ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τροποποίηση «αμυντικού σχεδιασμού» μαζί με τους «νέους συμμάχους»

Η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων θέτει θέμα αλλαγής των «αμυντικών διατάξεων», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και «πιθανώς» και της Αιγύπτου προανήγγειλε ο Π. Καμμένος
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και «πιθανώς» και της Αιγύπτου προανήγγειλε ο Π. Καμμένος
Τη βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» και διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, χτες, από την Κύπρο όπου ξεκίνησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χρ. Φωκαΐδη, ο Π. Καμμένος επισήμανε: «Αλλάζουν πολύ τα πράγματα σε σχέση με τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, σε μία φλεγόμενη Μέση Ανατολή, σε μία φλεγόμενη Βόρεια Αφρική, αλλά και απέναντι σε νέα φαινόμενα ισλαμικού φονταμενταλισμού, τα οποία μετατρέπονται σε μία απειλή για τον ελεύθερο κόσμο». Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και γύρω από την «αξιοποίηση» των ενεργειακών πόρων, υπογράμμισε την «υποχρέωση αλλαγής των αμυντικών διατάξεων, διότι η Κύπρος και η Ελλάδα μετατρέπονται σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες που παράγουν φυσικό αέριο. Επεκτείνονται οι περιοχές ευθύνης παροχής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που η Κύπρος ήδη έχει κάνει και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία. Ουσιαστικά αυτό τροποποιεί τον μέχρι σήμερα αμυντικό σχεδιασμό. Εναν αμυντικό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις φίλες και σύμμαχες χώρες οι οποίες ζητούν την αμυντική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Εννοώ ξεκάθαρα προς Ανατολάς, το Ισραήλ».

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και «πιθανώς» η Αίγυπτος θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου «θα περάσει σε μία καινούργια φάση» (π.χ. με την παρουσία «αξιωματικού συνδέσμου» από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ).

Σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι τάχα στο ΝΑΤΟ «δυσκολεύονται όλοι να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, να αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος - μέλος της ΕΕ», προσπερνώντας προκλητικά την ανοιχτή στήριξη που προσφέρει το ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα (συνιστώντας για παράδειγμα «αυτοσυγκράτηση» σε «όλες τις πλευρές», όταν το «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ).

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη και οι δηλώσεις Καμμένου - όπως και η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο - επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα θα εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας και το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τη «στρατηγική συνεργασία» με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, και τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου που, τραβώντας το ενδιαφέρον πολλών μονοπωλίων, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» πλαίσιο για την ανάπτυξη νέων επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών.

Κατεχόμενα: Προσδοκίες για γοργή άρση της «απομόνωσης»

Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ο. Ναμί δήλωσε ότι ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία (που επανέφερε το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων) «είπε το προφανές» και συμπλήρωσε ότι αυξάνονται οι φωνές όσων «αναλογίζονται πιο προσεκτικά ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα του Κυπριακού», αλλά και ότι «εναλλακτικές συζητιούνται πιο πλατιά μέσα στην ΕΕ». Μάλιστα, ο Ναμί ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς έχει δεσμευτεί το θέμα της «απομόνωσης» του ψευδοκράτους να συζητηθεί μέσα στο 2015.

Από τις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμιά ρύθμιση που θα ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, αναφερόμενος και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με το χαλούμι (η ΕΕ φαίνεται να συμφωνεί να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα χωριστοί μηχανισμοί πιστοποίησης ποιότητας από αυτούς που θα λειτουργούν στην ελεύθερη Κύπρο). Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε πως εφόσον δεν ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και υπάρξει αποκλιμάκωση, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» που θα γίνουν τον Απρίλη στα Κατεχόμενα.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ - ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Προκλητική απόρριψη του δίκαιου αιτήματος από τους επικεφαλής 4 «ευρωομάδων»

Νέα πρόκληση απέναντι στη δίκαιη διεκδίκηση του ελληνικού λαού για την απόδοση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού αναγκαστικού δανείων καταγράφηκε, αυτή τη φορά από τους επικεφαλής 4 πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου (των ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων).

Οι επικεφαλής αυτών των πολιτικών ομάδων σε συνεντεύξεις Τύπου, όταν κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν το ζήτημα του χρέους στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, πήραν ξεκάθαρα θέση ενάντια στο δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού (το οποίο φυσικά, έτσι κι αλλιώς, δε συνδέεται με το κρατικό χρέος που προκλήθηκε για το κεφάλαιο).

«Σήμερα, δεν θέλεις να δημιουργήσεις ένα μηχανισμό αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ», ήταν η τοποθέτηση του G. Pittella, των Σοσιαλδημοκρατών, του οποίου κατά τ' άλλα τη «στήριξη προς την Ελλάδα» διαφημίζει ο Αλ. Τσίπρας, για τη στάση που κρατάει στα παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές!

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος των Πράσινων, G. Lamberts, σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι πηγαίνοντας στις συμφωνίες του παρελθόντος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσεις αυτό το ζήτημα», ενώ ο G. Verhofstart, επικεφαλής των Φιλελεύθερων, ανέφερε: «Δεν είναι καλή στρατηγική να πηγαίνεις πίσω στο παρελθόν. Πρέπει να προχωρήσουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον». Αντίστοιχα, ο Μ. Weber του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε: «Θέλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον, για την κρίση και δεν θέλουμε να μιλήσουμε για πράγματα που έγιναν πριν από δεκαετίες».

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνεται:

«Είναι προκλητική κι απαράδεκτη η απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του λαού μας για την απόδοση από τη Γερμανία των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού αναγκαστικού δανείου στη χώρα μας, από τους επικεφαλής 4 πολιτικών ομάδων. Και μόνο το γεγονός ότι προχωρούν σε δηλώσεις αποδεικνύει στην πράξη ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Είναι μια υπόθεση ανοιχτή για το λαό μας που επιβάλλεται να διεκδικήσει.

Το ΚΚΕ, που υπήρξε η ψυχή, οργανωτής και αιμοδότης του αντιστασιακού αγώνα του ελληνικού λαού μέσα από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ για την απελευθέρωση της χώρας μας, από το 1945 ακόμη και σε συνθήκες σκληρών διώξεών του και παρανομίας, έθεσε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών στις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει τις πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος.

Από τις 5-11-2014 η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε αποστείλει επιστολή στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, που της ζητούσε να τοποθετηθεί για το θέμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, λίγες μέρες αργότερα (20-11-2014) με επιστολή του στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ενημέρωσε ότι πολύ σύντομα θα λάβει την απάντηση από τον αρμόδιο επίτροπο, Τ. Νάβρασιτς.

Σήμερα, δυόμισι μήνες αργότερα, δεν είναι καθόλου τυχαία η σιωπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του ΚΚΕ για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του λαού με τα δίκαια αιτήματά του. Θα συνεχίσει την πάλη του μαζί με το λαό για να αποδοθούν οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του λαού».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενεργειακά παζάρια στο Μπακού για λογαριασμό των μονοπωλίων

Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των διαδρόμων τους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης βρίσκεται από χτες στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του «Νότιου Διαδρόμου» φυσικού αερίου.

Το Συμβούλιο αποτελούν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών τις οποίες θα διασχίσει ο «Νότιος Διάδρομος» (Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία και Βουλγαρία), ενώ στις εργασίες του που θα πραγματοποιηθούν με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, θα παραβρεθούν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maros Sefcovic, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι εταιρειών.

Ο νότιος διάδρομος είναι ένα σύμπλεγμα αγωγών, ενώ την Ελλάδα θα διασχίζει ο αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), συνδέοντάς την με την Αλβανία και την Ιταλία και μεταφέροντας αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ», μέσω Τουρκίας. Η παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν σηματοδοτεί και το βάθος των ανταγωνισμών, ενώ παράλληλα προωθούνται και τα σχέδια Ρωσίας - Τουρκίας για τον αγωγό «Turkish Stream». Ο «νότιος διάδρομος» είναι από τις προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς θα συμβάλει στην «ενεργειακή ασφάλεια» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Μέσα σε αυτό το «εκρηκτικό» περιβάλλον, ο Π. Λαφαζάνης - όπως έχει διαρρεύσει από το υπουργείο προς τον Τύπο - παίζοντας το χαρτί της «ενεργειακής διπλωματίας» θα επιδιώξει να θέσει όρους τέτοιους που να αναβαθμίζουν τα οφέλη της ελληνικής αστικής τάξης και τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις διαρροές, τα θέματα που θα θέσει προς συζήτηση είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τους Αζέρους, η συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του TAP και τα τέλη διέλευσης από τον αγωγό TAP.

Ο Π. Λαφαζάνης στο περιθώριο της συνάντησης θα συζητήσει και το θέμα της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ στη αζέρικη εταιρεία «Socar», συμφωνία που παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της επέμβασης της ΕΕ, που αντανακλά και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ