ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
Οι «ευκαιρίες» για το Κυπριακό...

Σε καμία περίπτωση οι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» δε «δικαιώνονται» από τις εξελίξεις στη Χάγη. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε για τους δικούς της λόγους να κρατήσει ανοιχτό το Κυπριακό «μέχρι νεωτέρας» δε σημαίνει ούτε ότι το «σχέδιο Ανάν» φέρνει μια δίκαιη και λειτουργική λύση ούτε ότι η Αγκυρα είναι αντίθετη με αυτό

Του Σάκη Κουτσαντά από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Σάκη Κουτσαντά από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
«Απογοήτευση» και «λύπη» είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που διακατέχουν, κατά δήλωσή τους, τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης (αλλά και της ΝΔ και ΣΥΝ) για τη «μεγάλη ευκαιρία», που χάθηκε στη Χάγη για το Κυπριακό. Γενικότερα, το κλίμα που δημιουργήθηκε χτες ήταν ότι τα «εθνικά συμφέροντα» υπέστησαν μια «μεγάλη ήττα», αν όχι μια «ανεπανόρθωτη καταστροφή». Εμμεσα, εξαγόταν το μήνυμα ότι θα πρέπει να αισθάνονται ένοχοι όσοι αντιδρούσαν στο «σχέδιο Ανάν», οι οποίοι περίπου ταυτίζονται με τους «εχθρούς του έθνους»... Δεν εκπλήσσει, βέβαια, διόλου αυτή η στάση των θιασωτών του «σχεδίου Ανάν», από τη στιγμή που «προειδοποιούσαν» ότι το «σχέδιο» του γγ του ΟΗΕ ήταν «ιστορική» ή «τελευταία» ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε καμία περίπτωση, όμως, οι υποστηρικτές του «σχεδίου Ανάν» δε «δικαιώνονται» από τις εξελίξεις στη Χάγη. Το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε για τους δικούς της λόγους να κρατήσει ανοιχτό το Κυπριακό «μέχρι νεωτέρας» δε σημαίνει ούτε ότι το «σχέδιο Ανάν» φέρνει μια δίκαιη και λειτουργική λύση ούτε ότι η Αγκυρα είναι αντίθετη με αυτό. Ακριβώς γι' αυτό το «σχέδιο Ανάν» παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δε χάθηκε, δυστυχώς, ούτε η «δυναμική» μιας αμερικανόπνευσης λύσης στο Κυπριακό, γιατί οι παράγοντες που τη διαμόρφωσαν το προηγούμενο διάστημα (ΗΠΑ, ΕΕ, ελληνική κυβέρνηση), συνεχίζουν να είναι παρόντες... Το χειρότερο είναι στην επόμενη «ευκαιρία» η πίεση για την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν» θα είναι τρομακτική...

Κατ' αναλογία, οι κυβερνώντες και οι «συνοδοιπόροι» τους, δε θα μπορούν να εμφανίζονται «δικαιωμένοι», επειδή ευθυγραμμίζονται σήμερα με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά του Ιράκ και μετά θα καυχώνται ότι είναι με τους «νικητές», ενώ η ανθρωπότητα θα έχει μπει πιο βαθιά στη βαρβαρότητα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΡΗΞΕΙΣ...: «Την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Κώστας Σημίτης υποδέχτηκε σε σύσκεψη τον Τάσο Παπαδόπουλο, ήρθε αντιμέτωπος με μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη: ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου τον ενημέρωσε πως "στη Χάγη πάω να πω "όχι" με εντολή του Εθνικού Συμβουλίου". Ο Πρωθυπουργός, όπως συνηθίζει όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του και δε μίλησε. Ο Γιώργος Παπανδρέου όμως, επισήμανε αμέσως στον κ. Παπαδόπουλο τι συνέπειες μπορεί να έχει και για την Κύπρο και για την Ελλάδα αυτό το "όχι". Προς εκτόνωση των πνευμάτων, συνεργάτης του κ. Σημίτη πρότεινε - κι έγινε αποδεκτό - να ειπωθεί στον κ. Ανάν "ναι, υπό (αυστηρούς) όρους". Τότε όλοι έφυγαν κατά το δυνατόν ευχαριστημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου - τουλάχιστον δεν είχε επέλθει ανοιχτή ρήξη Αθήνας - Λευκωσίας. Το moratorium όμως κράτησε πολύ λίγο. Χτες στη Χάγη η κυπριακή αντιπροσωπεία δεν έκρυβε την ενόχλησή της για τη στάση που υποχρεώθηκε λόγω της Αθήνας να κρατήσει...» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

ΧΑΓΗ ΚΑΙ... ΖΥΡΙΧΗ: «Με την εκλογή του στη Βουλή και την επικείμενη ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Ερντογάν κάλυψε στη Χάγη την αδιαλλαξία Ντενκτάς. Η Χάγη δεν έγινε... Ζυρίχη για την Κύπρο και η παράταση που ζήτησε ο Ανάν για τις διαπραγματεύσεις από τα δημοψηφίσματα δε φαίνεται να οδηγεί σε λύση». (Από το βασικό θέμα της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΕΠΙΠΟΛΑΙΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ: «Η επένδυση της Αθήνας σε αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας λόγω της εκλογής Ερντογάν αποδεικνύεται εξαιρετικά επισφαλής και επιπόλαιη. Ο ισλαμιστής ηγέτης, παρά τις κάποιες θετικές δηλώσεις του μετά τη νίκη του στις εκλογές, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη στρατηγική της χώρας του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό όπως αυτή χαράσσεται από τους στρατηγούς της Αγκυρας» (Γ. Κουβαράς - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

ΑΦΕΛΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: «Το ουσιαστικό ναυάγιο των χθεσινών συνομιλιών στη Χάγη, οδηγεί σε ένα αμείλικτο συμπέρασμα: Ενόσω ηγείται των Τουρκοκυπρίων ο Ραούφ Ντενκτάς, μάλλον πρέπει να αποκλείεται η επίλυσις του Κυπριακού» (Από το βασικό θέμα της «ΕΣΤΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Αγριο παζάρι στον ΟΗΕ για τον πόλεμο - ΤΑ 5 ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕΡ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ στη Χάγη - Παιχνίδι με τις ημερομηνίες - ΤΟΡΠΙΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΛΥΣΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - Αδιάλλακτος ο Ραούφ Ντενκτάς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Υπουργοί κατά υπουργών για αποτυχία στην οικονομία- Η... ΦΤΩΧΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΥΝΕΝΟΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη: Δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ-Research - ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: 1.715 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΔΕΚΟ - ΕΣΥ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΕΚΟ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 40.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - Ποιες αποχαρακτηρίζονται.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΛΗΣΤΕΣ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ - ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ.

ΧΩΡΑ: ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 10.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ, ΘΑ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!..

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αντιδράσεις εκ των έσω: «Σε λίγες ημέρες, αν δεν υπάρξει μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη, ο πρόεδρος Μπους θα αποφασίσει αν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα μέσα στο Ιράκ, παρά την αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλύτερη λύση που περιλαμβάνει συνέχιση και εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων όπλων. Οπως και όλοι οι άλλοι στην Αμερική, όμως, αισθανόμαστε τα περιθώρια να στενεύουν. Εάν τεθεί το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ σε μια εισβολή χωρίς ευρεία διεθνή στήριξη, η απάντησή μας είναι ΟΧΙ» (Από το προχτεσινό κύριο άρθρο της «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΝΕΑ»).

«Τρομοκρατικός» πόλεμος: «Είναι κοινό μυστικό, ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ δεν είναι ούτε ανθρωπιστικός ούτε "απελευθερωτικός". Είναι ένας τρομοκρατικός πόλεμος για την εδραίωση της παγκόσμιας ηγεμονίας από τη σύγχρονη αυτοκρατορία της αλαζονείας και του αυταρχισμού. Σ' αυτόν τον τρομοκρατικό πόλεμο αντιτίθεται η παγκόσμια κοινή γνώμη και συμπορεύονται οι ηγεσίες των περισσοτέρων χωρών, διότι διαισθάνονται την απειλή που γεννά η μεγαλομανία της αυτοκρατορίας» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

«Συμβόλαια θανάτου»: «Πέντε αμερικανοί κολοσσοί καταστρώνουν ήδη σχέδια και υποβάλλουν προτάσεις στο Λευκό Οίκο για τη μια τεράστια επιχείρηση "ανοικοδόμησης" του μεταπολεμικού Ιράκ, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Wall Street Journal". Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπους ζήτησε από τις 5 μεγαλύτερες αμερικανικές κατασκευαστικές εταιρίες, περιλαμβανομένου και του ομίλου Halliburton (σ.σ. Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο από το 1995-2000), να υποβάλουν προσφορές για συμβόλαιο ανοικοδόμησης του Ιράκ, αξίας 900 εκατ. δολαρίων» («ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ