ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς

...και λανσάρισμα της όποιας «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους ως «προωθητικού παράγοντα» για την υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, με τον Π. Μοσκοβισί στο χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ

Associated Press

Οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, με τον Π. Μοσκοβισί στο χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ
Το κατέβασμα του πήχη σχετικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2017, αλλά και τα παζάρια και οι κόντρες ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, βγαίνουν «στον αφρό», στον απόηχο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ και της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την περασμένη βδομάδα.

«Είχαμε πολιτικό αδιέξοδο», επισημαίνουν στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, υψηλόβαθμες πηγές του κουαρτέτου, σχετικά με τα παζάρια για το χρέος, ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, με τη συμμετοχή του Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, του Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ, του Μ. Μπούτι από την Κομισιόν και του Κλ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβρη. Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν», ανέφερε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, «τρέχει» και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, για τον διορισμό του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», δηλαδή του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ο Ζακ Λε Παπ, καθώς και ο αναπληρωτής του αναμένεται να εκλεγούν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

«Ψαλιδίζονται» οι εκτιμήσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη

«Αν και η ακριβής τιμή που θα λάβει τελικά η μέτρηση του ρυθμού ανάπτυξης το τρέχον έτος έχει γίνει πρόσφατα αντικείμενο σημαντικού ενδιαφέροντος, η πραγματική σχετική της σημασία είναι περιορισμένη. Αυτό που έχει σχετικά μεγαλύτερη σημασία είναι αν δημιουργούνται σταδιακά οι συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Αυτό επισημαίνεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2017 εκτιμάται από 1,5% έως 2%, έναντι 2,7% που προβλέπεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Για το 2016, προβλέπεται ύφεση κατά 0,3% με 0,5%.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός «οίκος» πιστοληπτικής αξιολόγησης «Fitch» «βλέπει» για το 2017 ρυθμό ανάκαμψης 1,8%, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, παρότι σημειώνει ότι η εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από την Ευρωζώνη «δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της παραμένουν σε πιο στέρεη βάση από ό,τι το 2015», ταυτόχρονα επισημαίνει πως «ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος παραμένει υψηλός», καθώς οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια «θα είναι σταδιακά δυσκολότερο να επιτευχθούν».

Την ίδια ώρα, η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους προβάλλεται ως «κίνητρο» για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής: «Η προοπτική ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός προωθητικός παράγοντας συμμόρφωσης με το πρόγραμμα, εάν δώσει κίνητρα στις ελληνικές Αρχές να επιτύχουν τους όρους του προγράμματος», επισημαίνει ο «Fitch».

«Στα σκαριά» νέο πανευρωπαϊκό «σφαγείο» στην υγειονομική περίθαλψη

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ), μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η έκθεση της Κομισιόν, με τίτλο «Συστήματα υγειονομικής περίθαλψης - μακροχρόνιας μέριμνας και Δημοσιονομική βιωσιμότητα».

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι λεγόμενοι «δημοσιονομικοί κίνδυνοι» που σχετίζονται με τις κρατικές «δαπάνες» υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας μέριμνας και μάλιστα με φόντο τη «διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών κατά τις επόμενες δεκαετίες».

Ουσιαστικά, μιλούν για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν «αποκλίσεων», στο όνομα των οποίων θα εφαρμοστούν τα «κατάλληλα» αντιλαϊκά μέτρα. Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι η «ανταλλαγή εθνικών βέλτιστων πρακτικών και διδαγμάτων σε αυτόν τον τομέα πολιτικής, η οποία συνήθως καλύπτει σημαντικό τμήμα των δημοσίων δαπανών»...

Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί

Στην ατζέντα του χτεσινού ΕΚΟΦΙΝ ήταν και η ενημέρωση από την πλευρά της Κομισιόν, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις των εργασιών της «Επιτροπής της Βασιλείας» για τις μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γύρω από το ζήτημα, εκδηλώνονται πλευρές της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό τραπεζικό κεφάλαιο, αλλά και παράγοντες της Κομισιόν επισημαίνουν πως οι αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο θα φέρουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μειονεκτική θέση έναντι των αμερικανικών ανταγωνιστών τους, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια δανείων που έχουν θα φαίνονταν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και επομένως θα χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες δίνουν περισσότερη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων και τιτλοποιούν τα στεγαστικά δάνειά τους.

Από την πλευρά του, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα πρέπει να οδηγεί σε καλούς ποιοτικούς κανόνες (...) και σε μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων τραπεζών θα μπορεί να οδηγεί σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις».

Χαρακτηριστικό, εξάλλου, των οξυμένων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών είναι δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», σύμφωνα με την οποία, η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών «ασκήσεων αντοχής» (stress tests) σε ευρωπαϊκές τράπεζες, επιφύλαξε «ειδική μεταχείριση» στη γερμανική Deutsche Bank. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αποτελέσματα της Deutsche Bank περιλάμβαναν έσοδα 4 δισ. δολαρίων από την πώληση του μεριδίου της στην κινεζική τράπεζα Hua Xia, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είχε ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον κανονισμό. Βέβαια, δε φαίνεται να είναι τυχαίος ο χρόνος που δημοσιοποιούνται οι εν λόγω πληροφορίες.

Από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel», επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την έντονη αντίθεση της Γερμανίας σε ό,τι αφορά το διπλασιασμό της χρηματοδότησης επιχειρήσεων μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».

Συνάντηση με τον Αντρο Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, στις 14.15. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί τα παραρτήματα της Αθήνας και τους αντιστασιακούς αγωνιστές, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετάσχουν με τα λάβαρά τους, σήμερα, Τετάρτη, στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, όπου από τις 11.15 έως τις 11.30 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών για την Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org