ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό τα νησιά

Τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής. Στις 24 Νοέμβρη, το παννησιωτικό συλλαλητήριο

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση στην Κάλυμνο
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση στην Κάλυμνο
«Φουντώνουν» μέρα με τη μέρα οι προετοιμασίες στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό, που θα γίνει στις 24 Νοέμβρη. Το αγωνιστικό σύνθημα έχει δοθεί από τη Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, που έχουν συγκροτήσει φορείς από τα νησιά και εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων, η οποία έχει επιφορτιστεί με το σημαντικό έργο της οργάνωσης και του συντονισμού του αγώνα των νησιών και των ναυτεργατών για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών, την Δευτέρα 15 Νοέμβρη, στις 12.30 το μεσημέρι, η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Ενώ σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες στα νησιά, προχτές το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλύμνου αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις της 24ης Νοέμβρη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο μέχρι τη μέρα αυτή να γίνουν πολύμορφες κινητοποιήσεις ακόμα και διαδήλωση των κατοίκων της Καλύμνου στην Αθήνα. Διάφορες εκδηλώσεις γίνονται και στα άλλα νησιά, με λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, εξορμήσεις στα λιμάνια και συσκέψεις.

Στη Σάμο, για την καλύτερη προετοιμασία της 24ης Νοέμβρη, προγραμματίζεται επιπλέον και συγκέντρωση μεθαύριο Κυριακή 14 Νοέμβρη, στη διάρκεια των γιορτασμών για την Ενωση του νησιού με την Αθήνα.

Στην Ικαρία, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πανικάρια Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα, αναφέρεται: «Αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στην ταυτόχρονη κινητοποίηση όλων των νησιών του Αιγαίου στις 24 Νοέμβρη» και επισημαίνει ότι η κεντρική συγκέντρωση για τη μέρα αυτή θα γίνει στον Εύδηλο, στις 12 το μεσημέρι. Η Συντονιστική καλεί το Εργατικό Κέντρο Σάμου, τη Νομαρχία, το Επαρχείο, τους δήμους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς «να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις της 24ης, με αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών, κλείσιμο καταστημάτων, απεργία ή στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις κλπ».

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ενας ... κωδικός για κάθε μετανάστη

Τη δημιουργία ενός κωδικού για κάθε μετανάστη, ο οποίος θα είναι κοινός σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία πρότεινε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, με την οποία - σύμφωνα με την κυβέρνηση - πρέπει να εναρμονιστεί η Ελλάδα, για τη «διαχείριση της μετανάστευσης», ώστε αυτή να εξυπηρετεί την ντόπια οικονομία και το στόχο της ΕΕ να γίνει ανταγωνιστικότερη.

Η «Διαχείριση της μετανάστευσης» είναι και το θέμα διεθνούς ημερίδας που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), την ερχόμενη Δευτέρα, σε συνεργασία με το Immigration Policy Institute των ΗΠΑ και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του υπουργείου Εξωτερικών, Ινστιτούτων Μετανάστευσης απ' όλο τον κόσμο, καθώς και ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Με αφορμή την ημερίδα, ο πρόεδρος του ΙΜΕΠΟ, Αλ. Ζαβός παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να εναρμονιστεί η μεταναστευτική πολιτική στη χώρα με την αντίστοιχη της ΕΕ, η οποία θέλει τους μετανάστες να εξυπηρετούν τις τοπικές οικονομίες. Αποψη που κατέθεσε και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος στη Διάσκεψη για τους μετανάστες που γίνεται στην Ολλανδία, με το κριτήριο - όπως είπε - το κάθε κράτος - μέλος να προσαρμόζει αυτή την πολιτική ανάλογα με τις ανάγκες του. Στη Διάσκεψη διαφάνηκε, επίσης, η τάση για ζήτηση μεταναστών με αυξημένο μορφωτικό επίπεδο και γενικότερα η θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, στο οποίο προσανατολίζεται και η ελληνική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, ο Αλ. Ζαβός δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει με σαφήνεια πόσοι μετανάστες ζουν στη χώρα. Οπως είπε, συνολικά υπολογίζονται σε περίπου 900.000, εκ των οποίων οι περίπου 250 - 300.000 είναι παράνομοι. Από τους περίπου 650.000 νόμιμους, οι 220.000 έχουν άδεια παραμονής, ενώ οι 350.000 είτε έχουν καταθέσει σχετική αίτηση είτε έχουν άδεια, κάτι που δεν είναι επίσης αποσαφηνισμένο.

Ζήτησε δε να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα από την ΕΕ για την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Κύκλωμα πειρατείας λογισμικού

Ενας Ελληνας συνελήφθη χτες τις πρώτες πρωινές ώρες κατηγορούμενος για πειρατεία λογισμικού μέσω διαδικτύου. Μάλιστα, συνελήφθη στην Αγγλία ο συνεργός του για τις ίδιες πράξεις και αναμένεται να εκδοθεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έρευνα της αστυνομίας, ο κατηγορούμενος ήταν ο εγκέφαλος παράνομης διακίνησης ενός προγράμματος που χρησιμοποιούνταν στους τομείς αυτοκινητοβιομηχανίας, αεροναυπηγικής σχεδίασης και σε παρόμοιες εφαρμογές. Τα πνευματικά δικαιώματα του εν λόγω λογισμικού, ανήκουν σε πολυεθνική εταιρία και το ύψος της ζημιάς που υπέστη αγγίζει τα 360 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο άτομα που κατηγορούνται από την αστυνομία, φέρεται να πωλούσαν το παραπάνω πρόγραμμα μαζί με άλλα λογισμικά για χρήση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναντι αμοιβής 700 ευρώ.

Στην οικία του Ελληνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δεκάδες κόπιες του προγράμματος, επτά χιλιάδες CD - ROM με προγράμματα που κυκλοφορούν στην αγορά - παράνομα γραμμένα - έντυπο υλικό με τραπεζικούς λογαριασμούς και παραγγελίες πελατών, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τρεις σκληροί δίσκοι Η/Υ και ένα αντιγραφικό CD.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Μεθοδεύσεις για τη χωματερή

Χωρίς προηγούμενη εισήγηση, η Δημοτική Αρχή Ανω Λιοσίων συγκάλεσε αργά χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να λάβει θέση για τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως αυτές προδιαγράφονται με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης που δίνει στην Περιφέρεια Αττικής την κατασκευή του ΧΥΤΑ Φυλής στη θέση Σκαλιστήρι και με τη συνέχιση παράνομης - όπως υποστηρίζει ο δήμος - υπουργικής απόφασης που θέλει τη χωματερή Ανω Λιοσίων να δέχεται 5.500 τόνους απορριμμάτων ημερησίως.

Η Δημοτική Αρχή ζητά η χωματερή να δέχεται 500 τόνους απορριμμάτων, ώστε να μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 15 χρόνια. Αντίθετα, κύριο μέλημα του δήμου ήταν και είναι η με κάθε τρόπο διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, που δεν είναι άλλη από τη διαιώνιση της επιβάρυνσης της περιοχής και η είσπραξη, σε αντάλλαγμα υπέρογκων αντισταθμιστικών οφελών. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δε διεκδίκησε ουσιαστικά την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δεν αποκλείεται ο δήμος να προχωρήσει σε κλείσιμο της χωματερής, κι αυτό από Δευτέρα, αφού έτσι κι αλλιώς αύριο η χωματερή θα είναι κλειστή εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους, ενώ το Σαββατοκύριακο υπολειτουργεί.

Εκδήλωση Λαγκαδινών για τον Ν. Πλουμπίδη

Εκδήλωση προς τιμή του Λαγκαδινού αγωνιστή Νίκου Πλουμπίδη πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εκτέλεσή του, την Κυριακή 11 Νοέμβρη στα Λαγκάδια, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Λαγκαδινών Αττικής.

Στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου Δήμου Λαγκαδίων, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ντίνα Μπαμπίλη - Αναστασοπούλου αναφέρθηκε στη μακρά κοινωνική και πολιτική διαδρομή του μεγάλου Λαγκαδινού αγωνιστή. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Λαγκαδίων Στάθη Κούλη, καθώς και ομιλία εκπροσώπου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και χαιρετισμός εκπροσώπου του ΚΚΕ, στέλεχος του οποίου ήταν ο Ν. Πλουμπίδης. Στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του Δημάρχου Σαρανταπόρου (Ελασσόνας), όπου ο Νίκος Πλουμπίδης υπηρέτησε ως δάσκαλος κατά τη δεκαετία του 1920. Επίσης, διαβάστηκε επιστολή -χαιρετισμός του Λαγκαδινού, επίσης, Κώστα Γείτονα, βουλευτή και πρώην α' αντιπροέδρου της Βουλής. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιήματος αφιερωμένου στον Ν. Πλουμπίδη και την κατάθεση στεφάνου στο σπίτι του αγωνιστή. Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και την εκτέλεση του Ν. Πλουμπίδη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ