ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Νοθεύουν τη θέληση των εργαζομένων

Κορυφώνονται και από τη ΔΑΚΕ οι τακτικές νοθείας, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί - όπως και η ΠΑΣΚΕ - κάθε τρόπο για την απόσπαση της πλειοψηφίας

Την προσπάθεια της συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ να πλαστογραφήσει τους συσχετισμούς όχι μόνο στην Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), αλλά και στα Εργατικά Κέντρα και στη ΓΣΕΕ, καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία», με ανακοίνωση. Η τακτική νόθευσης της θέλησης των εργαζομένων, σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», που εδώ και χρόνια ακολουθείται από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, κορυφώνεται από την τελευταία μέσω της μεταφοράς εργαζομένων από το ένα σωματείο στο άλλο. Εργαζόμενοι που έχουν ήδη ψηφίσει στο πρώτο σωματείο για την ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων, ξαναψηφίζουν στο δεύτερο σωματείο όπου μεταφέρονται.

Η επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία», είναι επίθεση σε βάρος ολόκληρης της εργατικής τάξης και αγκαλιάζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν ήδη βιώσει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που την υλοποίησή της διευκολύνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ. Εδώ και χρόνια η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ μετέρχονται κάθε μέσο για να αποσπάσουν την πλειοψηφία. Ετσι, στο προηγούμενο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», σημαντικός αριθμός από τους 325 αντιπροσώπους ήταν νόθοι.

Σήμερα, «η τακτική αυτή εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα από τη ΔΑΚΕ, ως η καινούρια κυβερνητική παράταξη. Στις εκλογές της ΕΤΕ και της ΕΔΟΠ, είχαμε την εγγραφή τις τελευταίες μέρες άνω των 1.500 εργαζομένων που ψήφισαν στις εκλογές για αντιπροσώπους στη ΓΕΝΟΠ». Ακόμα, η ΔΑΚΕ έχει μεταφέρει από άλλα σωματεία πάνω από 500 εργαζόμενους - που έχουν ήδη ψηφίσει - στο μονοπαραταξιακό σωματείο ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ (που ελέγχει) και πραγματοποιεί εκλογές στα μέσα Νοέμβρη! Γράφει εργαζόμενους ακόμα και μέλη ΔΣ, που πριν λίγους μήνες ακόμα ψήφισαν, στην ΕΤΕ, στην ΕΔΟΠ, στους καταμετρητές!

Η ΔΑΚΕ, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναλαμβάνει σοβαρές συνδικαλιστικές και πολιτικές ευθύνες για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, και τονίζει: «Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις στη ΔΕΗ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να λειτουργήσει η επιτροπή που προβλέπεται από το καταστατικό και να αποτρέψει όλες τις διπλοψηφίες. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές του ΠΑΣΥΠ να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους».

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους που, με υποσχέσεις και πιέσεις, τους μεταφέρουν από σωματείο σε σωματείο, να «μη γίνουν πιόνια εξυπηρέτησης μιας πολιτικής που στρέφεται εναντίον τους. Να μη συναινέσουν με την ψήφο τους στην πολιτική λιτότητας, στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο ξεπούλημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους». Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταλήγει δηλώνοντας ότι «θα αντιπαλέψει με κάθε δυνατό τρόπο αυτή την πολιτική, θα παλέψει για να δυναμώσει η αντίσταση και η πάλη των εργαζομένων σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της ΝΔ διαιωνίζει τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Αυξάνει τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών της ΤΑ ενώ δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο. Με το ΠΔ-εμπαιγμό για τους συμβασιούχους απολύονται χιλιάδες και, την ίδια ώρα, προσλαμβάνονται 13.500 μερικώς απασχολουμένων στην ΤΑ. Ολα αυτά συνιστούν ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις.

ΕΒΡΟΣ - ΑΝΚΕΡ
Αποκλείουν το τελωνείο

Σε 4ωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων στον Εβρο και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάνω στα σύνορα θα προχωρήσουν την επόμενη Δευτέρα 15 Νοέμβρη, οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο) με τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους από τις επιχειρήσεις «Θράκη», «Οττο Εβρος», και «Ακρίτας», κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ από τη Δευτέρα 8 του μήνα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας οι 80 που βγήκαν από 3μηνη διαθεσιμότητα τα δεδουλευμένα του Οκτώβρη και οι υπόλοιποι 18 τα δεδουλευμένα των 4 τελευταίων μηνών. Επίσης συνεχίζουν την 24ωρη περιφρούρηση του εργοστασίου, προκειμένου να μη μεταφερθούν εμπορεύματα και μηχανήματα, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η επαναλειτουργία του και η επιστροφή στην εργασία όλων των εργαζομένων. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ ακόμα περιμένουν να εισπράξουν το έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 700 ευρώ για τον καθένα, που υποσχέθηκε το υπουργείο Απασχόλησης πως θα δοθεί από τον ΟΑΕΔ. Βοήθημα που διεκδικούν από τον Ιούλη, οπότε σταμάτησε η παραγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης.

Στο πλευρό τους, στον αγώνα ενάντια στην πολιτική των απολύσεων και της φτώχειας και των νέων προνομίων για τους εργοδότες, μέρα με τη μέρα παίρνουν τη θέση τους και οι άλλοι εργαζόμενοι του νομού. Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Εβρου «Η Ενότητα», με ψήφισμα που εξέδωσε χτες, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργάτες της ΑΝΚΕΡ και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Δευτέρας.

Στην «Κόκα Κόλα»

Με την καθολική συμμετοχή τους στη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Σωματείο τους, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της «Κόκα Κόλα 3Ε» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος των συνδικαλιστών του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών. Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, που διήρκεσε από τη 1.30μμ έως τις 4.30 μμ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση μέσα στο χώρο του εργοστασίου και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Διαμαρτύρονται για την παράλογη καταδίκη 16 εργατών σε 12 χρόνια φυλάκιση επειδή συμμετείχαν σε απεργία αλληλεγγύης και διεκδικούν την άμεση ανάκληση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί σε 15 συναδέλφους τους και των άδικων καταδικαστικών αποφάσεων.

ΣΟΦΤΕΞ
Κυβερνητική υπαναχώρηση για τους απολυμένους

Προκλητική απέναντι στους απολυμένους της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας εμφανίστηκε χτες η κυβέρνηση που δια στόματος του υφυπουργού Οικονομίας, Χρήστου Φώλια, αρνήθηκε την υπαγωγή των 300 περίπου εργαζομένων στην ΣΟΦΤΕΞ της Αθήνας στην διάταξη του νόμου 3220 που προβλέπει την καταβολή επιδόματος 700 ευρώ και την απόδοση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση είχε ψηφίσει την ρύθμιση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι μια τέτοια ενέργεια «θα δημιουργήσει διαφορετική αντιμετώπιση και άνιση αντιμετώπιση έναντι απολυμένων από άλλες επιχειρήσεις» ενώ χαρακτήρισε δυνητική την εφαρμογή της για την κυβέρνηση!

«Η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία φαίνεται εντελώς αναξιόπιστη» τόνισε ανταπαντώντας ο Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως ανέφερε: «μπορούσατε να μην είχατε ψηφίσει τη σχετική διάταξη όταν ήσασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, όμως ομόφωνα τα κόμματα ψήφισαμε αυτή τη διάταξη για να λυθεί το πρόβλημα για το σύνολο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας είτε είναι στη Δράμα, είτε είναι στην Αθήνα, είτε είναι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Εάν θέλατε να περιοριστεί το θέμα του προγράμματος στη Δράμα, θα διαφωνούσατε και θα λέγατε όχι σε αυτή τη διάταξη. Δεν μπορείτε να επικαλείστε σήμερα ότι δεν είναι τόπος η Αθήνα και είναι μόνο η Δράμα. Αλλού είναι το πρόβλημα, δεν θέλετε να βγάλετε λεφτά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, να δώσετε για πέντε χρόνια, να πληρώσετε τους ανθρώπους που τους το υποσχεθήκατε». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στους ανέργους, τόνισε πως «δεν αντέχουν άλλο. Οι περισσότεροι από αυτούς, το σύνολο σχεδόν - και μιλάμε για 300 άτομα, δεν είναι περισσότεροι - δεν έχει ούτε ταμείο ανεργίας, ούτε ασφάλιση, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πώς να επιβιώσουν; Είναι αντικοινωνική η πολιτική σας!».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκροτούν Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Την Κυριακή 14 Νοέμβρη

Κάλεσμα ενότητας, συνεργασίας και αγωνιστικής συσπείρωσης, απευθύνει στους εκπαιδευτικούς του Πειραιά, ομάδα από πρωτοπόρους συνδικαλιστές του κλάδου. Τους καλεί να συμβάλουν δυναμικά και δραστικά στο χτίσιμο ισχυρού ταξικού κινήματος, στο να συγκεντρωθούν περισσότερες δυνάμεις στους αγώνες για μια λαϊκή Παιδεία, στους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, συγκροτώντας Επιτροπή Εκπαιδευτικών Πειραιά του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Το μεγάλο βήμα για τη συγκρότηση της Επιτροπής έχει καθοριστεί την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, όπου θα γίνει και εκλογή Γραμματείας.

Θέση στην Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, σημειώνεται στο κάλεσμα, έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που συμφωνούν με το πλαίσιο της αγωνιστικής συσπείρωσης και συνεργασίας και αποδέχονται το γενικότερο ρόλο του ΠΑΜΕ, το οποίο «είναι η μία από τις δύο "γραμμές" στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ιστορικά βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση. Η άλλη είναι η γραμμή της συνδιαχείρισης, της υποταγής, του κεφαλαίου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ