Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
H χαριστική βολή

Το τελειωτικό πλήγμα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες αποτελεί η τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Σε μια περίοδο, που το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση και δέχεται, συνεχώς, νέα χτυπήματα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ έρχονται τα χειρότερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ήρθε η βροχή και το χαλάζι να δώσουν τη «χαριστική βολή» στους πληγέντες παραγωγούς, που κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα. Χιλιάδες μικρονυκοκυραίοι της υπαίθρου, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς και τα έξοδα να πάνε χαμένα.

Βεβαίως, «ασκέπαστο μαγαζί το χωράφι» και η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Ομως, όπως κι αυτή τη φορά αποδεικνύεται, η καταστροφή θα είχε αποφευχτεί - ή, εν πάση περιπτώσει, θα είχε περιοριστεί - αν υπήρχαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά. Και την ευθύνη για την έλλειψη αυτών των έργων έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όχι μόνο αδιαφορούν για την τύχη του αγρότη, αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις φυσικές καταστροφές για να προχωρήσουν, πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά, την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Πληρώνει κι από την τσέπη του ο αγρότης για την ασφάλιση της παραγωγής του. Ομως, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται όταν τον χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές, οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι αντικειμενικές, αλλά παρουσιάζονται μικρότερες από τις κανονικές και οι λιγοστές αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Και το χειρότερο είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ούτε όλους τους φυσικούς κινδύνους, ούτε το σύνολο των ζημιών. Αυτόν τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό αρνείται να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ - ακολουθώντας, και σ' αυτό το ζήτημα, την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - όπως αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δίκαιες απαιτήσεις των πληγέντων παραγωγών.

Οι πληγέντες παραγωγοί και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που βιώνουν, παρά μόνο να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας την κατασκευή των αναγκαίων αγροτικών έργων υποδομής και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αυτό τους καλεί να κάνουν το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να βρουν οριστική λύση και να δουν καλύτερες μέρες, αν δε γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παλεύοντας, μαζί με το ΚΚΕ, για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας και την ανάδειξη μιας Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ