ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΠΑΜΕ: Αύριο η μεγάλη συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

-- Απεργία στο Εμπόριο στις 15 Ιούλη: Συνδικαλιστές μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για την προετοιμασία της απεργιακής μάχης

-- Εργατικά Κέντρα - Σωματεία Ηπείρου: Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στην Ενέργεια

-- Νοσοκομείο ΚΑΤ: Ρεπορτάζ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα χειρουργεία του νοσοκομείου

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο η συναυλία ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Στις 8.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης

Προπαγανδίζοντας τη συναυλία
Προπαγανδίζοντας τη συναυλία
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο στο Αλσος της Νέας Σμύρνης, Ελληνες μουσικοί, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, θα σμίξουν τις φωνές τους με Τούρκους συναδέλφους τους από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, στη μεγάλη συναυλία που οργανώνει το ΠΑΜΕ με σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών».

Στην ανακοίνωσή του για την συναυλία, η οποία διακινείται σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζει τη δράση του και τις πολύμορφες πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί απάντηση στην ενιαία και εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα εμπλέκει βαθύτερα τον εργαζόμενο λαό στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Τη στιγμή που οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας - Κίνας σαλπίζουν νέα κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους λαούς, που ΝΑΤΟ και ΕΕ προετοιμάζουν με τη Σύνοδό τους τα επόμενα βήματα, οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα θα πρέπει να αντιταχθούν στα νέα πολεμικά σχέδια. Οι ιμπεριαλιστές με των λαών το αίμα τη Γη ξαναμοιράζουν, γι' αυτό καλλιεργούν τις εθνικιστικές έχθρες ανάμεσα στους λαούς. (...)

Οι εργαζόμενοι δίνουμε τη δική μας απάντηση! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Στεκόμαστε αγωνιστικά ενάντια στο δηλητήριο του εθνικισμού, της ξενοφοβίας. Αντιπαλεύουμε το φασισμό που τρέφει και οξύνει το ρατσισμό, που τρομοκρατεί και ποδοπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, που στοχοποιεί τους μετανάστες - πρόσφυγες γιατί μισεί τους εργάτες και το κίνημά τους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την τελική νίκη των λαών! Την κοινή απάντηση των εργαζομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας στις κυβερνήσεις, οι οποίες δίνουν λεφτά για εξοπλισμούς και επεμβάσεις, αλλά την ίδια ώρα οι λαοί στενάζουν για τ' αφέντη το φαΐ, ακριβοπληρώνουν την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν!».

Αφιερωμένη στους Γ. Ρίτσο και Ν. Χικμέτ η συναυλία

Η συναυλία θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους μεγάλους ποιητές της εργατικής τάξης της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιάννη Ρίτσο και Ναζίμ Χικμέτ.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Κώστα Σταυρόπουλο, γενικό γραμματέα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που έχει και την επιμέλεια της ελληνικής ορχήστρας, καθώς και με τον Ουλάς Οζέρ, μουσικό από το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως αγωνιστές μουσικοί από την Τουρκία που θα συμμετάσχουμε στη συναυλία που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και θα μοιραστούμε ξανά την ίδια σκηνή με τους φίλους μας από την Ελλάδα», μας λέει ο Ουλάς Οζέρ, καθώς αντίστοιχη πρωτοβουλία διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ με επιτυχία και πέρυσι.

Οπως αναφέρει, «οι εργαζόμενοι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν οδηγηθεί στο να στραφούν πολλές φορές ο ένας ενάντια στον άλλο και αυτό συμβαίνει ακόμα. Οι λαοί γίνονται εχθροί μέσω του εθνικισμού και του σοβινισμού και των πολιτικών που βασίζονται σ' αυτό, ώστε να γίνει ισχυρότερος ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός. Πάντα ήταν οι εργαζόμενοι που πλήρωναν το τίμημα των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων. Μόνο με την πάλη ενάντια στην αστική τάξη είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από την ιμπεριαλιστική καταπίεση, νικώντας την και σπρώχνοντας μπροστά τον τροχό της Ιστορίας. Σήμερα το μόνο πράγμα που θα σταματήσει την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τους δύο λαούς από το να γίνουν εχθροί είναι ο κοινός αγώνας που πρέπει να σηκώσουν οι εργαζόμενοι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτω από τη σημαία της εργατικής τάξης».

«Το πεδίο της τέχνης πρέπει να είναι ένα ισχυρό μέρος αυτού του αγώνα», επισημαίνει. «Θα παίξουμε τα τραγούδια μας με αυτήν την ευθύνη και τον ενθουσιασμό που παίρνουμε από τον αγώνα μας. Πιστεύουμε ότι η συναυλία που θα δώσουμε με τους φίλους μας από την Ελλάδα θα αποτελέσει ένα σημαντικό και στέρεο βήμα γι' αυτό το ιστορικό καθήκον».

Ο Κ. Σταυρόπουλος με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επιλογή να παρουσιαστεί μελοποιημένη ποίηση του Ρίτσου και του Χικμέτ στη συναυλία της Παρασκευής. «Πέρα από το ότι και οι δύο αυτοί πολύ μεγάλοι ποιητές εξέφρασαν τους αγώνες και την προοπτική της εργατικής τάξης, στην ποίησή τους συναντάς πολύ έντονα και το διεθνιστικό στοιχείο. Με το έργο τους ύμνησαν τη φιλία και την πάλη των λαών. Ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι το ποίημα του Χικμέτ "Αν η μισή μου καρδιά", με τον χιλιοτραγουδισμένο στίχο "Κι ύστερα, γιατρέ, την κάθε αυγή, την κάθε αυγή, γιατρέ, με τα χαράματα, πάντα η καρδιά μου στην Ελλάδα τουφεκίζεται". Αλλωστε, συμβολικό είναι και το τραγούδι που επιλέξαμε για την έναρξη της συναυλίας. Πρόκειται για το τραγούδι "Μικρόκοσμος", σε ποίηση Ν. Χικμέτ, μετάφραση Γ. Ρίτσου και μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο. Θα ακουστούν ακόμα μελοποιημένα έργα του Γ. Ρίτσου από τους Μ. Θεοδωράκη και Χ. Λεοντή».

«Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τη συναυλία είναι πολύ σημαντική», τονίζει ο Κ. Σταυρόπουλος. «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα! Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι πολλοί συνάδελφοί μας ανταποκρίθηκαν θετικά για να πάρουν μέρος στη συναυλία. Στις πρόβες υπάρχει μεγάλη διάθεση, υπομονή και ενθουσιασμός, για να είναι όλα έτοιμα για την Παρασκευή. Πιστεύουμε ότι συνολικά η συναυλία θα ενθουσιάσει, θα συγκινήσει και θα προβληματίσει όλους όσοι δώσουν το "παρών"».

Η πρόσβαση στο χώρο

Η πρόσβαση στο χώρο της συναυλίας μπορεί να γίνει είτε από την κεντρική είσοδο του Αλσους (Ελ. Βενιζέλου και Πατριάρχου Ιωακείμ), είτε από τη δεύτερη είσοδο (Ελ. Βενιζέλου και Εφέσου). Στο Αλσος Νέας Σμύρνης μπορεί να φτάσει κανείς είτε με το τραμ (στάση Αγίας Φωτεινής) είτε με τα λεωφορεία των γραμμών 218 και 219 (στάση πλατεία Νέας Σμύρνης).

Οι συντελεστές της συναυλίας

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καμαγιάννη Σοφία - πιάνο, Σιούρας Γεράσιμος - κιθάρα, Λαζάρου Τεο - ηλεκτρικό μπάσο, Μεταλληνός Παναγιώτης - τύμπανα, Κατριτζιδάκης Νίκος - φλάουτο, Κουφαλάκος Δημήτρης - φαγκότο και φυσαρμόνικα, Τσαφαράς Δημήτρης - κλαρινέτο, Μαρκατάτου Ελίνα - μαντολίνο, Μαρκατάτου Μαρία - μαντολίνο, Μπαξεβάνης Γιάννης - μπουζούκι, Κατσαβός Αναστάσης - μπαγλαμάς.

Σολίστ: Μάνος Αβαράκης - φυσαρμόνικα.

Τραγουδάνε οι: Κανέλλος Δημήτρης, Κασκαφέτου Ροδάνθη, Σταυρόπουλος Κώστας, Φτούλη Ερση.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο σχήμα. Επίσης ευχαριστεί τον δήμο Καισαριανής για την παραχώρηση της αίθουσας για τις πρόβες του σχήματος, καθώς και για τη συνολική υποστήριξη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org