ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Το νομοσχέδιο - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά!
  • Μαζική κινητοποίηση και χτες
  • Κοινό κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Ελλάδας και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας

Ηχηρό, καθαρό μήνυμα ότι ο αγώνας για να μείνει το νομοσχέδιο - έκτρωμα στα χαρτιά συνεχίζεται, έστειλαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι που συμμετείχαν χτες το απόγευμα στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε γύρω στις 5 το απόγευμα, ωστόσο τον «τόνο» έδωσαν νωρίτερα δεκάδες φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι οποίοι ξεδίπλωσαν πανό μπροστά από το κτίριο της Βουλής, με το σύνθημα «Δεν θα εφαρμοστεί», στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι θα φροντίσουν με τον αγώνα τους το απαράδεκτο νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της καταστολής να μείνει στα χαρτιά.

Λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. ξεκίνησε η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Με τα πανό τους οι σύλλογοι πρόβαλαν τη διεκδίκηση «να ξαναγίνουμε φοιτητές» και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Στη συνέχεια, με μία δυναμική πορεία, στην οποία ξεχώρισαν τα συνθήματα «Απ' τα Ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία - Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» και «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ' όλες τις σχολές», κατευθύνθηκαν συγκροτημένα μέχρι το Σύνταγμα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Εξω από τη Βουλή, η πορεία των φοιτητών ενώθηκε με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Εκεί βρίσκονταν ήδη εκπαιδευτικοί μετά από κάλεσμα των σωματείων τους (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλία Αναπληρωτών), μαθητές που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας, σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και σε άλλους κλάδους. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών.

Φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, ώστε να ακουστούν και μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα πως ακόμα κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και γίνει νόμος, οι απαράδεκτες προβλέψεις του θα μείνουν στα χαρτιά. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ανέδειξαν την ανάγκη οι σχολές, που παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο, να ανοίξουν με όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Ξεχωριστή στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν όταν διαβάστηκε κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Ελλάδας και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας για κοινό αγώνα, αποδεικνύοντας ότι τους λαούς δεν τους χωρίζει τίποτα. Αντίθετα, τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα!

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τους δρόμους και τα αμφιθέατρα. Οπως είπε εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, «ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ, αλλά τώρα ξεκινά. Για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά, για να ανοίξουν οι σχολές μας». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι οι χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται στους δρόμους αυτές τις βδομάδες, διαδηλώνοντας μαζικά, είναι ήδη νικητές!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργάνωση κι αγώνας τα όπλα τα δικά μας!

Μαζική κινητοποίηση χτες το απόγευμα και συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

MotionTeam

Παρά την έντονη βροχή που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καταδίκασαν και εκεί με μια φωνή το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Μαζί με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, τα εργατικά σωματεία, την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ που συμμετείχαν μετά από απόφαση της ΟΔΠΤΕ, στη χτεσινή πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους πρωτοβουλίες φοιτητών από το ΔΙΠΑΕ και το ΠΑΜΑΚ, όπως και η Πρωτοβουλία Φοιτητών στις Σχολές Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Με το σύνθημα: «Στους δρόμους, στους δρόμους είναι οι φοιτητές δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές» να κυριαρχεί, η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, και περνώντας από το αμερικανικό προξενείο και το ΥΜΑΘ, κατέληξε στη συνέχεια και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους. Εξω από το αμερικάνικο Προξενείο, οι φοιτητές καταδίκασαν δυναμικά την πολιτική που δαπανά δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών στο περιθώριο, φωνάζοντας το σύνθημα «Ούτε Γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Το δικό τους μαχητικό μήνυμα έστειλαν και οι μαθητές, από το μπλοκ της Συντονιστικής που φώναζαν: «Σε καραντίνα έβαλαν τα δικαιώματά μας, οργάνωση και αγώνας τα όπλα τα δικά μας».

Οι φοιτητές δεν άφησαν ούτε στιγμή το μαχητικό πνεύμα που κυριαρχούσε στην πορεία, και ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ξεκαθάρισαν πως ακόμα και στην περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, ο αγώνας για μόρφωση και υγεία δεν σταματά.

Περίπου μισή ώρα μετά τη λήξη της πορείας στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο ύψος της Καμάρας στην Εγνατία, η αστυνομία απώθησε όπως αναφέρει το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ομάδα ατόμων κάνοντας χρήση χημικών. Ακολούθησε κλίμα καταστολής, με προσαγωγές στον σωρό, ακόμα και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Καταγγέλλοντας το κλίμα καταστολής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, πραγματοποίησε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων όσοι σύρθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία στο τμήμα.

Πορείες και σε άλλες πόλεις

Μαζική κινητοποίηση φοιτητών, αλλά και μαθητών και εκπαιδευτικών, έγινε χτες το μεσημέρι και στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική παρουσία κλούβας των ΜΑΤ, 10 μέτρα από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών. Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν το γεγονός, σημειώνοντας πως, η κυβέρνηση, αντί να επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή, έστω και τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ιδρύματα με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ανοίξουν ξανά.

Μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα χτες σε Πάτρα και Ηράκλειο, Κατερίνη και Ξάνθη.

Για γέλια και για κλάματα...

Κακοστημένη σκηνοθεσία και αμηχανία; Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς το νέο «επίτευγμα» της ΕΡΤ. Στο απογευματινό της δελτίο η συζήτηση αφορούσε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που συζητιόταν στη Βουλή, με ταυτόχρονη προβολή πλάνων από την κινητοποίηση των φοιτητών στη Βουλή. Προαναγγέλλεται λοιπόν ότι ένας φοιτητής, αφού είχε τοποθετηθεί πρύτανης πανεπιστημίου, θα μιλήσει για τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βγαίνει λοιπόν ο ...φοιτητής και αρχίζει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι όσοι είναι στο δρόμο είναι αυτοί που «ασκούν βία και ανομία» στα πανεπιστήμια!

Η δημοσιογράφος - παρουσιάστρια, εμβρόντητη, προσπαθεί - μάταια - να του εξηγήσει ότι ρους χιλιάδες συμφοιτητές του που βρίσκονται στους δρόμους, δεν μπορεί να τους ταυτίζει με «ομάδες βίας και ανομίας». Του εξηγεί επίσης ότι πριν από λίγο ο πρύτανης έλεγε πως οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι αρνητικές.

Εκεί όμως αυτός. Ακάθεκτος! «Σε σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο», «είναι υποκινούμενοι οι φοιτητές» και τέτοια αστεία...

Ποιος ήταν αυτός που εμφάνισαν ως «φοιτητή» που θα μιλήσει για τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο; Γραμματέας της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη! Ο γνωστός «τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας», ονόματι Μόσχος, που αν και δεν εκπροσωπεί τον Σύλλογο Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ, παρελαύνει στα κανάλια και μιλά εξ ονόματος των φοιτητών. Ο συγκεκριμένος «τελειόφοιτος» (βλέπε αιώνιος!), στέλεχος της ΔΑΠ, μόλις πριν από λίγες μέρες μέσα από ανάρτησή του στο Facebook διατεινόταν ότι «δεν εκπροσωπούν κανέναν» οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ που συμμετείχαν σε συνέλευση και αποφάσισαν αγωνιστικά να εναντιωθούν στο νομοσχέδιο. Και, βέβαια, ο ίδιος παρελαύνει στα κανάλια και μιλά εξ ονόματος των φοιτητών, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη θέση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ ως θέση των φοιτητών του ΠΑΜΑΚ.

Το «στήσιμο» έγινε προφανώς εν αγνοία της δημοσιογράφου - παρουσιάστριας, η οποία έμοιαζε να απορεί ακούγοντας τον «φοιτητή» - στέλεχος της ΔΑΠ να θυμίζει ένα κράμα Χρυσοχοΐδη - Κεραμέως...Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ