ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Καρατομήστε εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα!

Στη «σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν επαρκούν» τα μέτρα της κυβέρνησης. Πρωτοφανείς αξιώσεις για μείωση (!) του βασικού μισθού και για αύξηση των φόρων κατανάλωσης

Αξιώσεις για περαιτέρω ενίσχυση και υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας, οι οποίες έρχονται να στραγγαλίσουν κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών τάξεων της χώρας, συστήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι «προτροπές» τους είναι ανάλογες με αυτές του ΟΟΣΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων: Αφορούν στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στο ύψος των μισθών και των συντάξεων, όπως και των δαπανών του προϋπολογισμού, τα οποία επιχειρούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον, «προτείνουν» την ενίσχυση της φοροαφαίμαξης των λαϊκών τάξεων με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης!

Τα «αρχικά συμπεράσματα» και αξιώσεις, που διατυπώνει το κλιμάκιο του ΔΝΤ, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, αφορούν στα παρακάτω:

  • Ασφαλιστικό: Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για τη «δικαιολογημένη», όπως τη χαρακτηρίζουν, «υψηλή προτεραιότητα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», για να αξιώσουν «ριζική αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Σύμφωνα με τους ίδιους, ο βηματισμός της κυβέρνησης (ενοποίηση ταμείων, βαρέα και ανθυγιεινά, αναπηρικές συντάξεις, κίνητρα επέκτασης του εργασιακού βίου) είναι προς τη «σωστή κατεύθυνση», αλλά «δεν επαρκεί». Σε αυτό το πλαίσιο ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός «συνιστά» μια «πιο φιλόδοξη και ευρεία στρατηγική», καθώς η «σταδιακή προσέγγιση», για την οποία εγκαλούν την κυβέρνηση της ΝΔ, θα απαιτήσει αργότερα «βαθύτερες και πιο επίπονες μεταρρυθμίσεις». Είναι δηλαδή φανερό ότι στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής -ανεξάρτητα από το ρυθμό υλοποίησης - τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά.
  • Εργασιακές σχέσεις - μισθοί: Ισχυρίζονται πως η «ελληνική αγορά εργασίας παραμένει σχετικά δύσκαμπτη». Δίνουν εύσημα στην κυβέρνηση για την «αξιέπαινη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των μισθών στο Δημόσιο» και, στο διά ταύτα, σημειώνουν πως «οι πραγματικές αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα υπήρξαν πολύ υψηλές, υπερβαίνοντας την αύξηση της παραγωγικότητας, με δυσμενείς επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα κόστους».
  • Με περισσό θράσος το πάνε και παραπέρα, αξιώνοντας ακόμη και τη μείωση του βασικού μισθού, αναφέροντας: «Πρέπει να δοθεί προσοχή στην αποσύνδεση του βασικού μισθού από τις αυξήσεις των μέσων μισθών και στην εξάλειψη της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που δεν αντιπροσωπεύονται στις διαπραγματεύσεις». Προσθέτουν ακόμη ότι το «αυξανόμενο κόστος εργασίας επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του τουριστικού κλάδου» (!).
  • Και απολύσεις στο Δημόσιο (!): Προκειμένου να «υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών», προτείνουν και το σενάριο για «περιορισμό των υπεράριθμων υπαλλήλων και τη θέσπιση πιο αυστηρών διαδικασιών προσλήψεων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού». Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου ισχυρίζονται πως η «αναμόρφωση των ΔΕΚΟ δεν έχει επιφέρει ακόμη ορατά αποτελέσματα στην επιχειρηματική τους απόδοση».
  • Φόροι: Η επίτευξη «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μέχρι το 2010» θα απαιτήσει «περισσότερα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων». Σε αυτό το πλαίσιο το κλιμάκιο του ΔΝΤ «ενθαρρύνει τις αρχές να καταργήσουν σταδιακά τις στρεβλωτικές απαλλαγές για όλους τους σημαντικούς φόρους και να απλοποιήσουν τη διάρθρωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΦΠΑ». Με άλλα λόγια, επιχειρούν να ανακατέψουν την τράπουλα, διεκδικώντας ακόμη και την αύξηση του λεγόμενου χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ (9%) που ισχύει στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας (τρόφιμα κ.ά.)!
  • Αύξηση ΑΕΠ: Βλέπουν κινδύνους για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εξαιτίας του «πιθανού περιορισμού» των τραπεζικών δανείων, των τιμών του πετρελαίου και του αντικτύπου στις εξαγωγές από την ισχυροποίηση του ευρώ.
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Μποναμάς 3,1 δισ. ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο

Πανηγυρισμοί Αλογοσκούφη για τα προνόμια που προσφέρει η κυβέρνηση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παραδίνουν και τα σχολεία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Με κύριο σύνθημα «δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα» και με στόχο «κάθε μήνα να δημοπρατείται τουλάχιστον ένας διαγωνισμός στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πανηγύρισε χτες, για μια ακόμα φορά, για τις παροχές που έχει προσφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου. Μιλώντας στο συνέδριο του περιοδικού «ECONOMIST», με θέμα τις «συμπράξεις» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), σε μια στιγμή που εκατομμύρια εργαζόμενοι πασχίζουν για μια σταθερή εργασία με αξιοπρεπές μεροκάματο, ο Γ. Αλογοσκούφης απαρίθμησε σειρά από κυβερνητικά μέτρα. Αποκλειστικός στόχος των μέτρων αυτών ήταν η δημιουργία χώρου δράσης για το κεφάλαιο - μέσω της διεύρυνσης των κρατικών παραγγελιών και προμηθειών - ώστε να εξασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πολυεθνικών.

Στα πλαίσια των ΣΔΙΤ, είπε ο υπουργός, έχουν ήδη εγκριθεί 24 έργα ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ! Από αυτά έχουν δημοπρατηθεί τα τρία πρώτα (κατασκευή Πυροσβεστικών Σταθμών, Συνεδριακού Κέντρου στο Φάληρο, κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά), ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε δέκα μέρες δημοπρατούνται έργα υποδομών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στην Κόρινθο, στη Σπάρτη, στο Ναύπλιο και την Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη νέα φάση των ιδιωτικοποιήσεων που θα αφορά «δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα που διαχειρίζονται υποδομές και δίκτυα», το σχέδιο των ΣΔΙΤ που έχει τεθεί σε εφαρμογή μπορεί «να γίνει το επίκεντρο για την ανάπτυξη του θεσμού των Συμπράξεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».

Οι σχολικές υποδομές

«Πατώντας» πάνω στα τεράστια προβλήματα υποδομής που έχει συσσωρεύσει στα σχολεία η πολιτική της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της Παιδείας, ο υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης ανέλαβε χτες από το βήμα του ίδιου συνεδρίου να προπαγανδίσει την παράδοση των σχολείων στους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Ηδη έχει υπογραφεί η πρώτη Σύμβαση «Χρηματοοικονομικού Συμβούλου» με την Εθνική Τράπεζα για την κατασκευή 27 Σχολείων στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, «οι ανάδοχοι που τελικά θα επιλεγούν, θα κληθούν να αναλάβουν τόσο την κατασκευή όσο και τη συντήρηση, τη φύλαξη, την καθαριότητα και την ασφάλιση των συγκεκριμένων κτιρίων για μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 χρόνια». Οπως προκύπτει, το κόστος κατασκευής και συντήρησης των σχολείων μέσω ΣΔΙΤ θα είναι πολλαπλάσιο από ό,τι με τις «παραδοσιακές» μεθόδους χρηματοδότησης και τελικά αυτοί που θα το πληρώσουν θα είναι οι εργαζόμενοι. Παράλληλα, η εφαρμογή των συμπράξεων σε έναν τομέα όπως αυτό της Παιδείας γεννά πολλά ερωτήματα π.χ. για τη στάση και τις αρμοδιότητες που θα έχει η ιδιωτική επιχείρηση σε σχέση με καθηγητές και μαθητές, τις κινητοποιήσεις τους και τις μορφές που κάθε φορά έχουν.

Ο υπουργός Παιδείας περιέγραψε το σχολείο των ΣΔΙΤ σαν ένα «σχολείο - κέντρο γνώσης, με εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αίθουσες πληροφορικής και χώρους αναψυχής, που θα ενεργοποιήσει την ανάγκη για μάθηση και δημιουργία και θα λειτουργήσει ως κύτταρο ανανέωσης για την κοινωνία μας». Ωστόσο, η διεθνής εμπειρία - την οποία επικαλούνται για να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση του σχολικού κτιρίου - δείχνει σχολεία όπου η μαθησιακή διαδικασία πάντα συνυπάρχει με διάφορες κερδοσκοπικές δραστηριότητες και την ίδια στιγμή τα σχολικά κτίρια των «Συμπράξεων» είναι απαγορευμένα για δραστηριότητες μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, συλλογικών οργανώσεων της γειτονιάς κλπ.

Τους πήραν χαμπάρι

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διοργάνωσαν χτες το μεσημέρι οι διασπαστές του αγώνα των κτηνοτρόφων. Αυτοί που όταν οι κτηνοτρόφοι από ολόκληρη τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία συγκεντρώνονταν στα Τέμπη, σφύριζαν κλέφτικα και καλούσαν σε αποχή από τις κινητοποιήσεις. Χτες, αποκαλύφθηκε ο ρόλος τους, μέσα από το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και θέλουν να ενσωματώσουν τις διεκδικήσεις των κτηνοτρόφων στις επιλογές της ΕΕ.

Κατά τα άλλα, οι καταγγελίες τους για πολιτική εξαφάνισης της κτηνοτροφίας παραμένουν μόνο στα λόγια που αποβλέπουν στον εντυπωσιασμό, αφού την ίδια ώρα που καταγγέλλουν την εξαφάνιση των κτηνοτρόφων, ζητούν ...κίνητρα για να γίνει αναίμακτα η «απόσυρσή» τους από τον κλάδο. Ετσι, αυτό που ουσιαστικά ζητούν είναι η «οικονομική αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, με κίνητρα εθελούσιας εξόδου». Δηλαδή, ξεπάστρεμα της κτηνοτροφίας με κίνητρα. Για να μην πάνε τελείως άκλαφτοι οι κτηνοτρόφοι. Ετσι, για να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Οι κτηνοτρόφοι, πάντως, φαίνεται να τους έχουν πάρει χαμπάρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ