ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
«Εφυγε» χτες, όρθιος...

Θα ταφεί, με πολιτική κηδεία, αύριο στις 11 π.μ., στο νεκροταφείο Καισαριανής

«Εφυγε» χτες (9.15 π.μ.) ο σημαντικός ηθοποιός και αγαπημένος σύντροφός μας Φοίβος Ταξιάρχης, ο οποίος εισήχθη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο νοσοκομείο «Σωτηρία», λόγω κρίσης των μακρόχρονων καρδιακών και πνευμονολογικών του προβλημάτων. «Εφυγε», όρθιος... Για να μην κουράσει καμιά νοσηλεύτρια, σηκώθηκε από το κρεβάτι, έβγαλε τη μάσκα οξυγόνου για να πάει στην τουαλέτα και υπέκυψε.

Ο Φοίβος Ταξιάρχης γεννήθηκε το 1926, στην Καλοσκοπή Φωκίδας, όπου τέλειωσε το Δημοτικό. Ηρθε στην Αθήνα, όπου τέλειωσε πέντε τάξεις του Γυμνασίου. Την τελευταία τάξη την τελείωσε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας, το 1944, επειδή είχε φύγει ως παράνομος από την Αθήνα, λόγω της συμμετοχής του στην ΕΑΜική Αντίσταση. Το 1947 μπήκε στη δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, σπουδάζοντας παράλληλα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1949 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο, αλλά διέκοψε την εργασία του, λόγω της στρατιωτικής θητείας του, μέχρι το 1951. Η πρώτη θεατρική του εμφάνιση έγινε με το ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη», από το «Θυμελικό θίασο» του Λίνου Καρζή. Το 1952 συμμετείχε στις πρώτες, μεταπολεμικές, «Δελφικές Γιορτές» που είχε καθιερώσει ο Αγγελος Σικελιανός, παίζοντας τους ρόλους «Κράτος» και «Ωκεανός» στον αισχυλικό «Προμηθέα δεσμώτη». Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βασίλη Διαμαντόπουλου, Καρόλου Κουν, Κυβέλης, Μίμη Φωτόπουλου, Ν. Χατζίσκου και πολλών άλλων. Πολύχρονη και σημαντική ήταν η συνεργασία του με το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη. Από το 1959 μέχρι το 1962 πρωταγωνιστούσε στο «Πειραϊκό Θέατρο» του Δ. Ροντήρη, που περιόδευε σε πολλές χώρες.

Υπήρξε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος του πρώτου εταιρικού θιάσου «Αρμα Θεάτρου», τη λειτουργία του οποίου ανέστειλε η χούντα. Το 1976 δημιούργησε τον εταιρικό θίασο «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», ο οποίος ανέβασε δεκαπέντε άπαικτα νεοελληνικά έργα. Μετά τη μεταπολίτευση, με άλλους παλιούς και νέους προοδευτικούς ηθοποιούς, συμμετείχε στην κίνηση για την αποχουντοποίηση και ανασύσταση του ΣΕΗ. Μέχρι το 1971 δίδασκε στη Δραματική Σχολή Αθηνών, από όπου τον απέλυσαν λόγω ιδεολογίας.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές θεάτρου και λόγου και σκηνοθέτησε πολλά νεοελληνικά και ξένα έργα. Επαιξε σε αρκετές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αρραβωνιάσματα», «Ουράνιο τόξο» κ.ά.

Ελαβε μέρος στους επαγγελματικούς αγώνες του κλάδου του και εκλέχτηκε αρκετές φορές μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ. Διακρίθηκε με: χρυσό μετάλλιο για παραστάσεις αρχαίου δράματος στο «Ελληνικό Θέατρο» του Λος Αντζελες, χάλκινο μετάλλιο για παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Ισραήλ, τιμητικό μετάλλιο και δίπλωμα της ΕΡΤ, μετάλλιο και δίπλωμα σε αναγνώριση της συμμετοχής του στην Εθνική Αντίσταση κ.ά.

Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών αποχαιρετά τον ηθοποιό, τονίζοντας: «Φοίβε μας, ζωοδότη, φίλε, συνάδελφε, σύντροφέ μας. Εφυγες για το ταξίδι χωρίς επιστροφή και μας προξένησες απέραντη, αναπάντεχη θλίψη. Ομως, εμείς σου σφίγγουμε το αντρίκειο σου χέρι και σε βεβαιώνουμε πως δε μας "έφυγες". Είσαι και θα είσαι εδώ. Μαζί μας. Ζεις! Το Σάββατο, στην Καισαριανή, θα είμαστε όλοι εκεί, στις 11 π.μ., για να σε χειροκροτήσουμε στην τελευταία σου "παράσταση"».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Πρώτη, δοκιμαστική «πτήση»

Η πρώτη δοκιμή λειτουργίας των τριών γερανών για τη μεταφορά των γλυπτών από το παλιό στο νέο μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) πραγματοποιήθηκε, επιτυχώς, χτες, παρουσία της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, πλήθους Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, φωτογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων, αποτέλεσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας για απο-ενοχοποίηση της καταστροφικής επιλογής του χώρου Μακρυγιάννη, για το νέο μουσείο.

Αυτό επιχείρησε με την ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπης, ο οποίος, μετά τη μεταφορά ενός αντικειμένου ισοβαρούς (2,3 τόνοι) με τα βαρύτερα κιβώτια αρχαιοτήτων που θα ξεκινήσουν να μεταφέρονται την Κυριακή, χαρακτήρισε «μείζονος εθνικής σημασίας» το εγχείρημα. Χαρακτηρισμός που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσέδωσαν στο ίδιο το ΝΜΑ, προσπαθώντας, εμμέσως, να θεωρηθούν οι αντιδράσεις για την επιλογή του χώρου Μακρυγιάννη ως «μη εθνικές».

Σίγουρο είναι πως η μεταφορά αυτή αποτελεί, αντικειμενικά, δύσκολο, λεπτότατο εγχείρημα, τόσο γιατί πρόκειται για τις αρχαιότητες της Ακρόπολης, όσο και λόγω έλλειψης σχετικής πείρας, διεθνώς. Απαντώντας στην εύλογη ερώτηση ξένου δημοσιογράφου: «Τι θα γίνει αν πέσει;» κάποιο κιβώτιο, ο υπεύθυνος για τη μεταφορά, μηχανικός, Κ. Ζάμπας, απάντησε ότι στη διάρκεια των πολυάριθμων μεταφορών αρχαιοτήτων που γίνονται στα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη, με πολλά έργα τέχνης να κρέμονται από γερανούς, υπήρξε επιστάμενος έλεγχος. Οι γερανοί που θα χρησιμοποιηθούν σ' αυτή τη, μεγάλης κλίμακας, μεταφορά ελέγχθηκαν. Επιπλέον, η συσκευασία (σε μεταλλικά, άκαμπτα κιβώτια μεγάλης αντοχής και εσωτερικά με ειδική προστασία των αντικειμένων) μηδενίζουν τους κινδύνους ακόμη και στην περίπτωση πτώσης, η οποία, κατά τον Κ. Ζάμπα, είναι απίθανη, αλλά δεν αποκλείεται στατιστικά. Ο ίδιος θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο τις αιωρήσεις των αντικειμένων λόγω των ανέμων, γι' αυτό και οι ταχύτητες θα είναι εξαιρετικά αργές. «Ούτε φλιντζάνι καφέ δε θα χυνόταν», είπε, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη συσκευασία των αρχαιοτήτων.

Στο παλιό μουσείο καταγράφηκαν 264 αντικείμενα, συνολικού βάρους 113 τόνων. Ακόμη 80 αρχιτεκτονικά γλυπτά καταμετρήθηκαν στις αποθήκες, ενώ τα μικρότερα αντικείμενα υπολογίζονται στα 4.200, συνολικού βάρους 124 τόνων. Ολα αυτά θα μεταφερθούν μέσα σε έξι διαφορετικούς τύπους κιβωτίων. Το κόστος ανέρχεται στο 1,6 εκατ. ευρώ, και η ασφαλιστική κάλυψη στα 400 εκατ. ευρώ. Η μεταφορά υπολογίζεται να διαρκέσει τρεις μήνες και σύμφωνα με τον υπουργό, το μουσείο θα ανοίξει για το κοινό στο τέλος του 2008.

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Αξιοπιστία μεν, απελπισία δε

«Εκτός από τ' αγάλματα η πολιτεία έπρεπε να ενδιαφερθεί και για εμάς τους ζωντανούς, πριν γίνουμε αγάλματα...». Τα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή της Ορχήστρας των Χρωμάτων, Γιώργου Κουρουπού, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου για τις προσεχείς συνεργασίες της Ορχήστρας με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού, υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά την κρατική αδιαφορία απέναντι στο πνευματικό «παιδί» του Μάνου Χατζιδάκι. «Η κατάσταση στην ορχήστρα είναι απελπιστική», είπε ο Γ. Κουρουπός, αναφερόμενος στα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματά της. «Περιμένουμε να δούμε... Ο νέος υπουργός ακόμη δεν έχει δώσει κάποια απάντηση...». Ομως, παρά τα προβλήματα, η ορχήστρα επιμένει δημιουργικά. «Καταφέραμε και κρατάμε αξιοπρεπή στάση... Οι συνεργασίες μας με ξένους φορείς και καλλιτέχνες δείχνουν την αξιοπιστία, την οποία χαίρει διεθνώς».

Η πρώτη εκδήλωση αφορά στο «Αφιέρωμα στον Grieg» για τα 100 χρόνια του συνθέτη (18/10, Μέγαρο Μουσικής) - με την υποστήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας. Θα διευθύνει ο Κινέζος μαέστρος Yang-Yang (1o Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού «Δ. Μητρόπουλος 2006», για διεύθυνση ορχήστρας), με σολίστ τον Νορβηγό πιανίστα Joachim Kjelsaas Kwetzinsky. Στις 4/11, στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος 2007» για σύνθεση. Θα διαγωνιστούν έργα για φωνή και ορχήστρα έξι συνθετών (ανάμεσά τους και ο Απόστολος Ντάρλας). Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο Ρώσος συνθέτης Rodion Shchedrin. Στις 13/11 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στη Φραγκφούρτη (Cultural Days), με σολίστ τους Σπύρο Σακκά, Μαρία Φαραντούρη, Τάσση Χριστογιαννόπουλο, Μαρία Συγγενιώτου.

Νέο ΔΣ εκδοτών

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ, Θεμιστοκλέους 73, 210.3830.029, 210.3303.268) που αναδείχτηκε με τις αρχαιρεσίες (4/10), συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής: Λουκάς Ρινόπουλος (πρόεδρος), Αναστασία Λαμπρία (αντιπρόεδρος), Τίτος Μυλωνόπουλος (γενικός γραμματέας), Σαμουήλ Γαβριηλίδης (ταμίας), Ιωάννης Νικολόπουλος, Δημήτρης Παπαλεωνίδας, Αθανάσιος Ψυχογιός (μέλη).

Ντοκιμαντέρ για τον Τσε

Συνεχίζεται έως τις 17/10 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τον Τσε Γκεβάρα στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ». Σήμερα, από τις 6 μ.μ. προβάλλονται οι ταινίες: «Δημιουργός, κάθε μέρα σύντροφος» του Pedro Chaskel (Κούβα), «Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της» του Κάρλος Αλμπέρτα Γκαρσία, «Στο "Λα Ιγκέρα" γεννήθηκε ο άγιος Ερνέστο» της Ιζαμπέλ Σάντος (Κούβα - Βολιβία), «Εκεί που δεν έφτασε κανείς» του Μανουέλ Περέζ (Κούβα), «Η ζωή και ο θάνατος του CHE» Στέλιος Κούλογλου (α', β' μέρος), «Ο αρχηγός της Φάλαγγας 4» του Sergio Giral (Κούβα), «Επικό άσμα στην τρυφερότητα» Adolfo Marino (Κούβα).

Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το θάνατο του σ. Φοίβου Ταξιάρχη:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του αγωνιστή ηθοποιού Φοίβου Ταξιάρχη. Ο σ. Φοίβος υπηρέτησε το λαό και το λαϊκό κίνημα, και με την τέχνη και με τη δράση του. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό υπέστη διώξεις. Συνέχισε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ηθοποιών και για τα γενικότερα ζητήματα της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου. Είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του προοδευτικού λαϊκού θεάτρου. Ηταν σταθερά με το Κόμμα, μέχρι το τέλος της ζωής του, ανταποκρίθηκε σε κάθε κάλεσμά του, υπερνικώντας ακόμα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σ. Φοίβου Ταξιάρχη».

To «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη, με σκηνοθέτρια και ερμηνεύτρια την ίδια θα παρουσιάσει το χειμώνα, θεατρικά διασκευασμένο, το σενάριο του Σεργκέι Αϊζενστάιν για την ταινία του «Ιβάν ο Τρομερός». Το σενάριο μετέφρασε ο Γιάννης Μανωλάκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ