ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Με τις «πλάτες» της ΓΣΕΕ προχωρά η κυβέρνηση

Δεν κρατά προσχήματα η πλειοψηφία

Ολοι στα συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολες οι δυνάμεις στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Αυτό πλέον είναι το καθήκον των συνδικάτων, κάθε συνδικαλιστή, μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στη χτεσινή ολομέλεια να συμμετάσχει στο διάλογο - απάτη.

Σε μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν να θεωρούν τις προτάσεις της κυβέρνησης ως βάση για συζήτηση - με τη δεύτερη να ζητά περισσότερες διευκρινίσεις - η δε «Αυτόνομη Παρέμβαση», ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είναι πλαίσιο για συζήτηση, εντούτοις δηλώνει και αυτή παρούσα στο διάλογο που έχει μετατραπεί σε όπλο άλωσης και ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση ήταν οι τοποθετήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις της ΔΑΣ. Τα στελέχη της ζήτησαν από την ολομέλεια να απορρίψει συνολικά τα μέτρα, να μη συμμετάσχει πλέον στο διάλογο της απάτης και σε αγωνιστική πορεία να διεκδικήσει τα αιτήματα της εργατικής τάξης.

«Επωμίζεστε ιστορικές ευθύνες - ήταν η προειδοποίηση του Γ. Μαυρίκου προς την πλειοψηφία - γιατί αποδέχεστε το χωρισμό των εργαζομένων, τη διάσπαση της εργατικής τάξης, σε εργαζόμενους πριν το 1993 και μετά απ' αυτό, στους πριν και μετά το 2007, σε δύο κατηγορίες όσον αφορά στα βαριά και ανθυγιεινά, σε εργαζόμενες πριν το 2003 και μετά απ' αυτό το χρονικό όριο. Και αυτή η λογική είναι βαθιά ταξική, είναι κόντρα στα συμφέροντά της. Η συζήτηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΑΣ, δε γίνεται για το τι θα κερδίσει η εργατική τάξη, αλλά για το τι θα χάσει. Αν διεκδικούσατε, τότε θα έπρεπε να κινητοποιηθούμε. Τώρα που συζητάτε για το τι θα χάσουμε, γι' αυτό επιλέγετε τον "κοινωνικό διάλογο". Η δική μας επιλογή είναι ο αγώνας. Θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, με όρους μαζικού κινήματος. Με ό,τι δυνάμεις έχουμε θα αντιπαλέψουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική, που είναι και δέσμευση απέναντι στην ΕΕ».

Με μια φραστική επίθεση στην πολιτική του ΠΑΜΕ, άρχισε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος. Προφανώς ενοχλημένος, γιατί την ίδια στιγμή εκατοντάδες στελέχη του απαιτούσαν «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών», ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ κατηγόρησε το ΠΑΜΕ για «λάθος στρατηγική» και ότι επιδιώκει την αποδυνάμωση της ΓΣΕΕ. Αυτή ακριβώς ήταν η απαραίτητη «εισαγωγή» για να μπει στο «ψητό» και να πει ότι «το πλαίσιο αρχών και οι θέσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιο που πάνω του μπορεί να δομηθούν ρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης».

Στο ζήτημα της τριμερούς χρηματοδότησης εστίασε την παρέμβασή του ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Γ. Μανώλης. Εδωσε τη στήριξή του στη συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ φοβούμενος ότι μπορεί σήμερα να βρεθεί προ εκπλήξεων, σημείωσε πως «το κείμενο της κυβέρνησης κρύβει παγίδες» και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τα θολά σημεία.

Ομως η θέση της πλειοψηφίας για την τριμερή χρηματοδότηση ως προϋπόθεση συνέχισης του διαλόγου είναι μια μεγάλη απάτη. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων η αποδοχή της τριμερούς χρηματοδότησης μπορεί ταυτόχρονα να συνυπάρξει με τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Το ίδιο έκανε και η ΝΔ με τα αντιασφαλιστικά μέτρα την περίοδο 1990-1992. Ενώ από τη μια έθεσε την τριμερή χρηματοδότηση, ταυτόχρονα αύξησε τα όρια ηλικίας στα 65 για τους νέους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, μείωσε το ποσοστό αναπλήρωσης, αύξησε τις εισφορές των εργαζομένων, κατάργησε τις κατώτερες συντάξεις.

Σε δύο βάρκες πατούσε η τοποθέτηση του Α. Καλύβη, εκπροσώπου της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος ενώ απαρίθμησε τις επικίνδυνες πλευρές των προτάσεων της κυβέρνησης και είπε ότι αυτές «δεν αποτελούν βάση συζήτησης» και ότι διαμορφώνεται ένα τεχνικό κλίμα συναίνεσης, έσπευσε και αυτός να στηρίξει τον «κοινωνικό διάλογο». Ετσι η «Αυτόνομη Παρέμβαση» στα λόγια απορρίπτει, στην πράξη όμως συμμετέχει στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος που έχει ανάγκη η κυβέρνηση. Γιατί συζητά πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, πόσα και ποια δικαιώματα θα καταργηθούν. Από τη στιγμή που διαπιστώνεις ότι τα μέτρα δεν αποτελούν βάση συζήτησης, τα απορρίπτεις συνολικά, καταγγέλλεις τις δυνάμεις που τα στηρίζουν, θέτεις ζήτημα αποχώρησης από το στημένο διάλογο. Στηρίζεις πρόταση για την ανάπτυξη των αγώνων, για την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και τη διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, η αναφορά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με ταυτόχρονη συμμετοχή στο διάλογο, που έχει στηθεί για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα, συνιστά καιροσκοπική τακτική που αποσκοπεί στην παραπλάνηση των εργαζομένων. Η λογική και η «πίτα σωστή» και «ο σκύλος χορτάτος», ή παρόμοιοι ακροβατισμοί, αποδείχνονται βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Τι δε λένε αυτοί που πάνε στο διάλογο - απάτη

Κείμενο θέσεων της ΔΑΣ, που κατατέθηκε χτες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ

«Η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρότατη επίθεση ενάντια στα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Επαναφέρει τα διαλυτικά μέτρα Γιαννίτση, που καταδίκασαν οι εργαζόμενοι με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της περασμένης Ανοιξης.

Ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος, που διεξάγεται πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων έναν ολόκληρο χρόνο, είναι μια στημένη διαδικασία για την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής μέσω της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις καμιά συνδικαλιστική δύναμη κανείς συνδικαλιστής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είδε ή δεν ξέρει.

Το νέο πακέτο των αντεργατικών μέτρων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνεχίζει το ξήλωμα των αντιασφαλιστικών δικαιωμάτων που προώθησε η ΝΔ, με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1990 - 1992.

Μέσα από τα αντεργατικά μέτρα οικοδομείται ένα βάρβαρο ασφαλιστικό σύστημα, που υπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και φορτώνει τα βάρη της σύνταξης, της υγείας, της πρόνοιας στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα αντεργατικά μέτρα προβλέπουν:

1. Αύξηση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, ενώ οι εργαζόμενοι που τυχόν θα συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα καταδικάζονται σε μείωση των συντάξεων.

2. Μείωση του ύψους των ήδη υποβαθμισμένων συντάξεων.

3. Χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

4. Εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση, με στόχο την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, την ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου και την αποσύνδεση της επικουρικής σύνταξης από το συντάξιμο μισθό.

5. Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο τη χειροτέρευση, την προς τα κάτω εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Η αντιλαϊκή ουσία των μέτρων δεν μπορεί να αποκρυφτεί μέσα από το τέχνασμα της μεταβατικής περιόδου. Δεν υπάρχει "περίοδος χάριτος". Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από το χρόνο συνταξιοδότησης, θα υποστούν τις συνέπειες της μείωσης των συντάξεων, την εμπορευματοποίηση της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αποτελούν εμπαιγμό οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί εγγύησης(!) του κράτους για τις κατώτερες συντάξεις πείνας, ενώ την ώρα που εμπορευματοποιείται η Υγεία και η Πρόνοια και οι μεγαλοκαρχαρίες της ιδιωτικής ασφάλισης, κατατρώγουν τα αποθεματικά των Ταμείων και ετοιμάζονται να εφορμήσουν στην επικουρική ασφάλιση, αποτελεί κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων η κυβερνητική θέση περί διασφάλισης του δημόσιου - κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος.

Η ενιαιοποίηση των κριτηρίων συνταξιοδότησης, η λεγόμενη εσωτερική αναδιανομή και οι κανόνες "δικαιοσύνης", που αποτέλεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίγματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, χρησιμοποιούνται ως "Δούρειος Ιππος" για την κατάργηση των δικαιωμάτων.

Προτείνουμε και απαιτούμε:

1. Συνολική απόρριψη του νέου, αλλά ίδιου, πακέτου μέτρων της κυβέρνησης.

2. Καμία συμμετοχή σε κανέναν διάλογο. Να σταματήσει η ΓΣΕΕ την όποια συμμετοχή ΤΩΡΑ.

3. Απόφαση για πανελλαδική απεργία 3 Απριλίου, με ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων:

  • Δημόσια - κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Δωρεάν Υγεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την Πρόνοια.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
  • Πλήρης συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 εργάσιμα χρόνια.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Υπεράσπιση και επέκταση των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από πολιτικές και παραταξιακές προτιμήσεις να ξεσηκωθούν και να αντιτάξουν στην πολιτική της κυβέρνησης τον ενωμένο αγώνα τους, απαιτώντας λύσεις σε όφελος της εργατικής τάξης.

Να καταδικάσουν τη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που με τις θέσεις τους και με τη συμμετοχή τους στο στημένο παιχνίδι του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου στηρίζουν την κυβέρνηση και τις επιλογές του κεφαλαίου.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη δράση τους με το ΠΑΜΕ, ξεκινώντας από τα πανεργατικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 14 Μάρτη και συνεχίζοντας τον αγώνα να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Εχουν εγκληματική ευθύνη

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «Ασφαλιστικό», η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση «δεν επιδέχονται διορθώσεις». Και συνέχισε: «Γι' αυτό και είμαστε αντίθετοι στο διάλογο. Αν είχαμε να κάνουμε, δηλαδή, με ένα "πακέτο" που θα είχε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά, τότε ο διάλογος είχε ένα νόημα. Πάντα όμως με αγώνες για να "βγάλεις" τα αρνητικά. Αυτό (το "πακέτο μέτρων") απορρίπτεται συνολικά. Δεν αποτελεί καν βάση για συζήτηση, δε διορθώνεται. Και όσοι συμμετέχουν στο διάλογο - θα το πω καθαρά - έχουν εγκληματική ευθύνη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ