ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 77 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο εδώλιο οι μαθητικοί αγώνες

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το 1999
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις το 1999
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται σήμερα 77 νέοι που δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999 με βάση την φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, προκειμένου να χτυπήσει τους αγώνες των μαθητών ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Στο πλευρό τους βρίσκονται μαθητές, καθηγητές, γονείς και στις 10 το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το 1999, οι 77 νέοι ήταν μαθητές - μέλη των 15μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μαθητής του 14ου νυχτερινού ΤΕΕ. Σήμερα οι περισσότεροι -με εξαίρεση του νυχτερινούς λόγω 4ετούς φοίτησης - έχουν αποφοιτήσει. Η δίκη θα γίνει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Οι 77 νέοι κατηγορούνται ότι «παρεμπόδισαν, διατάραξαν και διέκοψαν την ομαλή λειτουργία των σχολείων και παρέμειναν παράνομα στους χώρους λειτουργίας τους».

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ότι «με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση ποινικοποιεί τη σχολική ζωή». Ζητά «να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, όπως εκφράστηκαν τότε με τις συγκεκριμένες αποφάσεις των μαθητών, να σταματήσει άμεσα κάθε διοικητική και ποινική διαδικασία σε βάρος των συγκεκριμένων μαθητών και να αρθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Τα ΔΣ της Α΄ και της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους και προειδοποιούν ότι η επιχείρηση εκφοβισμού των μαθητών και ποινικοποίησης του αγώνα τους θα πέσει στο κενό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγανάκτηση για την έλλειψη σχολικής στέγης

Μελέτη της Δ΄ ΕΛΜΕ της πόλης δείχνει, ότι μόνο σ' αυτή την περιοχή λείπουν 12 σχολεία

Δύο χρόνια μετά την εξαγγελία του 6ετούς προγράμματος σχολικής στέγης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, δεν έχει παραδοθεί ούτε ένα διδακτήριο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόνο για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος και την πρωινή λειτουργία των σχολείων ευθύνης της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης (Χαριλάου, Τούμπα, Σταυρός, Χορτιάτης, Πεύκα), απαιτούνται 12 νέα διδακτήρια και επιπλέον 28 αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ ΕΛΜΕ και τις προτάσεις που υπέβαλαν στους αρμόδιους φορείς του νομού.

«Ο εμπαιγμός των τελευταίων χρόνων πρέπει να σταματήσει και να αρχίσουν να χτίζονται σχολεία. Τα λόγια και οι εξαγγελίες έχουν περισσέψει», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δ΄ ΕΛΜΕ. Μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή της σε γυμνάσια, Ενιαία Λύκεια και ΤΕΕ, αλλά και τις ανάγκες για τη σωστή συντήρηση και λειτουργία των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ως «απαράδεκτη την τσιμεντοποίηση των αύλειων χώρων των σχολείων, αφού, πέραν των άλλων, οικόπεδα στην περιφέρεια της Δ΄ ΕΛΜΕ υπάρχουν» και δηλώνουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στις «αντιεκπαιδευτικές συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων για εξοικονόμηση... παιδείας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Με βάση και την παραπάνω λογική, κατέθεσαν προτάσεις για την ανέγερση 12 νέων διδακτηρίων και 28 επιπλέον αιθουσών. Οι προτάσεις τους στηρίζονται στη θέση πως κάθε σχολείο πρέπει να έχει το δικό του διδακτήριο και ο αριθμός των μαθητών κατά τμήμα να μην υπερβαίνει τους 25. Επίσης μιλούν για ισόρροπη χωροταξική κατανομή του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία ώστε να έχουν από 9-12 τμήματα χωρίς να αποκλείονται και ορισμένες αποκλίσεις για συγκεκριμένους λόγους. Εξάλλου, απαιτείται τα διδακτήρια να έχουν κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο και άλλους βοηθητικούς χώρους.

ΚΝΕ
Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις σχολές

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις στις σχολές τους πραγματοποιούν οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αυτή τη βδομάδα. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις πραγματοποιούν:

- Σήμερα Τετάρτη, η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας, με θέμα «Η πάλη και αλληλεγγύη των λαών αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό», στις 12 το μεσημέρι, στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ. Στο πάνελ θα συμμετέχουν ο Γιάννης Γκιώκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Νίκος Κατσαρός, διευθυντής ερευνών του «Δημοκρίτου». Συντονίζει η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή.

- Αύριο Πέμπτη, η Τομεακή Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας, με θέμα «50 χρόνια ΝΑΤΟ», στη 1 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

- Επίσης αύριο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), στις 12 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Διορισμοί καθηγητών Μουσικής

Το διορισμό 277 εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ16 (Μουσικής) ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2001, από τους οποίους οι 196 διορίζονται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και 81 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διοριζόμενοι πρέπει να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 12 μέχρι 18 Μάρτη 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ