ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
«Οι πόρτες των Σερρών»

Νεοκλασική δίφυλλη ταμπλαδωτή εξώπορτα με οριζόντιο φεγγίτη. Εντυπωσιακά νεοκλασικά στολίδια στο υπέρθυρο και στις παραστάδες
Νεοκλασική δίφυλλη ταμπλαδωτή εξώπορτα με οριζόντιο φεγγίτη. Εντυπωσιακά νεοκλασικά στολίδια στο υπέρθυρο και στις παραστάδες
Τριάντα πέντε σχέδια από πόρτες της πόλης των Σερρών και της περιοχής τους, περιλαμβάνει το βιβλίο - λεύκωμα του Χριστόφορου Μελλίδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Παράδοσης Σερρών. Τίτλος του, «Οι πόρτες των Σερρών». Πρόκειται για την τρίτη εκδοτική δραστηριότητα του Χρ. Μελλίδη. Προηγήθηκαν οι «Παραδοσιακές βρύσες των Σερρών» (1982) και «Τα Νεοκλασικά των Σερρών» (1991). Το βιβλίο - λεύκωμα «Οι πόρτες των Σερρών» αφιερώνεται στους ανώνυμους λαϊκούς μαστόρους, ξυλουργούς, σιδεράδες, που έδωσαν ομορφιά στις προσόψεις των παλιών σπιτιών.

Οπως σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου ο φιλόλογος - αρχαιολόγος Πέτρος Κων. Σασμάρης, «Η πόλη των Σερρών, μαρτυρική και με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, έχει να επιδείξει λιγοστά πια δείγματα παραδοσιακών θυρών, όσα έχουν απομείνει από τη λαίλαπα της αδηφάγου φωτιάς, στην οποία παραδόθηκε κατά την υποχώρηση του βουλγαρικού στρατού. Τα αρχιτεκτονικά αυτά απομεινάρια της καθημερινής ζωής των προγόνων μας επιχειρεί να καταγράψει το καλλιτεχνικό χέρι του εμπνευστή του τοπικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής Παράδοσης, πριν πέσουν θύματα της αλόγιστης ανοικοδόμησης και της νεοτεριστικής τάσης των σύγχρονων κατοίκων που διακατέχονται από την ιδεολογία της τσιμεντούπολης και η οποία τα τελευταία χρόνια συντέλεσε στη ραγδαία αλλαγή της όψης του σπουδαίου αυτού αστικού κέντρου της Μακεδονίας».

Σημειώνουμε ότι το «Κέντρο Αρχιτεκτονικής Παράδοσης Σερρών» ιδρύθηκε το 1983, με σκοπό την έρευνα, καταγραφή και διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης των Σερρών και της περιοχής τους. Το Κέντρο ιδρύθηκε από το ζωγράφο Χρ. Μελλίδη, που τιμήθηκε για την προσφορά του αυτή με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα το Κέντρο διαθέτει ένα σπάνιο αρχείο από σχέδια και φωτογραφίες της πόλης των Σερρών, που χάνεται, καθώς και σχέδια από παραδοσιακές βρύσες, υπαίθριους φούρνους και παλιές πόρτες της Μακεδονίας.

Εκτός των τειχών

Το «Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας», σε συνεργασία με το «Μουσείο Μπενάκη» και το «Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας», διοργανώνει στις 16/2 (7.30 μ.μ.), στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ (πλατεία Γεωργίου Α` και Κορίνθου), έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Nelly's, Σώμα και Χορός». Οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι 21 πρωτότυπες εκτυπώσεις από τη Δρέσδη, τη Σαξονική Ελβετία, καθώς και την Αθήνα και 51 σύγχρονες εκτυπώσεις από τα πρωτότυπα αρνητικά, τόσο της περιόδου της Γερμανίας, όσο και της Αθήνας. Ακόμη στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται 22 σύγχρονες εκτυπώσεις από τις Δελφικές Εορτές (1927 - 1930).

Στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου «Παρατηρητής» (Π. Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη), εγκαινιάστηκε χτες έκθεση έργων ζωγραφικής του Τσλιρίμ Τσέκα. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Αλβανία και σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων. Το 1970 εκλέχτηκε καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στα Τίρανα. Από το 1998 ζει στη Θεσσαλονίκη. Εχει παρουσιάσει έργα του σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Πεκίνο, Αλεξάνδρεια, Ιταλία, Δανία, Παρίσι κ.α.). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Στις 15 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Καλφαγιάν» (Μητροπόλεως 72, Θεσσαλονίκη), η πρώτη ατομική έκθεση του Σάββα Πασχαλίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου.

Εκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Δεπόλλα με τίτλο «Δεκατρείς περίεργοι θάνατοι», εγκαινιάζεται στις 17 Δεκεμβρίου (8 μ.μ.) στην γκαλερί «ΖΜ» (Πρ. Κορομηλά 1, Θεσσαλονίκη). Θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου.

Εγκαίνια εκθέσεων

Εργο της Μ. Οικονομοπούλου
Εργο της Μ. Οικονομοπούλου
Εγκαινιάζεται στις 16 του Φλεβάρη (8μμ) στο χώρο τέχνης «24» (Σπευσίππου 38), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Οικονομοπούλου. Θα παρουσιαστεί μια σειρά από εσωστρεφή πορτρέτα. Πολλαπλές επιφάνειες δουλεμένες πάνω σε ξύλο, χαρτί και γυαλί, τοποθετημένες μέσα σε ξύλινες βιτρίνες, υπογραμμίζουν την εύθραυστη σχέση ανάμεσα στον εικαστικό δημιουργό και στο θεατή. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 του Μάρτη.

Εκθεση με τα πρωτότυπα σχέδια από το ταξίδι του Καρλ Οτφριντ Μίλερ στην Ελλάδα το 1840 με τίτλο «Αναζητώντας τη χώρα των Ελλήνων με την πένα», διοργανώνει το Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14 - 16), σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, από τις 22 του Φλεβάρη έως τις 16 του Μάρτη. Την ημέρα των εγκαινίων θα μιλήσει ο καθηγητής Κλάους Φίτσεν με θέμα: «Η "μοναχική έρευνα" και η πραγματικότητα: Η πορεία του Καρλ Οτφριντ Μύλερ προς την Ελλάδα».

Εγκαινιάζεται στις 15 του Φλεβάρη στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση έργων ζωγραφικής της Βελγίδας ζωγράφου Ανν Μποντουέν. Κυρίαρχο θέμα στα έργα της είναι η Αίγινα, με τη χαρά της ζωής που εκπέμπει το φως της, οι απαλές γραμμές των λόφων και η αυστηρή αρχιτεκτονική του ίδιου του τοπίου, με τη θάλασσα να υπαινίσσεται και όχι να επιβάλει την παρουσία της. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Ανδρέα Βουρλούμη, που την παρότρυνε να μείνει αληθινή, να βλέπει την ομορφιά στην απλότητα των γραμμών και στην καθαρότητα των προθέσεων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του Φλεβάρη.

Διαγωνισμός «Νέων Δημιουργών»

Εγκαινιάστηκαν πριν λίγες μέρες στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής Βακαλό, ατομικές εκθέσεις των βραβευμένων εικαστικών στον 3ο διαγωνισμό «Νέων Δημιουργών». Ο θεσμός της «Συνάντησης Νέων Δημιουργών», που με μεγάλη επιτυχία είχε λειτουργήσει για 18 συνεχή χρόνια από την γκαλερί «Ωρα», συνεχίζεται για τρίτη χρονιά, με πρωτοβουλία της Σχολής Βακαλό. Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ανάδειξης δημιουργών κάτω των 35 ετών, σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στο φετινό διαγωνισμό απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία: Ζωγραφική: Ελεάνα Χαβιαρά (1ο Βραβείο), Μαρία Στασινού (2ο Βραβείο). Χαρακτική: Στέφανος Ρόκος (1ο Βραβείο). Η έκθεση των βραβευθέντων έργων πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο της Σχολής Βακαλό (Λ. Κατσώνη 26), έως τις 25 Φλεβάρη.

Από το χώρο του κινηματογράφου, Βραβείο απέσπασε ο «Αμερικάνος» του Χρήστου Δήμα, ενώ διακρίσεις δόθηκαν στον Κωνσταντίνο Αριστόπουλο («Εξοδος») και τον Αγγελο Φραντζή («Πολαρόιντ»). Η προβολή των βραβευμένων ταινιών θα γίνει στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 19 Φλεβάρη (7 μ.μ.). Κατά την εκδήλωση θα απονεμηθούν όλα τα βραβεία.

Ο χρόνος στην τέχνη

Η πρώτη έκθεση «Ο χρόνος στην Τέχνη» της νέας χιλιετίας, θα πραγματοποιηθεί 1 έως 5 Μαρτίου στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια». Για όγδοη κατά σειρά χρονιά, το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης Ελλάδας παρουσιάζει στο κοινό τις συλλογές και τα αποκτήματα των μελών του. Η έκθεση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και στους ειδικούς και περιλαμβάνει πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, έπιπλα, ασημικά, πορσελάνες, κρύσταλλα, μικροαντικείμενα κ.ά. Καινοτομία της φετινής έκθεσης αποτελεί η οργάνωση ημερίδας και συζητήσεων, με αντικείμενο την τέχνη και το εμπόριό της στην εποχή μας.

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια ζωής και δράσης της, η Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών προγραμματίζει, σε συνεργασία με τη διεθνή Α.Ι.C.A. και άλλους καλλιτεχνικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, σειρά εκδηλώσεων. Η πρώτη εορταστική εκδήλωση, θα είναι η κοπή της πίτας. Θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου (8μ.μ.), μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση, στα γραφεία της Εταιρείας (Παπαδιαμαντοπούλου 2 και Βασιλίσσης Σοφίας).

Εγκαινιάζεται στις 17 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αδαμ» (Ν. Βάμβα 5), έκθεση ζωγραφικής της Ολίβιας Μιχάλη. Η ζωγράφος, μαθήτρια του Γιάννη Μόραλη, εκθέτει για πρώτη φορά, έργα μεγάλων διαστάσεων. Παρουσιάζει έναν κύκλο δουλιάς, που καλύπτει τη δεκαετία του '90 και εκφράζει το καταστάλαγμα της προσωπικής καλλιτεχνικής της αναζήτησης, μέσα από μια σειρά έργων που αποπνέουν ισορροπία και διαχρονικότητα.

Ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Μάνης - Μ. Κάσση», θα πραγματοποιήσει στις 18/2 την ετήσια συνεστίαση, στην ταβέρνα «Το τζάκι» (Ελ. Βενιζέλου 11 και Φραγκισκάτου, Ν. Φάληρο). Πληροφορίες και συμμετοχές στα τηλέφωνα: 48.26.110, 46.15.154, 46.17.048.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ