Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σεργιάνι στη μουσική παράδοση

Συναυλία παραδοσιακής μουσικής διοργανώνεται στις 20 Μάρτη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος

Από την Ηπειρο στην Κρήτη και από τον Πόντο στη Ρούμελη. Με ταξιδιάρικο "καράβι" το δημοτικό τραγούδι, αυτό το εξαίσιο δημιούργημα λόγου και ήχου, που συνεχίζει να διατρέχει τον ελληνικό χώρο και χρόνο. Μια βραδιά με τραγούδια και χορούς της λαϊκής μας παράδοσης, διοργανώνεται τη Δευτέρα, 20 Μάρτη, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.Η εκδήλωση, στην οποία θα πάρουν μέρος η Γιώτα Βέη με το συγκρότημά της, το ποντιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου "Τα Σούρμενα" από το Δήμο Ελληνικού και ένα κρητικό παραδοσιακό συγκρότημα, οργανώνεται για την ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ.Ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας, παρά τις στρεβλώσεις και τον πόλεμο, που δέχεται κυρίως από τις διάφορες πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες και παρά την απουσία της πολιτείας όσον αφορά στη στήριξή του, το δημοτικό τραγούδι, αλλά και ο χορός που "γεννά" σαν απόλυτο, παντοτινό ταίρι του, συνεχίζουν να συγκινούν και να εμπνέουν. Να ελκύουν και να "παρασύρουν" στο χορό και τη νεολαία. Μύριες οι αποδείξεις ότι ευφορία και χαρά στη νεολαία, ατομική και συλλογική, δίνουν οι παραδοσιακοί χοροί.

Η παραδοσιακή μουσική, εξάλλου, δεν είναι κάτι το συντηρητικό και στατικό, ούτε δέχεται τον παθητικό ακροατή. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμετοχή και τον αυτοσχεδιασμό, στέλνει τα δικά της μηνύματα. Μηνύματα επαναστατικά. Ισως γιατί είναι μια μουσική, που συνδέεται άμεσα με τον κύκλο της ζωής και τον κύκλο του χρόνου. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι μέσα από την παράδοση ορίζει κανείς τον εαυτό του.

Χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της μουσικής παραδοσιακής κληρονομιάς, τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας θα παρουσιαστούν στη συναυλία της Δευτέρας. Μια συναυλία, που απευθύνεται όχι μόνο στο παραδοσιακό κοινό αυτού του είδους, αλλά και στους νεότερους και λιγότερο "μυημένους".

Για τη γιορτινή αυτή εκδήλωση - τις ώρες που δίνεται επειγόντως η τελευταία "μάχη" της πρώτης φάσης για τη διάσωση του αρχείου - θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων. Συνολικά 1.100, προς 1.500 δραχμές η μία.Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει έγκαιρα να τις προμηθευτούν από τα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, της ΚΟΑ και της ΚΟΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μουσική στη Νεμέα(2010-09-07 00:00:00.0)
Καλοκαιρινή αυλαία(2002-06-07 00:00:00.0)
Ραντεβού από σήμερα στο Πάρκο Νέας Παραλίας(2000-09-15 00:00:00.0)
«Συγγενείς» συναντήσεις στη Ζάκυνθο(2000-08-26 00:00:00.0)
Ανοίγει η αυλαία στη γιορτή της νιότης(1999-09-10 00:00:00.0)
Η καρδιά της νεολαίας χτυπά στα Ιλίσια(1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ