ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
Το κόλπο των διαπιστώσεων

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Το κόλπο είναι παλιό, πολύ παλιό. Οταν, για διάφορους λόγους, δε θέλουν ή δεν μπορούν να αποσιωπήσουν και να αποκρύψουν ένα πρόβλημα, ακολουθούν την τακτική της διαπίστωσης και της καταγγελίας του. Ο στόχος τους πλέον βρίσκεται στη συσκότιση των πραγματικών αιτιών και ριζών του προβλήματος και, βέβαια, στην ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

«Πάρτι κερδοσκοπίας στις διεθνείς αγορές», πετρελαίου καταγγέλλει ο ένας. Κουβέντα, όμως, για την πολιτική που έχει διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να έχει επιτυχία το πάρτι. Την πολιτική «απελευθέρωσης των αγορών» και γενικότερα, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, δηλαδή, το σύγχρονο καπιταλισμό. Κουβέντα, επίσης, για το γεγονός της εφαρμογής της ίδιας ακριβώς πολιτικής και στη χώρα μας, όπως και για την ασύδοτη κερδοσκοπία των εγχώριων μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Την υπολειτουργία των νοσοκομείων... ανακάλυψε ο δεύτερος. Μετά από αρκετά χρόνια συστηματικής απόκρυψης και αφού κατακεραύνωνε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, όταν προχωρούσαν σε αγώνες γι' αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Στους τότε (ΠΑΣΟΚικούς) κρατικούς προϋπολογισμούς, βέβαια, δεν ...περίσσευαν χρήματα για την επάνδρωση των νοσοκομείων. Γιατί να περισσέψουν τώρα; Την ίδια πολιτική δεν εφαρμόζει και η ΝΔ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου; Ψιλά γράμματα... τα ερωτήματα αυτά, για τον οψίμως καταγγέλλοντα τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων...

Ο τρίτος καταγγέλλει τον τζόγο του χρηματιστηρίου, λες και γίνεται χρηματιστήριο χωρίς τζόγο. Ολως ...περιέργως, όμως, καταγγέλλει μόνο τον τζόγο και την κερδοσκοπία των αλλοδαπών «επενδυτών». Εχει, μήπως, την άποψη ότι οι εγχώριοι «επενδυτές» είναι διαφορετικοί; `Η, πιστεύει ότι χρειάζονται κι άλλοι κανόνες και θεσμοί, περισσότερος έλεγχος και διαφάνεια; Δε σταματάνε καλύτερα, να πουλάνε φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες..;

Οσο, για την «αναγκαία δημόσια πολιτική για την ακτοπλοΐα», τι να πούμε; Και η σημερινή πολιτική τι είναι, ιδιωτική; Η κυβέρνηση της χώρας δεν την εφαρμόζει; Ντρέπεται η «Αυγή», να πει, ότι η πολιτική του ανταγωνισμού και της αγοράς εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την ολιγαρχία -στην προκειμένη περίπτωση τους εφοπλιστές - σε βάρος των εργαζομένων και του λαού; `Η, νομίζει, πως έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα και βρήκε τη μαγική συνταγή, για να έχουμε και την πίτα στο ταψί και το σκύλο χορτάτο; Ας το καταλάβουν. Οσο υπάρχουν εφοπλιστές και κάνουν κουμάντο στην ακτοπλοΐα, τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετούνται και όχι του λαού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δ. Τ.


ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ... ΑΜΕΡΙΚΗ

ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΒΕΝΖΙΝΗ: «Με μέση κατανάλωση βενζίνης δέκα λίτρα ανά εκατό χιλιόμετρα, ένας οδηγός στην αρχή του χρόνου έκανε τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη πληρώνοντας περίπου 37 ευρώ για βενζίνη: 500 χιλιόμετρα, δηλαδή 50 λίτρα επί 0,75 ευρώ, που ήταν τότε η μέση τιμή της αμόλυβδης. Τώρα με 37 ευρώ αγοράζει λιγότερα από 40 λίτρα (αφού η μέση τιμή έχει ανέβει στα 94 λεπτά το λίτρο) και ο ίδιος οδηγός με αυτά τα χρήματα θα φτάσει λίγα χιλιόμετρα μετά τη Λάρισα» (Από το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου»).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ...ΕΜΦΡΑΓΜΑ: «Πανάκριβα μηχανήματα σκουριάζουν αχρησιμοποίητα, κλειστά κρεβάτια στις Εντατικές, χειρουργεία που ουδέποτε λειτούργησαν, μονάδες και κλινικές που υπάρχουν μόνο στα "χαρτιά": 12 από τα νοσοκομεία που κτίστηκαν στη χώρα μας από το 1993 έως το 2003 και κόστισαν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ λειτουργούν στο 50% των δυνατοτήτων τους, επειδή δε στελεχώθηκαν επαρκώς» (Από το ρεπορτάζ στα «Νέα»).

ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ: «Ο ανθός της διεθνούς κερδοσκοπίας αλωνίζει στη Σοφοκλέους, έξι χρόνια μετά το "έπος" του 1999. Χοντρά πακέτα μετοχών αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ "γυρίζουν" καθημερινά, με εντολές που καταφθάνουν μέσω εταιρειών οφ-σορ από τις νήσους... Καϊμάν ή τις Παρθένους Νήσους, αλλά και την Κύπρο, προσφέροντας ιλιγγιώδη κέρδη στους λιγοστούς αλλοδαπούς ενοίκους του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έχουν στήσει πάρτι. Αυτοί οι επενδυτές κατέχουν το 38 - 40% του συνόλου των μετοχών του Χ.Α. και το 45% των 20 μεγαλύτερων (Από το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΥΣΙΜΑ Πόσα χιλιόμετρα... κλέβουν τα καρτέλ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 1,1 δισ. ευρώ για ΛΑΦΚΑ - συντάξεις

ΕΘΝΟΣ: ΠΛΗΜΜΥΡΑ από επικίνδυνες συσκευές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΜΑΝ... ΑΜΑΝ τζόγος από Καϊμάν

Η ΑΥΓΗ: Αναγκαία η δημόσια πολιτική για την ακτοπλοΐα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ακρίβεια και λιμάνια φέρνουν τρικυμία στην κυβέρνηση

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διαδίκτυο αργό και πανάκριβο στην Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ: Στη ναφθαλίνη 12 νέα νοσοκομεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ για τα παιδιά διαφημίσεις

Η ΧΩΡΑ: Δάνεια φθηνότερα από ΟΕΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 800.000$ που 'χε φάει από τον Σ. Κολτσιδέλλη

Ο ΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟ ΡΑΛΙ επηρεάζει ελάχιστα την αγορά

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΝΑ 'ΧΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεκίνησε το 16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Νεολαίας και Φοιτητών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ...εξυγίανση

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξυγιάνει το ασφαλιστικό σύστημα, προχωρώντας σε τομές και περιορίζοντας τις σπατάλες. Ηδη έχει προχωρήσει με το ασφαλιστικό των τραπεζών. Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε όλοι ότι οι λύσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες. Απαιτείται απ' όλους τους Ελληνες πολίτες να δείξουν την απαιτούμενη ωριμότητα και να συνδράμουν το μεγάλο έργο της μεταρρύθμισης» (Από το κύριο άρθρο της «Απογευματινής»).

Η συρρίκνωση

«Ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι το καθεστώς γενναίων κοινοτικών επιχορηγήσεων, που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα» (Από το κύριο άρθρο του «Εθνους»).

Οι αντιθέσεις

«Στο τέλος του περασμένου μήνα κλαδικό περιοδικό προανήγγειλε μια εκδοτική συμμαχία - έκπληξη και έγραφε ότι θα κάνει πολύ μεγάλο ντόρο τον Σεπτέμβριο. Εκανε λόγο για εκδοτικό συγκρότημα "υπό διωγμό" που ετοιμάζεται να διεμβολίσει τον "διώκτη" του στην καρδιά της επικοινωνίας του. Και αναφερόταν και στη βοήθεια που περιμένει από τις Βρυξέλλες με την πλήρη κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιρειών ΜΜΕ» (Ο Γ. Τράγκας στη «Χώρα»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ