Σάββατο 11 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΤΖΟΓΟΣ
Αναταράξεις σε χρηματαγορά - μετοχές

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια και τις χρηματαγορές σε μια εξέλιξη που αποδίδεται στα κρισιακά φαινόμενα της αγοράς «επισφαλών» στεγαστικών δανείων που πήραν από τράπεζες τα αμερικανικά νοικοκυριά. Στην πραγματικότητα, όλη η υπόθεση είναι η αδυναμία των αμερικανικών νοικοκυριών να πληρώσουν τις τοκοχρεολυτικές τους δόσεις προς τις τράπεζες, γεγονός που καθιστά τις τράπεζες αυτές επισφαλείς για τους διεθνείς τζογαδόρους που έχουν αγοράσει μετοχές τους ή «παίζουν» τις τράπεζες αυτές στη δευτερογενή αγορά. Οι τζογαδόροι αυτοί, προκειμένου να μειώσουν τις ζημιές που υφίστανται στην αμερικανική αγορά, πωλούν τις μετοχές που διαθέτουν σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα γενικότερα παιχνίδια του χρηματιστηριακού τζόγου, ενώ η μείωση των μετοχών διεθνώς συνεχίστηκε και χτες. Κλυδωνισμοί συνεχίζουν να εμφανίζονται και στη χρηματαγορά του ευρώ, τα επιτόκια του οποίου στη διατραπεζική αγορά διαμορφώνονται πάνω από το βασικό επιτόκιο της ευρωτράπεζας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθεια κατευνασμού των κρισιακών φαινομένων - σε αυτή την έκταση παρουσιάζονται για πρώτη φορά από την εισαγωγή του «ισχυρού» ευρώ - συνέχισε χτες, για δεύτερη στη σειρά μέρα, τις παρεμβάσεις στη χρηματαγορά τροφοδοτώντας με ρευστότητα τις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Συνολικά, τις δυο αυτές μέρες η Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε το αστρονομικό ποσό των 156 δισ. ευρώ.

Σε κατρακύλα συνεχίζει και η Σοφοκλέους, όπου ο γενικός δείκτης υποχώρησε χτες σε ποσοστό 2,6% και έκλεισε στις 4.635 μονάδες. Η πτώση των τιμών από την αρχή της βδομάδας φτάνει σε 4,28% και από την αρχή του έτους σε 5,49%. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα παιχνίδια του χρηματιστηριακού τζόγου καθορίζονται από τα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου, που για μια ακόμη φορά θα βρει την ευκαιρία να θησαυρίσει σε βάρος της «μαρίδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ