ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Συνεχίζεται η φάμπρικα των διώξεων

Σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη και συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καλεί η ΠΟΕΕΠ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων τους και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ανυπόταχτοι και ανυποχώρητοι απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις δικαστικές διώξεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών. Την Τρίτη 15 Μάρτη πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου, για άλλη μια φορά, σύρονται ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Αρτεμίου και άλλοι συνδικαλιστές του κλάδου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη προς τους διωκόμενους, αλλά και να σταλεί ισχυρό το μήνυμα αντίστασης της εργατικής τάξης απέναντι στην πολιτική διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης.

Η βιομηχανία διώξεων που εκδηλώνεται σε βάρος των συνδικαλιστών εξελίσσεται με πρωταγωνιστές δύο μικροεπιχειρηματίες του κλάδου. Οπως φαίνεται, πίσω τους κρύβονται οι μεγαλοκαρχαρίες που χρόνια τώρα επιδιώκουν να ξεμπερδεύουν με την ΠΟΕΕΠ, προκειμένου να επιβάλουν καθεστώς πλήρους ασυδοσίας, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΠ, εδώ και 4 χρόνια, διώκονται επιλεκτικά συνδικαλιστές και γίνεται ξεκάθαρη προσπάθεια να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες με «στημένες μηνύσεις» που βασίζονται σε χαλκευμένα αναληθή «στοιχεία» τα οποία κατασκευάζει η εργοδοσία. Στόχος να εξαναγκάσουν την Ομοσπονδία να «υποκύψει» και να εγκαταλείψει το διεκδικητικό της προσανατολισμό.

Μέσα από τη βιομηχανία διώξεων επιχειρούν να λυγίσουν οικονομικά την ΠΟΕΕΠ, όμως χάρη στην αλληλεγγύη των εργαζομένων δεν το έχουν καταφέρει. Μόνο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια η ΠΟΕΕΠ δαπάνησε σε δικαστικά έξοδα περίπου 600.000 ευρώ. Με πολύμηνες ποινές φυλάκισης έχουν επιβληθεί κυρίως σε πρώτα στελέχη του κλάδου, προέδρους και γραμματείς σωματείων, μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ και του ΕΚΘ.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε 16 συνδικαλιστές, μετά από καταγγελία που έκανε εναντίον τους εργοδότης για εκβιασμό. Για να αφεθούν ελεύθεροι καταβλήθηκε εγγύηση 44.000 ευρώ, ενώ ακόμη, 14 μήνες μετά, παραμένουν όμηροι της Δικαιοσύνης, αφού δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τουλάχιστον 22 είναι οι συνδικαλιστές που έχουν καταδικαστεί σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης ως υπεύθυνοι για την αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων του κλάδου στις αποφάσεις των εργοδοτών να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις και να πετάξουν στο δρόμο της ανεργίας τους εργαζόμενους.

ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας διεκδικώντας την άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών αργιών και Κυριακών από τον περασμένο Δεκέμβρη και εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους και για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης στο νοσοκομείο.

Στο πλευρό των εργαζομένων στάθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Πειραιά με επικεφαλής τον Μ. Νουφαρίτση, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέα του ΕΚΠ. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν και με τον διοικητή του νοσοκομείου επισημαίνοντάς του τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων αλλά και συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υγεία και τις επιπτώσεις της πολιτικής που ασκείται σε αυτόν τον τομέα σε όλο το λαό.

Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τις 17 του Μάρτη και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Καθυστερεί αδικαιολόγητα η νέα πτέρυγα

Το πρόβλημα με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές της παράδοσης της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Βόλου, που εύλογα προκαλεί την ανησυχία και αγανάκτηση των κατοίκων και των φορέων του Νομού Μαγνησίας, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας Ν. Κακλαμάνη και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο.

Το έργο, τονίζουν οι βουλευτές, έχει σταματήσει, οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν δεδουλευμένα απ' τον Σεπτέμβρη του 2004 και οι παρατάσεις επί παρατάσεων της παράδοσης του έργου συνεχίζονται αδικαιολόγητα. «Οι ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας στο υπάρχον (παλιό) νοσοκομείο συνεχώς αυξάνονται και η όποια κάλυψη των αναγκών των ασθενών στηρίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών Υγείας στη Μαγνησία κατ' έτος αυξάνονται και ότι ακόμη και αν λειτουργήσει η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου χωρίς τον παράλληλο εκσυγχρονισμό του παλιού, οι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ρωτούν τους υπουργούς, γιατί το έργο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου δεν έχει ολοκληρωθεί όπως προσδιορίζει η σύμβαση. Τέλος, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του εν λειτουργία παλιού νοσοκομείου και την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
Αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές

Με αυξημένη τη συμμετοχή των καπνεργατών ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο Βόρειας Ελλάδας. Παρά τη μεγάλη κρίση στον κλάδο, που έχει στείλει στην ανεργία μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, αλλά και κόντρα στην τρομοκρατία που εκδηλώθηκε από εργοδοσία και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή τους, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν μαζικά στις εκλογές. Συνολικά ψήφισαν 1.415, ενώ στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαν 1.388. Ισχυροποίησαν το ταξικό κλαδικό συνδικάτο που συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ δίνει καθημερινά τη μάχη ενάντια στην αντεργατική επίθεση που δέχονται οι καπνεργάτες, ενάντια στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει την εργατική τάξη.

Επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στο «Παγκαπνεργατικό» Συνδικάτο, που οργάνωσε και πάλεψε με επιτυχία τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του 8ωρου σε μια σειρά χώρους δουλιάς, όπως η SOKOTAB και αλλού. Ενώ την ίδια ώρα τα κλαδικά σωματεία που έχουν στήσει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ χέρι - χέρι με την εργοδοσία βγάζουν στο σφυρί τα εργασιακά δικαιώματα των καπνεργατών και στη διαπραγμάτευση τα μεροκάματα και το δικαίωμα στη δουλιά.

Σταθερά συσπειρωμένοι λοιπόν στο «Παγκαπνεργατικό Συνδικάτο», οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές, έδωσαν παράλληλα απάντηση στους αρχιερείς της νοθείας και τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των εκλογών, καταθέτοντας αλλεπάλληλα εξώδικα προς την εφορευτική επιτροπή και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

ΕΠΟΧΙΚΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ»
Διαμαρτυρία στο «Ε. Βενιζέλος»

Εκδήλωση διαμαρτυρίας, ντυμένοι σαν φυλακισμένοι, ακριβώς για να υποδηλώσουν ότι νιώθουν όμηροι πολιτικών παιχνιδιών, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι εποχικοί ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ).

Με κεντρικό σύνθημα «μονιμοποίηση τώρα», οι εργαζόμενοι διένειμαν στο επιβατικό κοινό ενημερωτικό φυλλάδιο, με την επισήμανση ότι ο μηνιαίος μισθός τους είναι μόλις 650 ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συγκέντρωση - διαμαρτυρία, ντυμένοι με στολές φυλακισμένων, είχαν πραγματοποιήσει οι εποχικοί αεροσυνοδοί της εταιρίας και στις 21 Φλεβάρη 2005, έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από αυτούς εργάζονται στην εταιρία από το 1993 και οι περισσότεροι έξι χρόνια. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς μέρα άδεια (!), με μηνιαίες ή δίμηνες ανανεώσεις συμβάσεων.

Οι εποχικοί αεροσυνοδοί των ΟΑ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αθέτηση προεκλογικών της υποσχέσεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κεραυνοβολήθηκε εργάτης

Σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη χθες το πρωί, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην περιοχή του Καρτερού, με θύμα τον 27χρονο οικοδόμο Μπάμπη Βρετό, αυξάνοντας τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας. Ο άτυχος νέος και πατέρας πέντε παιδιών, ενώ εργαζόταν σε οικοδομή στρώνοντας πλάκα, κάποιο σίδηρο ήρθε σε επαφή με καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χτυπηθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα και να υποστεί ηλεκτροπληξία.

Ο 27χρονος οικοδόμος μεταφέρθηκε αμέσως στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ