ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΒΑΒΥΛΗΣ
Τον πλαισίωνε διμοιρία αστυνομικών!

Ανθρώπους που τρέμουν τις αποκαλύψεις του Α. Βαβύλη, θεωρεί ως «προστάτες» του ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Μαρκογιαννάκης. Με χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα τόνισε πως «εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που θα τρέμουν πιθανότατα από τη σύλληψη Βαβύλη, ίσως τώρα τον διευκολύνουν στη μη σύλληψή του».

Υποστήριξε ότι από έγγραφα που έχει στα χέρια του προκύπτει πως «έχουν συμβεί πολλά περίεργα μια ολόκληρη οκταετία», ενώ έκανε λόγο για ολιγωρία -τουλάχιστον- των αρχών στη μη εκτέλεση ενταλμάτων και αποφάσεων εναντίον του Α. Βαβύλη, τη στιγμή που συναλλασσόταν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Διμοιρία αστυνομικών ειδικά εκπαιδευμένων στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων πλαισίωσε τον Α. Βαβύλη, όταν ο τελευταίος βρισκόταν το 2001 στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» στην ομάδα αυτή, εκτός των Τριανταφυλλάκη - Μαυροειδάκου - Παπαχρήστου, συμμετείχαν άλλοι 13 απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αστυνομικοί.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, ένα από τα στελέχη της ΕΛΑΣ που μετά την αποστρατεία του τέθηκε στην υπηρεσία του Α. Βαβύλη, είχε υπηρετήσει επί μακρόν στην ΕΚΑΜ. Μάλιστα, αυτός στρατολόγησε έναντι αμοιβής την ομάδα των ΕΚΑΜιτών που αποτέλεσαν στην περίοδο της ενθρόνισης την προσωπική φρουρά του πατριάρχη Ειρηναίου. Ο ίδιος δημιούργησε μέσω τρίτων εταιρία σεκιούριτι και μέσω αυτής «μίσθωνε» συνταξιούχους Ισραηλινούς αξιωματικούς, για να εκπαιδεύουν ΕΚΑΜίτες.

Παράλληλα, δημοσίευμα της «Απογευματινής» παρουσιάζει έγγραφα που δείχνουν ότι οι ελληνικές και ιταλικές αρχές αναζητούσαν τον Α. Βαβύλη εδώ και χρόνια. Στο πρώτο με ημερομηνία 8/10/1999 αναφέρεται ότι ο Α. Βαβύλης είναι διεθνώς διωκόμενος, στο δεύτερο που είναι έγγραφο της ΕΛΑΣ, ζητείται η σύλληψή του. Στα άλλα δύο με ημερομηνίες 6/9/2000 και 6/7/2000 υποβάλλεται αίτηση παροχής δικαστικής συνδρομής.

Δικομματικός καυγάς

Πολιτική αντιπαράθεση των εκπροσώπων του δικομματισμού προκαλεί η υπόθεση Α. Βαβύλη. Μια υπόθεση που δημιουργήθηκε στους σκοτεινούς διαδρόμους των μυστικών υπηρεσιών, εξυπηρέτησε πολλούς και διάφορους, ενώ το καθεστώς λειτουργίας της ΕΥΠ εξέθρεψε και συνεχίζει να εκτρέφει ανάλογα φαινόμενα. Για το πλαίσιο λειτουργίας της, που έχει δημιουργηθεί από τους εκπροσώπους του δικομματισμού, οι δυο συνεταίροι του δεν είπαν κουβέντα.

Στα πλαίσια αυτά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος παρέπεμψε τους πολιτικούς συντάκτες σε ημερομηνίες για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για ευθύνες της τότε κυβέρνησης για την καταστροφή των εγγράφων που αφορούσαν την υπόθεση Α.Βαβύλη, είπε «πως δεν μπορώ να αποδώσω σε κανέναν ευθύνες αν γνώριζε ή όχι. Αυτό είναι αντικείμενο έρευνας... Από το σημείο αυτό ο εισαγγελέας θα κάνει περαιτέρω έρευνα». Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, είπε πως θα περιμένουν τα αποτελέσματά της.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Α. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τις διαδικασίες κάθε έρευνας να προχωρήσουν, προσθέτοντας ότι «με υπονοούμενα δε γίνεται πολιτική αντιπαράθεση και επειδή δε βρίσκω εύκολο επίθετο για τα υπονοούμενα, θα πάω κατ' ευθείαν στο επίθετο για τις συκοφαντίες».

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Κι όμως η ΔΙΣ μιλά για... ευπρέπεια!

Με αναφορές περί... ευπρέπειας και αντικειμενικότητας που μάλλον επιβεβαιώνουν την απόφασή της να «κουκουλώσει» τα όποια σκάνδαλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εξέδωσε χτες ανακοίνωση με την οποία σημειώνει ότι «... η συνεχιζόμενη επί δύο μήνες διαδικασία εντυπωσιασμού, γενικευμένου διασυρμού σε βάρος των λειτουργών της εκκλησίας έχει υπερβεί κάθε όριο ευπρέπειας και αντικειμενικότητας».

Για μια ακόμα φορά βέβαια δε γίνεται λόγος επί της ουσίας από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο (ΔΙΣ) για όσα έχουν αποκαλυφθεί και τα οποία καταμαρτυρούν τη σαπίλα στους κόλπους της Εκκλησίας. Τα οικονομικά σκάνδαλα, η εμπλοκή με μυστικές υπηρεσίες, οι υπέρογκες καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε υπεράκτιες εταιρίες και πολλά ακόμα, φαίνεται πως για τους ηγήτορες της Εκκλησίας είναι... λεπτομέρειες, αφού μέχρι σήμερα «ποιούν την νήσσαν». Και αρκούνται σε αγρυπνίες ή κορόνες περί αυτοκάθαρσης, που βέβαια παραπέμπει σε κουκούλωμα της όλης υπόθεσης.

Σε αυτό λοιπόν το μήκος κύματος, η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει ακόμα για όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα ότι «πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο απόπειρας καταστρατήγησης αρχών και νόμων της Δημοκρατίας που διανοίγει αναπόφευκτους οδούς δημοσίας απαξιώσεως θεσμών και προσώπων που όχι μόνο καταγγέλλονται, αλλά καταδικάζονται, ευτελίζονται και εξουθενώνονται εν ονόματι δήθεν της επιθυμητής και αναγκαίας καθάρσεως, πριν από την απόφαση των αστικών, πολιτικών ή Εκκλησιαστικών δικαστηρίων».

Σημειώνεται ακόμα ότι «η Σύνοδος κάλεσε όσους κατέχουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος προσώπων της Εκκλησίας να καταθέσουν ενώπιον της ειδικής τριμελούς αρχιερατικής επιτροπής, όμως κανένας από τους επωνύμους δεν προσήλθε». (σ.σ. η ΔΙΣ έχει στείλει προσωπικές επιστολές στους δημοσιογράφους Σπ. Καρατζαφέρη, Μ. Τριανταφυλλόπουλο, Σ. Βορίνα, Γ. Κουρή).

Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «κυρίαρχη και βαρύνουσα θέση σε μια ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να έχουν η αλήθεια και η αντικειμενική απονομή της δικαιοσύνης και όχι η φημολογία και η σκευωρία, οι οποίες τείνουν δυστυχώς να καθιερωθούν στη ζωή μας».

Αίσθηση έχει προκαλέσει μία αποκάλυψη που έγινε προχτές στην εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Αλτερ. Σύμφωνα με αυτήν, ο πρώην μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος φέρεται να αγόρασε από δύο ηλικιωμένες ένα αρχοντικό στην Τσαγκαράδα στο Πήλιο σε χαμηλή τιμή (1,5 εκατομμύριο δρχ.) και να το πούλησε αργότερα στην τιμή των 40 εκατ. δρχ.!!! Οι συγγενείς των ηλικιωμένων φέρονται ότι διεκδικούν τώρα το σπίτι για να το δώσουν στην Εκκλησία. Χτες, ο κ. Θεόκλητος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι οι ίδιες οι ηλικιωμένες ήθελαν να αγοράσει αυτός το σπίτι.

Επαρκείς εξηγήσεις...

Στο μεταξύ, επαρκείς έκρινε χτες η ΔΙΣ τις εξηγήσεις που δόθηκαν γραπτώς από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο για την επαναφορά κατηγορίας εις βάρος του, από καθηγητή βυζαντινής Μουσικής, για σεξουαλική παρενόχληση. Επειδή όμως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση και όπως δήλωσε και χτες, ο μητροπολίτης Πειραιώς, επέμενε να «διενεργηθούν ανακρίσεις προς πλήρη διερεύνηση και διά να φανή η αλήθεια», η Σύνοδος όρισε ανακριτή τον μητροπολίτη Ελασσόνας Βασίλειο για να γίνουν ανακρίσεις. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, από τον Εισαγγελία Αθηνών ή Πειραιώς, για τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο.

Τέλος, με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου ζητά να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να διενεργηθεί διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις μητροπόλεις, ναούς, μονές και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Παραπέμπεται άλλος ένας δικαστής για απόλυση

Αλλος ένας δικαστικός λειτουργός παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Πρόκειται για ειρηνοδίκη της Κατερίνης, ο οποίος ελέγχεται για υπηρεσιακή ανεπάρκεια, αναξιοπρεπή συμπεριφορά, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, ενώ έπαιζε σε καζίνο και είχε γενικά άστατη ζωή.

Εναντίον του ειρηνοδίκη έκανε καταγγελία στον Αρειο Πάγο ο βουλευτής της ΝΔ Αντ. Καρπούζας, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός δανείστηκε 2.000 ευρώ από επιχειρηματία, χωρίς ποτέ να τα επιστρέψει. Να σημειωθεί ότι ο ειρηνοδίκης της Κατερίνης δεν έχει καμιά σχέση με τα παραδικαστικά κυκλώματα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος διαβιβάζει ατομικές προσκλήσεις σε 70 πρωτοδίκες και εφέτες από όλα τα δικαστήρια της χώρας, για τους οποίους έχει ήδη ζητήσει προληπτικά μετάθεση, λόγω της πολύχρονης παραμονής τους στην ίδια υπηρεσία. Επίσης, αποφασίστηκε να μετατεθούν προληπτικά και 15 εισαγγελείς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ