ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

Στις 8 μ.μ. στα Γιάννενα, στο δημαρχείο

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στα Γιάννενα, στις 8 μ.μ. στο δημαρχείο, τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας, καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς από όλους τους νομούς της Ηπείρου, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής σε πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων για την εκμετάλλευση διαφόρων πηγών Ενέργειας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τα Εργατικά Κέντρα και οι φορείς που οργανώνουν την κινητοποίηση απευθύνουν κάλεσμα αγώνα ενάντια στα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλίων, που φέρνουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά φτώχεια και δυστυχία στο λαό.

Κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο - Φτώχεια και δυστυχία στο λαό

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση - κάλεσμα για το συλλαλητήριο επισημαίνονται τα εξής:

«Στην Ηπειρο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας έντονης προπαγάνδας για τα "ευεργετικά αποτελέσματα" που θα προκύψουν από τα επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης των διαφόρων πηγών Ενέργειας της περιοχής που είναι σε εξέλιξη. Για την προώθηση αυτών των επενδυτικών σχεδίων τοποθετούνται ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη, δίνεται άδεια για την εγκατάσταση πέντε εργοστασίων στη ΒΙΠΕ για την επεξεργασία βιομάζας, παραχωρούνται οικόπεδα υδρογονανθράκων στις εταιρείες "Energean Oil & Gas", "Repsol" και στα ΕΛΠΕ, ανοίγει το κεφάλαιο φυσικό αέριο.

Οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας έχουν αντικειμενική βάση και σε καμιά περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα λειψής ενημέρωσης από τους αρμόδιους φορείς ή παραπληροφόρησης. Υπάρχει συσσωρευμένη αρνητική πείρα, τόσο από τις επιπτώσεις που έχουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, που πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, όσο και από την πληρότητα των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, των σχεδίων περιβαλλοντικής παρακολούθησης, πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών των πιθανών ατυχημάτων.

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου της Ενέργειας, επειδή κίνητρο έχουν την αύξηση των κερδών τους και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 48% και στα πράσινα τέλη κατά 147%, οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Ταυτόχρονα καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν προβλήματα στις δραστηριότητες μικρών κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής αλλά και σε άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, άθλιες είναι οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων, με προσλήψεις μέσω "δουλεμπορικών" γραφείων, με ατομικές συμβάσεις, με την εργοδοσία να επιδιώκει συνεχώς την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους».

«Απελευθέρωση» της Ενέργειας και βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

«Οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί των μονοπωλίων της Ενέργειας, που στηρίζονται πολύμορφα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και από όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, είναι ενταγμένοι στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας.

Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρεια, δήμοι) στην προώθηση αυτών των σχεδίων.

Η στρατηγική αυτή αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως εμπόρευμα, απλησίαστο και πανάκριβο για τη λαϊκή οικογένεια, χρυσοφόρο πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους, σε αντίθεση με το συμφέρον του λαού για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό.

Ο στόχος αυτός προωθείται και από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, σειρά θα πάρουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, που τέτοιοι υπάρχουν και στην περιοχή μας.

Παράλληλα, τα επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίηση των ποικιλόμορφων πηγών Ενέργειας στην περιοχή μας εντάσσονται και στον σκληρό ανταγωνισμό καπιταλιστικών χωρών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών της περιοχής.

Η κυβέρνηση υψώνει τη σημαία της γεωπολιτικής αναβάθμισης και παίζει με τη φωτιά, σε μια περίοδο που αυξάνεται ο κίνδυνος διαμελισμού κρατών και στα Βαλκάνια, επαναχάραξης συνόρων, γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα, όλοι όσοι σήμερα ανησυχούμε και προβληματιζόμαστε για τη σύνδεση των πολέμων και των επεμβάσεων με τους ανταγωνισμούς για τα ενεργειακά και για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας, που είναι βαμμένοι με αίμα, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε την εδώ και τώρα απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να διεκδικήσουμε "Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ"».

Λαϊκή απάντηση με συντονισμένο αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο

«Το ζήτημα επομένως του σχεδιασμού και της ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή και στη χώρα δεν είναι τεχνοκρατικό ζήτημα, είναι πολιτικό. Το ποιες, πώς, πότε, και προς όφελος ποιανού θα αξιοποιηθούν οι ενεργειακές πηγές της περιοχής εξαρτάται από το σε ποιον ανήκουν αυτές, δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό καθορίζει σε τελική ανάλυση όλες τις επιλογές και τα κριτήρια, από την παραγωγή έως τη διάθεση και την κατανάλωση όλων των μορφών Ενέργειας. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που κατέχουν και αξιοποιούν τις ενεργειακές πηγές αυτές με γνώμονα το κέρδος τους, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, και όχι οι πολύμορφες εγχώριες πηγές Ενέργειας.

Οι λαϊκές αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, για να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα, χρειάζεται να είναι συντονισμένες και προσανατολισμένες ενάντια στους "αναπτυξιακούς" σχεδιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων για την αξιοποίηση των διαφόρων πηγών Ενέργειας».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση καλούν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να παλέψουν για:

  • Να αρθούν άμεσα οι άδειες που έχουν δοθεί για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο όρος Κασιδιάρη και των μονάδων βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Διασφάλιση της κάλυψης των λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια. Μείωση των τιμών. Αυξήσεις στα επιδόματα θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αφορολόγητο πετρέλαιο στους φτωχούς αγρότες όπως στους εφοπλιστές, ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για τη θέρμανση στα σχολεία.
  • Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Σταθερή εργασία, με δικαιώματα και προστασία της υγείας και ασφάλειας όλων των εργαζομένων του κλάδου.
  • Προστασία περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας με βάση τις σύγχρονες τεχνικές, με ιδιαίτερη έμφαση σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές, όπως η περιοχή της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.
Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο

Αποφάσεις συμμετοχής στο σημερινό πανηπειρωτικό συλλαλητήριο έχουν πάρει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς:

  • Από τα Γιάννενα:

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, Σύλλογος βοηθών Φαρμακείων - Φαρμακοϋπαλλήλων Ηπείρου, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη», Σωματείο Εργαζομένων Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου και Κέρκυρας.

  • Από την Αρτα:

Εργατικό Κέντρο Αρτας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αρτας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας.

  • Από την Πρέβεζα:

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πρεβέζης, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας, Σωματείο Οικοδόμων Πρέβεζας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Σωματείο Οδηγών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πρέβεζας.

  • Από τη Θεσπρωτία:

Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, Συνδικάτων Οικοδόμων Θεσπρωτίας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στην κινητοποίηση καλούν επίσης οι Επιτροπές Αγώνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα και στους ΟΤΑ Ιωαννίνων.

Κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνουν ακόμα η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Ηπείρου.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχουν και απόδημοι Ηπειρώτες, οι οποίοι έχουν ορίσει αναχώρηση σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org