ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλημμύρισε κόκκινο χρώμα το Λιτόχωρο

Σήμερα η μεγάλη διαδήλωση και ο αποκλεισμός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Σε κόκκινα νεολαιίστικα στέκια μετατράπηκαν την Παρασκευή το βράδυ και χθες το πρωί οι χώροι συγκέντρωσης που είχαν προκαθοριστεί από τις οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα για την αναχώρηση με προορισμό την παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Σε αυτό ακριβώς το μέρος που επέλεξαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ως τόπο απόβασης για τα στρατεύματά τους, που θα επέβαλαν τη ΝΑΤΟική κατοχή στη Γιουγκοσλαβία, οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες οργάνωσαν τη δική τους απόβαση και ανακαταλαμβάνουν συμβολικά αυτή τη γωνία της ελληνικής γης στα πλαίσια του φετινού 8ου αντιιμπεριαλιστικού διήμερου που ξεκίνησε χθες. Ετσι λοιπόν από χθες η παραλία της Γρίτσας έχει μετατραπεί σε κατασκήνωση ειρήνης που συμβολίζει την αγωνιστική διάθεση της ανυπότακτης νεολαίας της πατρίδας μας να παλέψει για να φύγουν οι ευρωατλαντικοί φονιάδες από τη γειτονιά μας, να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες στρατευμένοι που βρίσκονται εκτός συνόρων, αλλά και να αντισταθεί στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που όχι μόνο είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στο αίμα που ρέει στη γειτονική χώρα, αλλά και καθημερινά κουρελιάζει τα δικαιώματα και το μέλλον της νεολαίας και του λαού μας.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι το διήμερο της ΚΝΕ που δείχνει στους νέους και τις νέες το δρόμο της ενεργητικής αντίστασης και στάσης ζωής για ρήξη με τη σημερινή κατάσταση.

Οι κόκκινες σημαίες, τα πανό με τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, το πάθος για τον αγώνα, η φλόγα της νιότης, οι χοροί και τα τραγούδια δεσπόζουν απόλυτα στην παραλία της Γρίτσας. Μια παραλία που μετατράπηκε με την ενθουσιώδη δουλιά των συντρόφων της Βόρειας Ελλάδας σε στέκι ζωής και αγωνιστικής δράσης.

Στο χώρο της κατασκήνωσης με ιδιαίτερο μεράκι έχει στηθεί υπαίθριο μπαρ, ιατρείο και ό,τι άλλο χρειάζεται για την ομαλή διαμονή των χιλιάδων νέων, μελών και φίλων που έφτασαν απ' όλη την Ελλάδα. Την κατασκήνωση επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ενώ παραβρέθηκε ο Κ. Ζουράρις,καθηγητής Πανεπιστημίου, που στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσε τη μάχη μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της χθεσινής πρώτης μέρας της κινητοποίησης περιλάμβανε, μετά την εγκατάσταση στο χώρο της κατασκήνωσης το βράδυ του Σαββάτου, συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων στο Φυλάκιο των Ευζώνων. Εκεί συγκεντρώθηκε το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό νεολαιίστικο ποτάμι σε μια δυναμική διαδήλωση που διατράνωσε την αντίθεση της νέας γενιάς της πατρίδας μας στη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ιμπεριαλιστών για τα εγκληματικά τους σχέδια στην περιοχή.

Στη μεγάλη διαδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, ο οποίος έδωσε το πολιτικό πλαίσιο του φετινού διήμερου, που αποτελεί κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των αντιιμπεριαλιστικών αντιΝΑΤΟικών κινητοποιήσεων που οργανώνει, πρωτοστατείκαι συμμετέχει η ΚΝΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλη διαδήλωση - αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή και στην οποία θα μιλήσει ο γραμματέας της ΚΟΘ, Χρ. Κόφφας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ερχεται ο "στρατηγός" για επιθεώρηση

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουλ. Κοέν στην Αθήνα την προσεχή βδομάδα, μοιάζει με "επιθεώρηση" του "στρατηγού" σε μονάδες της δικαιοδοσίας του.

Οπως λένε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και αρκετό καιρό. Από τον περασμένο Μάη, ο Αμερικανός υπουργός είχε δεχτεί πρόσκληση του Α. Τσοχατζόπουλου να επισκεφτεί την Αθήνα και συμπεριέλαβε την ελληνική πρωτεύουσα στο πρόγραμμα της επίσκεψής του στην περιοχή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει, ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία της επίσκεψης Κοέν, δεν υπάρχει "ατζέντα" συζήτησης και ότι, σε γενικές γραμμές, η επίσκεψη είναι εθιμοτυπική.

Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα επικρατεί μια κάποια ανησυχία, όσο πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης. Θυμίζει, αυτή η ανησυχία, τη νευρικότητα στο στρατόπεδο πριν την επιθεώρηση του "στρατηγού". Μπορεί όλα να είναι "φρεσκοβαμμένα", καθαρά και τακτοποιημένα, αλλά συνήθως ο "στρατηγός" κάτι βρίσκει για να "τρέξει" τον διοικητή του στρατοπέδου.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Κοέν έρχεται να επιθεωρήσει τα προκεχωρημένα φυλάκια, αμέσως μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, να δώσει "παράσημα", να εκφράσει ευαρέσκεια ή να "κατσαδιάσει" για τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις. Στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και τη Ρουμανία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αναμένεται με μικρότερη ανησυχία. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία άκουσαν ήδη ότι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, πιθανότατα θα επισπευστεί σε βάρος των βαλτικών Δημοκρατιών. Αντίθετα, στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση, αν και κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου και βοήθησε όσο ήταν δυνατόν τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία το αντιαμερικανικό κλίμα που αναπτύχθηκε στον ελληνικό λαό. Οι σφυγμομετρήσεις που κατέγραψαν κατά 96% τον αντιαμερικανισμό της ελληνικής κοινωνίας, καταλογίστηκαν από τους Αμερικανούς, ως αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης. Από το σημείο αυτό ξεκινούν και οι ανησυχίες της κυβέρνησης για την "επιθεώρηση" του Κοέν.

Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι αν ο "στρατηγός" θέλει να βρει σφάλματα και αδυναμίες, θα τα βρει. Το παράδειγμα των αμερικανικών ανησυχιών για την ελληνική αδυναμία αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, είναι εύγλωττο.

Η "τρομοκρατία", λοιπόν, όπως περιμένουν στην ελληνική κυβέρνηση, θα είναι το "όχημα" στο οποίο θα κινηθεί η επίσκεψη Κοέν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας αναμένεται να κλιμακώσει τους εκβιασμούς προς την Ελλάδα για ακόμη μεγαλύτερη "συνεργασία" προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας, μέσα από την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του πολίτη, μέσα από την υπόθαλψη του χαφιεδισμού, μέσα από το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.

Επάνω σ' αυτό το "όχημα" οι Αμερικανοί, μας έχουν συνηθίσει, να ρυμουλκούν μια σειρά από απαιτήσεις που αποτελούν ένα ιδιόμορφο "σώμα διαπραγμάτευσης" το οποίο καλείται να συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Κύρια συστατικά αυτού του "σώματος" αποτελούν το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Για τους Αμερικανούς, τα ελληνοτουρκικά προβλήματα και το Κυπριακό, αποτελούν ενοχλητικές εκκρεμότητες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πρέπει να θεωρείται σίγουρο, ότι θα ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση προκειμένου να αντιμετωπιστεί εποικοδομητικά η εν εξελίξει προσπάθεια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Δεν πρέπει να είναι άλλωστε σύμπτωση ότι οι επαφές των ελληνοτουρκικών επιτροπών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την προώθηση της συνεργασίας σε άλλους "ανώδυνους" τομείς (εμπόριο, οικολογία κλπ.) θα ξεκινήσουν στο τέλος του Ιουλίου, μετά την "επιθεώρηση" του Κοέν σε Αθήνα και Αγκυρα...

Δ. Μ.

Αλλα λόγια, ν' αγαπιόμαστε...

"Και αφού η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για... την πραγματικότητα". Κάπως έτσι ερμήνευσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου με την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου η κακοποίηση της πραγματικότητας, όπως τη ζουν και την αντιλαμβάνονται εκατομμύρια εργαζόμενοι, Ελληνες πολίτες, ήταν το χαρακτηριστικό της ομιλίας του πρωθυπουργού. Παρουσίασε την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές με την εκτίμηση: "δεν πετύχαμε αυτό που επιδιώκαμε"..., ισχυρίστηκε ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, διασφαλίστηκαν οι συντάξεις και ανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική, μια πολιτική που αποδοκιμάστηκε από τα δυο τρίτα του εκλογικού σώματος και ωστόσο ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι"οι επιλογές μας δεν αμφισβητήθηκαν κατ' ελάχιστον στις ευρωεκλογές"..!

***

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός στήριξε ολόκληρη την εισήγησή του στο στόχο για την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, αυτό του έδινε το δικαίωμα να επικαλείται τη συμφωνία όχι μόνο των άλλων πολιτικών δυνάμεων(πλην του ΚΚΕ) αλλά και της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να εξουδετερώσει εκ των προτέρων την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση απ' αυτές τις πλευρές και να εντοπίσει τα προβλήματα όχι στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής αλλά στην εφαρμογή της.

Σ' αυτή την προσπάθεια ο κ. Σημίτης παρέκαμψε σκοπίμως το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται στη χώρα μας μια δυναμική αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των επιλογών της, μιας αμφισβήτησης που πήρε χαρακτηριστικά αγανάκτησης και αντίστασης όχι μόνο για τις συνέπειες από την πολιτική των Βρυξελλών αλλά και εξαιτίας της αποκάλυψης του αποτρόπαιου προσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η δυναμική λοιπόν αποτυπώθηκε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις της Κομισιόν που εμφανίζουν τους Ελληνες να αλλάζουν άρδην την άποψή τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση αφού ο ένας στους δύο δηλώνουν ότι είναι από λίγο ως πολύ δυσαρεστημένοι. Αποτυπώθηκε, τέλος, με τρόπο αυθεντικό στις ευρωεκλογές με την άνοδο των ποσοστών του ΚΚΕ, όπως παραδέχτηκαν εχθροί και φίλοι.

***

Αφού λοιπόν ο πρωθυπουργός θέλει να παρακάμπτει και αυτή την πραγματικότητα, μπορεί στη συνέχεια να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανακτήσει τις δυνάμεις του με τη σκληρότερη δουλιά των υπουργών της κυβέρνησής του και με την εντατικότερη ενασχόληση με τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ομως και αυτά τα προβλήματα δεν είναι "αυτοφυή", είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Απλώς ο κ. Σημίτης καλεί τους υπουργούς του να δείξουν ότι ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά, να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων δηλαδή και όχι φυσικά να ασχοληθούν με το πώς θα αντιμετωπίσουν τις αιτίες που γεννούν τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ομως όπως και όλοι όσοι αποφάσισαν να αγνοήσουν την πραγματικότητα, έτσι και ο κ. Σημίτης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα υποχρεωθούν να την αντιμετωπίσουν και προβλέπεται ιδιαίτερα σκληρή.

Δ. Π.

Λίγο πριν αναχωρήσουν για το Λιτόχωρο, μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org