ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Αγωνιστικός αναβρασμός στα δημόσια νοσοκομεία

Ευθύνη να δυναμώσουν την πάλη για δωρεάν δημόσια Υγεία έχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (φωτ. από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου)
Ευθύνη να δυναμώσουν την πάλη για δωρεάν δημόσια Υγεία έχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (φωτ. από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου)
Σε συμμετοχή στην αυριανή πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 11.30 π.μ. καλεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στην Υγεία και δυναμώνει τον αγωνιστικό τους συντονισμό με το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στα Προπύλαια.

Σε μαζική αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των γιατρών αύριο, Τετάρτη 12 του μήνα, και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, καλεί με ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Θεσσαλονίκης. Επίσης, καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά και στη συνέλευση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Πέμπτη στις 12.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΑΧΕΠΑ.

Ηδη σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας και κινητοποιήσεις λόγω των δραματικών περικοπών στις εφημερίες αλλά και μη καταβολής δεδουλευμένων αργιών. Καταλήψεις εργαζομένων ή επισχέσεις γιατρών άρχισαν στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, στο «Αρεταίειο», στο ΑΧΕΠΑ ενώ σήμερα θα κάνουν συγκέντρωση οι γιατροί του «Σωτηρία» διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις εφημερίες, τη συγχώνευση δύο πνευμονολογικών κλινικών και τη μεταφορά της ψυχιατρικής κλινικής στο Κρατικό της Αθήνας.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αποφάσισε γενική απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί το πακέτο των βάρβαρων μέτρων, επίσχεση εργασίας απ' τις 17.9.2012 και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Οκτώβρη 2012.

Συσκέψεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Το ΓΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει αύριο, Τετάρτη, συνάντηση με φορείς της Υγείας για τη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, στις 12 το μεσημέρι. Επίσης, την Πέμπτη, 13.9.2012, η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη Διοικήσεων των Σωματείων στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», στις 9.30 π.μ.

Στις 20.9.2012 θα γίνουν κινητοποιήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων στα νοσοκομεία και την Πέμπτη 27.9.2012 θα γίνει ανοιχτή πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Αττική έξω από το υπουργείο Υγείας και την περιφέρεια στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Την Πέμπτη 4 Οκτώβρη η ΠΟΕΔΗΝ οργανώνει πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας ενώ θα συμμετάσχει και στην πανελλαδική απεργία όταν κατατεθούν τα βάρβαρα μέτρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ
Υποσχέσεις για πληρωμές με ανείσπρακτες εισφορές

Με υποσχέσεις για πληρωμή απ' τις ασφαλιστικές εισφορές των κλάδων Υγείας των Ταμείων και χωρίς καμιά αναφορά στην ανάγκη της κρατικής χρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να συγκαλύψει την εκρηκτική κατάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων.

Χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ανακοίνωσε ένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των φαρμακοποιών που προκάλεσε αντιδράσεις απ' τους παρόχους υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκων.

Πηγή χρηματοδότησης του Οργανισμού για ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα είναι τα προϋπολογισμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων απ' τις εισφορές των εργαζομένων, καθώς και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα απ' την κατάρτιση νέας θετικής λίστας φαρμάκων και νέου δελτίου τιμών, σε βάρος των ασφαλισμένων. Παραμένει δε η υποχρέωση κάλυψης των παλιών χρεών των Ταμείων από το κράτος, με επιχορήγηση 1,5 δισ. ευρώ, από τη νέα δανειακή δόση.

Προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι η άμεση χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πάντως, ο Μάριος Σαλμάς απέφυγε να δεσμευτεί για την εξόφληση των συνταγών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους.

Για το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εκτίμησε κατά πλειοψηφία ότι «μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης». Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ. Μέχρι τότε ισχύει η άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών υπογράμμισε ότι εκτός απ' τις εκκρεμείς οφειλές προς τους φαρμακοποιούς έρχονται και νέες περικοπές 800 εκατ. ευρώ που θα διαλύσουν στην κυριολεξία τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Γι' αυτό, τόνισε, χρειάζεται η συμπόρευση με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπου τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα εκτελούν τις συνταγές και θα πληρώνουν την εφοδιαστική αλυσίδα όταν αποπληρώνει τους φαρμακοποιούς ο ΕΟΠΥΥ για αυτές τις συνταγές.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Καλεί σε αγώνα μαζί με τους ασθενείς

Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ μεταξύ των άλλων επισημαίνει: «Μαζί με τους ασθενείς μας θα διεκδικήσουμε να μη μειωθούν οι εφημερεύοντες γιατροί, να διασφαλιστεί τόσο η προστασία της υγείας των ασθενών μας όσο και η προστασία της δικής μας υγείας.

Απαιτούμε από τα επιστημονικά συμβούλια να πάρουν θέση, να μη δεχτούν να δώσουν επιστημονικό άλλοθι στις περικοπές της συγκυβέρνησης. Απαιτούμε από τους διευθυντές να μην τολμήσουν να δεχτούν τις νέες συγχωνεύσεις, τις συγχωνεύσεις εφημεριακών τμημάτων, την εντατικοποίηση της δουλειάς μας.

Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και των διοικήσεων για τα προβλήματα και τους κινδύνους που θα προκύψουν τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους. Το πρόβλημα, το αδιέξοδο δεν μπορεί να λυθεί αν δεν δούμε ολοκληρωμένα την ενιαία επίθεση που δεχόμαστε για να φορτώσουν σε μας, στους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Να βάλουμε στο επίκεντρο του αγώνα μας την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα γιατρών και ασθενών.

Καμία αυταπάτη ότι μπορεί ένα τμήμα εργαζομένων ή ακόμα και ένας κλάδος μόνος του να αποσπάσει κατακτήσεις. Στην ενιαία επίθεση δεν μπορούμε να επιτρέπουμε διαχωρισμούς (ειδικευμένοι - ειδικευόμενοι, γιατροί - άλλοι εργαζόμενοι κλπ.) γιατί αυτό αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να τσακίσει τα δικαιώματα όλων. Στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε όλοι δεν μπορούμε να απαντάμε με λογικές του να «εξαιρεθούμε εμείς γιατί έχουμε βαριά δουλειά με ιδιαιτερότητες και ας την πληρώσουν οι άλλοι».

Τέρμα οι θυσίες, όχι στη λογική της ανοχής κλιμακωτών μειώσεων, της λίγης ή λιγότερης χασούρας, όχι στο παζάρεμα πόσα να χάσουμε αλλά στη διεκδίκηση και πάλη για να αντιμετωπίσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή επίθεση, να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια και τους οργανισμούς τους ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αποτελεί παγίδα και όχι διέξοδο η επιλογή ανάμεσα στις διάφορες διαχειριστικές λύσεις για να σωθεί το κεφάλαιο, π.χ. ευρώ - δραχμή, ή ο εγκλωβισμός και η στοίχιση με βάση τη διαπάλη που γίνεται ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, κράτη και ενώσεις, π.χ. Γερμανία - ΗΠΑ, τραπεζίτες - βιομήχανοι, Βορράς - Νότος κλπ.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε εμείς τα κρατικά χρέη που δημιούργησαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Φιλολαϊκή διέξοδος ουσιαστικά σημαίνει μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων. Για μία ανάπτυξη που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να διατίθεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Από αυτό τον πλούτο που δεν θα ληστεύουν οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, τραπεζίτες και δανειστές, θα μπορούμε να αναπτύξουμε ένα υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που να διασφαλίζει μισθολογικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα για τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους. Να πληρώσουν οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι».

Στη συνέχεια προβάλλονται οι διεκδικήσεις:

  • Καμία μείωση μισθού, καμία απλήρωτη ώρα εργασίας - εφημερίας, παλεύουμε για αναπλήρωση των απωλειών και για αυξήσεις στους μισθούς.
  • Πλήρη χρηματοδότηση Υγείας - ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στελέχωση πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας ώστε να μειωθεί ο εξαντλητικός αριθμός των εφημεριών μας σε μία την εβδομάδα χωρίς να κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς μας.
  • Καμία μείωση του αριθμού των εφημερευόντων, κανένας εφημερεύων ειδικευόμενος χωρίς την παρουσία και επιστημονική εποπτεία από ειδικευμένο συνάδελφο.
  • Καμία συγχώνευση - κλείσιμο κλινικής τμήματος ή νοσοκομείου, καμία απόλυση - εφεδρεία. Οχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς μας, ήδη οι μισοί από μας έχουμε burn out (επαγγελματική εξουθένωση).
  • Διεκδικούμε την αναβάθμιση της επιστημονικής δουλειάς μας μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας προς τους ασθενείς και τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αν προχωρήσουν (κυβέρνηση, υπουργείο και διοικητές) σε μείωση του εφημερεύοντος προσωπικού, συγχώνευση τμημάτων και κλινικών στις εφημερίες, εφημερία τομέα, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με προσωπικό ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν στο ακέραιο την ευθύνη για τις συνέπειες για τα θύματα, για τις επαγγελματικές ασθένειες κλπ.».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ