ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Είδος πολυτελείας το ψωμί...

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φραντζόλα του «μισού» κιλού έφτασε να πουλιέται 75 λεπτά

Μέσα στο γενικότερο κυκεώνα των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων που επιβάλλονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης στα είδη πρώτης λαϊκής χρήσης και καθημερινής ανάγκης, διογκώνοντας τα αδιέξοδα των λαϊκών νοικοκυριών, τις τελευταίες μέρες, άρχισε να ακριβαίνει και το ψωμί. Ηδη, σε πολλά αρτοποιεία, η χωριάτικη φραντζόλα του «μισού» κιλού φτάνει να πωλείται 70-75 λεπτά. Με την προηγούμενη γενικευμένη ανατίμηση πωλούνταν 60-65 λεπτά, ακριβαίνει δηλαδή μέχρι και 25%! Από κοντά και οι αρτοβιομήχανοι επικαλούμενοι την αύξηση των τιμών στα άλευρα και τη νέα που, όπως λένε, πρόκειται να επιβληθεί από τον Οκτώβρη, ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους από το φθινόπωρο.

Η νέα αύξηση στο βασικότερο είδος διατροφής που είναι το ψωμί θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινή διαβίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αμέσως αμέσως μόνο για ένα κιλό ψωμί τη μέρα απαιτείται 1,5 ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα ...66 λεπτά που προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο της ...αντιμετώπισης της φτώχειας.

Οι ανατιμήσεις αυτές δεν είναι αποτέλεσμα μιας γενικής και αόριστης «αύξησης της τιμής των αλεύρων επειδή παγκοσμίως παρατηρείται αύξηση της τιμής των σιτηρών εξαιτίας της περιορισμένης παραγωγής», όπως έντεχνα ισχυρίζονται εκπρόσωποι των αρτοβιομηχάνων. Καθοριστικός παράγοντας είναι αυτή καθεαυτή η κερδοσκοπική δράση των αλευροβιομηχανιών, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης επιτυγχάνουν συνεχείς αυξήσεις στην κερδοφορία τους, επιβάλλοντας ανατιμήσεις στις τιμές των πρώτων υλών. Γι' αυτό, άλλωστε, και είναι οι μόνοι κερδισμένοι από αυτές τις ανατιμήσεις.

Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι τα κέρδη που παρουσίασαν πέρσι οι αλευροβιομηχανίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία των ισολογισμών τους, η αύξηση κερδών ήταν:

  • Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλου 26,5%.
  • Μύλοι Κεπένου 21,7%.
  • ΚΡΙ-ΚΡΙ 15,2%.

Την ώρα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθηλωμένα στα γνωστά απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, τα μονοπώλια αξιοποιούν την πλήρη ασυδοσία που τους έχει εξασφαλίσει η πολιτική που εφάρμοσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα, επιβάλλοντας συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι φανερό ότι όσο οι κυβερνώντες αφήνουν την υπόθεση του κυκλώματος σιτάρι - αλεύρι - ψωμί στα κερδοσκοπικά συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου οι λαϊκές οικογένειες θα πληρώνουν ολοένα και ακριβότερα το ψωμί για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Αναταράξεις σε χρηματαγορά - μετοχές

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και τις χρηματαγορές σε μια εξέλιξη που αποδίδεται στα κρισιακά φαινόμενα της αγοράς «επισφαλών» στεγαστικών δανείων που πήραν από τράπεζες τα αμερικανικά νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα, όλη η υπόθεση είναι η αδυναμία των αμερικανικών νοικοκυριών να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις προς τις τράπεζες, γεγονός που καθιστά τις τράπεζες αυτές επισφαλείς για τους διεθνείς τζογαδόρους που έχουν αγοράσει μετοχές τους ή «παίζουν» τις τράπεζες αυτές στη δευτερογενή αγορά. Οι τζογαδόροι αυτοί, προκειμένου να μειώσουν τις ζημιές που υφίστανται στην αμερικανική αγορά, πωλούν τις μετοχές που διαθέτουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα γενικότερα παιχνίδια του χρηματιστηριακού τζόγου, ενώ η μείωση των μετοχών διεθνώς συνεχίστηκε και χτες. Κλυδωνισμοί συνεχίζουν να εμφανίζονται και στη χρηματαγορά του ευρώ, τα επιτόκια του οποίου στη διατραπεζική αγορά διαμορφώνονται πάνω από το βασικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια κατευνασμού των κρισιακών φαινομένων - σε αυτή την έκταση παρουσιάζονται για πρώτη φορά από την εισαγωγή του «ισχυρού» ευρώ - συνέχισε χτες, για δεύτερη στη σειρά μέρα, τις παρεμβάσεις στη χρηματαγορά τροφοδοτώντας με ρευστότητα τις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Συνολικά, τις δυο αυτές μέρες η Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε το αστρονομικό ποσό των 156 δισ. ευρώ.

Σε κατρακύλα συνεχίζει και η Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης υποχώρησε χτες σε ποσοστό 2,6% και έκλεισε στις 4.635 μονάδες. Η πτώση των τιμών από την αρχή της βδομάδας φτάνει σε 4,28% και από την αρχή του έτους σε 5,49%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα παιχνίδια του χρηματιστηριακού τζόγου καθορίζονται από τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου, που για μια ακόμη φορά θα βρει την ευκαιρία να θησαυρίσει σε βάρος της «μαρίδας».

ΑΤΕ
Επιδοτούμενα στεγαστικά για αγρότες

Τα επιδοτούμενα από το Δημόσιο στεγαστικά δάνεια των αγροτών για την αγορά α' κατοικίας θα διαθέτει από τα καταστήματά της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΑΤΕ). Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να ενημερώνονται για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα καταστήματα της ΑΤΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η επιτοκιακή επιβάρυνση αγρότη με 1 παιδί και σταθερό επιτόκιο για τα 3 πρώτα χρόνια του δανείου είναι 1,75% (πλέον 0,12% για την εισφορά του Ν. 128/75).

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, η επιδότηση επιτοκίου, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, διαμορφώνεται ως εξής: Για τον άγαμο σε 40%, για τους έγγαμους χωρίς παιδιά σε 50%, για τους έγγαμους με 1 ή 2 παιδιά σε 60% και για τους έγγαμους με 3 ή περισσότερα παιδιά σε 70%.

Πάνω 4,2% το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση του ΑΕΠ, όπως αυτό καταγράφεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ). Για το β' τρίμηνο του 2007 διαμορφώθηκε σε 4,2% (όση και στο β' τρίμηνο του 2006). Σε κάθε περίπτωση μοναδικοί ωφελημένοι από την αύξηση του πλούτου, που παράγουν αποκλειστικά και μόνον οι εργαζόμενοι, είναι οι ισχυρές επιχειρήσεις και οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η τελική κατανάλωση (δημόσια και ιδιωτική) αυξήθηκε σε ποσοστό 2,9% και οι επενδύσεις 4,9%, σε μια εξέλιξη που τροφοδοτείται από τους «αναπτυξιακούς νόμους», μέσω των οποίων το μεγάλο κεφάλαιο λυμαίνεται τις κρατικές επιδοτήσεις. Στην ίδια περίοδο (β' τρίμηνο του 2007) οι εξαγωγές εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 9,9% έναντι αύξησης 4,4% των εισαγωγών.

KKE
Στόχος η αύξηση των κερδών των αλευροβιομήχανων

Με αφορμή τις ανατιμήσεις στο ψωμί, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Οι νέες αυξήσεις στο ψωμί αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο να αυξήσουν κι άλλο τα υπέρογκα κέρδη των αλευροβιομήχανων. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική των απελευθερώσεων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι επιζήμια για όλο το λαό. Ενώ οι μικρομεσαίοι σιτοπαραγωγοί πωλούν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές την παραγωγή τους, το ψωμί έχει γίνει είδος πολυτελείας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ο λαός πρέπει να καταδικάσει με την πάλη και την ψήφο του τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής που όχι μόνο άφησαν να ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο το κύκλωμα στάρι - αλεύρι - ψωμί, αλλά, επιπλέον, το ενίσχυσαν.

Καμιά νέα αύξηση στις τιμές του ψωμιού. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ. Μόνο όταν το εμπόριο, η επεξεργασία και η διανομή του σταριού και του αλευριού γίνεται αποκλειστικά από κρατικό φορέα στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας, θα σταματήσει το κεφάλαιο να θησαυρίζει από το ψωμί του λαού».

Νέα κέρδη για τους εφοπλιστές

Τα τεράστια κέρδη που αποφέρουν στους εφοπλιστές οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, απομυζώντας το εισόδημα των εργαζομένων που αναγκάζονται να ταξιδέψουν με πλοία, φανερώνει η κατά 53,2% αύξηση των κερδών της BLYE STAR FERRIES το Α' εξάμηνο του 2007, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε φέτος στα 77,53 ευρώ, έναντι 62,30 ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 24,4%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 39,9% και τα κέρδη μετά φόρων κατά 53,2%. Τα εκτελεσθέντα δρομολόγια από 1.923 ανέβηκαν στα 2.181, αύξηση 13,4%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ