ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
Ολοι στη μάχη για την επιτυχία της

Ξέροντας καλά ότι το στοίχημα της απεργίας στις 17 Μάρτη μπορεί και πρέπει να κερδηθεί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βάζουν τα δυνατά τους τις μέρες που απομένουν, ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει παντού. Ο τόπος και ο χρόνος των απεργιακών συγκεντρώσεων είχε - μέχρι και χτες - οριστικοποιηθεί σε 54 πόλεις όλης της χώρας, με τους απεργούς της Αθήνας να δίνουν ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος, της Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα στο Αγ. Βενιζέλου και του Πειραιά στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ κερδίζει νέες συνειδήσεις εργαζομένων που βλέπουν τη θηλιά της αντιλαϊκής πολιτικής να σφίγγει επικίνδυνα στο λαιμό τους. Σε όλους αυτούς, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα με τον απεργιακό τους αγώνα να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι «δεν πάει άλλο» και να μαζικοποιήσουν με την καθολική συμμετοχή τους τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε κάθε γωνιά της χώρας.

Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα έχουν οριστεί για τις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Βάθης για τους εργαζόμενους της Α΄ Αθήνας, τα κλαδικά συνδικάτα και τη νεολαία και στην Πλατεία Ομονοίας για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και όλους τους εργαζόμενους της Β΄ Αθήνας.

Την Τρίτη, στο Λεκανοπέδιο οι εξορμήσεις συνεχίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας), στα σχολεία της Κυψέλης, στο Εθνικό Τυπογραφείο, στη Στατιστική Υπηρεσία, στον ΕΟΤ, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, στο Δήμο Μάνδρας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων, στα εργοστάσια μετάλλου της Ελευσίνας, στις υπηρεσίες του ΟΤΕ, στη «Βόνταφον», στην ΕΥΔΑΠ Γλυφάδας και Καλλιθέας, στις τράπεζες της Εθνικής, της Αγροτικής και της Πειραιώς στην Αθήνα, στους εργαζόμενους στο Πολυτεχνείο (Ζωγράφου) και τους εργάτες του Δ. Χαλανδρίου.

  • Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, αλλά και μπροστά στους αγώνες που έρχονται, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Γηροκομείων Οίκων Ευγηρίας και Συναφών Χώρων απευθύνει κάλεσμα στους νέους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Νέων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνης, 3ος όροφος).
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πλατύ και αποφασιστικό άνοιγμα

Την απόφασή τους να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην πολιτική που πριονίζει τα δικαιώματά τους και όχι με όσους όψιμα ανακάλυψαν την αντεργατική λαίλαπα που χρόνια τώρα τους τσακίζει, δηλώνουν καθημερινά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στη Μακεδονία και τη Θράκη. Αυτό το κλίμα αναδεικνύεται από τις περιοδείες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που κλιμακώνονται σε μια σειρά χώρους δουλιάς, εργοστάσια, γιαπιά, υπηρεσίες, πλησιάζοντας προς τις 17 Μάρτη.

Στη Θεσσαλονίκη, μια σειρά σωματεία παράλληλα με τις εξορμήσεις πραγματοποιούν και συσκέψεις περιφερειακά, ή μικρές συγκεντρώσεις.

Χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών περιόδευσε στο κέντρο διανομής των ΕΛΤΑ στη Σταυρούπολη. Στις τρεις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στα τμήματα, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη συναινετική πρακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών που συναίνεσαν στις ιδιωτικοποιήσεις και τώρα αυτές περνούν και τη δική τους πόρτα. Εξέφρασαν την αγωνία τους για το ασφαλιστικό, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και δήλωσαν την απόφασή τους να δώσουν με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας.

Στην Κρήτη

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 17 Μάρτη έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις στην Κρήτη. Τα μέλη του ΠΑΜΕ, από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις και περιοδείες, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Η δράση και το πλατύ άνοιγμα των ταξικών δυνάμεων φαίνεται πως ενοχλεί την εργοδοσία, η οποία μάταια επιχειρεί να τρομοκρατήσει όχι μόνο τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλιάς, αλλά και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που ενημερώνουν τους εργαζόμενους για την απεργία. Το βράδυ της Πέμπτης, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μιλώντας με εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοστασίου «Καράτζης», δέχτηκαν φραστική επίθεση και απειλήθηκαν από σεκιουριτά, ο οποίος κάλεσε ενισχύσεις από ιδιωτική εταιρία ασφάλειας που φρουρούσε το απέναντι εργοστάσιο και την Ασφάλεια Ηρακλείου, με τον ισχυρισμό πως απαγορευόταν οι συνδικαλιστές να βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο!

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Υπόθεση των εργαζομένων

Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η επιτυχία της απεργίας στις 17 του Μάρτη, είναι ο στόχος που παλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλία μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, τις εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και μια σειρά εκδηλώσεις που αφορούν στις ανάγκες και στα δικαιώματα της εργατικής οικογένειας. Απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία, στο Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στην Καρδίτσα στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στα Τρίκαλα, επίσης, στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει πάνω από 20 σωματεία. Μεταξύ αυτών, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων. Τις αποφάσεις παίρνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά. Οι συνδικαλιστές της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των σωματείων της δύναμής του ήδη πραγματοποίησαν περιοδείες και εξορμήσεις σ' όλα τα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση πήρε κατά πλειοψηφία και η διοίκηση του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στη Μαγνησία οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ οργώνουν καθημερινά τους χώρους δουλιάς, ενώ αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει σωματεία, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δημοτικές και Διαδημοτικές Επιχειρήσεις.

Στο Νομό Καρδίτσας, εκτός από τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς, πραγματοποιήθηκε και πικετοφορία για την Παιδεία. Ανάλογες είναι οι προετοιμασίες και στο Νομό Τρικάλων, όπου έγιναν, ταυτόχρονα, συσκέψεις για την Υγεία και την Παιδεία.

«Παρών» και οι συνταξιούχοι

Την απόφασή τους να εντείνουν τον αγώνα τους για το δικαίωμά τους στα αξιοπρεπή γηρατειά διεμήνυσαν στην κυβέρνηση και προς κάθε άλλη κατεύθυνση οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Λάρισας κατά τη γενική συνέλευση του Συλλόγου τους. Με τη μαζική παρουσία τους και τον αγωνιστικό παλμό τους μετέτρεψαν σε συγκέντρωση, τη γενική συνέλευση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ το νέο, μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού τους ορίστηκε για την απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Μάρτη. Μιλώντας στη συνέλευση, ο Θ. Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας, εξέφρασε την οργή των συνταξιούχων για τα «ψίχουλα» των λίγων λεπτών του ευρώ τη μέρα που έδωσε ως αυξήσεις η κυβέρνηση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ
Αποφάσεις για απεργία

Σε ρόλο απεργοσπάστη δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ στο Σύλλογο Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής

Διευρύνεται καθημερινά ο αριθμός των σωματείων στους ΟΤΑ που παίρνουν αποφάσεις για απεργία στις 17 του Μάρτη ανταποκρινόμενα στο αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ. Μέχρι σήμερα αποφάσεις έχουν πάρει τα σωματεία εργαζομένων στους Δήμους Δάφνης, Ταύρου, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Κορυδαλλού, Περάματος, Καλλιθέας, Ζεφυρίου, Περιστερίου, Κερατσινίου, Νέα Φιλαδέλφειας, Νέας Ερυθραίας, το σωματείο εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων - Καματερού - Φυλής - Θρακομακεδόνων - Πετρούπολης και Ομορων δήμων και ο Σύλλογος Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής.

Οι ίδιες οι αποφάσεις μαρτυρούν πόσο μακριά από τις ανάγκες και τις διαθέσεις των εργαζομένων είναι η στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΝ)- που έχει κηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για τις 17 Μάρτη. Ταυτόχρονα, αποτελούν καταδίκη του απεργοσπαστικού ρόλου δυνάμεων της ΠΑΣΚΕ, όπως αυτός εκδηλώθηκε στο Σύλλογο Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. Αττικής. Η απόφαση του Συλλόγου ότι θα συμμετέχει στην απεργία στις 17 Μάρτη φαίνεται ότι δεν άρεσε στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, οι οποίες την επόμενη κιόλας μέρα, βγήκαν στους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στην απεργία, γιατί η απόφαση του ΔΣ είναι παράνομη! Γεγονός που επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τον απεργοσπαστικό της ρόλο και τη λειτουργία της ως «δούρειος ίππος» του δημαρχιακού συνδικαλισμού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org