ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε νέες επιδρομές και προκλήσεις προβαίνει το Ισραήλ...
  • Νέα επιδρομή στη Ράφα και καταστροφές στο διεθνές αεροδρόμιο της Λωρίδας της Γάζας προκάλεσε χτες ο ισραηλινός στρατός, ενώ ο πρωθυπουργός Σαρόν απείλησε τον Αραφάτ πως θα «μείνει πολλά χρόνια φυλακισμένος στη Ραμάλα»
  • Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητεί άμεσα συνομιλίες με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και ΟΗΕ και καλεί τις ΗΠΑ να πείσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις βάρβαρες επιδρομές

Πυροβολώντας άοπλους Παλαιστινίους

Associated Press

Πυροβολώντας άοπλους Παλαιστινίους
ΡΑΦΑ.-

Η ισραηλινή κυβέρνηση τεντώνει, προκλητικότατα, το σκοινί της έντασης. Μέσα στο προηγούμενο 24ωρο, ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις - με μπουλντόζες και άρματα μάχης - επέδραμαν στην πόλη Ράφα (Λωρίδα της Γάζας) σε βάθος τριών χιλιομέτρων, προκάλεσαν ισχυρότατες καταστροφές στο διεθνές αεροδρόμιο της ίδιας πόλης (κατόπιν της επιδρομής έμοιαζε με «σεισμόπληκτο», έλεγαν τα ξένα πρακτορεία), ξαναέκαναν επιδρομή σε προσφυγικό παλαιστινιακό καταυλισμό και συνέλαβαν 11 άτομα, εκ των οποίων τους οκτώ τους καταζητούσαν για λαθρεμπόριο όπλων και τους άλλους τρεις με την κατηγορία πως ήταν στελέχη της στρατιωτικής πτέρυγας της «Χαμάς».

«Η δράση στο αεροδρόμιο της Γάζας είναι μόνο μία μικρή εικόνα του τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», δήλωνε υπεροπτικά ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Ιμάντ Φαρίς. Μετά εμφανίστηκε και ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αβί Παζνέρ, που «εξήγησε» στους δημοσιογράφους πως αυτό που έκανε νωρίς χτες το πρωί ο στρατός στο αεροδρόμιο της Γάζας «έγινε γιατί ο Αραφάτ δεν έχει κάνει αρκετά για να τιθασεύσει τους ένοπλους»... «Είναι λυπηρό αλλά κάνουμε τη δουλιά που υποτίθεται πως θα έκανε η Παλαιστινιακή Αρχή», κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρόν!

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κυμάνθηκε, εννοείται, σε αναλόγου περιεχομένου και ήθους δηλώσεις... «Ο Αραφάτ θα μείνει πολλά χρόνια φυλακισμένος στη Ραμάλα εάν δεν κάνει αυτά που πρέπει», δήλωσε ευθαρσώς ο Σαρόν, ξεκαθαρίζοντας πως το Τελ Αβίβ έχει παγώσει όλες τις επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή, «πλην αυτών της ισραηλινο-παλαιστινιακής συνεργασίας ασφαλείας». Πότε θα τις ξαναρχίσει; Οταν, είπε ο Σαρόν, ο Αραφάτ και η Παλαιστινιακή Αρχή συλλάβει όλους όσοι ενέχονται στην υπόθεση του πλοίου «Καρίν-Α», που μετέφερε λαθραίο φορτίο όπλων πενήντα τόνων, και εμπλέκονται στην προ μηνών δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού...

Παλαιστινιακό SOS προς υπερδυνάμεις...

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό
H Παλαιστινιακή Αρχή, παρακολουθώντας αρχικά άναυδη την καταστροφή του αεροδρομίου της Γάζας, που θεωρείται σύμβολο του πόθου για εθνική ανεξαρτησία, διαμαρτυρήθηκε για τη νέα ισραηλινή επίδειξη βαρβαρότητας. Ζήτησε δε την άμεση συνάντησή της με αξιωματούχους των ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ και ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί η «επικίνδυνη αυτή κατάσταση».

Ο ανώτερος βοηθός και σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ραϊνάχ, προέβλεψε, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», πως η νέα επίθεση του Ισραήλ «θα οδηγήσει σε έκρηξη: Περισσότερη βία και ένταση». Κάλεσε ακολούθως την Ουάσιγκτον να «συγκρατήσει» το Ισραήλ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «επέμβουν άμεσα και να σταματήσουν τα βάρβαρα εγκλήματα του Ισραήλ», τα οποία «θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την αμερικανική διπλωματία» στο Μεσανατολικό...

Ολα αυτά ενώ λίγα μέτρα μακριά απ' το προσφυγικό στρατόπεδο Νουσεϊράτ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, υποστηριχτές της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς» («Αλ Κασάμ»), διαδήλωναν κατά της συνεχιζόμενης ισραηλινής κατοχής και βαρβαρότητας και υπέρ της «Αλ Κασάμ». Ορισμένοι απ' τους διαδηλωτές κατέσχεσαν οπτικοακουστικό υλικό από συνεργείο του «Ασοσιέιτεντ Πρες», φοβούμενοι πως η μετάδοσή του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αφού, όπως εξήγησαν, ...«η πορεία διαμαρτυρίας ήταν απαγορευμένη»... Προηγουμένως, ο ισραηλινός στρατός είχε απαγορεύσει σε 200 Ισραηλινούς ειρηνιστές-μέλη της ισραηλινο-αραβικής οργάνωσης «Συνύπαρξη», να χορηγήσουν ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους στις νότιες περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Ο Ερυθρός Σταυρός καταδικάζει...

Την προχτεσινή εισβολή Ισραηλινών σε οικισμούς της πόλης Ράφα καταδίκασε χτες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Βίνσεντ Λούσερ, καταγγέλλοντας πως σύμφωνα με το διεθνή ανθρωπιστικό νόμο... τέτοιες πράξεις, δηλαδή καταστροφή σπιτιών, «επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις ακραίας στρατιωτικής ανάγκης». Τέτοιο ζήτημα εννοείται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε...

Ο Λούσερ επισήμανε, τέλος, πως η προχτεσινή επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών σπιτιών στη Ράφα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 μηνών, οπότε άρχισε η Ιντιφάντα.

Δεκάδες νεκρά παιδιά από σφαίρες Ισραηλινών...

Το ίδιο 24ωρο, τηλεγράφημα του Ιρανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επικαλούμενο χτεσινό ρεπορτάζ της παλαιστινιακής αραβόφωνης εφημερίδας «Αλ Κοντς», μετέδωσε την ακόλουθη ανατριχιαστική πληροφορία: Μέσα στο 2001, και αφότου άρχισε η νέα Ιντιφάντα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής φόνευσαν 240 παιδιά, ήτοι το 20% των Παλαιστινίων θυμάτων της Ιντιφάντα. Βασική πηγή προέλευσης αυτών των στοιχείων είναι μελέτη του Παλαιστινιακού Συλλόγου για την Προστασία των Παιδιών.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» για τη σύλληψη Μπαργκχούτι

Καταδικαστική ανακοίνωση για την πρόσφατη σύλληψη του γνωστού Παλαιστίνιου ακτιβιστή γιατρού Μουσταφά Μπαργκχούτι, στις 2 του μήνα, απ' τις ισραηλινές αρχές, εξέδωσε η διεθνής οργάνωση αρωγής «Γιατροί του Κόσμου». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η σύλληψη του Μ. Μπαργκχούτι, που είναι και πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Ιατρικών Επιτροπών Αρωγής, έγινε αμέσως μετά από συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανέλυσε τις καταστροφικές επιδράσεις της σημερινής ισραηλινής πολιτικής στην υγεία του παλαιστινιακού λαού, και πως κατά τη διάρκεια της πολύωρης κράτησής του κακοποιήθηκε βάναυσα απ' τον ισραηλινό στρατό. Η περίπτωση του δρ. Μπαργκχούτι επιβεβαιώνει δυστυχώς τη «βίαιη, επιθετική και απαράδεκτη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που πολλοί οργανισμοί καταγγέλλουν», καταλήγουν οι «Γιατροί του Κόσμου».

ΗΠΑ
Συνωμοσίες...

ΜΑΪΑΜΙ.-

Πιθανή συνωμοσία για τη δολοφονία του κυβερνήτη της πολιτείας, Τζεμπ Μπους, του νεότερου αδελφού του Προέδρου Τζορτζ Μπους, διερευνούν από κοινού το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη Φλόριντα και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μαϊάμι Χέραλντ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας, αξιωματούχοι του FBI παρακολουθούν σε 24ωρη βάση τουλάχιστον τέσσερα άτομα στη νότια Φλόριντα, με αραβικά ονόματα, που υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του κυβερνήτη Τζεμπ Μπους, με παγιδευμένο φορτηγό αυτοκίνητο, στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Ταλαχάσι.

Μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα. Πάντως ορισμένοι αξιωματούχοι του FBI θεωρούν αναξιόπιστο τον συγκεκριμένο πληροφοριοδότη της αστυνομίας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενδέχεται να προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές για να ελαφρύνει τη θέση του, ως προς τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πιθανή συνωμοσία που διερευνάται.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΗΠΑ
Στη βάση του Γκουαντάναμο οι πρώτοι «κρατούμενοι»

ΚΑΝΤΑΧΑΡ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.--

Με κουκούλες, σιδηροδέσμιους στις θέσεις τους, ναρκωμένους και υπό τα βλέμματα δεκάδων μελών της στρατιωτικής αστυνομίας: Ετσι μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 20 «κρατούμενοι» των ΗΠΑ, μέσα σε ένα μεταγωγικό C-17 της Πολεμικής τους Αεροπορίας, από το Αφγανιστάν στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο. «Μετά τις 11 του Σεπτέμβρη, λίγη παράνοια είναι κάτι καλό», σχολίασε αξιωματούχος του αμερικανού στρατού.

Εκεί θα περάσουν από ανακρίσεις και πιθανώς δίκες - το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει γνωστό, αφού οι εκατοντάδες «κρατούμενοι» του στρατού των ΗΠΑ (ένας όρος που αφαιρεί από τους Αφγανούς και ξένους που έχουν περιέλθει στα χέρια των Αμερικανών το καθεστώς των αιχμαλώτων πολέμου) θα δικαστούν από τα διαβόητα μυστικά στρατοδικεία...

Η πρώτη αυτή επιχείρηση «μεταφοράς» των σιδηροδέσμιων μελών της «Αλ-Κάιντα» συνοδεύτηκε από πυρά: Αφγανοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του μεταγωγικού που απογειώθηκε από την Κανταχάρ και ακολούθησε μάχη με Αμερικανούς πεζοναύτες. Δεν υπήρξαν σαφείς πληροφορίες για θύματα ενώ το C-17 συνέχισε κανονικά την πτήση του.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Διαδηλώσεις και πάλι

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Τη βία της αστυνομίας γνώρισαν για άλλη μία φορά οι διαδηλωτές στην Αργεντινή και ειδικότερα στο Μπουένος Αϊρες, αφού για άλλη μία φορά χιλιάδες Αργεντίνοι, διαδήλωναν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και του νέου Προέδρου αλλά και απαιτώντας άμεσα εκλογές.

Ομως η αστυνομία της Αργεντινής διέλυσε διά της βίας τη διαδήλωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού, δακρυγόνων αλλά ανοίγοντας και πυρ με σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Μαΐου, απέναντι από το Προεδρικό Μέγαρο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά ειρηνικά μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο αλλά στη συνέχεια προσπάθησαν να προσεγγίσουν την είσοδο του Μεγάρου με αποτέλεσμα να επέμβει η αστυνομία.

Μπορεί ο κύριος όγκος της διαδήλωσης να διαλύθηκε, όμως ομάδες νεαρών σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες σε βιτρίνες τραπεζών και καταστημάτων και να ανάβουν φωτιές. Κύρια αιχμή των διαδηλωτών ήταν η απόφαση της νέας κυβέρνησης να διατηρήσει ως το 2003 τους περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα από το προηγούμενο καθεστώς του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, αλλά ζητούσαν ακόμη την άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την απομάκρυνση των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ενέκριναν την παράταση των περιορισμών στις καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αιματηρές διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα που οδήγησαν στις διαδοχικές παραιτήσεις τεσσάρων Προέδρων, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι.

ΗΠΑ-ENRON
Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, «ποιεί την νήσσαν» όσον αφορά την ανάμειξή του με την υπόθεση Enron, που μέχρι πρότινος αποτελούσε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία παραγωγής ενέργειας, που όμως κήρυξε πτώχευση.

Ευλόγως λοιπόν, το ζήτημα να λαμβάνει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, ειδικά αφού ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί από τον Οκτώβριο για την πορεία χρεοκοπίας του ενεργειακού γίγαντα Enron Corp., αν και ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν εργαστεί στην Enron, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από την υπόθεση.

«Ουδέποτε συζήτησα με τον πρόεδρο της εταιρίας για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε», δήλωσε. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση τον Οκτώβρη. Τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της πτώχευσης, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των αντιδράσεων και πολλά ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της πτώχευσης παραμένουν αναπάντητα. Η υπόθεση της Enron διερευνάται ήδη από το Κογκρέσο, την Επιτροπή Μετοχών και Χρηματιστηρίου καθώς και το υπουργείο Εργασίας.

Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ενέργειας παγκοσμίως που είχε τη βάση της στο Τέξας και ένα από τα καλύτερα «χαρτιά» του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, εξέπληξε τους πάντες καταθέτοντας αίτηση για πτώχευση στις 2 Δεκέβρη. Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν ενώ με την πτώση της, δισεκατομμύρια δολάρια μετοχικού κεφαλαίου χάθηκαν και φαίνεται πως τα ανώτατα στελέχη της εταιρίας επωφελήθηκαν πουλώντας τις μετοχές τους, λίγο πριν από το κατρακύλισμα της τιμής στη Γουόλ Στριτ.

Συλλήψεις

Ο Φουάντ Σουμπάκι και ο Αντέλ Μουγράμπι, ανώτεροι αξιωματικοί του Ναυτικού, συνελήφθησαν χτες μετά από εντολή της Παλαιστινιακής Αρχής για την ανάμειξή τους στην υπόθεση του «Καρίν Α», του φορτηγού πλοίου στο οποίο έγινε νηοψία και κατασχέθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Αναζητούνταν ο Φέτχι Ράζεμ, και αυτός ανώτατος αξιωματικός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ