ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ανοικτό το θέμα της «εγχώριας τρομοκρατίας»!

Ζήτημα «εσωτερικής τρομοκρατίας» θέτει, έμμεσα πλην σαφώς, ο Κ. Καραμανλής, προσχωρώντας έτσι στη θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ύπαρξης «εγχώριας τρομοκρατίας», παρά τη σύλληψη και καταδίκη των μελών της «17Ν». Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει εκλείψει η τρομοκρατία στην Ελλάδα με τις δίκες για την «17Ν» και τον ΕΛΑ, ο κ. Καραμανλής αναφέρει: «Πετύχαμε μια πολύ σημαντική νίκη κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτή η επιτυχία έγινε δυνατή χάρις στη συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και την αταλάντευτη πεποίθηση των πολιτών ότι στη φιλελεύθερη κοινωνία μας οι δημοκρατικοί θεσμοί, οι ατομικές ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν είναι δυνατόν να στιγματίζονται από εγκληματικές πράξεις, ιδιαίτερα όταν αυτό συμβαίνει με την επίκληση στο όνομα της πολιτικής και των ιδεών. Τα μέλη της "17Ν" δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο».

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της «εσωτερικής τρομοκρατίας» έθεσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η σύλληψη και η καταδίκη των μελών της «17Ν» «δε σημαίνει ότι όλοι οι εσωτερικοί τρομοκράτες στην Ελλάδα βρίσκονται στη φυλακή». Οπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Ρ. Μπάουτσερ «υπάρχουν και άλλοι, όπως και άλλες οργανώσεις».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με την παραπάνω τοποθέτησή του φαίνεται να «δικαιώνει» τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα όσον αφορά στη σκοπιμότητα της συντήρησης του θέματος «εγχώριας τρομοκρατίας»...

Στην ίδια συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η κυβέρνηση «παραμένει ενεργά ενταγμένη στην προσπάθειες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στο διεθνές σύστημα».

Από την άλλη, προσπαθεί να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται αποτελεσματικά μεν, στο πλαίσιο του δικαίου δε, όπως αρμόζει στις σύγχρονες δημοκρατικές πολιτείες. Υπάρχει μια κρίσιμη ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο Κ. Καραμανλής υποστηρίζει την αυτοκάθαρση Χριστόδουλου, ενώ θεωρεί περίπου «γεγονός» την κάθαρση στη Δικαιοσύνη! «Στο χώρο της Δικαιοσύνης οι αλλαγές είναι ορατές. Με προσωπική μου δήλωση ζήτησα να δρομολογηθούν διαδικασίες αυτοκάθαρσης στην Εκκλησία για την αποκατάσταση του κύρους του θεσμού και της εμπιστοσύνης των πιστών. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δηλώνει.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αναγορεύει ως κεντρικούς στόχους τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Το έργο μας είναι δύσκολο, κυρίως στα επόμενα δύο χρόνια. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε την Ελλάδα και αισιοδοξούμε ότι θα το καταφέρουμε», καταλήγει ο Κ. Καραμανλής.

«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Παζάρια μεταξύ κυβέρνησης και Κομισιόν

Την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση Καραμανλή - Μπαρόζο

Σε ένα ατέλειωτο παζάρι με απρόβλεπτη έκβαση εξελίσσεται ο «διάλογος» της κυβέρνησης με την Κομισιόν για το «βασικό μέτοχο», με την πρώτη να επιμένει στην πολιτική διάσταση του θέματος.

Εχοντας αντιληφθεί ότι η μάχη σε επίπεδο νόμων και κοινοτικών κανονισμών είναι «χαμένη από χέρι», καθώς ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» των ΜΜΕ αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, η κυβέρνηση διεκδικεί να της αναγνωριστεί το δικαίωμα να ρυθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ στη βάση της αντιμετώπισης της διαπλοκής. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εκλιπαρεί την Κομισιόν να δείξει ανοχή και κατανόηση, επικαλούμενη τη συμπεριφορά του «καλού παιδιού» και της απόλυτης συμμόρφωσης στις οδηγίες των Βρυξελλών που επιδεικνύει γενικότερα.

Την υπόθεση την παίρνει πάνω του ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει και αυτό το θέμα στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο. Αν και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε χτες ότι «δεν υπάρχει κανενός είδους ανάμειξη του πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα», ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί στη συνάντηση, μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν ενόψει του εαρινού συμβουλίου κορυφής (Στρατηγική Λισαβόνας, Σύμφωνο Σταθερότητας, κονδύλια Δ' ΚΠΣ).

Θα έχει προηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα συζήτηση στην τακτική συνεδρίαση των διευθυντών των ιδιαίτερων γραφείων των επιτρόπων, οι οποίοι προετοιμάζουν την ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της Επιτροπής, η οποία θα γίνει την Τετάρτη. Ο αρμόδιος επίτροπος Τσαρλς Μακ Κρίβι εισηγείται, η απόφαση να ληφθεί στις 16 Μάρτη και την επόμενη μέρα να σταλεί η «προειδοποιητική επιστολή» στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να δώσει επισήμως εξηγήσεις στις αιτιάσεις της Κομισιόν, οι Υπηρεσίες της οποίας θεωρούν ότι ο νόμος για το «βασικό μέτοχο» παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων. Η «προειδοποιητική επιστολή» είναι το πρώτο βήμα για την παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εφόσον αποφασιστεί από την Κομισιόν.

Ο Ευ. Αντώναρος παραδέχτηκε χτες ότι τη Δευτέρα θα συζητηθούν «αντιρρήσεις, επιφυλάξεις που εστιάζονται στο άρθρο 14, παράγραφος 9 του Συντάγματος», συνιστώντας υπομονή μέχρι τότε. Επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης είπε ότι «εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο νόμος αυτός είναι και σύμφωνος με το Σύνταγμα και συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Συμβάλλει δε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαπλοκής».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίοι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκη, κάνουν λόγο για «αστεία πράγματα», χρησιμοποίησε ο ίδιος χτες για να αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νόμο «δεν πρόκειται να υπηρετηθεί καμία διαφάνεια».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο Ν. Αθανασάκης, «επιμένει να μένει σε μια διαδικασία την οποία ψήφισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους σ' ένα πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και εμπάθειας, που την οδηγεί στο απόλυτο αδιέξοδο».

Αυξάνει η ΝΔ κατά μία τις έδρες της

Νέα ερμηνεία του εκλογοδικείου για τα λευκά ψηφοδέλτια

Αυξάνει κατά μία τις έδρες η ΝΔ σε βάρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ επανέρχεται στη Βουλή ο θείος του πρωθυπουργού ο Αχ. Καραμανλής με απόφαση του Εκλογοδικείου. Τελικά, αφαιρείται η έδρα από το ΠΑΣΟΚ στο νομό Πέλλας και περνάει στη ΝΔ, με αποτέλεσμα να βγαίνει από τη Βουλή ο Γ. Πασχαλίδης και τη θέση του να καταλαμβάνει η Π. Φουντουκίδου, ενώ από αυτή την «καραμπόλα» βγαίνει ωφελημένος και ο Αχ. Καραμανλής.

Επίσης με την απόφαση του Εκλογοδικείου (6-5) φεύγει από τη Βουλή ο Κ. Ζαχαράκης (ΝΔ Θεσσαλονίκης) και εισέρχεται ο Θ. Τσιόγκας (ΠΑΣΟΚ θεσσαλονίκης). Παράλληλα εγκαταλείπει τα βουλευτικά έδρανα ο Ε. Κουτμερίδης (ΠΑΣΟΚ Σερρών) και στη θέση του έρχεται ο Αχ. Καραμανλής (ΝΔ Σερρών).

Ο εισηγητής της υπόθεσης, αρεοπαγίτης Κ. Βαρδαβάκης, υποστήριξε ότι ο εκλογικός νόμος (άρθρο 98) με το να μην υπολογίζει τα λευκά ψηφοδέλτια για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, παρότι πρόκειται για έγκυρη ψήφο, «θίγει τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας της ψήφου» και συνεπώς είναι αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.

Ουσιαστικά, το Εκλογοδικείο κάνει στροφή 180 μοιρών στη μέχρι τώρα νομολογία του σχετικά με την καταμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων. Το Εκλογοδικείο σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ότι τα λευκά ψηφοδέλτια υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο, γιατί είναι έγκυρες ψήφοι. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο συνυπολογισμός των λευκών ψηφοδελτίων για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου διαφοροποιεί την κατανομή των εδρών κατά την εξομάλυνση (γ' κατανομή).

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

«Παγκόσμιο δικαστικό παράδοξο», χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για την αλλαγή της έδρας στην Πέλλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο «λειτουργεί ως Εκλογοδικείο».

Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο ίδιος «βγάζει αντισυνταγματικό τον εκλογικό νόμο και για την Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία» και «δημιουργεί ένα ειδικό καθεστώς για τις εκλογές του 2004, σ' αυτή την περιοχή, με ειδικό εκλογικό νόμο και προσμέτρηση των λευκών ψηφοδελτίων, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα η εκλογή γίνεται χωρίς τα λευκά ψηφοδέλτια».

Πρόκειται δήλωσε ο Ν. Αθανασάκης για «διαφορετικό εκλογικό νόμο» με συνέπεια να «αφαιρείται από το ΠΑΣΟΚ μία έδρα, η οποία πηγαίνει τελικώς στη ΝΔ», κάτι που δε θα γινόταν κατέληξε ο ίδιος «εάν σε όλη τη χώρα συνυπολογίζονταν τα λευκά».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ