδραυλικών, αργυροχρυσοχόων, φωτογράφων, ιδιοκτητών ζαχαρωδών προϊόντων, κομμωτών και άλλων.

ΛΑΡΙΣΑ
Συνεχίζονται τ' αγροτοδικεία

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν άλλοι εννέα αγρότες του Νομού Λάρισας για τη συμμετοχή τους σε αγροτικές κινητοποιήσεις. Το κλητήριο θέσπισμα παραπομπής σε δίκη, που θα γίνει στις 25 Μάη έφτασε στους αγρότες πριν λίγες μέρες και σύμφωνα μ' αυτό κατηγορούνται ότι παρακώλυσαν τη συγκοινωνία με τ' αυτοκίνητά τους στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια κινητοποίησης, στις 17 Φλεβάρη του 2003, στον κόμβο του Μεγάλου Μοναστηρίου.

Η παραπομπή άλλων εννέα αγροτών σε δίκη, έρχεται να προστεθεί στα χιλιάδες αγροτοδικεία που στήνονται σ' όλη τη χώρα με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην τρομοκράτηση όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν. Οι αγρότες καταγγέλλουν ιδιαίτερα την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση υποσχόταν ότι θα σταματήσει τ' αγροτοδικεία και τώρα αρνείται πεισματικά να το κάνει, συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ