ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Ακούραστοι σήμερα ξανά στους δρόμους

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης η συγκέντρωση της Αθήνας

Μαζικά στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
Μαζικά στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι συνταξιούχοι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις
Τη «σκυτάλη» των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενάντια στη γενικευμένη επίθεση στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, παίρνουν σήμερα οι συνταξιούχοι στην Αθήνα, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν μαζικά σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (παλιό Δημαρχείο).

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ και ΠΕΣ ΝΑΤ, προβάλλοντας αποφασιστικά το ολοκληρωμένο διεκδικητικό τους πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των χιλιάδων συνταξιούχων της χώρας. Την Παρασκευή, διοργανώνεται συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Βέροιας από συνταξιουχικές οργανώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν για τη Βέροια με πούλμαν, στις 9 π.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Ηπειρο η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, 13 Νοέμβρη στην Αρτα, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλία οι συνταξιούχοι των νομών της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Σωματείων της περιοχής.

Στο πλαίσιο των πανσυνταξιουχικών κινητοποιήσεων, αύριο Πέμπτη πραγματοποιείται συγκέντρωση στις Σέρρες, στο Θέατρο «Ορφέας» από συνταξιουχικές οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σε παμπελοποννησιακή συγκέντρωση και πορεία προχώρησαν χτες συνταξιούχοι στον Πύργο. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Δώστε πίσω όλα τα κλεμμένα» και συνθήματα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη νομαρχία όπου και επέδωσαν ψήφισμα.

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Αποτυπώνει τις συνέπειες από την πολιτική του δικομματισμού

Με τις πλάτες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, το 25% έχει καθαρό μηνιαίο μισθό μέχρι 750 ευρώ, ενώ το 20% απασχολείται στις λεγόμενες «ελαστικές μορφές»

Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κατάσταση που βιώνουν, όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, ενώ ακόμα πιο σκοτεινό βλέπουν το μέλλον τους. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των εργαζομένων έχει καθαρό μηνιαίο μισθό μέχρι 750 ευρώ, ενώ ένας στους πέντε εργαζόμενους απασχολείται στις λεγόμενες ελαστικές μορφές απασχόλησης (σύμβαση ορισμένου χρόνου - έργου, ανασφάλιστοι κλπ.). Το 13% των εργαζομένων λαμβάνει μισθό λιγότερο από ότι ορίζει ακόμα και αυτή η κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το 14% κάνει δεύτερη μόνιμη ή περιστασιακή εργασία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 392.000 άτομα. Κατά μέσο όρο, στη δεύτερη εργασία, αυτοί οι εργαζόμενοι απασχολούνται 12,7 ώρες τη βδομάδα.

Οσον αφορά στο μέσο χρόνο εργασίας στην κύρια εργασία, η διάρκεια είναι 39 ώρες στο πενθήμερο (36,16 ώρες στο δημόσιο, 40,14 ώρες στον ιδιωτικό τομέα). Ομως, ένας στους δύο εργαζόμενους (49%) εργάζονται συχνά ή κάποιες φορές και τα Σαββατοκύριακα. Κατά μέσο όρο οι μισοί εργαζόμενοι προσθέτουν στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας άλλες 10,62 ώρες. Επιπλέον οι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο για να πάνε και να επιστρέψουν από τον τόπο εργασίας τους, χρειάζονται καθημερινά 42 λεπτά της ώρας. Το 76% των εργαζομένων δουλεύουν με σταθερό ωράριο και το 21% με ελαστικό, δηλαδή σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Οι νέοι άνεργοι δηλώνουν στην έρευνα ότι ψάχνουν να βρουν εργασία κατά μέσο όρο τουλάχιστον 18 μήνες, αλλά στον ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένο μόνο το 35%, ενώ το 65% δεν έχει εγγραφεί. Ενας στους δέκα εργαζόμενους (9%), αν και δουλεύουν σε επιχειρήσεις σε μόνιμη βάση με εξαρτημένη εργασία, εντούτοις υποχρεώνονται να εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το 75% δηλώνει ότι η πορεία της χώρας είναι λάθος και μόνο το 5% ότι είναι σωστή, ενώ το 18% δεν απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά σειρά θεωρούν: Την ακρίβεια 56%, την ανεργία 52%, τα δημόσια οικονομικά 15%, την προσωπική οικονομική κατάσταση το 12%, τη διαφθορά το 10%.

Το 82% δε νιώθει σιγουριά για το μέλλον του, όταν σίγουροι δηλώνουν το 15%. Αντίστοιχα στην ερώτηση πώς θα ζούνε τα παιδιά τους, το 65% δηλώνει ότι θα ζούνε χειρότερα, το 17% το ίδιο και μόλις το 11% ότι θα ζούνε καλύτερα απ' αυτούς. Με βάση το σημερινό τους εισόδημα, οι εργαζόμενοι απαντούν ότι έχει δυσκολία το 43%, το 18% μεγάλη δυσκολία (συνολικά 61%) και το 32% δηλώνει ότι τα καταφέρνει, επιπλέον το 43% εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση θα χειροτερεύσει.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι απαιτήσεις

Με ποσοστό 98,04%, ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» κατέλαβε όλες τις έδρες στο 21μελές ΔΣ του Συνδικάτου

Με τις ταξικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν όλες τις έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 8.400 ψήφων, ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» πήρε 8.157 (98,04%) εκλέγοντας 21 μέλη στη 21μελή διοίκηση του συνδικάτου. Η «Πρωτοβουλία Οικοδόμων» έλαβε 129 ψήφους (1,55%) και η «Ενωτική Δράση» 29 (0,34%).

Για αντιπροσώπους στα συνέδρια της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ο «Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός» πήρε 8.207 ψήφους (98,28%), εκλέγοντας 83 αντιπροσώπους. Η «Πρωτοβουλία Οικοδόμων» πήρε 115 ψήφους (0,45%), εκλέγοντας από έναν αντιπρόσωπο, αντίστοιχα, και η «Ενωτική Δράση» πήρε 38 ψήφους, χωρίς να εκλέγει κανέναν αντιπρόσωπο.

«Με πίστη στις δυνάμεις μας και στο δίκιο του αγώνα μας συνεχίζουμε», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, τονίζοντας πως οι αρχαιρεσίες ολοκληρώθηκαν «μέσα σε συνθήκες έντασης της επίθεσης κεφαλαίου και κυβέρνησης. Μέσα σε συνθήκες όξυνσης όλων των προβλημάτων των οικογενειών μας. Μέσα σε συνθήκες, όπου το μεροκάματο γίνεται ακόμη πιο σπάνιο για χιλιάδες συναδέλφους, μέσα σε συνθήκες όπου εντείνονται οι πιέσεις της εργοδοσίας για να παραιτηθούμε από δικαιώματα και κατακτήσεις. Μπροστά στο φούντωμα της κρίσης και της προσπάθειας να φορτωθούν τα σπασμένα στις πλάτες μας».

Το γεγονός ότι κόντρα σε όλες αυτές τις σύνθετες δυσκολίες, 8.400 συνάδελφοι πήραν μέρος στις εκλογές, εξοπλίζει με αισιοδοξία τον κλάδο, σημειώνει το συνδικάτο. Μεγαλώνει «την ευθύνη της ανάγκης να εντείνουμε τις προσπάθειες για την οργάνωση της πάλης, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας, για την υπεράσπιση της ζωής μας», καταλήγει μεταξύ άλλων.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΣΙΟ: Συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στην Ομόνοια οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στις 26 Νοέμβρη, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (12 έως τη λήξη του ωραρίου) των εργαζομένων στο Δημόσιο για το ζήτημα του Ταμείου Πρόνοιας που αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ.

ΤΑΜΕΙΑ: Συνεχίζονται σήμερα με 24ωρη απεργία οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (εκτός του ΙΚΑ), λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προβλημάτων, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ενοποίησης που προβλέπει η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Δίωρη στάση εργασίας (12.30-14.30) και συγκέντρωση στη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Ασφαλιστική ενάντια στην πώλησή της. Ενώ συνεχίζουν με νέα δίωρη (10-12) αύριο και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΑΤΕ στην Πανεπιστημίου.

«ΑΛΤΕΚ»: Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο της «Altec» προχωρούν, αύριο Πέμπτη 13/11, σε απεργία και συγκέντρωση στις 9 π.μ., στο υπουργείο Απασχόλησης. Ακόμα, στις 19/11, θα κάνουν συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση πτώχευσης που έχει καταθέσει η «Altec Telecom».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ