ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την επιτυχία της απεργίας την Κυριακή

Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων της Κρήτης ενάντια στην προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου στο νησί
Από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων της Κρήτης ενάντια στην προωθούμενη διεύρυνση του ωραρίου στο νησί
Με εντατικές προσπάθειες συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή η μάχη για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο Εμπόριο την Κυριακή 15 Ιούλη, τη μία από τις οκτώ Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται άνοιγμα των καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ έχει απευθύνει κάλεσμα στα Σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, «αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης και παρέμβασης. Με απεργιακές συγκεντρώσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με οργανωμένη παρουσία σε καταστήματα, εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα».

Παράλληλα, στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Κυριακή, με αιχμή το αίτημα νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, καλούν επίσης Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα προχωρούν οι προετοιμασίες των πολύμορφων κινητοποιήσεων, με πρωτοβουλίες συντονισμού των εργαζομένων στο Εμπόριο, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών.

Στόχος να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη

Για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με συνδικαλιστές του κλάδου.

«Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδιασμού του για την απεργία, όπως αυτός αποφασίστηκε μέσα από Διοικητικά Συμβούλια και συσκέψεις. Με περιοδείες, εξορμήσεις, συσκέψεις, δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, με στόχο να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα πλατιά, να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου αυτή η απεργία, νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Μιλτιάδης Κρητικός.

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι ευκαιριακός, δεν είναι ξεκομμένος από τον αγώνα για ικανοποίηση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας», προσθέτει. «Από τη συζήτηση με τους συναδέλφους για το χτύπημα του 8ώρου, το ρεπό που δεν παίρνουμε, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τους κουτσουρεμένους μισθούς, την απώλεια του ελεύθερου χρόνου, βγαίνει - και δικαίως - αγανάκτηση και θυμός. Γίνεται κατανοητό από όλο και περισσότερους ότι μόνο οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της και μόνο μέσα από το σωματείο μας μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους αυθεντικούς συμμάχους και συναγωνιστές μας».

Αναφερόμενος στην κοινή δράση εμποροϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και συλλόγων γυναικών, μελών της ΟΓΕ, υπογραμμίζει: «Το δυνάμωμα της συμμαχίας μας, της κοινής δράσης μας, φαίνεται ότι γεννά δυνατότητες, μπορεί να ακουμπήσει πιο πλατιά εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, κυρίως στις συνοικίες, σε εμπορικούς δρόμους με εκατοντάδες εμποροϋπάλληλους και αυτοαπασχολούμενους. Κυρίως μπορεί να ακουμπήσει χιλιάδες γυναίκες στο κλάδο, τόσο εργαζόμενες όσο και αυτοαπασχολούμενες, και από αυτήν την άποψη αποφασίσαμε και στην κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 15 Ιουλίου να γίνουν σε περιοχές και χώρους που συγκεντρώνουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους».

«Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους να κάνουν το βήμα και να συσπειρωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, να συμμετάσχουν στην απεργία. Ενα βήμα που θα τους οδηγήσει μακριά από ιδεολογήματα περί "καλών" και "κακών" εργοδοτών, μακριά από τη χειραγώγηση ξεπουλημένων εργοδοτικών σωματείων που συμμετέχουν στον εκφυλισμό της απεργίας. Ενα βήμα που θα τους φέρει πιο κοντά στην ομορφιά της οργανωμένης πάλης για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει.

Κοινή δράση απέναντι στην ενιαία επίθεση του κεφαλαίου

«Η απεργία της 15ης Ιούλη δεν είναι ένα έργο μονόπρακτο, πανελλαδικά αλλά και στο νησί μας», μας επισημαίνει η Εύη Χατζημηνά, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.«Ερχεται να προστεθεί σαν συνέχεια μιας σημαντικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε από τα ταξικά κλαδικά σωματεία το προηγούμενο διάστημα, για το ζήτημα της Κυριακής αργίας και του ωραρίου».

Οπως υπογραμμίζει, «στην Κρήτη γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ενιαία επίθεση εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των οικογενειών τους, με στόχο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ και την κατάργηση της Κυριακής αργίας με πρόσχημα τις τουριστικές περιοχές. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν πρόθυμους συμμάχους - εκπρόσωπους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ), την Περιφέρεια Κρήτης και δήμους, οι οποίοι πρωτοστατούν, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις».

«Ομως τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων των νομών Ηρακλείου και Χανίων δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια!», ξεκαθαρίζει η συνδικαλίστρια. «Διαμορφώσαμε διεκδικητικό πλαίσιο που εστίαζε στη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας, στην κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που "απελευθερώνει" το ωράριο. Στη βάση των αιτημάτων αυτών έχει κατακτηθεί η κοινή δράση των δύο αυτών σωματείων με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού Ρεθύμνου, ενώ ταυτόχρονα εδραιώθηκε σε πιο στέρεες βάσεις η κοινή δράση με τμήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, κύρια στα Χανιά, με τη σταθερή αγωνιστική πορεία που έχει ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος. Τα τρία κλαδικά Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νησιού από τότε δεν τους αφήσαμε σε χλωρό κλαρί. Οι παρεμβάσεις με τις κινητοποιήσεις μας σε δύο συνεδριάσεις της ΟΕΣΚ, καθώς και η παρουσία μας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης, τους "χάλασε τη σούπα". Εστω και προσωρινά, αποτρέψαμε να γίνει απόφαση αυτός ο απαράδεκτος σχεδιασμός, αποκαλύψαμε τη σύμπλευσή τους και το οργανωμένο σχέδιό τους προς όφελος του εμπορικού και του τουριστικού κεφαλαίου. Παράλληλα, με παρεμβάσεις μας σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που καταπατούσαν το ωράριο και την Κυριακή αργία, αξιοποιώντας και καταγγελίες στον τοπικό ΣΕΠΕ, βάλαμε φρένο στους ντόπιους μεγαλεμπόρους που προσπάθησαν να εδραιώσουν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου έστω και σιωπηλά, όπως τους υποδείκνυε με εσωτερικό έγγραφο η πλειοψηφία της ΟΕΣΚ».

Στις 7 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο παγκρήτια σύσκεψη των κλαδικών σωματείων του νησιού. «Η σύσκεψη βοήθησε στην ανταλλαγή πείρας που αποκτήθηκε από την αυτοτελή δράση σε κάθε νομό, ανέλυσε την ανάγκη προσανατολισμού στην υπογραφή ΕΓΣΣΕ με 751 ευρώ και κλαδικών Συμβάσεων με αυξήσεις, εμπλουτίζοντας το κοινό διεκδικητικό μας πλαίσιο. Ταυτόχρονα, απάντησε στα κοινά ερωτήματα και τους προβληματισμούς που μπαίνουν από τους εργαζόμενος στα εμπορικά καταστήματα, ανεξαρτήτως νομού, και έδωσε συνέχεια στην κοινή μας δράση, με προσδιορισμό συγκεκριμένου σχεδίου ενόψει της απεργίας στις 15/7», εξηγεί η Εύη Χατζημηνά.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι «όλη αυτή η δραστηριότητα έγινε και γίνεται προσπάθεια να αγκαλιάσει ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων στο Εμπόριο, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, μας ρωτούν στις περιοδείες για το πού βρισκόμαστε, πήραν κουράγιο από την προσωρινή νίκη με το πάγωμα της μεθόδευσης της Περιφέρειας, έπειτα από την κοινή παρέμβαση των Σωματείων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Στοίχημα για το επόμενο διάστημα αποτελεί η προσπάθεια να εγγραφούν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι στα Σωματεία, να στηθεί σωματειακή επιτροπή σε κάθε μεγάλο κατάστημα, σε κάθε αποθήκη».

Για τη σημασία της απεργίας της Κυριακής τονίζει: «Σε αντίθεση με τον εκφυλιστικό ρόλο της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που προκηρύσσει απεργίες διαρκείας μακριά από τους εργαζόμενους, εμείς αναπτύσσουμε δράση με βάση τα οξυμένα προβλήματα και τις ανάγκες των εμποροϋπαλλήλων. Η δράση μας διαρκεί μήνες και θέλουμε να εκφραστεί και στις 15 Ιούλη, με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων και στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στην Αττική έχουν προγραμματιστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις την Κυριακή 15 Ιούλη:

  • Κέντρο, 10.30 π.μ., πικετοφορία στην πλατεία Ομόνοιας.
  • Καλλιθέα, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη.
  • Περιστέρι, 10.30 π.μ., συγκέντρωση στην Καραθεοδωρή και Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Νέα Ιωνία, 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Σημηριώτη.
  • Εκπτωτικό χωριό Σπάτων, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ.
  • Πειραιάς, 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Ελευσίνα, 10.15 π.μ., στο δημαρχείο.

Στην υπόλοιπη χώρα έχουν οριστεί οι εξής απεργιακές συγκεντρώσεις:

-- Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

-- Αγρίνιο, 10 π.μ., πεζόδρομος Παπαστράτου.

-- Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., μπροστά στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

-- Γιάννενα, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο Μιχαήλ Αγγέλου.

-- Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

-- Ηράκλειο, 10.30 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια.

-- Κέρκυρα, 11 π.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

-- Κόρινθος, 10 π.μ., πεζόδρομος Εθνικής Αντίστασης.

-- Λάρισα, 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Πάτρα, 10 π.μ., στη συμβολή Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου.

-- Ρόδος, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Χαλκίδα, 10.30 π.μ., στην Αβάντων (πίσω από τον Αγιο Νικόλαο).

-- Χανιά, 11 π.μ., στον Κάτωλα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org