ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επιστροφή στις συνομιλίες;

Αντάρτες του FARC - EP

Associated Press

Αντάρτες του FARC - EP
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η χαραμάδα «ελπίδας» ή καλύτερα η «επίδειξη καλής θέλησης» του Προέδρου Αντρές Παστράνα θα πρέπει να είχε κάποια βάση, καθώς η διορία των 48 ωρών, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε, ενώ πια οι «ελπίδες» για επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι αρκετές...

Φυσικά, ο Κολομβιανός Πρόεδρος σε μία ακόμη κίνηση τακτικού ελιγμού, ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, ότι παρέχει άλλες 48 ώρες από την πρώτη εκπνοή της προθεσμίας, που ήταν για σήμερα το βράδυ στις 9.30 τοπική ώρα, στις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC-EP) να εγκαταλείψουν το θύλακα του Καγκουάν τον οποίο ελέγχουν από το 1998, στην περίπτωση που διεθνείς διαμεσολαβητές, που έχουν σπεύσει στην Κολομβία, αποτύχουν στο να ανανήψουν την ειρηνευτική διαδικασία.

«Χτες είχα τονίσει ότι η κυβέρνησή μου θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για να εξευρεθεί κάποια λύση. Υπό αυτό το πρίσμα... ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνευση στην Κολομβία, Τζέιμς Λεμόιν, που έχει και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, μου ζήτησε να υπάρξει ικανός χρόνος προκειμένου να συναντηθούν με τις FARC-EP», δήλωσε χτες ο Παστράνα, ανακοινώνοντας παράλληλα και την επέκταση της διορίας για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Εννοείται ότι ο Παστράνα τόνισε πως η περικύκλωση της ζώνης από το στρατό καθώς και τα σημεία ελέγχου δεν είναι «διαπραγματεύσιμοι όροι», κάτι που επιπροσθέτως είχε συντελέσει στην κατάρρευση των συνομιλιών την Τρίτη και που ήταν ένα από τα σημεία που περιλάμβανε η επιστολή του ηγέτη των FARC-EP, Μανουέλ Μαρουλάντα, στην πρόταση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπου περιλαμβανόταν και εκεχειρία από τους FARC-EP, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση εκ μέρους των FARC-EP τονίζει ότι η αντάρτικη οργάνωση είναι πάντα ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι θέσεις τους έχουν τεθεί με την επιστολή - πρόταση του Μαρουλάντα.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που τόνισε ότι «ελπίζει οι FARC-EP να αναγνωρίσουν πως αποτελεί δική τους αποτυχία να μη διαπραγματεύονται με την αρμόζουσα σοβαρότητα και αυτή είναι που έχει προκαλέσει την κρίση». Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρέσβης στην Κολομβία, Ντανιέλ Παρφέ, μιλώντας εκ μέρους των 10 χωρών που διαμεσολαβούν μεταξύ των ανταρτών και της κολομβιανής κυβέρνησης - την Κούβα, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ιταλία, το Μεξικό, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βενεζουέλα - κάλεσε και τις δύο πλευρές «να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Κολομβίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην κολομβιανή πρεσβεία, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία συνδικαλιστή φοιτητή

Συνάντηση με τον πρέσβη της Κολομβίας στην Ελλάδα Φραντσίσκο Σάενς, είχαν χτες εκπρόσωποι δώδεκα φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, που έχουν πάρει αποφάσεις καταδίκης της ωμής δολοφονίας του Κολομβιανού φοιτητή Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο, στελέχους της ACEU (Ενωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας). Οι φοιτητές παρέδωσαν στον Πρέσβη της Κολομβίας τα ψηφίσματά τους, που καταδικάζουν τις δολοφονίες από παραστρατιωτικές ομάδες και το έντονο κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η ίδια η κυβέρνηση της Κολομβίας, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του λαού και της νεολαίας της Κολομβίας.

Ο πρέσβης ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε τίποτα για την άγρια δολοφονία του συνδικαλιστή φοιτητή - που έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μπροστά στη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του - και αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για το γεγονός. Παραδέχτηκε ότι οι δολοφονίες στη χώρα του είναι καθημερινό φαινόμενο, φόρτωσε όμως τις ευθύνες εξίσου στους αντάρτες - αγωνιστές και στις παραστρατιωτικές - φασιστικές οργανώσεις, κατηγορώντας επίσης τους αντάρτες για την παραγωγή και διακίνηση κοκαΐνης! Σ' αυτό το πλαίσιο εκφράστηκε θετικά και για το «Σχέδιο Κολομβία» και το «ρόλο» της ΕΕ, που σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή αφορά την «καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών απ' όπου κι αν προέρχεται», ενώ στην ουσία πρόκειται για τεράστια οικονομική στήριξη προς την κολομβιανή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει το ένοπλο αντάρτικο κίνημα.

«Εμείς θα συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κολομβιανό λαό και τη νεολαία που αγωνίζονται για ειρήνη και δημοκρατία», τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Αργυρίου, εκπρόσωπος του συλλόγου φοιτητών Πανεπιστημίου Πειραιά και πρόσθεσε: «δε θεωρούμε τρομοκράτες όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους κι ούτε μπορούμε να βάζουμε αυτά τα κινήματα της Κολομβίας στο ίδιο τσουβάλι με τις παραστρατιωτικές, φασιστικές ομάδες. Η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει σοβαρές ευθύνες και πρέπει να πάρει μέτρα γι' αυτή την κατάσταση».

ΕΕΔΔΑ
Για μια Κολομβία ελεύθερη και κυρίαρχη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πληροφορήθηκε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία, που με μεγάλη δυσκολία είχαν αρχίσει το Γενάρη του 1999 ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση της χώρας.

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση της Κολομβίας, που εδώ και καιρό μεθόδευε τη διακοπή των συνομιλιών, έχει πάρει οριστικά την απόφασή της να περάσει με όλα τα μέσα σε μια άμεση στρατιωτική αναμέτρηση, με σοβαρές και απρόβλεπτες συνέπειες για τον κολομβιανό λαό, αλλά και τους λαούς ολόκληρης της γύρω περιοχής. Ηδη στη FARC-EP δόθηκε 48ωρη προθεσμία να εγκαταλείψει την αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή των 42.000 τετρ. χλμ., όπου από το 1999 ασκούσε τον στρατιωτικό έλεγχο, προκειμένου να την ανακαταλάβει ο στρατός.

Στο μεταξύ, ο στρατός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. 23.000 μάχιμοι, 4.500 στρατιώτες της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, 35 ελικόπτερα Μπλακ Χοκ, δέκα από τα οποία παραδόθηκαν αυτή τη βδομάδα από τις ΗΠΑ, και 4 κατασκοπευτικά αεροπλάνα, περιμένουν την εντολή του προέδρου Παστράνα και του αρχηγού του στρατού, για να καταλάβουν την περιοχή. Ολο και περισσότεροι από τα κόμματα της ολιγαρχίας καλούν τις ΗΠΑ να επέμβουν πιο αποφασιστικά στον πόλεμο, όλο και περισσότεροι στις ίδιες τις ΗΠΑ δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα να τσακιστεί οριστικά το αντάρτικο κίνημα.

Το «Σχέδιο Κολομβία», η «Πρωτοβουλία των Ανδεων», που εκπόνησαν οι ΗΠΑ για το χτύπημα των ανταρτικών δυνάμεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η εντατικοποίηση του πολέμου είναι πια γεγονός. Στη χώρα, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι μαζικές οργανώσεις, οι αγρότες, οι φοιτητές, οι Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατεβαίνουν σε μαχητικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου και υπέρ της πολιτικής λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις, που δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από βαθιές αλλαγές στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που οδήγησε στον 38χρονο πόλεμο.

Η ΕΕΔΔΑ καταδικάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης της Κολομβίας να αντιμετωπίσει τον πόλεμο με περισσότερο πόλεμο. Στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τις προσπάθειες των FARC-EP να σωθεί έστω την τελευταία στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία, τις προτάσεις τους για μια Κολομβία ελεύθερη και κυρίαρχη, για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη. Καλεί τον ελληνικό λαό να βοηθήσει με κάθε τρόπο τον ηρωικό κολομβιανό λαό, τις πολιτικοστρατιωτικές οργανώσεις του, το μαζικό και συνδικαλιστικό κίνημα, που τόσο δοκιμάζεται.

  • Οχι στη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Κολομβία.
  • Ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη για το λαό της Κολομβίας.
  • Να δυναμώσουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ