ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Είμαστε έτοιμοι για πόλεμο»

Απειλεί ο αρχηγός του ινδικού στρατού, ενώ ο δικτάτορας του Πακιστάν Μουσαράφ σήμερα φέρεται να ανακοινώνει «στροφή» κατά της τρομοκρατίας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την πολεμική ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας δήλωσε χτες ότι οι δυνάμεις του είναι «έτοιμες για πόλεμο», ενώ ξεκαθάρισε ότι αν δεχτεί «πυρηνική επίθεση», η ινδική πολεμική μηχανή «θα απαντήσει».

Οι δηλώσεις του στρατηγού Σουντερατζάν Παντμαναμχάν, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση στα ινδοπακιστανικά σύνορα «πολύ σοβαρή», αντανακλούν αυτό που η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» περιγράφει ως «οργή» στις τάξεις του ινδικού στρατού, οι πιο σκληροί αξιωματούχοι του οποίου θεωρούν πως η Ινδία είναι «ένας παραλυμένος γίγαντας», ο οποίος «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη μεγαλύτερη συμβατική ισχύ του διότι το Πακιστάν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών». Ο δε υπουργός Αμυνας και γνωστός για τις ακραίες τοποθετήσεις του Τζορτζ Φερνάντες (που επανήλθε λόγω της κρίσης παρά το ότι είχε αποπεμφθεί εξαιτίας των σκανδάλων με τις μίζες πέρσι...) έλεγε αυτήν την εβδομάδα ότι το Πακιστάν «δε θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, διότι θα απαντήσουμε»!

Στην κορύφωση των ινδικών πιέσεων προς το Πακιστάν (και ενώ σήμερα Σάββατο πραγματοποιεί το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του ο δικτάτορας στρατηγός/ αυτοδιορισμένος Πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ) έρχονται να προστεθούν και οι νέες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι από τις ΗΠΑ, όπου συνεχίζει την 6ήμερη επίσημη επίσκεψή του. Ο Αντβάνι είπε πως «αν δεν υπήρχε η πίεση από την Ουάσιγκτον (οι Πακιστανοί) δε θα είχαν κάνει ούτε το ελάχιστο από όσα έχουν κάνει, γι' αυτό υποπτευόμαστε ότι το διάγγελμα αποτελεί μόνο μια κίνηση τακτικής και κρίνουμε ότι ακόμη μένει να δούμε μια πραγματική αλλαγή διάθεσης».

Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι δεδομένη και η είδηση ότι 12 αυτονομιστές και ένας άμαχος σκοτώθηκαν χτες σε ανταλλαγή πυρών στο Κασμίρ αποτελεί απόδειξη - αν χρειαζόταν τέτοια - ότι αφορμές για κλιμάκωση εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι συνεχιζόμενες ενέργειες των αυτονομιστών αξιοποιούνται από την ινδική δεξιά που καλεί για ανάληψη μεγαλύτερης δράσης...

Ο Περβέζ Μουσαράφ αναμένεται σήμερα να κάνει γνωστό ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια «κάμψης της τρομοκρατίας» όπως έλεγαν πληροφορημένοι για το περιεχόμενο της ομιλίας του Πακιστανοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας. Θεωρείται περίπου δεδομένο πως θα θέσει εκτός νόμου τις δύο (τουλάχιστον) οργανώσεις που πρόσθεσαν εκτάκτως τα κιτάπια τους οι ΗΠΑ - την Λασκάρ-ε-Τάιμπα και την Τζάις-ε-Μουχαμάντ, των οποίων 300 μέλη έχουν συλληφθεί. Χτες συνελήφθησαν δύο μέλη της οργάνωσης Χεζμπ-ουλ Τεχρίρ, που διένειμαν προκηρύξεις στις οποίες ο Μουσαράφ χαρακτηριζόταν «μαριονέτα των Αμερικανών» καθώς στρέφεται κατά των ισλαμικών οργανώσεων...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους επανέλαβε χτες ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν», δηλώνοντας πως καλεί «όλες τις πλευρές να αναγνωρίσουν τη σημασία του έργου της καταπολέμησης της τρομοκρατίας... Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν κοινό εχθρό τους τρομοκράτες, όχι η μία χώρα την άλλη». Φυσικά όμως κανένας Πακιστανός πολιτικός και πολύ περισσότερο ο πρώην κομάντο Μουσάραφ δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη θέση της ινδικής δεξιάς ότι το θέμα της αυτονομίας του Κασμίρ αποτελεί μόνο θέμα «τρομοκρατίας»...

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα τις δύο χώρες σε μια προσπάθεια «αποφυγής» της πολεμικής κλιμάκωσης. Την ίδια ώρα διπλωματικές πιέσεις ασκούνται προς την ίδια κατεύθυνση από διάφορες πλευρές, της Κίνας και της Ρωσίας περιλαμβανομένων. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο κάλεσε για καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», ενώ από την άλλη η Κίνα, που αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι προμήθευσε με πολεμικά αεροσκάφη το Πακιστάν, καλεί για αποφυγή «μιας πολεμικής ενέργειας» από πλευράς Ινδίας...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Τραγικός θάνατος για δύο παιδιά

Τα σωστικά συνεργεία βγάζουν τα τραγικά παιδιά από το κτίριο που κατεδαφίστηκε

Eurokinissi

Τα σωστικά συνεργεία βγάζουν τα τραγικά παιδιά από το κτίριο που κατεδαφίστηκε
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η κατάρρευση μεγάλου μέρους ενός τριώροφου ξύλινου κτιρίου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης χτες, από «άγνωστη αιτία», κόστισε τη ζωή δύο παιδιών 11 και 13 ετών, ενώ οι πυροσβέστες που έσπευσαν επί τόπου κατάφεραν να ανασύρουν από τα συντρίμμια δύο αδέλφια των παιδιών και τη μητέρα τους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Σαμπρί Γιαλίν.

Τα παλιά ξύλινα κτίρια στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα, ενώ οι αρχές επιλέγουν συνήθως να αγνοούν περιπτώσεις παράνομων ή ανασφαλών κτισμάτων - πράγμα που είχε κοστίσει βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές το 1999. Αλλά και πιο πρόσφατα, το 2001, το Σεπτέμβρη, όταν από δονήσεις λόγω υπόγειων έργων του μετρό ένα μικρό ξενοδοχείο είχε καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο ένοικοί του.

Ναυάγιο αλιευτικού ανοιχτά του Σουέζ

ΚΑΙΡΟ.-

Αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε χτες το απόγευμα 32 χλμ νότια του αιγυπτιακού επινείου Ρας Γκαρίμπ (νότια του Καναλιού του Σουέζ), για άγνωστους, επί του παρόντος λόγους, και δίχως να μείνουν πίσω του ίχνη 37 ατόμων από τα 39 που αποτελούν το πλήρωμα. Οι αιγυπτιακές λιμενικές αρχές άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό και των μελών του πληρώματος του σκάφους «Αμπού ελ-Φαουάρες».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ακόμη 35.000 στη λαιμητόμο

ΝΤΙΑΡΜΠΟΡΝ.-

Την ευρύτερη αναδιάρθρωση της δεκαετίας ανήγγειλε η «Ford», δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, με 35.000 απολύσεις ανά τον κόσμο - 22.000 στη Βόρεια Αμερική - με κλείσιμο πέντε εργοστασίων, συνεχίζοντας από τις πρώτες ημέρες του χρόνου την πολιτική που ακολούθησε από το 2000 απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα είναι «επώδυνο» για τους εργαζόμενους, αλλά είναι «αναγκαίο», προκειμένου να επιτρέψει στη Ford να ξαναβρεί το δρόμο της κερδοφορίας, μετά από μια χρονιά με βαριές απώλειες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Μπιλ Φορντ.

Εν τω μεταξύ, μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας προβλέπει ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία - που έτσι και αλλιώς είχε προβλήματα - και ένα από τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι η απώλεια 1,6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέσα στο 2002!

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καταγγελία και έκκληση για τη σωτηρία της Σαφίγια

ΑΘΗΝΑ.-

Καταδικαστική ανακοίνωση για τη δραματική τύχη της Νιγηριανής Σαφίγια Χουσαΐνι, η οποία απειλείται με λιθοβολισμό επειδή ισλαμικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη μοιχείας, παρότι θύμα βιασμού, εξέδωσε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

«Τα αρμόδια όργανα της Νιγηρίας, αντί να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους βιαστές θύτες, εγκληματούν για δεύτερη φορά σε βάρος του θύματος», επισημαίνει η ανακοίνωση της οργάνωσης, που καλεί - μέσω της νιγηριανής πρεσβείας στην Αθήνα - την κυβέρνηση της χώρας αυτής να σταματήσει το νέο ειδεχθές έγκλημα. Καλεί, επίσης, την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει προς την ίδια κατεύθυνση.

Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η Ελληνική Αντιπροσωπεία της οργάνωσης αρωγής «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», που κάλεσε, μεταξύ άλλων, τον πρέσβη της Νιγηρίας στη Ρώμη να παρέμβει προκειμένου να συνδράμει στη σωτηρία της Σαφίγια και να ταχθεί υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Το «γνώριμο» έκρυθμο σκηνικό

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα Προτεστάντες και Καθολικοί «διασταύρωσαν τα ξίφη τους», αλλά και με την αστυνομία, κάνοντας το Ολστερ να μυρίζει για άλλη μία φορά μπαρούτι...

Ο νέος γύρος των επεισοδίων ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης, όταν Καθολικοί και Προτεστάντες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 300 Καθολικοί επιτέθηκαν εναντίον των ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας ρίχνοντας περισσότερες από 20 βόμβες μολότοφ. Δύο δρόμους μακρύτερα, περίπου 60 Προτεστάντες πετούσαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των αστυνομικών και των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος, αλλά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας τουλάχιστον αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο όταν χτυπήθηκε από αυτοσχέδια «βόμβα» με οξύ που πέταξαν Προτεστάντες διαδηλωτές.

Την Πέμπτη έμεινε κλειστό το Δημοτικό Σχολείο Holy Cross -το σχολείο που βρίσκεται σε περιοχή Προτεσταντών αλλά γειτνιάζει με σπίτια Καθολικών και ήταν το επίκεντρο των ταραχών - καθώς πολιτικοί και ηγέτες των δύο κοινοτήτων προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για την εκτόνωση της έντασης στην περιοχή Αρντοϊν, στο βόρειο Μπέλφαστ. Προσπάθειες που δεν απέδωσαν, αφού το βράδυ ομάδες νεαρών βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ