ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Αγγελοι και δαίμονες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολο και πιο πολλά κομμάτια από το παζλ της 11ης του Σεπτέμβρη έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως, τόσο στις αιτίες όσο και στους ενόχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μια ομάδα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφόρησης είχε εντοπίσει τέσσερις από τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη - περιλαμβανομένου του φερόμενου ως ηγέτη της ομάδας, Μοχάμεντ Ατα - ως πιθανά μέλη ενός πυρήνα της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ «τουλάχιστον ένα χρόνο πριν», δήλωσαν ένα πρώην μέλος της ομάδας και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής. Η μυστική οκταμελής ομάδα, με το κωδικό όνομα Able Danger, επιδίωξε, ανεπιτυχώς, να διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες στο FBI. Στο τελικό πόρισμα της επιτροπής που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε το 2004, δεν αναφέρεται το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε πως οι αεροπειρατές βρίσκονταν στις ΗΠΑ ήδη από το 2000. Το πρώην μέλος της ομάδας Able Danger επιμένει ότι έδωσε σε μέλη της επιτροπής ερεύνης για την 11η Σεπτέμβρη την πληροφορία...

Για όποιον δεν κατάλαβε, για να υπάρχουν «άγγελοι» χρειάζονται και «δαίμονες». Και οι δύο δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η διαφάνεια τους μάρανε

Το ποσό των 7.510.000 ευρώ θα διαθέσει το ΝΑΤΟ για έργα που θα κατασκευαστούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας. Και, βεβαίως, η λυκο-συμμαχία δε θα δώσει αυτά τα χρήματα για την ενίσχυση της στρατιωτικής δυνατότητας της Ελλάδας, αλλά, προφανώς, για την εξυπηρέτηση δικών της σχεδίων και συμφερόντων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας λειτουργούν, πλέον, ως ΝΑΤΟϊκό παράρτημα, ενώ η Λάρισα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών, με τη λειτουργία του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ, αλλά και του ευρωπαϊκού στρατηγείου, που θα εγκατασταθεί, σύντομα, στο χώρο της 1ης Στρατιάς.

Κι ενώ η περιοχή ασφυκτιά κάτω από την μπότα των ιμπεριαλιστών, τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή, διαμαρτύρονται επειδή - λένε - η κυβέρνηση ακολούθησε κρυφές και αδιαφανείς διαδικασίες για την επιλογή των εταιριών, που θα αναλάβουν τα έργα. Αλλά, θα ήταν, μάλλον, περισσή αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκδήλωναν ιδιαίτερη ευαισθησία για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, όταν και η δική τους κυβέρνηση έδινε «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Τα ίδια ακριβώς

«Η κυβέρνηση, μετά το "φιάσκο" της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προχωρά, με αδιαφανείς διαδικασίες, στο ξεπούλημα και τον τεμαχισμό της, εκποιώντας πρώτα την "OLYMPIC CATERlNG", που οι ίδιοι είχαν επανακρατικοποιήσει πριν από μερικά χρόνια. Χτες, με ομόφωνη απόφασή του, το διορισμένο ΔΣ της ΟΑ, κατ' εντολήν του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον "καλύτερο" επενδυτή, χωρίς να γνωρίζει το τίμημα και χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην τύχη των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις του, επίσης διορισμένου από την κυβέρνηση, συμβούλου ιδιωτικοποίησης. Τέτοιες ενέργειες, που με τη μορφή του "επείγοντος" και με αδιαφανείς διαδικασίες, αποσκοπούν στο να δείξουν μόνο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να έχει κάτι να πει στη ΔΕΘ ο κ. Σημίτης - μετά τις συνεχείς κυβερνητικές αποτυχίες - μας βρίσκουν αντίθετους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει επιτέλους την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τον πολύπαθο Εθνικό μας Αερομεταφορέα».

Αυτά δήλωνε στις 20 Αυγούστου 2002, ο τότε υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Αθανάσιος Χειμάρας, με αφορμή τις τότε εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Τρία χρόνια μετά, ουσιαστικά, επαναλαμβάνεται... το ίδιο έργο...

Ερωτήματα

Ο αναγνώστης του «Ρ», που μας πήρε τηλέφωνο, ήταν αγανακτισμένος, αλλά ψύχραιμος. Ακουσα την κ. Πετραλιά να ομολογεί, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα φτάσει τα 13,5 δισ. ευρώ, μας είπε και συνέχισε: Με άλλα λόγια, 4,5 και πάνω τρισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό παραπάνω κι από τεράστιο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα από τα χρήματα αυτά πήγαν - έστω και με το γνωστό σε όλους τρόπο - για έργα χρήσιμα σε όλους, όπως κάποιοι δρόμοι. Και πόσα πήγαν για να «φάνε» οι κάθε λογής μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοπρομηθευτές και για να γίνουν εγκαταστάσεις, που τώρα τις δίνουν στους «καρχαρίες» και ο κοσμάκης, πάλι θα πληρώνει τσουχτερό εισιτήριο, έστω και μόνο για να δει πώς είναι από μέσα... Ρωτήστε τους, για να δούμε τι θα απαντήσουν...

Μεταφέρουμε, λοιπόν, τα ερωτήματα του αναγνώστη μας και περιμένουμε τις απαντήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
H χαριστική βολή

Το τελειωτικό πλήγμα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες αποτελεί η τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Σε μια περίοδο, που το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση και δέχεται, συνεχώς, νέα χτυπήματα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ έρχονται τα χειρότερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ήρθε η βροχή και το χαλάζι να δώσουν τη «χαριστική βολή» στους πληγέντες παραγωγούς, που κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα. Χιλιάδες μικρονυκοκυραίοι της υπαίθρου, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς και τα έξοδα να πάνε χαμένα.

Βεβαίως, «ασκέπαστο μαγαζί το χωράφι» και η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Ομως, όπως κι αυτή τη φορά αποδεικνύεται, η καταστροφή θα είχε αποφευχτεί - ή, εν πάση περιπτώσει, θα είχε περιοριστεί - αν υπήρχαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά. Και την ευθύνη για την έλλειψη αυτών των έργων έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όχι μόνο αδιαφορούν για την τύχη του αγρότη, αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις φυσικές καταστροφές για να προχωρήσουν, πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά, την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Πληρώνει κι από την τσέπη του ο αγρότης για την ασφάλιση της παραγωγής του. Ομως, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται όταν τον χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές, οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι αντικειμενικές, αλλά παρουσιάζονται μικρότερες από τις κανονικές και οι λιγοστές αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Και το χειρότερο είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ούτε όλους τους φυσικούς κινδύνους, ούτε το σύνολο των ζημιών. Αυτόν τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό αρνείται να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ - ακολουθώντας, και σ' αυτό το ζήτημα, την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - όπως αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δίκαιες απαιτήσεις των πληγέντων παραγωγών.

Οι πληγέντες παραγωγοί και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που βιώνουν, παρά μόνο να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας την κατασκευή των αναγκαίων αγροτικών έργων υποδομής και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αυτό τους καλεί να κάνουν το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να βρουν οριστική λύση και να δουν καλύτερες μέρες, αν δε γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παλεύοντας, μαζί με το ΚΚΕ, για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας και την ανάδειξη μιας Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org