ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους

Κάλεσμα ενότητας από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις για την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στους ΟΤΑ
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών στους ΟΤΑ
Αρκετά υψηλά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στους ΟΤΑ στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, οι οποίοι αντιδρούν στην πολιτική συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις ήταν αυτές που έδωσαν και πάλι δυναμικό αγωνιστικό παλμό στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενότητας των εργαζομένων, με στόχο την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων ικανών να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους όπως: 1.200 ευρώ κατώτατο μισθό, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κ.ά. Την ίδια στιγμή, έγινε φανερό ότι οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, δεν είχαν φροντίσει να κινητοποιήσουν ούτε τις δυνάμεις που διαθέτουνε υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων, έστω και αν κάποιες από αυτές είχαν ψηφίσει υπέρ.

Εργαζόμενοι από την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, το πράσινο και αλλού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν, νωρίς το πρωί στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργάνωσε η Συντονιστική Σωματείων και Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Βάθης. Χαιρετισμούς απηύθυναν τα μέλη της Συντονιστικής, Β. Πετρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και Θ. Τσούκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταύρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των αγώνων. Λίγη ώρα μετά, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν προς την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου ήταν καθορισμένη η κεντρική συγκέντρωση.

Ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ), μιλώντας στην κεντρική συγκέντρωση επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι ζούνε σε συνθήκες διαρκούς συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους, εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για χάρη «της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου». Είναι ανάγκη «οι εργαζόμενοι απορρίπτοντας αυτή την πολιτική, να κάνουν μαζική δουλιά στα σωματεία τους. Συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, να κάνουν βήματα μπροστά για ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και τα παιδιά τους». Αναφερόμενος στο νόημα της ενότητας των εργαζομένων τόνισε ότι δεν καθορίζεται από το αν μια συγκέντρωση ή πορεία θα είναι κοινή αλλά «από τους κοινούς στόχους, το πλαίσιο, τον προσανατολισμό που θα αποκαλύπτει τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων και, ταυτόχρονα θα συγκρούεται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής». Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της συναίνεσης, συνέχισε, πολλές φορές χρησιμοποιούν «ευέλικτες τακτικές», προκειμένου «να υλοποιηθούν οι αντεργατικές πολιτικές». Οπως η υιοθέτηση στα λόγια υπαρκτών προβλημάτων της εργατικής τάξης ακόμα και αιτημάτων παρόμοιων με αυτά του ταξικού κινήματος. «Μην έχετε όμως καμία αυταπάτη» ότι αυτά τα αιτήματα τα στηρίζουν και στην πράξη, γιατί τότε θα έρχονταν σε σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετούν. Καλούμε, συνέχισε, τους εργαζόμενους να τους βάλουν στο περιθώριο για να προσθέσει πιο κάτω ότι η πάλη των εργαζομένων θα γίνει πιο αποτελεσματική και οι λαϊκοί αγώνες πιο δυνατοί όσο πιο γρήγορα «αλλάξει ριζικά η κατάσταση μέσα στα Συνδικάτα με την ισχυροποίηση της ταξικής γραμμής και την απομόνωση όσων υπηρετούν την ταξική ειρήνη».

Μετά την ομιλία, οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στο δρόμο το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων με συνθήματα και πανό διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντεργατική πολιτική και τη συναίνεση με συνθήματα όπως: «Αυτή την πολιτική την αντιλαϊκή εμείς θα τη θάψουμε στη χωματερή» και «Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά». Ενώ απαίτησαν: «Πρόνοια, Υγεία δικαίωμα των εργατών και όχι για εμπόρευμα των κεφαλαιοκρατών» κ.ά. Φθάνοντας στην Κλαυθμώνος αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Νάκο, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για τίποτα. Σήμερα, οι εργαζόμενοι προχωράνε στη δεύτερη ημέρα απεργίας, ενώ το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, θα συνεδριάσει, προκειμένου να προγραμματίσει την παραπέρα δράση.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Σε διαρκή ετοιμότητα

«Αυτή η πολιτική η αντεργατική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί»! Το σύνθημα αυτό ακούστηκε χτες το μεσημέρι ξανά και ξανά μπροστά από το υπουργείο Απασχόλησης. Το βροντοφώναζαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την προοπτική του αγώνα τους. Οτι πέρα από τις όποιες κατακτήσεις αποσπάσουν, στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων τους, δε θα σταματήσουν να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν, όπως και αυτή της ΝΔ, γιατί αυτό ακριβώς το «μαύρο μέτωπο» είναι η «πηγή του κακού», που τους καταδικάζει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Κουμουνδούρου στα πλαίσια παύσης εργασιών από τις 12 μ. που κήρυξαν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης. Αφορμή για τη νέα κινητοποίηση στάθηκε η αθέτηση από την κυβέρνηση της ΝΔ συγκεκριμένων δεσμεύσεων που είχαν αποσπάσει οι εργατοτεχνίτες και οι οποίες είχαν δοθεί από τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο στις αρχές του Οκτώβρη. Δεσμεύσεις που αφορούσαν στην επιδότηση όλων των ανέργων στο 80% του ημερομισθίου με 30 ένσημα το χρόνο, στην άμεση συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα 55 χρόνια και στη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια για τα βαρέα και στα 60 για τα μεικτά με αποδοχές στο 80% του ημερομισθίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συνδικαλιστών που έγινε με τον υφυπουργό, ο ίδιος ανέφερε ότι σχετικά με την επιδότηση των ανέργων θα τους απαντήσει γραπτώς την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για τα υπόλοιπα αιτήματά τους ανέφερε ότι αυτά θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα που θα εκδώσει η Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί σε επίπεδο γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων για να εξετάσει συνολικά την ανασυγκρότηση της Ζώνης...

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, αφού τους ενημέρωσε για τις απαντήσεις του υφυπουργού ανέφερε: «Από εμάς εξαρτάται αν θα επιβάλουμε τα αιτήματά μας. Παραμένουμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Θα γίνει νέα συνεδρίαση των διοικήσεων των Σωματείων για να αποφασίσει τα παραπέρα βήματα. Ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Οι απεργοί, η δήμαρχος και ο καιρός

Η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη προσπάθησε, πάλι, να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Εβγαλε δελτίου Τύπου, ζητώντας «να επανεξετάσουν την απόφασή τους για τη διήμερη απεργία», με πρόσχημα τις «εξόχως προβληματικές και απαράδεκτες καταστάσεις», που μπορεί να δημιουργήσουν οι καταιγίδες. Καλά θα ήταν να μας διευκρινίσει υπό ποιες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνει απεργία, γιατί μια άλλη φορά της έφταιγε η ζέστη. Στην πραγματικότητα αυτό που της φταίει είναι ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν «εξόχως προβληματικές και απαράδεκτες» τις πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τις οποίες στηρίζουν και υλοποιούν οι δημαρχαίοι τους... Και το κακό, κ. Μπακογιάννη, είναι ότι δείχνουν τη διάθεση «να πάνε κόντρα στο καιρό».

ΑΜΦΙΣΣΑ
Τετράωρη σήμερα για τη «Σελόντα»

Μέρα δίκης η σημερινή για τους 6 συνδικαλιστές της επιχείρησης ιχθυοκαλλιεργειών «ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ», αλλά και αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων, η οποία θα εκφραστεί με την 4ωρη (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.) στάση εργασίας και τη συγκέντρωση-συλλαλητήριο στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, που έχει προκηρύξει η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας. Παράλληλα, επίσης σήμερα, 24ωρη πανεργατική απεργία έχει κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας- Δωρίδας. Με αφορμή την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων των εργαζομένων, η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την εργοδοτική τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι η επίθεση της εργοδοσίας και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς πυροδοτούνται από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εξυπηρετεί τα γενικότερα σχέδια του κεφαλαίου, όπως έπρατταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ τονίζει ότι η επίθεση αυτή θα έπεφτε στο κενό αν δεν έβαζαν «πλάτη» οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, γι' αυτό είναι όψιμο το «ενδιαφέρον», σήμερα, της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ για τις απολύσεις των συνδικαλιστών. Η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί τους επαγγελματίες να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων, που είναι οι φυσικοί τους σύμμαχοι. Απάντηση στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και στην ποινικοποίηση της απεργίας είναι μόνο ο ενωμένος αγώνας, ο αγώνας όλου του λαού της περιοχής μας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ