ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση

Απειλές ιμπεριαλιστών περί αποτροπής της διενέργειας του δημοψηφίσματος στην Κριμαία την Κυριακή για την ένωση με τη Ρωσία

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρ. Κομορόφσκι, επιθεωρεί ΝΑΤΟικούς πιλότους μαχητικών που είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρ. Κομορόφσκι, επιθεωρεί ΝΑΤΟικούς πιλότους μαχητικών που είναι σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο στην Ουκρανία
ΚΙΕΒΟ.--

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία. Η νέα αστική κυβέρνηση στο Κίεβο προχωράει σε επιστράτευση 50.000 βετεράνων του στρατού και καλεί τις ΗΠΑ και τη Βρετανία (ως «εγγυήτριες» της λεγόμενης συμφωνίας της Βουδαπέστης μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού της ΕΣΣΔ και την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας) να αποτρέψουν με όλα τα μέσα - και στρατιωτικά - τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας την Κυριακή, που αναμένεται να επικυρώσει την ένωση με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή ΝΑΤΟικά μαχητικά και κατασκοπευτικά AWACS περιπολούν στα σύνορα με τη Ρωσία και προγραμματίζονται γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη.

Στην Κριμαία, όπου κυριαρχεί το ρωσικό στοιχείο, το τοπικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία (78 στους 81 παρόντες) διακήρυξη για την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία εάν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο, η Βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική Βουλή της Κριμαίας ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα και έδωσε προθεσμία έως σήμερα. Ταυτόχρονα, σε πόλεις της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας γίνονται εκδηλώσεις υπέρ της ένωσης ενώ δεν λείπουν και μικρότερες συγκεντρώσεις οπαδών της κυβέρνησης των φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστικών δυνάμεων, όπως αυτή που επιχειρήθηκε χτες στο Χάρκοβο από τον ηγέτη της «Πανουκρανικής Ενωσης για τη Μεταρρύθμιση» (UDAR, που σημαίνει και γροθιά), Βιτάλι Κλίτσκο, που γιουχαΐστηκε έντονα. Ο Κλίτσκο, γνωστός για τις σχέσεις του με τη Γερμανία, έχει ανακοινώσει ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μάη, που φιλοδοξεί να στήσει η νέα εξουσία.

Κλειστά σύνορα στην Κριμαία

Η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία. Ουκρανικό αεροσκάφος, κατευθυνόμενο από το Κίεβο προς τη Συμφερούπολη, υποχρεώθηκε χτες να επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο πιλότος ενημέρωσε τους επιβάτες ότι οι αρχές της Κριμαίας έκλεισαν τον εναέριο χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία και ότι ούτε προχτές Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν πτήσεις. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι αρχές της Κριμαίας αποφάσισαν να επιτρέπουν μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.

Νέα παρέμβαση Β. Γιανουκόβιτς

Μιλώντας ξανά για πραξικόπημα στο Κίεβο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς επανέλαβε πως είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας και εκτοπίστηκε παράνομα «από τη συμμορία» στην ουκρανική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών του Μάη.

«Είμαι ακόμη ζωντανός, είμαι ο νόμιμος Πρόεδρος της Ουκρανίας και, επιπλέον, ο ανώτατος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και είμαι βέβαιος ότι οι στρατιώτες δεν θα υπακούσουν στις διαταγές εγκληματιών», είπε ο Γιανουκόβιτς. «Δεν παραιτήθηκα από την Προεδρία, δεν εγκατέλειψα τη χώρα», πρόσθεσε, «ήμουν στο Χάρκοβο όταν πραξικοπηματικά η συμμορία στο Κίεβο καταλάμβανε την εξουσία». Ο Γιανουκόβιτς επέκρινε τη Δύση ότι δεν μπορεί να ξεχνάει τι σημαίνει φασισμός και σημείωσε: «Από όσο ξέρω, η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση κυβερνήσεων που ήρθαν στην εξουσία πραξικοπηματικά». Σχετικά με την Κριμαία είπε ότι η «συμμορία του Κιέβου» την οδηγεί στην απόσχιση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Κέρι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, αντίστοιχα, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία για τις «συγκεκριμένες προτάσεις» της Μόσχας και της Ουάσιγκτον με στόχο να διασφαλιστεί «η ειρήνη» στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ δήλωσε στον Κέρι ότι οποιαδήποτε λύση στην ουκρανική κρίση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα των Ουκρανών σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να καθορίσουν το μέλλον τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διευκρίνισε αν υπήρξε κάποια συμφωνία, όμως σημείωσε ότι θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις.

Στις ΗΠΑ ο Γιατσενιούκ - πιέσεις ιμπεριαλιστών

Ο πρωθυπουργός της νέας εξουσίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες αύριο, Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε χτες ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή τη βδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα παράνομο, λέγοντας ότι «μόνη θεμιτή ψηφοφορία» είναι αυτή της 25ης του Μάη για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε χτες ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει. «Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων», δήλωσε.

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η επέμβαση των ιμπεριαλιστών αυξάνει την ανέχεια

MΠΑΝΓΚΙ.--

Σε έξαρση παραμένει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία η φτώχεια και η βία που πυροδοτείται από το ξεδίπλωμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης Γαλλίας, Αφρικανικής Ενωσης και της προετοιμαζόμενης από την ΕΕ και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος (στρατηγείο της Λάρισας).

Ο λαός της χώρας, στη δίνη της επέμβασης, που γίνεται με πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ...προστασία από επιθέσεις ισλαμιστών σε χριστιανούς, επιβιώνει σε συνθήκες μεγάλης ένδειας και παντελούς έλλειψης υποδομών. Αυτά βέβαια δεν ήρθαν από τον «ουρανό» αλλά από την πολυετή καταλήστευση του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας από την εγχώρια αστική τάξη και τα ξένα μονοπωλιακά (ιδιαίτερα τα γαλλικά) συμφέροντα.

Ακόμα, χαρακτηριστικό είναι ότι ισλαμιστές, που υποστήριξαν τον περσινό Μάρτη την ανατροπή της τότε κυβέρνησης του Προέδρου της Κεντραοαφρικανικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μποζιζέ, από μισθοφόρους ομόθρησκούς τους, με τις ευλογίες της Γαλλίας, εκτόξευσαν απειλές για επιθέσεις και επί του γαλλικού εδάφους. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης, που δημοσιοποιήθηκε από το διαδικτυακό ισλαμικό δίκτυο «Minbar Jihadi Media Network», προτρέπονται οι Γάλλοι υποστηρικτές τους να «τρομοκρατήσουν τη βδελυρή κυβέρνηση Ολάντ... να ανατινάξουν και να τους κάνουν να ζήσουν τη φρίκη», ώστε «ούτε ο Ολάντ, ούτε οι στρατιώτες του να ζήσουν ειρηνικά στη Γαλλία όσο δε ζουν ειρηνικά οι Μουσουλμάνοι του Μάλι και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας».

ΣΥΡΙΑ
Εύσημα Ασαντ για τη στάση της Ρωσίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την άποψη ότι η Ρωσία έχει «αποκαταστήσει την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις», εξέφρασε χτες ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, υποδεχόμενος χτες στη Δαμασκό αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών, εξάροντας στη συνέχεια το ρόλο της ρωσικής ηγεσίας ως «ουσιαστικό και ζωτικής σημασίας». Ο Ασαντ εξέφρασε, επίσης, εκ μέρους του συριακού λαού «εκτίμηση» για τη θέση και τη στάση της Ρωσίας όσον αφορά στη χώρα του, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες ότι επιζητούν να «αποσταθεροποιήσουν τις χώρες η πολιτική των οποίων δεν συμφωνεί με τη δική τους».

Το ίδιο 24ωρο, σημειώθηκε τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε ξενοδοχείο της κουρδικής πόλης Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20. Διεθνή πρακτορεία υποστηρίζουν ότι η επίθεση σημειώθηκε σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιούνταν ως βάση από τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας «Ασαγίς». Αξίζει, εντούτοις, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε ισλαμιστές μισθοφόρους «αντικαθεστωτικούς» και ένοπλες δυνάμεις Κούρδων στο Καμισλί, που είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Τσιζίρε, η οποία κηρύχθηκε το Γενάρη αυτόνομη από το κόμμα «Κουρδική Δημοκρατική Ενωση» (PYD). Ως γνωστόν μέχρι και προς το τέλος του 2013 οι Κούρδοι της Συρίας είχαν προσπαθήσει να μην εμπλακούν στη σύρραξη μεταξύ της κυβέρνησης Ασαντ και των Σύρων και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων, μέχρις ότου άρχισαν να δέχονται επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές μισθοφόρους που διεκδικούν την ίδια περιοχή με εκείνους στα σύνορα με το Ιράκ...

«Παράνομος ο πόλεμος κατά της Σερβίας»

Η υποκρισία του σοσιαλδημοκράτη Σρέντερ

Την ανάγκη ...φιλοτιμία έκανε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, που, μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αιματοκύλισαν το 1999 την τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, παραδεχόμενος ότι παραβίασαν στυγνά το «διεθνές Δίκαιο».

Ο 69χρονος πρώην καγκελάριος έκανε δημοσίως την παραπάνω παραδοχή πριν από λίγες μέρες σε ημερίδα του γερμανικού περιοδικού Die Zeit στο Βερολίνο με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οπως είπε «αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία είναι παραβίαση του διεθνούς Δικαίου, όπως παραβίαση ήταν και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Εμείς (η Γερμανία) μαζί με το ΝΑΤΟ στείλαμε τα αεροσκάφη στη Σερβία για να βομβαρδίσουν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο Σρέντερ κάλεσε μάλιστα (απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς σε ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ) «να είναι προσεκτικοί όσοι σήμερα κουνάνε το δάχτυλο στη Ρωσία, αφού και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ».

Στη συνέχεια, επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι η ηγεσία της και δη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αντιλαμβάνεται πως η Ουκρανία είναι «μία πολιτιστικώς διχασμένη χώρα», θεωρώντας λάθος να τεθεί η χώρα μπροστά στο «δίλημμα» είτε να υπογράψει μία συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, ή μία συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με τη Ρωσία. Βέβαια, η δήθεν ευαισθησία Σρέντερ έχει άμεσα σχέση με τα συμφέροντα (της μερίδας της αστικής τάξης) που αυτός εξυπηρετεί. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι μετά την καγκελαρία δραστηριοποιήθηκε στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ