ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ηλεκτρονική πληροφορική

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Η Ελένη Μπέλλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τα είκοσι χρόνια από την ίδρυση του ΚΜΕ και καταθέτοντας ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για την παραπέρα ερευνητική δραστηριότητα του Κέντρου, τόνισε την ανάγκη να ερευνηθούν σύγχρονα φαινόμενα, τα οποία ιδιοποιείται σήμερα και χειρίζεται η αστική ιδεολογία ή πιο καλά το σύνολο των δυνάμεων, που ορίζουν την αστική ιδεολογία και ελέγχουν την κεφαλαιοκρατική αγορά.

Ενα τέτοιο φαινόμενο είναι η διείσδυση (και ο τρόπος, με τον οποίον αυτή γίνεται) "της πληροφορικής ως επιστήμης και τεχνολογίας στην κοινωνική ζωή και η επίδρασή της στη συνείδηση των εργαζομένων". Διατυμπανίζεται με τους τόνους ενός κοσμοϊστορικού θριάμβου η έλευση της "παγκόσμιας κοινωνίας των πληροφοριών" σαν μια νέα "κοινωνική και πολιτική επανάσταση", αφού "με τα διεθνή δίκτυα, τις τράπεζες πληροφορικής το άτομο αποκτά πρόσβαση παντού: στην ενημέρωση, στη συμμετοχή, ακόμα και στα λεγόμενα κέντρα λήψης αποφάσεων". Ο τελευταίος πολίτης μιας οποιασδήποτε χώρας, αρκεί να συμμετέχει αυτή στα "διεθνή δίκτυα", θα μπορεί τάχα να γνωρίζει ό,τι θέλει, όποτε θέλει. Ηρθε λοιπόν η ώρα της παγκόσμιας συμμετοχής στο αγαθό της καθολικής πληροφόρησης.

Αυτά όλα έχουν κάπως μεθύσει τον κόσμο. Κατακλυσμός από κάθε είδος ηλεκτρονικών υπολογιστών κι άλλων σχετικών ηλεκτρικών μέσων στην αγορά, στα σπίτια, στους τόπους δουλειάς. Αλλά η σωστή θέση απέναντι στο φαινόμενο νομίζω πως είναι αυτή: "Ενα στοιχείο στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας - που είναι στην προκειμένη περίπτωση η ηλεκτρονική πληροφορική - ένα στοιχείο της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, χρησιμοποιείται για να ναρκώσει τη συνείδηση, για να διασπάσει τη συλλογικότητα, την κοινή δράση, από τη διεκδίκηση στον τόπο εργασίας μέχρι την κοινωνικότητα στην απόλαυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του θεατρικού, κινηματογραφικού και άλλου θεάματος. Ο σκοπός είναι ένας: να αποπροσανατολιστεί ο εργαζόμενος από τη διεκδίκηση για την κοινωνική του θέση, ο επιστήμονας στην έρευνα, να συναινέσουν για να αξιοποιηθεί η πληροφορική στο πως τα διεθνή μονοπώλια θα ελέγχουν και θα εξουσιάζουν καλύτερα τις διεθνείς αγορές εργασίας και πρώτα απ' όλα τις διεθνείς αγορές εργασίας κι όχι στο πώς θα μπαίνει στην υπηρεσία του ανθρώπου το νέο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων".

Η πολύ εύστοχη φράση, πως η ηλεκτρονική πληροφορική χρησιμοποιείται έτσι που να "ναρκώνει τη συνείδηση", μου προκάλεσε ένα συνειρμό: της μάγισσας Κίρκης, που "κατέθελγε" ακόμα και λύκους και λιοντάρια και τους έκανε άτονους και χαλαρούς, ενώ και στους αγωνιστικούς κάποτε συντρόφους του Οδυσσέα επιφύλασσε τη μοίρα να μεταβληθούν σε ανθρωπόμορφους αγριόχοιρους.

Υπόθεση όλων μας ο "Ρ"

Κάλεσμα της Διεύθυνσης της εφημερίδας σε όλους τους αναγνώστες

Φίλοι και σύντροφοι αναγνώστες

η τιμή του "Κυριακάτικου Ριζοσπάστη" πηγαίνει από σήμερα στις 200 δραχμές. Η αύξηση αυτή είχε ήδη γίνει από καιρό υποχρεωτική, αφού το κόστος έκδοσης της εφημερίδας είχε ανέβει σημαντικά, ως συνέπεια της συνεχούς ανατίμησης όλων των σχετικών παραγόντων και ιδιαίτερα των μεγάλων αυξήσεων στο δημοσιογραφικό χαρτί, που μόνο στη διάρκεια του περασμένου χρόνου σημείωσε μια αύξηση της τάξης του 30% περίπου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους δύσκολους καιρούς, που περνούν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ανάμεσά τους και σεις, οι αναγνώστες του "Ρ". Και θέλουμε να σας βεβαιώσουμε ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, πριν προχωρήσουμε στο αναπόφευκτο και αναγκαίο εκ των πραγμάτων βήμα της αύξησης της τιμής της εφημερίδας, μετά από δυόμισι και πλέον χρόνια.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα αντιμετωπίσετε με κατανόηση την υποχρεωτική αυτή αύξηση και θα εντείνετε τις προσπάθειές σας για τη διάδοση της εφημερίδας του ΚΚΕ, τη μόνη εφημερίδα, που στέκεται ανυποχώρητα και με συνέπεια στο πλευρό των εργαζόμενων και των δίκαιων αιτημάτων τους.

Η τιμή του καθημερινού "Ρ" θα παραμείνει στις 150 δραχμές και θα παραμένει σ' αυτό το επίπεδο, όσο το επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες. Δυνατότητες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό, από τη δική σας συντροφική αγάπη και φροντίδα και την κυκλοφορία της εφημερίδας, αφού η συντριπτικά μεγάλη μερίδα των εσόδων της βασίζεται στην πώλησή της.

Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να βάλουμε ένα στοίχημα και να το κερδίσουμε: Να αυξηθεί η κυκλοφορία του "Ρ" μέσα στο 1995 και να αποτραπεί η οποιαδήποτε ανάγκη για παραπέρα αύξηση της τιμής του. Στα δικά σας και δικά μας χέρια, βρίσκεται η απάντηση. Στη θέληση όλων μας, να φτάσει πολύ μακρύτερα η φωνή του ΚΚΕ.

Η Διεύθυνση του "Ρ"

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό

Η μάχη για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ κοντεύει να κερδηθεί. Κοντεύει δηλαδή να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διάσωσης: Το στέγνωμα και ο καθαρισμός και του τελευταίου χαρτιού που κινδυνεύει από το χρόνο και τη μούχλα. Αυτή η φάση, που άργησε να ολοκληρωθεί, λόγω μιας πρόσκαιρης ύφεσης στην εθελοντική προσφορά που συνέβη το Γενάρη. Ομως, η στράτευση δεκάδων εθελοντών στις εργασίες το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τόσο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου βρίσκεται το μεγάλο "εργαστήρι", όσο και στο μικρότερο του Πειραιά, είχε θεαματικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως τις δύο τελευταίες βδομάδες βγήκε ένας τεράστιος όγκος δουλιάς, περίπου όση βγήκε μέσα σε ολόκληρο το Γενάρη.

Αυτό που μένει ακόμα για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση είναι το στέγνωμα 310 από τα συνολικά 860 κιβώτια που είχαν φυλαχτεί σε ψυγεία, ώστε να περάσουμε στην οργάνωση της δεύτερης και τρίτης φάσης, οι οποίες έχουν καθυστερήσει κατά ένα μήνα. Αυτές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα,πριν αρχίσουν οι ζέστες, επειδή η κάθε μέρα που περνά δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια για την τελική διάσωσή τους. Γιατί, αν η δουλιά καθυστερήσει, δημιουργείται κίνδυνος να χαθεί όλη η προσπάθεια που έγινε μέχρι τώρα.

Τις τελευταίες μέρες, μετά την αυξημένη προσφορά εθελοντικής εργασίας, έχουν απομείνει 310 κιβώτια που πρέπει να καθαριστούν, για να μπούμε επιτέλους στις επόμενες φάσεις της δουλιάς. Αυτό το αποτέλεσμα δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάσουμε, αλλά, αντίθετα, μας βάζει όλους μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη: Να συνεχίσουμε για λίγες ακόμα μέρες με τον ίδιο ενθουσιασμό. Γιατί η δουλιά για τη διάσωση δε θέλει λίγους, μας θέλει όλους. Η συνέχιση αυτών των προσπαθειών, όπως η κινητοποίηση των τελευταίων ημερών, θα είναι το αποφασιστικό βήμα για την επιτυχία: Την ολοκλήρωση της διάσωσης, η οποία θα τελειώσει ακόμα πιο σύντομα, αν αυξηθεί η προσφορά όλων μας.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορούμε να νικήσουμε το χρόνο, αν συνεχίσουμε για λίγες ακόμα μέρες με την ίδια αυταπάρνηση, το ίδιο κομμουνιστικό πείσμα και πάθος. ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Το αποδείξαμε.

Σεργιάνι στη μουσική παράδοση

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής διοργανώνεται στις 20 Μάρτη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος

Από την Ηπειρο στην Κρήτη και από τον Πόντο στη Ρούμελη. Με ταξιδιάρικο "καράβι" το δημοτικό τραγούδι, αυτό το εξαίσιο δημιούργημα λόγου και ήχου, που συνεχίζει να διατρέχει τον ελληνικό χώρο και χρόνο. Μια βραδιά με τραγούδια και χορούς της λαϊκής μας παράδοσης, διοργανώνεται τη Δευτέρα, 20 Μάρτη, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.Η εκδήλωση, στην οποία θα πάρουν μέρος η Γιώτα Βέη με το συγκρότημά της, το ποντιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου "Τα Σούρμενα" από το Δήμο Ελληνικού και ένα κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα, οργανώνεται για την ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.Ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας, παρά τις στρεβλώσεις και τον πόλεμο, που δέχεται κυρίως από τις διάφορες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες και παρά την απουσία της πολιτείας όσον αφορά στη στήριξή του, το δημοτικό τραγούδι, αλλά και ο χορός που "γεννά" σαν απόλυτο, παντοτινό ταίρι του, συνεχίζουν να συγκινούν και να εμπνέουν. Να ελκύουν και να "παρασύρουν" στο χορό και τη νεολαία. Μύριες οι αποδείξεις ότι ευφορία και χαρά στη νεολαία, ατομική και συλλογική, δίνουν οι παραδοσιακοί χοροί.

Η παραδοσιακή μουσική, εξάλλου, δεν είναι κάτι το συντηρητικό και στατικό, ούτε δέχεται τον παθητικό ακροατή. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό, στέλνει τα δικά της μηνύματα. Μηνύματα επαναστατικά. Ισως γιατί είναι μια μουσική, που συνδέεται άμεσα με τον κύκλο της ζωής και τον κύκλο του χρόνου. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι μέσα από την παράδοση ορίζει κανείς τον εαυτό του.

Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της μουσικής παραδοσιακής κληρονομιάς, τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας θα παρουσιαστούν στη συναυλία της Δευτέρας. Μια συναυλία, που απευθύνεται όχι μόνο στο παραδοσιακό κοινό αυτού του είδους, αλλά και στους νεότερους και λιγότερο "μυημένους".

Για τη γιορτινή αυτή εκδήλωση - τις ώρες που δίνεται επειγόντως η τελευταία "μάχη" της πρώτης φάσης για τη διάσωση του αρχείου - θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων. Συνολικά 1.100, προς 1.500 δραχμές η μία.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει έγκαιρα να τις προμηθευτούν από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, της ΚΟΑ και της ΚΟΠ.

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή στην Κοζάνη και τα Γρεβενά

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" και νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας, πραγματοποιεί περιοδεία την Τετάρτη 15-3-95 και την Πέμπτη 16-3-95 στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 15-3-95 στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Στις 6.30 μ.μ. θα πάρει μέρος σε συγκέντρωση που διοργανώνει η ΝΕ Κοζάνης στην αίθουσα του Κυβεντάριου, με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση (Αβάθμια και Ββάθμια), η σημερινή κατάσταση και οι θέσεις του ΚΚΕ".
  • Την Πέμπτη 16-3-95 το πρωί θα επισκεφτεί την ΑΝΚΟ και το απόγευμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στα Γρεβενά.
Ο Μ. Κωστόπουλος στη Χαλκιδική και την Υπαιθρο Θεσσαλονίκης

Ο Μήτσος Κωστόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στη Χαλκιδική και την Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο στα Κουφάλια. Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με το Κοινοτικό Συμβούλιο, το Παράρτημα Οικοδόμων και εκπροσώπους μαζικών φορέων της Ν. Μαδύτου. Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Σταυρό.

Περιοδείες βουλευτών

Περιοδείες σε τόπους δουλιάς πραγματοποιούν βουλευτές του ΚΚΕ αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Ο Γεράσιμος Αραβανήςαύριο Δευτέρα στις 8 μ.μ. θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ Ρέντη με θέμα τον Ελαιώνα.
  • Ο Δήμος Κουμπούρης την Τετάρτη 15-3-95 στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί τον περάκτιο του ΟΤΕ στη Λούτσα και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους για τον ΟΤΕ και τις πολιτικές εξελίξεις.
  • Ο Γεράσιμος Αραβανής την Τετάρτη 15-3-95 στις 9 π.μ. θα περιοδεύσει στα Τσαγκαράδικα και τα Μηχανουργεία του Ρέντη. Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρέντη.
  • Ο Αντώνης Σκυλλάκος την Τετάρτη 15-3-95 στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ Περιφέρειας Νήσων (Λ. Συγγρού).
  • Ο Γεράσιμος Αραβανής την Πέμπτη 16-3-95 στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιήσει περιοδεία στους ΕΒΕ του Κορυδαλλού.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ