ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μια γροθιά με τους αγρότες

Από τα μπλόκα η μάχη μεταφέρθηκε στις μεγάλες πόλεις (φωτ. από Λάρισα)
Από τα μπλόκα η μάχη μεταφέρθηκε στις μεγάλες πόλεις (φωτ. από Λάρισα)
Δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στη Θεσσαλία. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις πήραν παλλαϊκό χαρακτήρα καθώς με τους απεργούς συμμετείχαν μικρομεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, σπουδαστές, μαθητές, κ.ά. Μάλιστα, στη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, υπήρχε συμβολική παρουσία τρακτέρ που έφεραν αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, τα οποία αποτέλεσαν και τον προπομπό της μεγάλης πορείας που ακολούθησε στους δρόμους. Την ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων της εργατικής τάξης με τ' άλλα λαϊκά στρώματα υπογράμμισαν στις ομιλίες που έκαναν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και των ΕΒΕ.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη σε πολλούς χώρους δουλειάς, όπου από τα ξημερώματα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ταξικών συνδικάτων και εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης. Με μεγάλα ποσοστά, μεταξύ των άλλων, συμμετείχαν στην απεργία: Στη Λάρισα: οι οικοδόμοι (90%), Δήμος Λάρισας (90%), εφορία (100%), οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Μπετίνα» (100%) «Μάκρο» (76%), «Πελασγίς» (55%), «Σταφ» (55), στους Καποδιστριακούς Δήμους (50%). Στη Μαγνησία: οι οικοδόμοι (100%), ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ (στάση εργασίας 100%). Στα Τρίκαλα: οι οικοδόμοι (100%), Καποδιστριακοί Δήμοι (75%). Στην Καρδίτσα: οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ (80%), Νομαρχία (70%), κ.ά.

Στη Λάρισα, μπροστάρηδες στην πορεία ήταν νέοι εργαζόμενοι, ενώ μαζί με τα πανό του ΠΑΜΕ ξεχώρισαν κι αυτά του Μπλόκου της Νίκαιας, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων.

Στο Βόλο, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε μαχητική πορεία. Να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της μάχης της περιφρούρησης που δόθηκε οι απεργοί έκαναν αγωνιστική παρέμβαση μέσα στο πολυκατάστημα «Ζάρα».

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία, στην Καρδίτσα στη Δημοτική Αγορά και στη συνέχεια έγιναν πορείες. Απεργιακές συγκεντρώσεις, επίσης, έγιναν σε Φάρσαλα και Σκόπελο, ενώ στην Ελασσόνα η συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει, λόγω καταρρακτώδους βροχής, μετατράπηκε σε μαζική εξόρμηση στο κέντρο της πόλης.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μυριόστομο μήνυμα αντίστασης

Πολλές πορείες κατέληξαν στα μπλόκα των αγροτών

Στην κεφαλή της πορείας στα Γιάννενα (φωτ.) μπήκαν εργαζόμενοι με stage
Στην κεφαλή της πορείας στα Γιάννενα (φωτ.) μπήκαν εργαζόμενοι με stage
Μαζικές σε όγκο και δυναμικές σε παλμό ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Τα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας έδεσαν στο λιμάνι και η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε μπροστά από το ξενοδοχείου «CORFU PALACE», όπου και πραγματοποιήθηκε συμβολική ωριαία κατάληψη, αντιδρώντας στις πρόσφατες απολύσεις 8 εργαζομένων από την εργοδοσία του παραπάνω ομίλου.

Στα Γιάννενα, από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Ζώνη, σε γιαπιά αλλά και σε φαρμακαποθήκες. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο, οι εργαζόμενοι με stage μπήκαν επικεφαλής της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σημαντική ήταν η παρουσία οικονομικών μεταναστών και εργαζομένων από τον κατασκευαστικό κλάδο, από το Φάρμακο και βιομηχανικών εργατών όπως από το εργοστάσιο ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ.

Στο Αγρίνιο, στη συγκέντρωση της πλατείας Δημοκρατίας, κατέφτασαν με πορεία έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι που νωρίτερα είχαν κάνει προσυγκέντρωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα - απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για κλείσιμο των καταστημάτων. Διαδήλωσαν από κοινού με τους αγρότες του μπλόκου της Ερμίτσας, που κατέφθασαν με αγροτικά μηχανήματα ενάντια στην κοινή αντιλαϊκή επίθεση. Η πορεία κατέληξε στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα των εκδοροσφαγέων για το ξεπούλημα των σφαγείων από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου σε ιδιώτη. Στη συνέχεια, με αυτοκίνητα ένας σημαντικός αριθμός των απεργών έφθασε στο αγροτικό μπλόκο της Ερμίτσας για να δηλώσει τη στήριξη στον αγώνα των αγροτών, την ανάγκη ενιαίας πάλης απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια.

Στην Ηγουμενίτσα, η αγορά της πόλης «νέκρωσε» και έγινε κατάληψη το πρωί από εργαζόμενους στο ΙΚΑ. Σε Λευκάδα και Αρτα, επίσης, η συμμετοχή των εργαζομένων στα απεργιακά συλλαλητήρια ήταν αυξημένη, όπως και σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων άνοιξε στις 9 Φλεβάρη (λόγω τοπικής αργίας στις 10) η Πρέβεζα με ένα δυναμικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στο Λούρο.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
«Νέκρωσαν» οι τόποι δουλειάς

Από την πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Από την πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Στην Πάτρα, σε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, πλήθος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και μαθητές, κατέκλυσαν την πλ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη «Μηχανική ΑΕ» που εδώ και δέκα μέρες βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς στα χωματουργικά που με τα φορτηγά και τις μπουλντόζες έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα στην πορεία. Νωρίτερα, από τα ξημερώματα στήθηκαν απεργιακές φρουρές σε αρκετά εργοστάσια και εργοτάξια, με αποτέλεσμα να νεκρώσουν οι χώροι δουλειάς. Μάλιστα, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Πάτρας, απεργιακή επιτροπή αποτελούμενη από εκατοντάδες απεργούς απέκλεισε τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα εργοστάσια, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει κανένα.

Στο Αργος, σύσσωμο το μπλόκο της Στέρνας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα συναντήθηκε με τους απεργούς της περιοχής και αφού έχυσαν γάλα στην κεντρική πλατεία της πόλης, πορεύτηκαν από κοινού στους κεντρικούς δρόμους. Στη Ζάκυνθο νέκρωσε ολόκληρο το νησί καθώς εκτός από τους εργαζόμενους που απήργησαν ήταν κλειστά και καταστήματα με απόφαση της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ στη Ζάκυνθο. Παράλληλα, απέκλεισαν το λιμάνι μέχρι το απόγευμα καθώς και μια τράπεζα. Στην Αμαλιάδα, μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγροτοκτηνοτρόφους το «παρών» έδωσαν και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης μετά και την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας για τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων.

Μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Κόρινθο, Τρίπολη, Σπάρτη, Αίγιο και Κεφαλονιά, με τη διακριτή συμμετοχή αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και νεολαίων. Επίσης, όπου οι ταξικές δυνάμεις κήρυξαν απεργία, οι χώροι δουλειάς περιφρουρήθηκαν στο σύνολό τους και νέκρωσαν, ιδιαίτερα στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα της Πελοποννήσου και στους οδικούς άξονες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ