ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Λαϊκή υπόθεση η προστασία του

Κινητοποίηση το περασμένο Σάββατο στην Αμφιλοχία

Εργάτες συλλέγουν νεκρά ψάρια

ICON

Εργάτες συλλέγουν νεκρά ψάρια
Ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής, αρκεί να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του και να βάλει φρένο στην πολιτική που παραδίδει τις ακτές, τις θάλασσες και τα φυσικά οικοσυστήματα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό ήταν το μήνυμα του συλλαλητηρίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αμφιλοχία με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων.

Εκπρόσωποι, μεταξύ άλλων, από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας, την Ομοσπονδία Ελεύθερων Αλιέων Ηπείρου, από τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου και Λευκάδας και τη ΝΑΣ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ψαράδων, αγροτών και εργαζόμενων από τους παράκτιους δήμους του Αμβρακικού Κόλπου συγκεντρώθηκαν έξω από τις δεξαμενές καυσίμων της SHELL. Διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τον Αμβρακικό. Μια πολιτική η οποία εκφράστηκε και σε πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΠΑΣΟΚ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας με την έγκριση της επέκτασης των δεξαμενών καυσίμων της πολυεθνικής.

Γι αυτήν τη «γαλαζοπράσινη» πολιτική που καταστρέφει τον Αμβρακικό, σε συνδυασμό με την αντιαλιευτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ που ξεκληρίζει και τους μικρούς ψαράδες, ενισχύοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μίλησε ο Σπύρος Κοτοπούλης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Κατήγγειλε την ασύδοτη και πολλές φορές παράνομη επέκταση και δράση στον κόλπο, επιχειρήσεων («Ανδρομέδα» του ομίλου «Αλφα Μπανκ», ναυπηγική εταιρεία ΤΕΦΑ, ΕΚΟ, SHELL κ.ά.) που και με τα ανεπαρκή μέτρα και άλλες παραλείψεις (εμπλουτισμός των νερών, βιολογικοί καθαρισμοί των παράκτιων δήμων κλπ.) έχουν οδηγήσει στη δραματική επιβάρυνση του Αμβρακικού. Κι αυτό παρά τις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες για δήθεν προστασία του κόλπου μέσα από τη λεγόμενη θεσμοθέτηση Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση
Ο Νικήτας Γλυνάτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας επισήμανε: «Θέλουν τον Αμβρακικό όπως και τα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα δάση και τα νερά για να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία περισσότερης και μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε: «Η μάχη για την υπεράσπιση του Αμβρακικού αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια».

Εκ μέρους της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας που καταψήφισε την πρόταση για επέκταση δεξαμενών καυσίμων της SHELL, χαιρέτισε ο Γιώργος Σολτάτος καθώς και ο Παύλος Χαραλάμπους εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελεύθερων Αλιέων Ηπείρου, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Κώστας Αλυσανδράκης.

Με το ψήφισμα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό, οι φορείς της περιοχής διεκδικούν, μεταξύ άλλων: Προστασία στο εισόδημα των ψαράδων, αγροτών, κτηνοτρόφων, που εξανεμίζεται από την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Να φύγουν όλες οι δεξαμενές καυσίμων. Να αποκατασταθεί η θαλάσσια περιοχή στο Ακτιο από το μπάζωμα για την κατασκευή μαρίνας. Να φύγουν όλες οι ιχθυοκαλλιέργειες από τον κόλπο. Λήψη μέτρων κατά της ρύπανσης. Αμεση χρηματοδότηση για τη δημιουργία βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παράκτιους Δήμους. Να εξασφαλιστεί σταθερή και επαρκής ροή νερού από τα φράγματα Αράχθου και Λούρου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ξέσπασε χτες στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά με αποτέλεσμα την καταστροφή τριών αυτοκινήτων και την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε άλλα 10. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά προκλήθηκε από το σπάσιμο ηλεκτρικής λάμπας και γρήγορα οι καπνοί γέμισαν τη δημοτική αγορά. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με μαρτυρία περιοίκου, πριν λίγες ημέρες στον ίδιο χώρο είχε συμβεί έκρηξη σε ηλεκτρολογικό πίνακα.

Το χτεσινό ατύχημα σε δημοτικό κτίριο που στεγάζονται μάλιστα αρκετές δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα και συναλλάσσονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες, δημιουργεί ερωτηματικά για την επάρκεια των μέτρων πυρασφάλειας. Παράλληλα, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της πρόσφατης πρότασης των δημοτικών συμβούλων της «Πειραιάς Αναγέννηση» Ελπίδας Παντελάκη και Ηλία Λαμπρόπουλου σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για άμεσο προληπτικό έλεγχο των δημόσιων χώρων του Δήμου και τη λήψη μέτρων προστασίας σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς κ.ά.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ: Ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που υπεξαίρεσε υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης από ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΥΔΚΥ. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, από το μέχρι τώρα έλεγχο προέκυψε πως 18 αποδείξεις καταθέσεων προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ύψους 2 εκατ. 157 χιλιάδων ευρώ, ήταν πλαστές. Οι πλαστές αποδείξεις αφορούν εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο των ετών 2003-2007.

«Καμπανάκι κινδύνου»

Την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται στον ΟΣΕ έφεραν πάλι στην επικαιρότητα τα τρία σιδηροδρομικά ατυχήματα σε διάστημα δύο ημερών, με απολογισμό έναν νεκρό και 28 τραυματίες. Η κυβέρνηση διά της σιωπής και η διοίκηση του ΟΣΕ που με προκλητική ανακοίνωση σπεύδει να επιρρίψει τις ευθύνες σε εργαζόμενους, ουσιαστικά επιχειρούν να συγκαλύψουν τις δικές τους εγκληματικές ευθύνες για όσα συμβαίνουν. Αν και το «καμπανάκι κινδύνου» για την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο σιδηρόδρομο έχει χτυπήσει πολλές φορές, με αλλεπάλληλα θανατηφόρα ατυχήματα, ουδείς από τους αρμόδιους δείχνει να ασχολείται...

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι πραγματικές αιτίες του εκτροχιασμού του «ιντερσίτι» λίγα χιλιόμετρα έξω από το σταθμό της Λάρισας με τους 28 τραυματίες, είναι οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και της φωτοσήμανσης, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανηθεί. Το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε θανατηφόρο ατύχημα με αμαξοστοιχία του προαστιακού στο Βοτανικό, ενώ την Κυριακή υπήρξε και άλλος εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Ρουφ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ συνδέουν όλα τα περιστατικά με τα τεράστια κενά που υπάρχουν σε προσωπικό, καθώς σήμερα ο ΟΣΕ λειτουργεί με 2.500 υπαλλήλους λιγότερους από όσους χρειάζεται! Ως επακόλουθο των τεράστιων ελλείψεων, εργαζόμενοι σε νευραλγικές θέσεις, εργάζονται καθημερινά έως και 12 ώρες.

Η διοίκηση του ΟΣΕ έσπευσε να ανακοινώσει ότι έθεσε εκτός υπηρεσίας τον σταθμάρχη Μεζούρλου (Λάρισα) και τον προϊστάμενό του, καθώς και τον κλειδούχο στο σταθμό του Ρουφ. Οι υπάλληλοι αυτοί, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, για τη διοίκηση του ΟΣΕ «θεωρούνται υπεύθυνοι» για τους δύο εκτροχιασμούς των αμαξοστοιχιών σε Λάρισα και Ρουφ. Εκεί όμως που ξεπερνά κάθε όριο πρόσκλησης η διοίκηση του ΟΣΕ, είναι όταν δηλώνει ότι «δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί ολιγωρία ή βαριά αμέλεια περί την εκτέλεση καθηκόντων, που να θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του επιβατικού κοινού».


Ν. Κ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η πρόληψη δε λειτουργεί στη βάση «κόστους - οφέλους»

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να αξιολογήσει τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) στη βάση «κόστους - οφέλους» οι εργαζόμενοι σε τουλάχιστον 15 Κέντρα μένουν απλήρωτοι απ' το Φλεβάρη του 2008. Μάλιστα, στο ΚΠ του Αιγάλεω - που καλύπτει και το Χαϊδάρι και την Αγία Βαρβάρα - οι εννιά εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν απ' το Δεκέμβρη με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις απ' την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΚΠ του ΟΚΑΝΑ και της Αυτοδιοίκησης με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως απαξίωση την απόφαση της κυβέρνησης να αξιολογήσει τη λειτουργία των ΚΠ στη βάση «κόστους - οφέλους», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά (5.3.2008). «Η μη χρηματοδότηση επιχειρείται να συνδεθεί με οικονομικούς όρους κόστους - οφέλους της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι στην Ελλάδα τα ΚΠ «είναι ίσως οι μόνες δομές που αξιολογούνται κάθε εξάμηνο με βάση την κατάθεση στον ΟΚΑΝΑ». Η τελευταία αξιολόγηση των ΚΠ από τον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ, υπήρξε στο 95% θετική (ενώ εκεί που διαγνώστηκαν προβλήματα ήταν διοικητικής φύσεως και οφείλονταν στο ασαφές θεσμικό πλαίσιο).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ