ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Εκτινάχτηκε στο 4,4%!

Πολύ μεγαλύτερες από το μέσο όρο οι αυξήσεις των ειδών και υπηρεσιών που μπαίνουν στο καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς (10,2% η στέγαση, 6,6% η διατροφή)

Η έξαρση της ακρίβειας που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τα οποία ο επίσημος πληθωρισμός το Φλεβάρη του 2008 εκτινάχτηκε σε 4,4%(!), φτάνοντας στα προ εξαετίας (Γενάρης 2002) επίπεδα όταν η εισαγωγή του ευρώ έδωσε σινιάλο σε γενικευμένες ανατιμήσεις. Η αναζωπύρωση του πληθωρισμού - που βέβαια μόνο συγκυριακό φαινόμενο δεν είναι - βάζει επί τάπητος το ζήτημα του ύψους των αυξήσεων που μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι. Και οι αυξήσεις αυτές θα πρέπει να καλύπτουν τόσο τις απώλειες όσο και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Ο επίσημος τιμάριθμος, που βασίζεται στη λογική των μέσων όρων για τα εισοδήματα και την κατανάλωση, πολύ μικρή σημασία έχει για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που αναγκάζονται να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Του λόγου το αληθές βεβαιώνει και το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις σε επιμέρους κατηγορίες - όπως αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) - συνεχίζουν να κινούνται πολύ πάνω από το μέσο όρο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το Φλεβάρη του 2008 (συγκριτικά με το Φλεβάρη του 2007) που ο γενικός δείκτης τιμών αυξήθηκε 4,4%, οι αυξήσεις τιμών - σε επιμέρους δείκτες - ανήλθαν:

  • 10,2% στη «στέγαση».
  • 6,6% στη «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά».
  • 5,3% στις «μεταφορές».
  • 4,6% στην «εκπαίδευση».

Είναι απόλυτα φανερό πως τα λεγόμενα μέτρα ...«κατά της ακρίβειας», που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, είναι πομφόλυγες και στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτό συνηγορούν και τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ με τις επιμέρους ανατιμήσεις (από πέρσι μέχρι φέτος το Φλεβάρη) σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, που παραθέτουμε στη συνέχεια:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης 38,1%.
  • Σπορέλαιο 30,1%.
  • Ζυμαρικά 21,3%.
  • Ψωμί 15%.
  • Αλεύρι 19%.
  • Καύσιμα αυτοκινήτου 19%.
  • Αυγά 13,6%.
  • Λαχανικά νωπά 13,5%.
  • Οσπρια 13%.
  • Φυτικό βούτυρο 12,9%.
  • Πουλερικά 11,8%.
  • Φρούτα 11,3%.
  • Λαχανικά καταψυγμένα 9%.
  • Ηλεκτρισμός 7,2%.
  • Γάλα διατηρημένο 6,6%.
  • Υδρευση 6,2%.
  • Γάλα παστεριωμένο 5,6%.

Σε μέσα επίπεδα έτους (Μάρτης 2007 - Φλεβάρης 2008) ο επίσημος πληθωρισμός διαμορφώνεται σε 3,1%. Να σημειωθεί ότι η ιδιαίτερη έξαρση καταγράφεται στο τελευταίο 4μηνο. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (Φλεβάρης 2008) διαμορφώθηκε σε 4,5% και σε μέσα επίπεδα έτους σε 3,2%.

Ο Γ. Αλογοσκούφης

Στις «αβεβαιότητες» για τη διεθνή οικονομία απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης την εκτίναξη του πληθωρισμού, καλώντας τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού να ...φροντίσουν ώστε το «πρόβλημα του πληθωρισμού να μην εξελιχθεί σε μόνιμο». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σημείωσε επίσης: «Υπάρχουν προβλήματα από την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, αλλά και πρόβλημα διεθνούς πληθωρισμού», που απέδωσε στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων. Ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και των συμπερασμάτων που είναι «υπό διαμόρφωση», ο υπουργός έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η «ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική»...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μεγάλη κάμψη ρυθμών το Γενάρη

Στο 1,5% φέτος, έναντι 5,3% πέρυσι

Μεγάλη κάμψη του ρυθμού αύξησης παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2008, σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις που είχε σημειώσει το Γενάρη του 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (Ορυχεία - Λατομεία, Μεταποίηση, Ηλεκτρισμός - Φυσικό Αέριο - Νερό) το Γενάρη 2008 προς το Γενάρη 2007, σημείωσε άνοδο 1,5%, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε σημειώσει αύξηση 5,3%. Πρόκειται για μια επιπλέον ένδειξη - μετά τη μεγάλη πτώση του ρυθμού αύξησης της κατανάλωσης, την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και άλλων βασικών δεικτών - ότι η ελληνική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα, ως προς τους ρυθμούς αύξησης, τη στιγμή μάλιστα που η κατάσταση στη διεθνή οικονομία εκπέμπει αρνητικά μηνύματα. Αναλυτικότερα, η παραγωγή στα Ορυχεία - Λατομεία σημείωσε πτώση 3,6% (έναντι αύξησης 11,4% το 2007), στη Μεταποίηση σημείωσε άνοδο 1,2% (έναντι ανόδου 6,4% πέρυσι), ενώ η παραγωγή στον Ηλεκτρισμό - Φυσικό Αέριο - Νερό αυξήθηκε κατά 4,1% έναντι ανόδου 0,1% το 2007.

  • Ανοδο 12,9% - έναντι 10% πέρυσι - σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο το δ΄ τρίμηνο του 2007 σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2006. Από τη σύγκριση του δ΄ τριμήνου του '07 προς το γ΄ τρίμηνο του '06 προκύπτει αύξηση 11,5%, έναντι 4,4% πέρυσι. Τέλος, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο Εμπόριο, Συντήρηση και Επισκευή Αυτοκινήτων και Μοτοσικλετών και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών το δ΄ τρίμηνο του 2007 σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2006 σημείωσε αύξηση 9,4%, έναντι αύξησης 8,4% το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα.
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Αποσύρονται επικίνδυνοι αναπτήρες

Αποσύρονται και απαγορεύεται στο εξής η διάθεση αναπτήρων κινέζικής προέλευσης (έχουν εισαχθεί από την εταιρεία BAI HONGWEI του SPENGLI EN DA IMPORT-EXPORT), που προσομοιάζουν σε άλλα αντικείμενα και είναι ελκυστικοί στα παιδιά, κάτι το οποίο έχει απαγορευτεί από το 2004 με σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οι συγκεκριμένοι αναπτήρες - κυκλοφόρησαν σε σχήμα κόκκινου πυροσβεστήρα, παιχνιδιού πιστόλι με εκκένωση ρεύματος, κινητού τηλεφώνου φακού - κρίθηκαν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των χρηστών.

Ακόμη, αποσύρθηκαν αναπτήρες μάρκας Unilite, μοντέλο VG3 και VG8 και μάρκας Royal Star που διαπιστώθηκε (με αφορμή καταγγελία ότι προκλήθηκαν εγκαύματα κατά τη χρήση του ενός από αυτούς) ότι δεν ανταποκρίνονται στους όρους ασφάλειας. Είχαν εισαχθεί από την εταιρεία ΣΙΑΠΕΡΑΣ ΑΕ, προκειμένου να διατεθούν ως διαφημιστικό δώρο. Οι διαφημιστές που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους κάποια αποθέματα καλούνται να τα αποσύρουν άμεσα.

Από χτες ισχύει ο κανονισμός, με βάση τον οποίο στο εξής απαγορεύεται στην αγορά η διάθεση αναπτήρων που δε φέρουν μηχανισμό αντίστασης στα παιδιά.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Αγωνιστικό ραντεβού στο Κιλελέρ

Στις 23 του Μάρτη στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Αγωνιστική συνέχεια ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα καλείται να δώσει η μικρομεσαία αγροτιά στο φετινό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 23 του Μάρτη. Με μπροστάρη πάντα την ΠΑΣΥ στην 98η επέτειο του Κιλελέρ θα αποδοθεί η πρέπουσα τιμή στους πεσόντες κολίγους και θα σταλεί μήνυμα αντίστασης και πάλης. Με τη μαζική τους συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους, να συγκρουστούν με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην ξεκληριστούν και καταντήσουν σύγχρονοι «κολίγοι» ή άνεργοι. Την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Είναι γεγονός ότι σήμερα ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς γίνεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΣΑΣΕ, καλλιεργεί την αντίληψη ότι η ΚΑΠ είναι μονόδρομος και πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για την ελληνική αγροτική οικονομία. Διαλαλούν πως οι όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι άσκοπες και αναποτελεσματικές. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Μέσα στα προηγούμενα 10 χρόνια περισσότεροι από 213.000 αγρότες βγήκαν από τη μέση, ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 24,1% και στις Βρυξέλλες ψηφίστηκαν «ένα κάρο» αντιαγροτικές ρυθμίσεις. Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έρχεται να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα με τις προτάσεις του λεγόμενο ελέγχου υγείας της νέας ΚΑΠ, που την τελική τους μορφή θα ανακοινώσει η Κομισιόν, όπως λένε οι σχετικές πληροφορίες, κατά τον ερχόμενο Μάη. Είναι φανερό πως ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει να κάνει με μια ισχυρή αντιαγροτική πολιτική, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει παρά μόνο αν βρει μπροστά της ένα πανίσχυρο αγροτικό κίνημα ρήξης και ανατροπής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ