ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ»
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Κινέζοι δύτες ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στις έρευνες που επεκτάθηκαν και στο βυθό
Κινέζοι δύτες ετοιμάζονται να πάρουν μέρος στις έρευνες που επεκτάθηκαν και στο βυθό
ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η είδηση ότι οι δύο επιβάτες που χρησιμοποίησαν ξένα διαβατήρια δε φαίνεται να είναι (όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ιντερπόλ) μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων απομάκρυνε κατά πολλούς το ενδεχόμενο η εξαφάνιση του Μπόινγκ 777 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» να συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση. Οι δύο επιβάτες που χρησιμοποίησαν ένα ιταλικό και ένα αυστριακό διαβατήριο (που είχαν κλαπεί το 2012 και το 2013 στην Ταϊλάνδη) σύμφωνα με την Ιντερπόλ είναι ο 19χρονος Ιρανός Πούρια Νουρ Μοχάμαντ Μεχρντάντ που εικάζεται ότι σκόπευε να φτάσει στη Γερμανία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο και ο επίσης Ιρανός Ντελαβάρ Σεβέντ Μοχαμαντρέζα 29 ετών.

Πάντως, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τόνιζαν και χτες ότι δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο, ακόμα κι αυτό της έκρηξης ψηλά στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε - σύμφωνα με ειδικούς - και τη δυσκολία να εντοπιστούν συντρίμμια, αφού έκρηξη σε μεγάλο ύψος οδηγεί σε πλήρη διαμελισμό. Πάντως, χτες το μεσημέρι, το πρακτορείο «Ρόιτερς» επικαλέστηκε πηγή από την Αστυνομία της Μαλαισίας, σύμφωνα με την οποία το σκάφος άλλαξε - άγνωστο για ποια αιτία - την πορεία του προς τα δυτικά και κατέβηκε σε χαμηλότερο ύψος από το προβλεπόμενο σύμφωνα με το δρομολόγιο της συγκεκριμένης πτήσης. Επιπλέον, συνεχίζουν οι ισχυρισμοί πολλών ότι κλήσεις σε κινητά ορισμένων επιβατών έδειχναν προσωρινά να «δίνουν σήμα».

Το σίγουρο είναι ότι η αγωνία των οικογενειών των 227 επιβατών και του 12μελούς πληρώματος γιγαντώνεται όσο περνούν οι μέρες από το περασμένο Σάββατο που το συγκεκριμένο αεροπλάνο «χάθηκε» ξαφνικά από τα ραντάρ.

Οι έρευνες χτες (από αέρα αλλά και θάλασσα) επικεντρώθηκαν στα Στενά της Μάλακα (μεταξύ Ινδονησίας και Μαλαισίας) με τη συμμετοχή ανθρώπινου δυναμικού και μέσων από Κίνα, Μαλαισία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Αυστραλία και Ταϊλάνδη. Στις έρευνες άρχισαν να χρησιμοποιούνται και 10 κινεζικοί δορυφόροι υψηλής ευκρίνειας που θα βοηθούσαν στην πλοήγηση, στην παρατήρηση των μετεωρολογικών συνθηκών, στις επικοινωνίες και άλλες πλευρές των επιχειρήσεων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παρέμβαση Γκιουλέν

Η αντιπαράθεση οξύνεται πολύπλευρα ενόψει των τοπικών εκλογών της 30ής Μάρτη

ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Την κλιμάκωση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης βεβαιώνει η νέα παρέμβαση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πλέον αποτελεί έναν από τους κύριους αντιπάλους του (πρώην συμμάχου του) Τούρκου πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Μέσα από άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν σημειώνει ότι «μια μικρή ομάδα μέσα στον εκτελεστικό βραχίονα της κυβέρνησης κρατά σε ομηρία όλη την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα» τα τελευταία χρόνια, επιχειρώντας ολοφάνερα να αξιοποιήσει σημερινά αλλά και μελλοντικά ρήγματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος AKP. Ο Γκιουλέν σημειώνει ότι χρειάζεται νέο Σύνταγμα και εκτιμά ότι με τα πρόσφατα νομοσχέδια που πέρασε η κυβέρνηση (για τα ΜΜΕ, το δικαστικό σώμα κ.τ.λ.) έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ενώ αναφέρεται σε ένα ακόμα που εκκρεμεί, για το οποίο ισχυρίζεται ότι «θα δώσει στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες εξουσίες αντίστοιχες με εκείνες που ζητούν τα δικτατορικά καθεστώτα».

Χτες, υπέκυψε στην Κωνσταντινούπολη ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάλ, ο οποίος είχε τραυματιστεί από δακρυγόνα που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί ενάντια σε διαδηλωτές, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που πυροδότησε τον περασμένο Ιούνη η ιδιωτικοποίηση του πάρκου Γκεζί. Ο έφηβος νοσηλευόταν σε κώμα εδώ και 269 μέρες. Την ανακοίνωση του θανάτου του ακολούθησαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το νοσοκομείο, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη μνήμη του.

Στο μεταξύ, οι συνομιλίες που εμπλέκουν τον ίδιο τον Ερντογάν και μέλη της οικογένειας ή της κυβέρνησής του στο σκάνδαλο δε σταματούν ούτε μέρα να αυξάνονται και να «ανεβαίνουν» στο διαδίκτυο. Το βασικό κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή ειδικά για τους τέσσερις πρώην υπουργούς της κυβέρνησης για την ανάμειξη των οποίων έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία. Από τη μεριά του ο Ερντογάν αναζητά επίμονα συμμάχους, προσπάθεια που συνδέεται (από πολλούς) με τις απελευθερώσεις καταδικασμένων για συνωμοσία κατά του κράτους, οι οποίες συνεχίστηκαν και χτες.

«Εμπόδια» για τη συμφωνία με τους Κινέζους

«Σημάδι» της έντασης των ενδοαστικών (και ενδοϊμπεριαλιστικών) ανταγωνισμών είναι και οι πληροφορίες για «εμπόδια» στα σχέδια της κυβέρνησης να στραφεί στους Κινέζους για την κατασκευή αντιπυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς. Η «Hurriyet Daily News» αναφέρει πως μια μέρα πριν την πρόσφατη ανάρτηση στο Youtube της συνομιλίας που εμπλέκει τον Ερντογάν και το γιο του Μπιλάλ στο σκάνδαλο αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ειδικού συμβουλίου που επρόκειτο να πάρει αποφάσεις για τη σχετική συμφωνία. Η κυβέρνηση φερόταν εδώ και καιρό έτοιμη να απορρίψει προσφορές μιας αμερικανικής και μιας γαλλο-ιταλικής εταιρείας για να υπογράψει συμβόλαιο με την κινεζική CPMIEC. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία φαίνεται να «κολλάει» στην ενόχληση των δυτικών «συμμάχων» της Αγκυρας και στις ενστάσεις υπεργολάβων που θα συμμετείχαν στην κατασκευή και δε θέλουν συνεργασία με εταιρεία «στοχοποιημένη» από τους Αμερικανούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ - ΣΟΦΙΑ.-- Πρωτοβουλία για την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο από το Κατάρ, μέσω ενός σχεδίου διαδρομής για τη μεταφορά του από το Νότο προς το Βορρά, ανέλαβε από χτες ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ μετά από σειρά επαφών με τον Εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ντόχα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Νταϊάν Φεϊνστάιν παραδέχτηκε χτες πως η CIA έκανε «μη αρμόζουσες» έρευνες στο δίκτυο υπολογιστών του Κογκρέσου στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για την παραβίαση διεθνούς και ομοσπονδιακού δικαίου σχετικά με βασανισμούς στη διάρκεια ανακρίσεων και κράτησης επί κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους στο πλαίσιο της τότε «αντιτρομοκρατικής» πολιτικής.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δυνάμεις του σομαλικού στρατού και των στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία κλιμακώνουν, από χτες, τις επιχειρήσεις στα ενδότερα της χώρας κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας και πρώην αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ) Ιβο Σανάντερ καταδικάστηκε χτες σε ποινή κάθειρξης εννέα χρόνων για εμπλοκή στο μείζον αστικό πολιτικό σκάνδαλο «Fimi Media». Ο πρώην πρωθυπουργός κρίθηκε ένοχος, μεταξύ άλλων, για την απόσπαση χρηματικών ποσών από κρατικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις μέσω της εταιρείας μάρκετινγκ «Fimi Media».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο Αγγλοσουηδός ανταποκριτής του κρατικού ραδιοσταθμού της Σουηδίας σκοτώθηκε χτες από πυρά αγνώστων στην Καμπούλ, στη συνοικία Ουαζίρ Ακμπαρ Χαν. Στο μεταξύ χτες, ολοκληρώθηκε το τριήμερο πένθος που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Καρζάι για το θάνατο (από φυσικά αίτια) του ενός από τους δύο αντιπροέδρους Μοχάμεντ Κασίμ Φαχίμ.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα, με ρυζοπαραγωγούς χτες να διαδηλώνουν στην Μπανγκόκ ζητώντας να πληρωθούν για τις σοδειές τους. Παρά τον τερματισμό του «αποκλεισμού της Μπανγκόκ» που ανακοίνωσε πρόσφατα η αντιπολίτευση, η ενδοαστική αντιπαράθεση συνεχίζεται.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αλλάξει η εθνική σημαία πρότεινε ο νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι, με το επιχείρημα ότι η σημερινή «κυριαρχείται από τη βρετανική σημαία κατά τρόπο που εμείς δεν κυριαρχούμαστε από το Ηνωμένο Βασίλειο». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις υπέρ μιας τέτοιας αλλαγής τάσσεται ένα 27%.

ΧΙΛΗ
Η Μπατσελέ ξανά στο «τιμόνι» της αστικής διαχείρισης

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Για δεύτερη φορά, ορκίστηκε χτες Πρόεδρος της Χιλής η Μισέλ Μπατσελέ για την περίοδο 2014-2018 (ήταν Πρόεδρος και το 2006-2010). Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της Ουρουγουάης, Βολιβίας, Αργεντινής, Κολομβίας, Περού, Βραζιλίας, Παραγουάης, Εκουαδόρ και Μεξικού, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, όπως και ,εκ μέρους της Ισπανικής βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Φελίπε.

Την κορδέλα της Προέδρου, όπως είναι το τυπικό τελετουργικό, πήρε η Μπατσελέ από την Ισαμπέλ Αλιέντε, κόρη του προέδρου Σαλβαδόρ Αλίεντε, που σήμερα είναι πρόεδρος της Γερουσίας, εκλεγμένη, όπως και η Μπατσελέ, με την εκλογική συμμαχία «Νέα Πλειοψηφία», που απαρτίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κόμμα για τη Δημοκρατία, το Ριζοσπαστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής, η Αριστερά Πολιτών, το Ευρύ Κοινωνικό Κίνημα. Η Μπατσελέ νίκησε στο δεύτερο γύρο των προεδρικων εκλογών στις 15 Δεκέμβρη 2013 με 62,2% έναντι 37,8% της Εβελίν Ματέι, υποψήφιας της κεντροδεξιάς «Συμμαχίας», που απαρτίζουν η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενωση (κόμμα του νυν Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και την Εθνική Ανανέωση.

Η νέα Πρόεδρος, όπως και στην πρώτη θητεία που εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατική διαχείριση έτσι και τώρα, στο πρόγραμμα της «Νέας Πλειοψηφίας» προτείνει ένα πρόγραμμα αστικού εκσυγχρονισμού, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας στην εξορυκτική βιομηχανία, τα ζητήματα της Ενέργειας σε συνεργασία με το κεφάλαιο. Επίσης, προωθεί και αλλαγή συντάγματος, καθιέρωση δωρεάν συστήματος παιδείας (διατηρώντας βέβαια και την πανίσχυρη ιδιωτική ως μη «κερδοσκοπική») και κάποια αύξηση της φορολογίας των πλουσίων. Την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ενισχύσει την εξουσία των μονοπωλίων και το ρόλο της χιλιάνικης αστικής τάξης στις διάφορες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις που συμμετέχει η χώρα (όπως η Κοινή Αγορά του Νότου (Μercosur), η CELAC, η Συμμαχία του Ειρηνικού κ.λπ.) ταυτόχρονα επιδιώκει και την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος, την ταξική συνεργασία και συναίνεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ