ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Γλέντι και υπόσχεση αγώνα για την προστασία του βουνού

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ και του ΚΚΕ

Πολλές ήταν οι ευχές και τα κεράσματα στηn ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Πολλές ήταν οι ευχές και τα κεράσματα στηn ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Γέμισε ζωή, γέλια, χρώματα και μουσικές την Καθαρή Δευτέρα η Πάρνηθα από πλήθος μικρών και μεγάλων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Οργανώσεων Αττικής της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και συμμετείχαν στα «αγωνιστικά κούλουμα» που διοργανώθηκαν στους πρόποδες του βουνού.

Ηταν πολλοί αυτοί και κυρίως τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί κάνοντας τον ουρανό πολύχρωμο από τους χαρταετούς. Στήνοντας μικρές και μεγάλες παρέες, τσουγκρίζοντας και χορεύοντας, σε μια κίνηση που όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν δεν ήταν μόνο συμβολική. Με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν το μήνυμα ότι το βουνό ανήκει σε όλο το λαό. Είναι περιουσία των ανθρώπων του μόχθου, των παιδιών, των μαθητών, των φοιτητών. Και πως δε θα επιτρέψουν, ειδικά μετά τις φωτιές του καλοκαιριού, να μετατραπεί η Πάρνηθα σε χώρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αλλά θα παλέψουν ώστε ο λαός να απολαμβάνει εκεί το περιβάλλον και τον ελεύθερο χρόνο.

Με ΚΝίτικο κέφι και μεράκι για την ...Πάρνηθα

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες αλλά και τα μέλη του Κόμματος είχαν διαθέσει όλες τις προηγούμενες μέρες τις δυνάμεις τους, με κέφι και μεράκι, ώστε να προετοιμάσουν το χώρο και να είναι όλα έτοιμα από το πρωί. Από το μπαρ με σαρακοστιανά και μπόλικο κρασί, την κεντρική εξέδρα, τα τραπέζια αλλά και ταμπλό με αφίσες και ενημερωτικό υλικό. Από νωρίς ο χώρος άρχισε να πλημμυρίζει με κόσμο, οι χαρταετοί να πετάνε στον αέρα - με ξεχωριστή θέση να κατέχουν αυτοί του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - και οι πρώτοι μεζέδες να απλώνονται σε τραπέζια αλλά και κάτω από δέντρα.

Από νωρίς το πρωί οι χαρταετοί έκαναν πολύχρωμο τον ουρανό πάνω από την Πάρνηθα
Από νωρίς το πρωί οι χαρταετοί έκαναν πολύχρωμο τον ουρανό πάνω από την Πάρνηθα
Λίγη ώρα αργότερα έφτασε στο χώρο και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και η παρουσία της έγινε αφορμή για να αρχίσουν τα τσουγκρίσματα και οι ευχές. Στα «αγωνιστικά κούλουμα» έδωσε το «παρών» και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης και ο Δήμος Κουμπούρης, βουλευτής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και συμμετείχε ο Βασίλης Σκέντος, πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών στο δήμο Αχαρνών.

Θα συνεχιστεί η δράση για την Πάρνηθα

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Τεύκρου Παντελόγλου, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών που πάρθηκαν με τουρνουά ποδοσφαίρου, μαθητική συναυλία, πεζοπορία κ.ά. «Αυτή η δραστηριότητα, όπως επισήμανε, είχε αποκορύφωμα τα "αγωνιστικά κούλουμα" αλλά δεν τελείωσε εκεί. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ θα συνεχίσουν τον αγώνα και το κάλεσμα στους νέους της περιοχής να πάρουν την υπόθεση της προστασίας του βουνού στα χέρια τους».

Ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΚΚΕ επισήμανε ότι «Το περιβάλλον είναι σοβαρό θέμα γιατί αφορά την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Γι' αυτό, η εργατική τάξη μαζί με τη νεολαία και τους φορείς πρέπει με συλλογική πάλη να περιφρουρήσουν την Πάρνηθα και να υπερασπιστούν την ποιότητα ζωής».

Του χρόνου και πάλι εκεί!

Το συγκρότημα με μέλη της ΚΝΕ πήρε στη συνέχεια το «λόγο» με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια για να ξεκινήσει έτσι το γλέντι και οι χοροί που κράτησαν μέχρι αργά το απόγευμα. Το ραντεβού ανανεώθηκε και για την επόμενη χρονιά με την υπόσχεση να μην αφήσουν την Πάρνηθα στα χέρια των κυβερνήσεων και των «αρπακτικών». Να «μην τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, γιατί... κι αυτό θα το πουλήσουν» όπως τους προέτρεπε και το σύνθημα στο μεγάλο πανό που είχε στηθεί στο χώρο.

Επόμενος μεγάλος σταθμός της καμπάνιας για την προστασία της Πάρνηθας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ αποτελεί η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει την Κυριακή 30 του Μάρτη.

Με σαρακοστιανούς μεζέδες και κρασί αλλά και υπόσχεση για πάλη, ώστε η Πάρνηθα να ανήκει στο λαό συμμετείχε πλήθος κόσμου στα «αγωνιστικά κούλουμα»
Με σαρακοστιανούς μεζέδες και κρασί αλλά και υπόσχεση για πάλη, ώστε η Πάρνηθα να ανήκει στο λαό συμμετείχε πλήθος κόσμου στα «αγωνιστικά κούλουμα»
ΟΓΕ
Σήμερα η ημερίδα για τη μητρότητα

Ημερίδα με θέμα «Η μητρότητα δεν είναι θητεία, έχει κοινωνική αξία» διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τη Μέρα της Γυναίκας, μέλη της ΟΓΕ έκαναν το περασμένο Σάββατο, 8 Μάρτη, εξόρμηση στο Σύνταγμα και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (όπως και άλλες πόλεις της χώρας). Συζητώντας για την οξεία επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα μέλη της Ομοσπονδίας συνάντησαν σημαντική ανταπόκριση από τις εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα (στην πλειοψηφία τους νεαρές κοπέλες), των οποίων η πείρα επιβεβαιώνει την ανάγκη συλλογικής αντίστασης και πάλης.

Αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση για την ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών, η ΟΓΕ προχωρά στη σημερινή ημερίδα επικεντρώνοντας τη συζήτηση σε ζητήματα όπως η αναπαραγωγική διαδικασία, η προστασία της μητρότητας, η Πρόνοια και γενικά οι κοινωνικές παροχές, οι επαγγελματικές ασθένειες που απειλούν την εργαζόμενη γυναίκα. Ακόμα, θα συζητηθούν τα προβλήματα της μετανάστριας, η ενδοοικογενειακή βία, το δημογραφικό πρόβλημα, η αντιμετώπιση και πρόληψη του καρκίνου και πολλά ακόμα.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» (Πατησίων 22) και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να δημιουργηθούν μόνιμες εστίες αντίστασης

Η Αλέκα Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στα «αγωνιστικά κούλουμα», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οταν βρίσκεται κανείς σε αυτό το χώρο θυμάται βεβαίως και την αδικοχαμένη Πάρνηθα, θυμάται το έγκλημα που έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα όμως, εγώ τουλάχιστον, σκέφτομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, να έχουν ελεύθερο χρόνο για αναψυχή και ταυτόχρονα να έχουν μια καλή οικονομική κατάσταση. Γιατί, ο ελεύθερος χρόνος απαιτεί και χρήμα.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι ούτε ελεύθερο χρόνο έχουν, ούτε χρήματα. Ανασφάλεια νιώθουν και απελπισία για το μέλλον. Η μόνη ελπίδα είναι να δημιουργηθούν μόνιμες εστίες αντίστασης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα που να τα ανατρέψει όλα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε εμείς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ